torsdag, december 23, 2010

Fredagstema - ingen julafton utan...

Eftersom det är självaste julafton imorgon så tänkte jag göra Fredagstemat idag istället. Trots att det är torsdag. För imorgon tror jag knappast detblir särskilt mycket bloggande. Då är det andra saker som händer! Men temat är för fredagen är "Ingen julafton utan..." och det är forfarande Erica i Piteå som står för temat. Lite speciellt blir ju just detta tema för en utlandsboende som har och ska fira jul utanför hemlandet. Självklart var det många saker som jag tyckte kändes som "måsten för att känna att det verkligen är jul" när jag fortfarande bodde i Sverige. Men nu efter ett par jular utanför Sverige känner jag inte riktigt likadant längre. Fortfarande är det vissa saker jag verkligen saknar, men jag har insett dessa inte är nödvändiga för att jag ska känna att det är jul. Det blir jul ändå!De främsta saker man först kommer att tänka på är såklart mat av olika slag. Julmat. Min absoluta favorit på julbordet är helt klart lutfisken. Jag ÄLSKAR lutfisk! Och att jag väljer den framför mycket annan julmat som jag också tycker är god, är nog helt enkelt att just lutfisk är den enda julmat som jag aldrig äter annat än just kring jul. Sill av olika sorter är för mig lika mycket förknippat med midsommar eller vanliga sommarluncher som med just julbord. Köttbullar äter vi ju regelbundet till middag. Julskinkan är såklart lite speciell men liknande skinka kan man ju få tag på året runt. Revbenspjäll, lax, prinskorv... det mesta går att få ta på utan att det är jul. Men just lutfisken är och förblir en julig rätt. Som jag som sagt älskar.

Men även utan lutfisk blir det jul. Endast en av jularna här har jag fått tag på just lutfisk. Då åkte vi en dryg timme på tunnelbanan till en liten Skandinavisk affär i Brooklyn som sålde lutfisk. I år har jag inte ens tänkt tanken. Tiden har inte funnits. Det kommer bli jul ändå!Vad gäller andra saker som jag starkt förknippar med jul så är det blommor, och då allra främst små, söta knubbiga  hyacinter. Doften av just hyacint är något som får mig att direkt associera till just jul. Men här blir inga hyacinter heller. Jag vet inte varför just hyacint blivit en julblomma i Sverige? Här i USA är det en typisk vårblomma och säljs inte förrän det börjar bli vår. Vilket egentligen är det mest logiska eftersom hyacinter är lökväxter precis som tulpaner och därmed har ungefär samma blomningsperiod som de senare. Det vill säga våren. I Sverige har dock just hyacinter varit en julblomma och jag älskar hyacintdoften. I lagom mängd. Men i år blir det alltså inga hyacinter. Inte till jul iallafall. Det kommer bli jul ändå!Från mina barndoms jular har man ju minnen av vita snövallar utanför fönstren, doften av snö i luften och det där alldeles speciella ljudet av knarrande snö när man går ute i den bitande kylan. Sedan kom ett antal jular då snön lyste med sin frånvaro. Grön jul med en ledsen gräsmatta som skiftade någon slags grågrön ton. Fåglar som nästan byggde bon under julhelgen. Inte den julkortsjul man ville ha, men vädret kan man inte göra något åt. Det är som det är. I år har ju alla där hemma i Sverige en otroligt vacker vit jul, liksom vi fick förra året när vi var i Sverige. Här hos oss är det dock fortfarande barmark och jag tror inte det kommer att bli någon snö till julafton. Möjligen i helgen så eventuelt får vi lite vitt till annandagen. Men även utan snö så kommer det bli jul ändå!Mörkret är faktiskt en annan sak jag förknippar med just jul. Det var inget jag någonsin reflekterade över när jag var i Sverige, men första julen här insåg jag att jag inte riktigt fick julkänslor på grund av att det var alldeles för ljust här! Såhär års mörknar detinte förrän runt 17-tiden, vilket är klart senare än i Stockholm där det ofta rådde någon slags halvdager fram till halv-tretiden då det hastigt började skymma för att sedan vara kolsvart. Jag trodde inte man kunde sakna just mörkret, men under jultider gör jag det faktiskt. Här ger ljuset mig falska signaler om vår. För det ljus vi har här såhär års är sådant som det är i Sverige ett par månader efter jul....
Men även utan mörker så kommer det att bli jul ändå!


Så vad ÄR det då jag absolut inte kan tänka mig en jul utan idag?
När jag insett att det blir jul även utan favoritjulmaten,  utan julbommor, utan snö och utan svenskt decembermörker. Jo det handlar såklart om personer. Jag kan inte tänka mig en julafton utan min man och min dotter. Såklart! Utan dem skulle det INTE bli en jul!!!!!
Här är en bild från Lill-Skruttans allra första jul. Och eftersom jag kommer att ha dem hos mig nu i jul så känns det andra mindre viktigt. Visst kommer jag sakna både personer, mat och annat men jul kommer det ändå att bli! Och en bra sådan tror jag! Den första julen HEMMA på länge! Med min närmsta familj OCH den första tillsammans med katterna. Vad mer kan man begära?

Nedan är ett par bilder från Lill-Skruttans tidigare jular.
Första julen 


Året efter tillsammans med Faster A (alias Svägerskan) kvällen innan julafton.


Kopparpanneklättring på självaste julafton.


Lill-Skruttan och tomten S

I år har vi dock lovat Lill-Skruttan att tomten INTE ska komma och hälsa på oss! För hon är nämligen väldigt "Scörd för tomten!" Så vi har nu pratat med tomten och han ska endast träffa pappa M och överlämna alla juklappar så att pappa M sedan kan ta hem dem till oss. Lätt som en plätt!
Bilden på lutfisken är från nätet:
www.diytube.com

19 kommentarer:

Nilla sa...

Härligt inlägg! Ja och jul det blir det ju :-) Ha en fin helg!

S w e F l o sa...

Tittar in här under en paus med julstök och städ. Du har SÅ rätt! I mitt fall är jag dessutom den enda svensken, och då har jag adopterat i princip alla amerikanska jultraditioner som min nya familj har... Med en del urplock som jag själv tyckte var trevliga. Men vi firar 99 % amerikanskt. Vi flörtar med tanken dock att fira en jul i Sverige, 100 % svenskt, så maken och dottern får en glimt av hur mina jular brukade vara... Traditioner har vi skapat nya, även om jag nostaligiskt saknar och tänker tillbaka på mina svenska jular. Det är de nära och kära som är A och O. Det är grunden i hela julkänslan såklart. Och det är väl det julen ska vara? Mysa med sina nära och kära och inse att man redan har allt man behöver här i livet i dem, och att allt annat bara är grädden på moset? :-)

Många julkramar!

Saltistjejen sa...

Nilla,
tack! jo jul blir det ju som sagt! :-)
Kram och hoppas ni får en fin jul!


SweFlo,
visst är det så att man vill ha sina närmaste omkring sig när det är jul. Allt annat kan man fixa och trixa med. Kompromissa. Man kan givetvis sakn och längta men julkänslan går ju att få när man har dem man vill ha omkring sig.
Hoppas ni får en fin jul!!!
Kram!!!

Victoria sa...

Gulliga Saltis,

du har så rätt i att det är sina nära och kära man inte vill vara utan på julafton (och aldrig annars heller för den delen...) och julen kommer ändå, även utan lutfisk, skinka, snö eller lussebullar.

Många julkramar//Vic m familj

Trillingnöten sa...

Det är mycket man tror ibland, som inte stämmer :) Det blir liksom saker trots att en del fattas :) Du har i alla fall rätt att det inte blir jul utan make och barn!
De är ju en del av en själv och man kan ju inte fira jul då bitar av en fattas :) God jul på er! Jag kikar säkerligen in imorgon med och önskar en fantastisk dag, men i dessa tider kan man inte säga God Jul för många gånger!

olgakatt sa...

Självklart blir det jul utan alla yttre aggremanger!
Man firar så gott man kan ändå. Jag har ju tillbringat många julaftnar på jobbet och det har varit helt OK. Jag minns en jul när maken var på serviceresa till en oljetanker utanför Sydafrika och fick fira jul ombord. Jag jobbade på akuten och fick avbryta klämning på en ond mage när det ropades i korridoren att jag hade radiosamtal från Göteborgs radio! Så vi fick i alla fall pratat med varandra på julafton - det var höjdpunkten den julen.
Annars är det ju lutfisk med skånsk senapssås, haha! Ska äta en extra portion för din räkning!
Provar att fejstajma från njesen i morgon kväll - ni kanske har wifi där ni är då om ni inte är hemma.
Om vi öht kommer iväg söderut, vädret kan ställa till det...

Ingrid sa...

Vilket fint jultänk! Jag tror det blir väldigt mysigt och speciellt att få fira bara med sin lilla kärnfamilj. Vi har lyckats ta oss till Skåne idag efter två dagars resa. Det har gått bra och vi har kört långsamt. Nu är det skönt att vara hemma i Sverige.
Jag älskar också lutfisk! Men inte med senapssås som det blir med makens släkt här imorgon utan med vitsås som vi har i min familj lite längre norrut.
GOD JUL till er! Kram.

Saltistjejen sa...

Vic,
ja det är ändå de man älskar som gör julen!
:-)
Kramar och ha nu en riktigt underbar jul!


Trillingnöten,
ja så är det. Utan make och barn skulle det verkligen inte kännas som jul.
Hoppas ni får en riktigt God Jul!
Kram!!


olgakatt,
ja du har ju varit en av de som hållit Sverig igång under jularna! Och tänk att även S fick jobba en del julaftnar. Tur att ni fick prata ändå på julafotn. åtminstone önska varandra God Jul! Innan face timingens tid... ;-)
Haha ät du en portion lutfisk för min del också! :-)
Och face timing från A låter perfekt!!
Tyvärr verkar vårt paket vara på villovägar.... Hoppas det kommer imorgon och att ni får bra väder så ni kan köra ner.
Stor kram och God Jul till dig och S!


Ingrid,
tack! ja det känns väldigt mysigt att få fira med lilla familjen hemma i år. Tur att ni kom ner ordentligt. Jag har förstått att vintervägarna i Skåne är rätt kaosartade nu. Hoppas det blir bättre till imorgon när ytterligare fler kommer att vilja köra. haha jag vill inte heller ha senapssås som de skånska lutfisksvännerna utan jag kör vanlig vit sås med svartpeppar och salt!!! :-)
Kramar och hoppas ni får en riktigt FIN JUL!

anna of sweden sa...

God Jul från Philly!

Saltistjejen sa...

Anna of Sweden,
TACK! Hoppas ni får en God Jul och ett mysig tid med familjen!
Kram!

Desiree sa...

Härligt inlägg och roligt att läsa om vad just du förknippar med julen. Men det viktigaste är att man har sina närmste med sig kring julen och du har ju både M och lilla E med dig. Just så som du minns dina barndoms jular med massor av snö, bitnade kyla och knirr under fötterna när man är ute och går är det denna julafton här i Sverige. Jag är jätteglad att jag får fira med de mina och även att C är med oss i år för första gången. Jag önskar dig en riktigt god jul och hoppas att ni får det supermysigt med era vänner.
Kraaam!

Annika sa...

Ja, och med åren skapar man sig nya och starka traditioner. Jag älskar (det tog tid) numera mina jular i USA, och allt jag skapat omkring den här. Tycke det är noll problem att piska upp julstämning i detta land, varken i eget hem eller på allmäj plats. Har lyckan att kunna blanda svensk jul med amerikanskt nästa 50/50. OCH jag är jätteglad för det.
Varannan jul är vi dessutom i Sverige.
NU önskar jag dig, finaste Saltis-vännen, en riktigt FIN OCH GOD JUL!!!
And may we get some snow! NU strålar solen in från en klarblå himmel här i Washington.
Skulle gärna haft det mulet ;-)
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja ni har ju verkligen det ultimata julvädret!!!
Hoppas nu ni har och får en fortsätt fin jul tillsammans med familj och C!!
Julkramar!!


Annika,
ja du verkar verkligen ha fått en bra balans och blandning av amerikanskt firande och svenskt! Att ni dessutom firar vartannat år i Sverige och på så vis får fira med den svenska sidan av familjen gör ju att du måste känna att det är perfekt! :-)
Hoppas att ni får en riktigt mysig julhelg nu! Och snö säger de ev kan komma på söndag. Vi får väl se....
Varmaste kramarna!!!

Musikanta sa...

Fint inlägg och trevligt att läsa om vad du förknippar med julen. För mig skulle det heller inte bli någon jul utan MM - även om jag inte bryr mig så mycket om övrig julmat och traditioner.

Om den stund ska vi iväg till Midnattsmässan och den skulle jag ha svårt att vara utan på julafton.

Men på Annandagen åker vi upp till Stockholm och Mirrfamiljen - så då blir det mer traditionellt i alla fall :-)...

Saltistjejen sa...

Musikanta,
tack! ja det är ju de vi står nästmast som vi verkligen vill ha nära oss på jul! :-)
Hoppas du får en fin Annandag med Mirrfamiljen och att resan dit och tillbaka går fint trots väderkaoset som verkar råda på olika håll i Sverige.
Kram och God Fortsättning!

Anna, Fair and True sa...

Visst blir det jul utan allt det där, ja, förutom familjen just!

Jag är också lutfiskfantast. Eller det är egentligen inte så att jag inte tycker det blir jul om jag inte får lutfisk men jag äter det gärna. Du har så rätt att allt det där andra äter man ju andra delar av året men lutfisken är ju BARA på julen. Så den blir lite speciell.

Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha jadå det blir jul oavsett. men visst finns det saker man saknar och kan längta efter i juletider. Kul att du gillar lutfisk också. Det är få som gör det nu tycker jag. Jag har egentligen bara en enda kompis som verkligen älskar lutfisk som jag gör och förr hade vi egna lutfiskmiddagar innan jul hahaha! Efter att jag träffat M och han sin fru så försökte vi fortsätta traditionen men då blev det med torsk också eftersom varken M eller min kompis fru gillade lutfisk...
Kramar!

Bejla sa...

Du kom med andra ord fram till samma som jag, vad temat angår. Visst är det så; sällskapet, och då så klart den allra närmsta familje, är viktigast. själv hade jag dock inte så mycket tid, så mitt fredagstemabidrag blev ytterst nödtorftigt; 5-6 rader eller nått. ;-) Drömmjulen hade helt klart varit fullpackad med en hel massa från barndomens jular, men det fungerar ju bra även utan allt det. Själv har jag inte firat jul i Sverige sedan 2005, och det har ju gått det med. ;-)

Saltistjejen sa...

Bejla,
japp så är det. det allra viktigaste är att ha sin familj hos sig. under julen liksom annars. :-)
Kram!!