söndag, december 12, 2010

Fullt schema

Söndag den 12 december. Enligt almanackan dagen innan Lucia. Två knappa veckor kvar till jul. Ute har regnet vräkt ner i stort sett hela dagen. Temperaturen legat runt 10-12 grader. INTE kul! Ingen julstämning direkt. Jag är så glad att vi köpte granen igår och inte väntade till idag. Dock var dagen redan rätt fullmatad med aktiviteter så på sätt och vis gjorde det inte så mycket att regnet stod som spön i backen. Först var vi bjudna till en av Lill-Skruttans dagiskompisar. C som ju var hemma hos oss för ett tag sedan. Den här gången gick det hela väldigt mycket bättre. Även en annan kompis från dagis, O var bjuden. Det bjöds på cappuccinos, bagels och annat gott. Prat och skratt, medling, sång och dans. Ja, det sista var det mest barnen som stod för men ändå. Det var en väldigt mysig och trevlig förmiddag vi fick. Både föräldrar och barn. 

Här är de tre tjejerna.En av favoritsysselsättningarna är att laga mat. 


Efteråt gick vi hem genom regnet. En rask promenad. Det åts lunch och sedan somnade Lill-Skruttan medan jag började på dagens bak. Dels pepparkakor av degen jag gjorde till förra söndagens bak. Den hade hållit sig fin i kylen. Dels blev det lussekatter till kvällens fika. Trots att jag fortfarande inte är riktigt vän med vare sig torrjäst eller gasugn när det gäller bakning så blev lussekatterna riktigt bra. Jag tog något mer vätska än vad det stod i receptet och så gräddade jag dem i något lägre värme. Allt för att försöka undvika att de skulle bli torra.
Färdiga lussekatter.


I väntan på att glöggen ska bli varm.


 Lussekatt testas.


Lill-Skruttan med sin lussekatt.


E med sin mamma.


R och W kollar in granen. Eller kanske skulle man mer kalla det "känner in" grandekorationerna...!"


R´s mamma och lillasyster har just kommit. Baby E beundras.


Här är hon!


Leken i full gång.


Fika, lek och prat....


Mer Lussebulle.


Av någon andledning hamnar de här vännerna alltid i vår säng...!!!

Efteråt gick vi med grannarna till dem. Lill-Skruttan och W lekte vidare. Vi beställde pizza och hade en trevlig fortsättning på kvällen. Så skönt med den här typen av avslappnat sätt att träffas tycker jag.
En händelserik helg går mot sitt slut. Jag tror vi alla kommer att somna rätt ovaggade ikväll. Imorgon är det Lucia och vi måste försöka få iväg det som ska skickas till Sverige. Innan det är försent....


16 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilka goda lussebullar dey ser ut att vara! Jag har faktiskt inte käkat en enda i år, men jag ska väl baka så småningom :) Och det är svårt att baka med torrjäst! Jag och en vän försökte första året i NY och det gick helt åt skogen. Vi fick göra om en eller två gånger :) Men sen gick det bra! Ha en trevlig måndag! Kram

ExPIAtriate wife sa...

Dina lussebullar ser jattegoda ut! Jag har gjort arets bak (pepparkaksbak da ungarna overgav mig i koket) sa det far racka. Harligt med sant avslappnat umgange!
Ha en harlig vecka!
Kram!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
Ja torrjäst plus gasspis blev lite för många udda faktorer för mig med i början. Nu har jag lite bättre koll men är ändå alltid lite nervös innan jag ska baka här. ;-)
Kramar!

ExPIAtriate wife,
Ja det är inte alltid hela familjen vill baka... ;-)
Mysigt att du ändå fått pepparkakorna bakade. Det doftar ju så ljuvligt!
Kram!

Ewa sa...

En så mysig dag ni hade. Jag bakade saffransbullar med mandelmassa i igår men har inte smakat en enda ännu. Det blir nog till mitt morgonkaffe idag.

Ha en riktigt skön Luciadag idag.

Kramar

Petra H sa...

Det har inte blivit några lussekatter här i år, förra året bakade vi med svenska B samma dag som vi kom hem från kryssningen (Luciadagen).
Aha, man ser lite av de nya Ikea-möblerna på bilderna - hyllan ser dock lite tom ut!?
Jag tycker att ert umgänge med Lill-Skruttans kompisar verkar så härligt och avslappnat. Ni umgås ganska intensivt, varje helg. Kul för både barnen och föräldrarna förstår jag. Är det några av dem som också stannar i stan under julen eller kommer ni att vara helt ensamma?
Kram
PS Ser att min blogg ligger under "ej längre så aktiva"-kategorin, nu är jag aktiv igen ;-)

Desiree sa...

TYcker dina lussekatter ser kanon ut. Det märks inte alls på resultatet att du inte är kompis med torrjästen eller gasugnen. Vilken trevlig dag ni fick även om den var intesiv och eran julgran ser få fin och julig ut :-)
Kram!

Saltistjejen sa...

Ewa,
ja det var en mysig om än rätt intensiv dag igår. Å mandelmassa är ju sååå gott i all typ av vetebröd tycker jag! :-)
Hoppas din dag blev/är riktigt Luciamysig!
Kramar!


Petra,
OJOJOJ att jag glömt bort att "aktivera" din blogg igen!!! Sorry!!! Det ska göras nu!
Och jo vi umgås mycket med just det här gänget som ju bor i vårt hus (eller R bor ju i huset bredvid men de är ju ihopbyggda så det känns ju som samma...). R och hans familj är kvar här över jul. Men även grannarna och E´s familj som ju ska iväg över jul är inte borta så länge. Här är ju folk inte så långlediga.... Men visst någon vecka eller så är de borta. Tjejerna som Lill-Skruttan lekte med igårförmiddag är dock kvar här över julen båda två. Så vi lär säkert träffas.
Kraam!


Desriee,
tack! Ja nu mera så har jag nog listat ut lite mer hur torrjästen och vår gasspis fungerar. I år blev lussebullarna riktigt goda! Inte torra alls. :-)
Kramar!!

Annika sa...

Vilka underbart fina lussebullar!!!
Jag har inte fått en enda iår, och inte bakar jag heller ;-).
Skulle jag ju kunna göra, men...
Ni har haft fullt upp, som alltid. OCH ni hade tio grader varmare än vi igår. Här var det runt nolla noch hällregn...
FY satan vad jag frös.
Kram!!

franziengland sa...

Vilka härliga dagar ni haft med massor av julförberedelser! Resten av familjen här var i Svenska kyrkan på Lucia och sa att det var fantastiskt. Själv missade jag det tyvärr :( .

Saltistjejen sa...

Annika,
tack! ja de blev väldigt bra i år faktiskt. Goda och inte alls torra. Mitt första lussekattsbak hä i USA var rena katastrofen men nu har jag nog lärt mig hantera framförallt gasspisen lite bättre. Men jag är alltid lite "nervös" innan jag bakar här hahaha!
Oj hade ni SÅ kallt! DÅ är det verkligen så att man fryser! Det är det allra värsta vädret tycker jag. Kyligt OCH fuktigt. Hu!!!
Hoppas ni får torrare nu! Och att kylan håller i sig.
Kramar!!


franziengland,
ja det har varit en riktigt julig helg. Mysigt! Vad synd att du missade Luciafirandet. Det är verkligen mysigt med just Luciasång tycker jag och det är Lucia jag saknar allra mest sedan jag lämnade Sverige.
Kram!

Anonym sa...

Så har jag läst ikapp mig här på bloggen. Underbar läsning! Ni har haft fullt upp låter det som. Det blev dock inte några kommentarer denna gången då jag sitter med bara min iPhone på flygplatsen och väntar på ett försenat flyg. ;)
Kram!!
Bejla

Saltistjejen sa...

Bejla,
ja här är det full rulle Ungefär som hos er! :-)
Fast ni har mer julkänsla eftersom i har vit vacker snö!!
Kram!

olgakatt sa...

Knep för att inte saffransbröd ska bli torrt:
Rejält med smör (inte margarin!)
Högre sockermängd
Kesella (cottage cheese) i degen
Mandelmassa i degen
Snåla med mjölet
Litet hjorthornssalt i degen

Torrjäst behöver "väckas" med litet varmare degvätska än de vanliga 37°

(Allt detta har tagit mig ett antal år att klura ut men nu har jag koll!)

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
japp här används SMÖR!!! :-)
Och jag försökte ha mer vätska och mindre mjölmängd.
Och ja jag hade läst om torrjäst så försökte ha en temp i degvätskan på ca 45 grader eller så.
Ingen cottage cheese dock och hjortonsalt har jag inget. Men det blev ändå bra till slut! :-)
Tack för tipsen!!
kramar!

Anna, Fair and True sa...

Vad trevligt och mysigt det ser ut! Och lussekatterna ser jättegoda ut! Vad tyckte gästerna om dem?

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
de tyckte jättemycket om dem!!!
Även på jobbet när jag bjöd igår så verkade de gilla dem. :-)