onsdag, december 29, 2010

Och så lite snö

Under Annandagen snöade det ju rejält här i  New York. Hela dagen var det vitt och under kvällen blev det till och med snöåskoväder som jag skrev om tidigare. Hela natten pågick snöovädret så igår var staden plötsligt snötäckt. Eftersom jag var sjuk igår och endast promenerade till och från jobbet blev det endast bilder tagna på den 5 block korta promenadvägen. Men även på den korta biten kunde man lätt se vad snöns "ställt till". Sådana här dagar är man extra glad över att man inte har en bil. De flesta här med bil parkerar ju ute på gatorna eftersom garageplatser är otroligt dyra. Det är normalt rätt jobbigt med gatuparkering eftersom det är datumparkering d v s man får endast stå parkerad på samma sida av gatan mellan 24 på natten och 07 på morgonen. Flyttar man inte bilen då riskerar man p-bot eller till och med bortfraktning av bilen. Snödagar är det väl inte riktigt lika petigt, men å andra sidan är det inte roligt att bli inplogad gissar jag? Nedan är bilder från gårdagens promenad till mitt jobb.

Rätt rejäla snövallar för att vara här i New York City. Papperskorgen är nästan helt dold av snön.


Ena ingången till M´s jobb var stängd på grund av att den snöat igen.


Längs med gatan mellan husen står bilar parkerade. På båda sidor! Men de syns knappt eftersom de är helt översnöade samt "inplogade".


Även här längs med York Avenue är bilarna "inplogade" samt rätt översnöade.


För en som är utan bil är snön ändå mest vacker. Iallafall första dagen efter snöfallet. Lite senare brukar det tyvärr övergå i brunt och amerikanarnas kärlek för salt gör att det här i staden tyvärr snabbt blir en sörja på vägarna.


Här skjuts det snö! 
I bakgrunden syns New York Presbyterian Hospital där Lill-Skruttan är född, och där jag till viss del jobbar.


Det lär ta ett tag att skotta fram denna bilen.


Och denna...


M var ju ute och tog en längre promenad igår. Med barnvagn. Inte att rekommendera. Han sa att det var svårt att ta sig fram eftersom större delen av staden var mer eller mindre oplogad och där man plogat var snövallarna höga då man skulle ta sig över gatorna. Men envis som han är gick han ändå hela vägen till Central Park. Bara för att upptäcka att större delen av Parken var stängd. Troligen för att man var rädd för att grenar skulle ramla ner från träden. Senast det hände dödade det ju tragiskt nog ett spädbarn. M berättade även att det i affären var i stort sett tomt på brödhyllorna när han skulle handla. Antagligen för att bilarna som levererar bröd inte kunnat ta sig fram. Han såg dessutom många bussar som stod still efter att ha kört fast i snön, och även andra fordon. För en svensk känns det lite underligt att en så stor stad som New York City kan lamslås av snö. Visst kom det väldigt mycket under en relativt kort tid. Men ändå? Jag inser ju att det till största delen beror på att inga bilar här har någon form av vinterdäck. Alltså klarar man inte av att köra på vinterväglag. Men största problemet måste ändå vara att det inte plogas ordentligt, eller tillräckligt snabbt. För även med vinterdäck är det svårt att ta sig fram i ca 30-40 cm snö vilket var ungefär den mängd som kom under ett dygns tid.

Nu har det slutat snöa och jag tror man hunnit med att fixa de flesta gatorna. Åtminstone här på Manhattan. Det kan säkert fortfarande vara svårigheter i andra delar av staden som Brooklyn och The Bronx. Vädret de kommande dagarna ser jättefint ut med sol och ett par minusgrader. Synd att man ska jobba den mesta tiden... Men förhoppningsvis kan M och Lill-Skruttan roa sig en del med snön.

Själv mår jag klart bättre nu och jag är väldigt tacksam över att jag blev frisk såpass fort! Att sova sig frisk brukar ofta hjälpa för mig och jag tror det var all sömn igår som gjorde sitt till.

18 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Härligt med snö! :) Jag kommer ihåg snöovädret 2006 i NY när tunnelbanan inte fungerade som den skulle (det gjorde den väl inte nu heller. Hörde av svärmor att 900 passagerare satt fast i tunnelbanan från JFK i 9 timmar!!) och jag åkte till Svenska Kyrkan. Inte mycket folk på gatorna och bilarna var insnöade som på dina bilder. Lite panikartat var det :) Glad att du är frisk igen! Kram!!

Desiree sa...

Vad skönt att höra att du mår bättre och att du piggnade till snabbt. Men oj vad mycket snö ni fått! Det ser nästan ut som här. Men jag förstår att det blir ett STORT problem om det inte plogas eller plogas så att bilarna intill vägkanten plogas in av snö. Usch måste vara skitjobbigt att behöva skotta fram sin bil under dessa snömassor. Men strålande vackert vinterväder har ni iallfall. Jättefint. Skönt att du kan promenera till jobbet och även få njuta lite av det vackra väderet då du promenerar några blocks.
KRam!

Anna, Fair and True sa...

Kul att se NYC i snö! Jag var ju själv insnöad (i NJ) i den stora snöstormen i januari 1996 och det har ju varit ett antal oväder både före och efter det men ändå lär de sig aldrig liksom.

Peters syster med man och föräldrar har haft otur då de hamnade mitt i det hela. De flög direkt från Sthlm till Newark och skulle vidare till Florida på Annandagen men fick bo på hotell på Long Island i två dagar. Till slut var det osäkert när flygen skulle gå så de satte sig i går och körde ner till Florida. Detta för att inte missa planet till St Croix som går imorgon tror jag. Hoppas de får tillbaka lite pengar på försäkringen för de missar ju 5 dagar i Florida :(

Hoppas du mår bättre! Kram!

Anonym sa...

Hej igen!
Nu har jag läst om hur det var när hon föddes!!!!Fantastiskt väk skildrat. Tänk vad ni har varit med om!
Tack för att du delar med dig.
Kram från eva i tyresö

Mallis in real life sa...

Men jösses vad snö ni fått. Nästan som här. =)

/Mallis

Annika sa...

Ja, nog fick ni SNÖ medan vi blev utan. Orättvist.
men jag vet, plogandet är ingen höjdare i detta land, helt uselt, faktiskt. De har ju så dåliga plogbilar. Minns ju vårt kaos i feb då vi var insöade i en vecka. Ja, jag kan garantera dig att det är för jävligt att köra på sommardäck på snö och is, och jag har numera en större förståelse till att det faktiskt blir kaos.
Men, jag tycker också att det är dåligt att snösvängen är så usel, det blir ju trots allt vinter även här varje år.
VACKERT är det iaf med snön, och jag är sjukt AVIS!! Men, jag avundas er inte slasket som gjutet kommer om ngn dag eller så...
Jag minns så mpnga stora stormar genom mina år här, 93, 96, 04, 06 och inte minst i ÅR i feb!! Då såg jag mer snö än jag sett under nästan hela mitt liv...
Kram!!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det var snö men också jädrigt kallt då! Just när MTA strejkade. Haha! jag minns för jag var ju ny på jobbet då. Det var ju i innan jul 2005 och över nyåret. Om det är samma du tänker på?? Jag kom inte till jobbet då utan fick en väldigt lång julledighet...! :-)
Kram!


Desiree,
haha ja JAG är GLAD att inte jag behöver skotta fram min bil!!! Det är verkligen inte skoj! Men visst är det annorlunda här när snön kommer. Inte samma beredskap som i Sverige och då skiftar det ju ändå otroligt mycket på södra Sverige (dit räknar jag även Stockholm) och norra. När jag pluggade i Umeå kunde det vräka ner snö under natten men oftast var till och med cykelbanorna plogade på morgonen när man skulle till universitetet. :-)
Kram!


Anna Fair and True,
nej visst är det lustigt. Det händer ngt större snöfall varje år. Minst. Och däremellan riktiga oväder. Ändå har man inga vinterdäck! Jag tycker fortfarande det är konstigt!
OJ vad trist med Peters syster, man och hennes mans familj.Sådant är verkligen inte kul! Ja Newark var ju väldigt illa drabbat här just under Annandagen till tisdagen så jag förstår att de inte kom vidare. Sedan är det ju ofta än mer strul även efter att vädret blivit ok, Med plan som inte är här eller med enorma köer. Hoppas de kommer med sitt plan och att de kommer med sitt plan!
Kram!


Eva,
haha oj har du läst DET nu!!! :-) Ja, det var ju lite plötsligt helt klart! Hon kom inte när vi trott, men det hela gick ju bra till slut ändå!
kram!


Mallis in real life,
hej! Vet inte om jag sett dig kommentera här tidigare. men KUL att du läser bloggen och vill skicka en liten kommentar! :-)
Och ja, vi har fått mycket mycket snö!!! Och nu börjar de få ordning på staden igen. Lite mer iallafall. :-)


Annika,
hahaha ja jag vet att du ville ha snö Annika! Nu hamnade det mesta här... håller med dig och att det är konstigt att de inte har bättre beredskap med just plogbilar! Jag tycker det är konstigt!! Vi hör dem ju köra hela nätterna här. Jädrar vad de SKRAPAR inatt hade jag jättesvårt att somna om för de lät så förskräckligt. Ändå är det ibland inte så bar plogat på morgonen. Konstigt!
Ja det är vackert med snön. Så länge den får vara hyfsat torr och vit. men som sagt gatorna här saltas rejält så det blir snabbt brungrått och slaksigt. Däremot är Central park ofta sagolikt vacker i snö! :-)
Jättekramen!

Anna sa...

Härliga bilder!

Saltistjejen sa...

Anna,
tack!

Marianne sa...

Jag tror det är någonting som går nu, Klas kom hem och rasade i säng och sa att han mådde illa. Ska väcka honom med en kopp te om en stund så att han får i sig lite vätska. Hoppas det stannar vid illamående, så det inte kommer upp, det är det värsta jag vet. När jag själv råkar ut för det i alla fall.

Ja jisses vad med snö ni har. Nästan lika mycket som här, och ni fick ju allt på en gång också. Här ligger snön vintervit till och med på gatorna, jag är väldigt glad för att de inte saltar här inne i Älmhult. Jag tycker att man får bättre fäste att gå på snön än när det salta slasket ändå fryser till is. Fast någon har hackat bort NÄSTAN all snö precis framför porten, med påföljd att det är stora isfläckar där så man får gå försiktigt. Fastighetsskötare är inte alltid så smarta.

KRAM!

Mrs Clapper sa...

Ja jösses vad snö!! Helt otroligt! Man ser ju verkligen inte bilarna... Jag ska INTE klaga mer på vår snö här för det är ju ingenting jämfört med er situation!
Åskoväder verkar väldigt obehagligt! Lite läckert, men mest obehagligt...

Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
OJ är Klas också sjuk!! Vad jobbigt och tråkigt. Hoppas han kryar på sig snart och att du slipper bli smittad.
Ja nu har vi fått mycket snö men som vanligt smälter det väldigt fort här också. Redan idag är gatorna i stort sett snöfria i staden. Och snöhögarna har minskat kraftigt. Jag gillar egentligen inte heller salt utan föredrar sand om man nu ska ha ngt. Men här vill man ju ha väck allt vad snö och is heter på gatorna så det hanlar om enorma mängder salt! undrar hur sanbbt bilar rostar här i USA egentligen,,,? ;-)
Många kramar och hoppas du får vara frisk!!!


Mrs Clapper,
hahahahaaa jag tror er situation är "värre" på det viset att det kommer hålla is sig bra mycekt längre. Vis ka få varmt igen nu till helgen och då lär all snö smälta bort igen. Den är redan nu ganska så reducerad. Och åskoväder på vintern tycker jag är mest häftigt, men så är jag heller inte ett dugg rädd är åska eller blixtar. Om man är det så kan det såklart vara väldigt skrämmande. Särskilt när man sitter i en skyskrapa uppe i luften... ;-)
Kram!

Mallis in real life sa...

Jag upptäckte nyligen din blogg och gillar den jättemycket. Ska snart till NY och kan inte hålla mig nog uppdaterad om vad som händer over there!

/Mallis

olgakatt sa...

Götapetter, vad det ser ut! Pratade ju med nevön häromdan när mormor var orolig för er och han berättade om vedermödorna att ta sig fram med barnvagnen och Ella som somnade!
I vår del av världen lär Bornholm ha det värst med 6 m höga stenhårda drivor och nu kommer massor med hjullastare med färjan för att skotta fram alla hus. Ändå lär det ta veckor!
SMHI lovar mer snö i nyår så vi får väl se om våra gäster kan ta sig hit mer än dom som bor bara några 100 m bort.

Saltistjejen sa...

Mallis,
kul! när ska du hit?


olgakatt,
japp det är snöigt nu MEN det har redan börjat smälta en hel del. Så det är inte alls så mycket som på bilderna längre. trots att de togs i måndags.
Kram!

Mallis in real life sa...

17 mars går flyget...

Bejla sa...

Otroligt vad "lite" snö kan göra. Kan förstå att det inte är kul att ha bil eller barnvagn i sådana förhållanden, men vackert blev det. Och än mer tacksam blev jag för att snöplogning är något av det min kommun är allra bäst på (eller ja, de har givit uppgiften vidare till privata entreprenörer, men de är otroligt flitiga och antalet maskiner, sett till stadens litenhet, är stoooort). :-)

Saltistjejen sa...

Bejla,
jag tycker också att snö livar upp! Så här års är det annars så grått och trist. men snö gör det hela ljuare och vackrare. Tyvärrr blir den rätt fort smutsig och slaskig här. Inatt ska det bli ännu en snöstorm säger de. Vi får se hur det går denna gång...?!
Kram!