söndag, december 12, 2010

Gran

Idag Lördag (detta inlägg postas dock inte förrän söndag) har varit en intensiv dag. Igen. Vid lunch gick vi iväg ut på stan för att göra en del julinköp. Sedan var det bara hem för att fixa lunch och så iväg igen. Denna gången till Svenska Kyrkans Luciakonsert. Fast den kommer jag skriva om i ett annat inlägg senare. Kan ändå säga att den som vanligt var otroligt bra, om än i längsta laget för oss med barn i de lägre åldersklasserna. Men som sagt, mer om konserten senare. På hemvägen hade mörkret sänkt sig över staden och vi promenerade hem genom Central Park. Som alltid älskar jag parken när dess lampor är tända. De kastar ett så sagolikt sken där.

Vi hade planerat att köpa gran denna helgen så på väg hem stannade vi vid en av ställen där de säljer granar i närheten av vårt hus. Här står granförsäljare i nästan varje kvarter, men det vi valde (alldeles utanför mitt jobb faktiskt) är ett något större ställe med många granar. Vi fick jättefin hjälp. De hade tydligen 4 olika sorters granar och den vi valde var en kanadensisk (något namn jag inte minns nu...). Det visade sig att de två männen som sålde granar här också själva odlade upp dem. I Kanada. Det var deras familj som köpt mark där för länge sedan och nu drev de som sagt julgransodling där. Allt detta och lite mer fick jag reda på när jag småpratade med de båda trevliga säljarna under tiden som M gick för att hämta kontanter.

Nu är granen hemburen och klädd och står här bredvid mig och doftar något alldeles otroligt gott! Jag älskar verkligen doften av gran, och det enda som känns tråkigt med att ta in granen såhär pass tidigt innan jul är att doften kommer hinna försvinna innan dess. Men man får passa på att njuta så länge man kan. Katterna har än så länge inte heller vält den. Bara nosat lite försiktigt.

Granförsäljaren packar upp den gran vi sedan valde.


Stammen kapas en liten bit.


Väl hemma med granen kom W över och han och Lill-Skruttan lekte för fullt medan M sågade och granen och satte den i foten. Här kör de "båt".


Här kör en liten Lucia båt tillsammans med sin vän....


....Brandmannen!


Full fart på både ungar och katt!


"Jag styr med ratten! And we are going to playground!" 

"Now we are all done with playground and get in the boat again!"


W kollar in granen.


Och här är den!!! Färdigklädd.
Får kanske ta en bild i dagsljus också, imorgon.


Lite julstämning.

Lill-Skruttan ÄLSKADE att klä granen! Hon tyckte att kulorna var så fina och det var så roligt att låta henne välja var de skulle sitta. Lite hjälp behövdes ibland även när hon skulle trä dem på grenarna men ja, det var riktigt roligt! Nu har vi lite mer julstämning här hemma. Med lite knappt två veckor kvar till julafton. 

Imorgon blir om möjligt en ännu intensivare dag. Först ska vi till en av Lill-Skruttans dagiskompisar på förmiddagen. Sedan ska jag försöka hinna baka så att vi har något att bjuda på till vår lilla "Lucia-fika" här hemma. Vi har bjudit in vårt vanliga "Gäng" för att fira Lucia som ju är på måndag. Så jag borde nog gå och lägga mig nu.... Klockan är snart 2 på natten... Som vanligt. Nattuggleri nattuggleri.

17 kommentarer:

Desiree sa...

Ja du är allt en nattuggla. HOppas du har fått sova gott så att du är laddad för ännu en intesiv dag. Låter mysigt med Lussefika. Jag är sååå imponerad över att ni fått plats men en gran. Känner ju själv att vi inte skulle få plats med det även om vi bor på 70 kvadrat med tanke på alla möblerna här.
Himla kul att lilla E tyckte så mycket om att klä just granen. Underbart med en riktig gran som sprider frisk doft i hemmet. Vilken fin julstämning.
KRam!

Saltistjejen sa...

Desiree,
haha ja jag hoppas också sova gott. Snart! ;-)
ja men vår gran är inte så stor. Mycket mindre än granarna man haft tidigare. Utom den granen vi hade här andra julen då, för den var nog snäppet mindre än denna tror jag.
Kram!!

Trillingnöten sa...

Det är så bra med NY för man kan hitta granar i varenda hörn och man kan hitta riktigt fina till slut. Inte lika bra här där jag bor. I år ska vi satsa på en dyrare gran. I helgen tror jag. Er gran blev superfin tycker jag!

Jovars, visst har jag knåpat ihop kortet själv. Var det bara ett så va tusan :p Jag tycker sånt är roligt och jag hade lite tid över. Hade jag inte haft det hade jag gett mig ut och hittat ett fint färdiggjort :) Ingen pressure på dig!! Jag blir glad för ett kort av vilket slag som helst! Kram

Mrs Clapper sa...

Vilken fin gran! Perfekt form!!
Glad tredje advent och hoppas ni får en mysig söndag!

Karin sa...

Vad härligt det ser ut! Vi kommer som vanligt köpa gran av Älvsjö Innebandy, både nära och bra!
Jag skulle också gärna vilja få lite av din energi! Jag förstår inte hur du hinner med så mycket. Har fått hjälp av I att hämta en app med roliga symboler, t ex  och . Ganska kul även för en 40-åring!!
Ha det fortsatt bra och hälsa.
Kramar!!

bettankax sa...

Jättefin gran:) Full fart på kompisarna, som vanligt!!;):)
KRAM!

bettankax sa...

Måste också säga, jag är så imponerad av Lill-Skruttans ordlista. Så många ord redan och så roligt för henne att läsa sen:)

KARLAVAGNEN sa...

Vilken fiiin gran!!! Å gulliga barn!
Ha en fortsatt trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det är jättera att man enkelt kan köpa gran även fat man inte har bil. Men granarna här är verkligen dyra! Manhattanpriser. Haha detta är den absolut dyraste gran jag någonsin köpt! :-) Men vi var beredda opå att det skulle kosta en del.
Jag får se om jag hinner knåpa.... Kanske blir det ett köpte...
Kramar!!


Mrs Clapper,
japp granen är söt! En riktig Piff-o-Puff-gran! ;-)
Hoppas du får en fin tredje advent du med!
Kramar!


Karin,
hahahaaaaa jag ser symbolerna när jag läser på min iPhone men inte här på datorn....!
Men min energi vet jag itne om den är så stor egentligen...? Du har ju 3 barn!!! Vi har endbart 1. Sådant gör ju också stor skillnad! Bara att rodda alla vardagsaktiviteter med fler barn än 1 tycker jag känns otroligt energi- och tidskärvande! Även om det säkert är underbart roligt också såklart. Men som sagt, energi har du nog det tror jag!!!!! :-)
Kramar till er alla!!!


bettankax,
å tack! Ja hon pratar mycket nu och jättebra ordförråd både på engelska och svenska. Kul!
Kramar!!


Karlavagnen,
:-)
Vi är jättenöjda över granen. Och ja barnen är så himla goa när de leker såhär fint ihop!
Kramar!!

Fröken Anki sa...

Åh vilken fin gran! Det blir verkligen julstämning när granen är inne och klädd! VI hade tänkt ta in en gran idag också, men ombestämde oss, och väntar till nästa helg. Den kommer ju ändå stå uppe en vecka innan julafton.

Söt liten lucia och brandman också. Ska E lussa nåt imorgon?

Ha en fin söndag!
kram

Petchie75 sa...

Vad härligt med en äkta gran!! Och den blev ju jättefin klädd också. Jag saknar allt vårt julpynt men jag får väl inse att det inte skulle ha få plats med så mycket mer än det vi har nu ;-)
Så mysigt att Lill-Skruttan nu är med och förstår det där med jul. Nu skapar ni era egna jultraditioner med henne.
Stor kram

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
tack!!Ja nu är det så himla mysig hemma tycker jag! Julgran och lite mer ljus och julmys! Härligt! Jag njuter!!! :-)
Det blir ingen lucia imorgon för Lill-Skruttan tror jag. Möjligen hemma... ;-)
Kramar!!


Petra,
ja det doftar ju så gott!! Och visst är det mysigt nu när Lill-Skruttan börjar förstå mer och glädjas åt julen. Man blir lite som barn på nytt och julen blir roligare för oss också på ett annat vis tycker jag.
Kraaam!

Annika sa...

Jadu, i detta landet går det ju knappt att få tag på en ful gran, nästan alla är perfekta i formen.
Mysigt med julgranshandlare i vertenda gathörn!!! Här finns det också gott om dem, men på ett annat sätt...
Får Harry och Sally vibbar av julgranssäljarna i NYC:::
MYSIGT!!!
Så underbart med en gran huset och så gott det doftar sen!!
Kram!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
nej de flesta granarna är vackra här. Det handlar mer om vilken TYP av gran man vill ha. Det tycker jag är lite skoj! Att de kan se så olika ut men ändå vara så amerikanska allihop. Liksom Disneygranar.... ;-)
Och ja, Harry och Slly ja.... CV såg om den filmen för något år sedan här och det kändes så annorlunda att se den nu när man bott ett par år i den här staden. En del av den underbara dialogen blev på något vis ännu mer rolig nu när man förstår och ser fler små nyanser. :-)
Stor Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Vi ska också köpa gran snart, förhoppningsvis i helgen så man hinner ha den ett tag. Vi hade en förra året och det var så mysigt!

Anna, Fair and True sa...

Hoppas granen får vara i fred för katterna förresten! :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
visst är det mysigt när granen är inne!:-)
Katterna har än så länge bara nosat på granen och druckit av vattnet i foten, men inte försökt klättra eller hoppa efter dekorationerna. Hoppas de fortsätter att inte bry sig så mycket...
Kram!