fredag, maj 06, 2011

Fredagstema - mjukt

Första fredagen i maj. Denna månad är det Desiree som står för fredagstemat. Alla majteman kan du se i högerspalten. Dagens tema är mjukt.

Något som är otroligt mjukt och även varmt är en katt som vill mysa.
Även badskum kan kännas mjukt mot huden. Och en mjuk katt kan gilla att leka med mjukt skum.

Här leker Lill-Skruttan och hennes kompis W. De har gjort en mysig mjuk kuddhörna i hallen. Lill-Skruttans ormar är också mjuka.


Snö som faller mjukt och sedan bildar ett lätt och mjukt täcke.

Det mjukaste av allt är nog ändå bebishud. Att få borra in näsan i den lena mjuka nacken på en liten knodd, eller att känna mjukt tunt bebishår mot läpparna är nog bland det mjukaste och mysigaste jag vet.

Denna veckan var det s.k "Teacher´s appreciation week" på vårt dagis. Det är en vecka då man som förälder gärna ska uppmärksamma lärarna lite extra. I Orange Room försökte vi att visa våra lärare vår uppskattning genom att dels täcka upp för en extra "nap time". Alltså då barnen sover middag efter lunch. Jag och en annan förälder kom dit i onsdags och "vaktade" så att alla lärarna i vårt rum kunde gå ut och äta lunch tillsammans. Mycket uppskattat.

Nu på morgonen (fredag) har vi även fixat en frukost där vi alla tar med olika saker. Lärarna har dessutom fått skriva en önskelista på saker de gärna skulle vilja ha till denna frukost så det kommer att bli en hel del sötsaker om jag förstått det hela rätt. Själv tar jag med blåbär samt björnbär, men försökte mig även på att baka svenska kanelbullar. Gjorde dubbel sats men tyvärr hade jag återigen problem med torrjästen och i skrivande stund (fredagkväll) vet jag inte om bullarna kommer att gå att ta med. Vis av erfarenheten vet jag att bullar som inte jäser som de ska, lätt blir torra och hårda som stenar dagen därpå. Så vi får se om de kommer gå att ta med till frukosten eller inte.

Senare på dagen ska jag förhoppningsvis få träffa en liten pojke som såg dagens ljus för första gången för ungefär en månad sedan. Det ska bli jätteroligt att få träffa både honom och hans föräldrar.

16 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilken kul grej med en sån vecka :) Lärarna har lite högre status i New York (min svärmor är också lärare), mycket tack vare deras Union. Nu säger jag inte bara detta för att jag är lärare :) Men också alla yrkesgrupper förtjänar något extra ibland, ett leende, ett tack, en fin kommentar. Vi är överlag dåliga på att ge uppskattning till varandra :) Förutom på bloggen! Där är vi mästare :) Och det är skönt!
Lycka till med bullarna! Been there, done that :)

Saltistjejen sa...

Trillningöten,
ja fredagstemat har hållit på flera år. jag hoppade på för ett antal år sedan jag med. Skoj!
Aha visste inte att lärarna just här i NYC har lite "högre status". Där ser man. Men teacher´s appreciation week sker väl egentligen i hela uSA om jag förstått det rätt. Sedan håller jag med om att man bör ge alla omkring sig något extra ibland. Att visa uppskattning är värt så mycket! :-)
Hahah bullarna ja, vi får väl se... Jag misstänker dock att de kanske kommer vara mer värda som ammunition imorgon än som ätbara bullar....

Pettas sa...

Ett fint och mjukt inlägg om ljuvlig mjukheter:).
Ella med sin far är förstås den ljuvligaste bilden av dem alla.

en fin dag med mjuka värden önskas
Kram!

olgakatt sa...

Mjukt och hårt på en gång - bebismjukhet och ammunitionsbullar!

Trist att torrjästen inte funkar. Jag har bakat en del med vår torrjäst och det har gått bra. Man måste "väcka" den med litet högre temperatur. Är den amerikanska av samma typ som vår?
Ska jag skicka så du får prova om du inte redan gjort det?

Saltistjejen sa...

Pettas,
tack! Ja den bilden är jättemysig även om den nu är ett par år. Hoppas ni får en fin helg!
Kram!


olgakatt,
ja du det här med jästen är något jag inte förstår mig på. Det fungerar ju ibland. Har fått t ex lussebullsbaket att fungera jättebra de senaste 3 åren så jag blev så snopen nu igår när bulldegen inte ville jäsa... Jag tror det är samma jäst som i Sverige. Men tack iallafalll gulliga du!
Kramar!

bettankax sa...

Vad mycket mjukt och gosigt du fått med i detta inlägg. Lill-Skruttan o pappisen är ju underbart att se.
Hoppas hoppas dina bullar blev bra. Dom ser goda ut i alla fall. Och bulldeg är ju bland det mjukaste som finns;)
Fin fredag till dig!
KRAMAR!!

Desiree sa...

Gillar dina tolkningar av mjukt. Katter, bebis och badskum är fina mjuka ting. Hoppas att bullarna kammar till sig och blir bra. Det är ju lite trixit ibland med torrjästen. Ibland blir det hur bra som helst och ibland funkar det inte alls utan någon vettig anledning. Ibland så behöver torrjästen lite extra tid på sig för att komma igång med jäsprocessen. Ha en skön helg. Hoppas ni får fint väder.
Kram!

Annika sa...

trodde inte lärare hade högstatus ngnstans i detta land, även fast de jobbar i toppskolkommuner (som vår), så det är ju roligt om det är så ngnstans i detta land.
Teacher appreciation week överallt. Idag ska lärarna på Karolinas HS äta god lunch. jag idrog med stålar, kommer inte att vara där och volontera idag.
Men denna vecka är otrolig stor i det häör landet och DET är bra!!!
Ju mindre ens barn är, desto mer att göra vad gäller denna vecka.

OOO kanelbullar you good girl, you!!!
Jag kan noll om bakning, men jag vet att det krävs lite knep, det har jag hört av mina svennekompisar. en låter degen jäsa mitt på spisen medan hon runt om bunken har alla plattor på :-)

Katter, snö och småbebbar är verkligen mjuka och fina!!!

KUL att du är med på temat igen, Saltis. Har allt saknat dig här!!

KRAMAR!!!

Lotta sa...

Åh, bebisar är det finaste som finns :-) Trots att min dotter snart är 16 kan jag fortfarande minnas hur det var att borra ned näsan där i nacken när hon sov :-)
Och kul det där med att uppskatta lärarna. Jag har varit runt hos fler bloggare i USA som skriver om samma sak. Kanske något att ta efter här hemma?
Ha en trevlig helg!

Lotta sa...

Så fint! Mjukt och skönt, det finns inget härligare!

Dina bullar ser urgoda ut. Tycker också om att det tas initiativ att uppskatta lärare till exempel.

Ha en fin helg Saltis!

Kram

Saltistjejen sa...

bettankax,
bullarna var faktiskt bra även idag. trots att de jäste så dåligt igår. :-)
Kram!!


Desiree,
tack! och ja bulldegen jäste hur länge som helst igår. Men faktum är att de var helt ok idag bullarna så kanske var det inte så illa som jag först befarade.
Kram!!


Annika,
ja jag hade förstått det så att denna veckan finns i hela landet. Jag gillar det mycket. Att man sätter lite fokus på lärarna och det enorma jobb de verkligen gör. Sedan inser även jag att denna uppskattning kanske inte alltid visas allt beroende på skola och skoldistrikt. kan tänka mig att om man är lärare i en problemskola i ngt fattigare område så är det inte många föräldrar som gör så mycket?? Tyvärr.
jag lät degen j
sa på spisen eftersom den inte ville gå upp. Då jäste den ngt bättre men det tog ändå en evig tid! Bullarna var iallafall goda även idag så jag är glad! trots att de jäste så dåligt igår.
Kram!!


Lotta,
ja bebisar är så mjuka och goa. Nu när min blivit större, om än inte tonåring än, så är det lite annorlunda. Inte alltid man får gosa med henne haha! Och detta att visa lärarna extra uppskattning är verkligen något som svenska skolor säkert också skulle "må bra av". De gör ju ett fantastiskt jobb!
Kram!!


Lotta,
bullarna blev riktigt bra faktiskt. Trots mina problem med jäsningen.
Kramar!!

Bejla sa...

Vilka härliga mjukisfoton! Och vad jag kan läsa mig till förblev bullarna mjuka, hihi. Härligt med en sådan vecka/dag. Ibland kan jag känna att det är lite svårt att visa min tacksamhet till dagispersonalen (det var mer då, nu när han går på fritids får man inte alls samma kontakt med personalen - barnen är ju inte heller där så mycket och när de är, så leker de mest med varandra, utan att personalen blandar sig - och det är även en hel del personalbyte), speciellt eftersom inga andra gör något här, men jag tror nog att mitt "budskap" har gått fram till de underbara personer som passade min lilla guldklump. :-)

✿Ewa sa...

Jag är såå sen med min kommentar på fredagstemat -sorry!! Har pussat mig glad och nöjd på Julie i helgen nere i H-borg.

Så fina mjuka bilder. Katter är både varma och såå mjuka så mjuka å fin gos bild av far och Ella.

Bullar med torrjäst...jaaa det är inte lätt. Jag bakade med torrjäst för massor av år sedan OCH glömde jästen. :) När allt var klart och fixat matbrödet i ugnen och jag plockade undan såååå upptäckte jag JÄSTEN!! Det blir inte bra utan om du undrar. ;)

En så fin grej att uppskatta personalen på! Något som vi här aldrig ens skulle be om. Och frukosten också väldigt rolig grej.

Stor KRAM!!

Saltistjejen sa...

Bejla,
tack!! japp bullarna förblev mjuka och vi åt ett par även idag på vår utflykt! fast de hade jag förvarat i frysen fram till idag. Annars hade de nog varit torra.
Självklart blir sådant här annorlunda ju äldre barnen blir. Vi kände likadant när vår dotter flyttade från Infant Room på dagis. Där hade man en otroligt nära kontakt med personalen. Sedan blev det inte alls samma sak. Men det är ändå roligt att de har sådana här dagar då man kan visa lite extra uppskattning.
Kramar!


Ewa,
haha ingen fara. jag har inte ens hunnit runt till alla som är med på temat än....
Härligt att du haft en sådan underbar helg med Julie!!! Sådant behövs! :-)
Hahahaa än har jag inte glömt jästen utan faktiskt blandat ner den. Men lite trixigt tycker jag helt klart att det är.
Och visst är det bra att ha en sådan här dag för lärare och förskollärare!
Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Jag har inte hunnit med temat än (och missade två förra månaden) men jag har några försenade inlägg på gång. Det var många mjuka härliga saker där! Min favorit just nu är givetvis bebishud :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
det är inte konstigt att du inte hängt med på temat än tycker jag. Du kan ju hänga på när tid och ork finns!
:-)