onsdag, maj 18, 2011

Lite om vad det pratas om här just nu

Vissa morgnar blir bara fel. Från början till slut. Medan andra känns så härliga. Knappt som "morgnar" ens. Om ni förstår vad jag menar. Idag var en sådan morgon. Vi kom upp i tid. Lill-Skruttan var förhållandevis glad. Normalt har hon ett uselt morgonhumör. Men denna morgon var det mest lite småblinkande i soffan likt en nykläckt fågelunge. Ingen gråt, inget skrik (vilket är det normala). Vi hann med att småprata och mysa medan kläderna kläddes på. M fick en kram och en puss när han skulle till jobbet. Och orden "Ha en bra dag pappa!" följde med honom genom dörren.

Hon har börjat använda många sådana uttryck nu. Artighetsfraser. Det låter så sött. Och som svensk är man fortfarande inte så van. I det svenska vardagsspråket är vi ju inte så värst artiga. Men nu är det ofta ord och uttryck som "Please" eller "Have a good evening!", "Thank you for the snack!", "Here you go.", "Excuse me!" eller "Thank you for coming!" som hoppar ur hennes mun. En liten amerikanska helt klart. Igårkväll när jag råkade nysa här hemma tittade hon på mig med förebrående blick och sa "Man ska säga excuse me, mamma."

Favoritordet nu har annars gått över från "Vad är det?" till "Varför?" Det kommer i stort sett heeeela tiden. Varför? Varför Varför? Why? Why? Why? Försöker mumla mantrat "Om man aldrig frågar får man inga svar..." när man ibland känner sig lätt frustrerad över att alla ens svar studsar tillbaka mot frågan "Varför?" ungefär lika snabbt som man hann leverera dem. 


Andra saker hon pratar mycket om nu, förutom hennes fantasier och berättelser om monster & spöken samt annat som verkar fara runt i huvudet på henne, är känslor. Hon är otroligt känslig för känslostämningar. Särskilt om jag inte "verkar glad". Hon säger det ofta nu. "Mamma, jag vill du ska vara glaaaad." Lite svårt att tolka detta tycker jag. För jag är faktiskt oftast glad. Eller iallafall är jag sällan arg och ledsen. Även om jag inte går runt och skrattar som en fåne hela tiden så har jag ett rätt positivt sinne. Men nu kommer det väldigt ofta. Just detta att hon vill att jag ska vara glad. Självklart säger hon det nästan alltid när jag höjer rösten och säger åt henne att göra eller inte göra något. Men då tror jag det mest är för att hon vill få bekräftat att jag verkligen inte är arg på henne trots att hon gjort något hon vet att hon inte får, eller att hon vägrar göra något hon vet att hon borde göra. Mitt svar då brukar oftast vara "Jag är inte arg men jag kanske blir det om du inte kan göra som jag ber dig." Men hon kan säga just det här även när jag inte alls säger till henne, utan bara helt enkelt bara är koncentrerad på något eller är lite trött.

I morse i soffan kom även denna mening som gjorde att det knep lite extra i hjärtat: "Mamma, jag vill att du ska stanna i Orange Room hela dagen. Cause jag älskar dig och du är min gosemamma och jag är din gosetjej." Sedan fick jag en kram och en puss på munnen. Sådan var min morgon och den kan jag leva på ett tag till.

När det gäller just relationer till andra pratar hon ofta ofta ofta nu om sina kompisar. Och hon har börjat använda uttrycket "Mina bästa kompisar" eller "My best friends" om vissa. Framförallt är det såklart hennes vänner R, W och E. De tre vännerna som tillsammans med henne själv utgör den lilla Fyrklövern. Men även vissa av hennes dagiskompisar har numera också kvalificerat sig i denna kategorin, vilket är glädjande.

Lite extra roligt är det att hon nu även börjat använda en hel del spanska ord. Hennes allra första ord var ju spanska faktiskt. Aqui. Och senare även Agua. Nu svänger hon sig med betydligt fler och mer avancerade ord. Allt kommer från "Dora the Explorer" samt "Go Diego go!" vilka är program som hon älskar att titta på. Flera av orden hon säger känner inte jag till betydelsen av och hon får ibland förklara vad det betyder. Som tur är så är flera av hennes dagislärare spansktalande så de kan lätt förstå. Haha! Hon förstår nu att det finns olika språk och att en sak kan heta flera olika saker på olika språk. Det händer att hon frågar mig vad något heter på svenska, engelska respektive spanska nu när vi pratar. Så hon har verkligen blivit språkmedveten. Själv är jag otroligt fascinerad av att hon förstår såpass mycket redan såhär tidigt. Än är hon ju inte riktigt tre år fyllda. Barns språkutveckling är verkligen helt fantastisk!


27 kommentarer:

Katarina sa...

Det är så härligt att få följa Ellas färd framåt i tillvaron, genom dina beskrivningar. Tack! Min L. läser också din blogg varje dag, fast med goggle translate, he he. Bara så du vet...

Härligt att få en sådan dag och med så mycket värme och kärlek! Det är underbart att se nyanserna i språket och känslo beskrivningar. Men också detta med hennes artighetsfraser,, ha ha.

Ha en bra dag!

Saltistjejen sa...

Katarina,
Vad roligt att du tycker det! Det är annars lätt att fundera om ni läsare kanske tycker det blir tjatigt? Skoj att L också läser. Hoppas Google Translate fungerar hyfsat då så det inte blir sådär konstiga översättningar som jag skrev om tidigare... ;-)
Kram!

Syster i söder sa...

Jag kan knappt läsa, jag saknar henne så!!! kram

Katarina sa...

Jo,, det blir många konstiga översättningar med gogole, men det ger ju upphov till många skratt!

Trillingnöten sa...

Det är verkligen härligt när mornarna blir precis så där drömlika, som man vill att det alltid ska vara :) Tänk om livet var så, som en rosa dröm, varje morgon och hela dagen! Underbart!
Jag älskar också den här tiden när språket utvecklas hela tiden. N har ju hela tiden varit ganska sen med att tala så man förstår. Numera kommer det mer och mer och det är superkul. Häromdagen sa hon till Robbie: inte långbyxor pappa. Kallt. Det är varmt ute (och så pekade hon). Det är nåt som inte skulle kommit för bara några veckor sen. Ser fram emot ännu mer! :) E är ju verkligen framåt vad gäller talet! Kanske också för att hon gått på förskola? Kram

Millan sa...

Sa roligt det ar att lasa om hur ELla ar just nu, for jag jamfor saklart med Sofia :-). Den har aldern ar nog inte den lattaste alltid for har de ett humor sa visas det garna. Ben tar alla mornar hemma hos oss eftersom jag gar till jobbet 6.30 och jag tar eftermiddagarna da jag hamtar pa skolan och sedan ar hemma. Man kan nog saga att Ben tog det kortaste strat... For just mornar kan det vara mycket pip och gnall hemma hos oss ocksa!!

Det ar sa roligt nu nar spraket utvecklas sa mycket ocksa. Hos oss blir det mest engelska for barnen, men jag pratar ju med dem pa svenska och de forstar allt men svarar garna pa engelska. Fast Nils ar ratt otrolig och kan andra sprak precis beroende pa var han ar och vem han pratar med. Sa fort vi aker hem tar det nagra dagar och sedan leker han tom pa svenska (pratar med sig sjalv pa svenska). Sofia har inte riktigt kommit dit annu, men huvudsaken ar nog att hon forstar tanker jag..?!

Artighetsfraser ar sa roliga och jag haller med om att vi inte riktigt ar vana vid det hemifran! Jag blir lika forvanad varje gang en tonaring har pratar med mig for de later sa valdigt mycket mer artiga an jag ar van vid hemifran!

Vad kul att ella aven lar sig lite spanska ord!! Jag har valdigt svart for Dora... men barnen gillar henne och aven Nils brukar klacka ur sig ord pa spanska och be mig gissa vad de betyder :-).

Det dar med best friends ar lite roligt. Sofia har flera barn som hon leker med - framst i var svenska grupp med kompisar viklet ar lite roligt. Men harom dagen kramade hon mig och sa: You my best friend mamma!

Det kandes lite gott ... :-)

Nej nu maste jag ta tag i jobbet...

Kram!

Bejla sa...

Vilken härlig morgon! Det är sådana jag längtar hem till nu (och jag har ju lyxen att ha en son som är morgonpigg och -glad :-) ). Och den stora "varför-perioden", så underbar... *pust* Fast så lange det är något där man faktiskt kan ge ett svar tycker jag det är roligt, men när det kommer en massa varför om saker man vet att barnet själv vet svaret, då tycker jag det blir lite jobbigt. Speciellt nu när sonen är så gammal, då han trots allt vet en hel del. För ja, när slutar den där perioden egentligen. Hemma hos oss har den i alla fall inte slutat ännu...
Sedan är det mycket seriefigurer och Star Wars i samtalen där hemma för tiden - trots att vi inte ser rätt mycket TV och deffinitivt inte Star Wars, men grabben har fantasi till tusen. Jättekul egentligen, men det är kanske inte alltid jag har lust till att prata Star Wars från tidig morgon till kväll... ;-)

Evasleva sa...

Åh det är så roligt med barns spårkutveckling.
Vad gäller känslor tror jag att det är jättebra att barn får se att deras föräldrar har olika känslor och att det är okey. Man kan inte vara glad jämt och så är det för mammor med. Då visar man ju att det är okey barnen också. Man kan ju också förklara varför man är ledsen eller arg.

Desiree sa...

Så häftigt att få ta del av alla hennes uttryck och alla funderingar som hon uttrycker. Det är facinerande att små barn lyckas hålla isär flera språk och hantera dem så bra. Det är ju E ett lysande exempel på. Det är ju jättekul att hon snappar upp en hel del på spanska också. Underbart att det faktiskt finns riktigt bra morgonar också. Jag gillar den där artigheten som finns i det amerikanska språket. Även om det bara är små standarfraser så mår man bra av att få höra dem. Man blir glad.
Hoppas du får en bra dag, en glad dag :-)
Kram!

Anonym sa...

Vad härligt! E är verkligen gullig och duktig!
Instämmer med Desiree...gillar ocksa artigheten som finns i det amerikanska spraket och inte bara i spraket...nagot jag saknar otroligt mycket här!
Have a great day!
Hugs, Lisa

Annika sa...

Japp, artigheten är det bara att tacka och ta emot!
En av USAs verkliga framsidor!
Gillar att barnen tidigt får lära sig att vara artiga och visa respekt.
Vad GULLIG hon är, Saltis!
Lilla Ella-Bella-BUS!!! Som pratade som en fyraåring redan då hon var här för ett år sen. Vad roligt det skulle vara att höra den lilla prata nu!
Förstår att du smälter över att höra allt hon säger!
Gullfian!!!
Kramisar!!!

Livet enligt Jenny sa...

Vilken sötnos hon är!! Och vilket språkgeni! Det måste du underhålla, det kan hon ha otrolig nytta av när hon blir äldre...
Njut varje gång du har en sån skön morgon så står man ut med det lite mindre mysiga...
Kramen

Karin sa...

Härlig morgon! Häftigt att hon kan så många språk, det är inte många (smart) 3-åringar som ens vet att det finns fler ;) Grattis till översättningsuppdraget också!
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Syster i söder,
å goa du, jag hoppas vi kanske kan komma till Sverige i sommar ändå.
Kram!!!


Katarina,
haha ja Google Translate kan verkligen ge en del att skratta åt! :-)


Trillingnöten,
vad gulligt att N sa så! Och visst är det roligt när de verkligen börjar sätta ord på sina tankar och känslor. Jag tycker det är fantastiskt! Det låter som om N nu kommer att "explodera" i ord framöver. Tycte det var så lite med E. När hon väl "hittat nyckeln" så hände mycket väldigt fort. :-)
Kram!!


Millan,
så era morgnar är också lite kaotiska. Tror det kan vara vanligt. Vi har ju ändå lyxen av att inte ha någon direkt "fast tid" att passa så om man blir något försenad gör det oftast inget. Det är stor hjälp eftersom just stress ofta gör att saker tar 3 ggr så lång tid här.

Roligt att Nils kan hoppa mellan språken sådär! Jag tror att även Sofia kommer att göra det senare hon med. Så länge de förstår och hör svenska så sätter sig mycket. Ni tillbringar ju dessutom mycket tid i Sverige samt med er svenska grupp och det tror jag är otroligt värdefullt! Särskilt för barnen som på ngt vis då inser att svenskan inte enbart är ett språk man kan prata med en eller båda föräldrarna hemma, utan att det finns andra som pratar det också. Hah, jag är också väldigt trött på Dora måste jag säga. Hon är sååå "skrikig". Men hon verkar verkligen gå hem jhos barn i den här åldern. Många av E´s kompisar älskar också Dora. Och Diego. Jag tycker ändå det är lite kul att hon faktiskt lär sig spanska ord från de programmen så på det viset är det ändå bra.
Och vad gulligt sagt av Sofia! Visst smälter man! :-)
Kram!!!


Bejla,
haha jag håller med om att det är roligt med Varför, men att hon nu använder det så mycket att man till slut inte har några fler svar! ;-)
Härligt att din son har sådan fantasi! Det är en av de saker jag tycker är så roligt med E också. Hon har en enorm fantasi. :-)
Kramar!!


Evasleva,
ja det är fantastiskt hur fort de lär sig saker och utvecklas. Just språk och kommunikation är häftigt! Och visst är det viktigt att prata om och visa olika känslor. Absolut. Jag tycker mest bara att jag blir lite fundersam just nu när hon hela tiden ill att jag ska "vara glad".


Desiree,
ja man har själv svårt att förstår hur hjärnan fungerar på de här små eftersom det är så svårt för en som vuxen att lära sig nya språk. Då måste man ju alltid hela tiden utgå från det första språket som referens på ngt vis, men när de lär sig språk tidigt så fungerar ju inlärningen på annat vis har jag förstått.
Och artigheten här gillar jag också och tycker ofta att svenskar är så förskräckligt oartiga när ,an kommer hem till Sverige.
Kramar!

Saltistjejen sa...

Lisa,
ja jag tycker det är bra att man uttrycker sig artigare här. Önskar att man hade lite mer av det i Sverige och i svenska språket också. Det låter så mycket trevligare vilket faktiskt är viktigt tycker jag. Även om jag själv är ett typexempel på att jag när jag pratar svenska oftast inte använder mig av fler artighetsfraser och ord än tack och varsågod... Borde kanske försöka skärpa mig lite där.
Kram!!


Annika,
håller verkligen med, och jag är glad att E lär sig så mycket sådant på dagiset! Sedan försöker vi givetvis också, men jag tror det är viktigt att de får höra sådana fraser omkring sig också, och här hemma använder vi ju inte riktigt sådana ord eller fraser.
Å vad söt du är! Hon är jättego verkligen vår lilla tjej men vi tycker ju det eftersom vi är hennes föräldrar. Men det är roligt att även du känd så. :-)
Kraaam!


Jenny,
ja jag tror att hon eventuellt har lätt för rspråk kanske? Iallafall verkar hon väldigt intresserad just nu. Sedan får vi väl se. :-)
Kramis!


Karin,
ja vissa morgnar är skönare än andra hahaha!
Och det är roligt att hon verkar vilja lära sig en del spanska också. Även om man själv kan känna sig lite ställd för jag kan ingen spanska alls. Här i USA är ju spanska ett andra språk och man ser ju ofta skyltar på spanska och hör spanska i stort sett hela tiden ute. Så det är bara bra om hon lär sig en del ord redan nu. :-)
Och översättningsuppdraget är lite roligt. :-)
Kram!

Anne sa...

Åhhh, vilken gullunge. Förstår såna här mysiga stunder är nåt man lever länge på och får energi av. Vi har haft några jobbiga nätter och då har jag tänkt att det vore trevligt om man kunde få liiite tillbaka, ett litet leende bara skulle göra man smälter helt... Så mysigt med er lilla tjej och läsa mer om utvecklingsfaserna. Hon verkar en väldigt verbal tjej, alltid varit tidig med språkutvecklingen. Det här med att hon kan känna och förstå det är olika språk, det är ju fascinerande och säkert nåt som faktiskt bara flerspråkiga barn kan förstå i den åldern, för andra barn kommer nog inte den insikten förrän långt senare misstänker jag (och det är ju rimligt).
Jag tycker det är mysigt också att er tjej inte verkar så otroligt superflickig, om du förstår vad jag menar. Har kompisar med flickbarn i hennes ålder där det är så extremt flickigt och ska vara bara rosa prinsessgrejer t.ex eller bara "flickaktivteter" att leka osv. Jagf hoppas att vår tjej inte blir riktigt så....det är nämligen inget jag själv kan relatera till fastän jag är tjej, har aldrig varit sån som liten heller. Jaja, de ska förstås få vara de personer de är och allting går väl i faser också.
KRAM!!

Saltistjejen sa...

Anne,
jobbiga nätter kommer att komma och gå i perioder tyvärr. Det är otroligt jobbigt när man är mitt uppe i en sådan period men trösta er med ATT de faktiskt går över. Även om det inte känns så när man lider av sömnbrist. Hoppas ni snart kan få lite bättre nätter, även om det första året var rätt jobbigt med just sömnen. Tyckte jag.
Det ÄR verkligen roligt när språket börjar utvecklas! Så skoj eftersom man får mycket enklare att verkligen förstå sitt barn. :-)
Och nej hon är inte särskilt flickig. Jag är glad över att det dröjer med sådana faser men är beredd på att de KAN komma. Tror det beror mycket på kompisar också. Och föräldrar såklart. Själv är jag ju väldigt trist och oglamorös hahaha så här hemma får hon väl inga "tjejiga influenser" direkt. Därav säkert att hon inte har så mycket sådana tendenser än. Men som sagt, när de blir äldrelär ju kompisar spela större roll för detta gissar jag?
Stor KRAM och hoppas ni snart får sova lite bättre!

Marianne sa...

Vad spännande med språkutvecklingen! Och just att hon är så medveten om de olika språken. Tänk att det fanns en tid när man ansåg det skadligt för barn att kunna mer än ett språk. Och så är det precis tvärtom, det är bättre för allt från förståelse och sociala kontakter till problemlösningsförmåga.

Hon har verkligen blivit stor! Det är fyra hon blir snart, väl? Eller är det tre? Nu är jag alldeles förvirrad : ) Men jag har koll på att min Mathilda blir 11, tur det : D

Kramar!

Saltistjejen sa...

Marianne,
javisst är det konstigt att idag tänka tillbaka på de riktlinjer man gav föräldrar för bara ca 20-30 år sedan. Då trodde man ju att flera språk skulle försena barnets språkutveckling och resultera i att de inte lärde sig något av språken fullt ut. Galet! Tur man omvärderat detta!
Haha, angående åldern så är det 3 hon blir. Om bara ca 2 veckor!! Tiden rusar iväg. Bra att du har koll på din Matilda! :-)
Kraaam!

bettankax sa...

UNDERBART inlägg!! Jag läser och njuter. Det är så roligt att följa Lill-Skruttans utveckling. Det är häftigt! Makalös inlärningsförmåga och tempo har de små liven. Och jag har ju lyckan att följa en liten Ebbagull(barnbarnet) på nära håll. Förstå lyckan när jag nu hör henne säga "mommo":)
KRAM!!

Saltistjejen sa...

bettankax,
tack! :-)
Ja det är såå roligt när de verkligen pratar och man kan se hur de utvecklas. Förstår verkligen att det känns varmt i hjärtat när din lilla Ebba kallar dig mommo. :-)
Kram!

Lotta sa...

Å, sötis!! Så bra att du skriver ner för man glömmer så lätt. Jag hittade för ett tag sedan ord och fraser som min äldsta dotter Rebecca sa när hon var 1,5 - 2 år. Blev glad att jag sparat! Det här var ju innan internet och bloggar. Det är häftigt att Ella kan läsa allt du skrivit, se bilder och följa sin egen utveckling och livet i NY.

Supersöta bilder och fina, kärleksfulla och omtänksamma meningar!

Kram!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
ja visst glömmer man snabbt! Helt otroligt egentligen att man gör det för när man hör orden och uttrycken tänker man att man ska minnas det hela livet, men redan ett par månader senare kan det vara glömt.
Tack vad gullig du är också!
Kram!

Emma sa...

Här fick jag förklaringen till att hon talade spanska! Vad sött, Dora -La Exploradora! ;-)

Åh vad mysigt i soffan! "Cause jag älskar dig" Åh vad jag längtar efter att få höra sånt.

Det där med att bli språkmedveten så tidigt är nog unikt för flerspråkiga barn. Även de katalanska barnen -som ju talar spanska också- brukar inte börja förstå att de är olika språk innan vid 4års-åldern kanske.

Fint beskrivet :-)

Saltistjejen sa...

Emma,
Vad skoj att du tittar in här! :-)
haha japp spanskan kommer numera från Dora och Diego! :-) Fast hennes första spanska ord kom från dagiset. Och ja det är underbart att få höra de här känsloyttringarna. Man tror att hjärtat ska smälta och rinna iväg i kroppen haha!
Jag tror också att det är en speciell situation flerspråkiga barn har som gör att de funderar mer på just språk. Helt naturligt såklart.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Kul att läsa om E:s språkutveckling! Hon är så duktig! Och smart liten tjej också.

Vi är ju mindre artiga säkert, i alla fall som vuxna, men i svenska barnfamiljer är de väldigt mycket "tack" och "snälla"-drillning. Men vissa kanske glömmer det sen? Mina brittiska kollegor (som är som du vet från en väldigt artig kultur) tycker vi svenskar säger tack hela tiden. De brukar klaga på att vi säger tack när vi får tillbaka växel i affären. Fast jag tror nog engelsmän tackar då också??

På tal om varför minns jag min kusin Emma (som nu är 24) när hon var 3 år. Hon var och hälsade på och jag hade en kompis över som knappt fick en syl i vädret. Det var en massa "Har du en [hund, katt, diverse andra djur och annat]?", får du shampoo i ögonen när du badar?", "varför det?", "varför inte?". Jobbigt men samtidigt kul :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja jag kan i och för sig tänka mig att svenska barn lär sig säga tack och så, men tycker på det stora hela att svenskar är otroligt oartiga. Särskilt "ute bland folk". Det trängs och knuffas utan att man säger ursäkta eller förlåt, ofta går folk genom dörrar utan att hålla upp dem för de som kommer bakom, och det är sällan jag varit med om att folk reser sig på kollektivtrafiken för andra som kanske är i större behov av att sitta. Tråkigt tycker jag för det skapar en mycket kyligare och otrevligare atmosfär än om folk är hjälpsamma.
Hahaha skoj att du minns din kusin och hennes prat!
Kram!