lördag, maj 07, 2011

Mother´s Day

Imorgon är det Mother´s Day här i USA. Mors Dag. En dag som firas stort här. Det märks bland annat på att barnen på dagis och i skolor gör saker som de ger till sina mammor. Eftersom Mother´s Day alltid infaller söndagen den första helgen i maj här så är detta en dag man inte ska gå ut och äta brunch, om man inte har 1) reserverat ett bord för ett bra tag sedan eller 2) kan tänka sig att vänta länge länge på att få äta. Det är nämligen väldigt vanligt att familjer går ut och firar sina mammor denna dag och då är just brunch mycket vanligt.

Vi har hittills aldrig riktigt firat vare sig den amerikanska Mother´s Day eller den svenska Mors Dag som ju också infaller i den sista helgen i samma månad. Förutom då att Lill-Skruttan gjorde en fin present till mig förra året i Pink Room, som ju tyvärr massakrerades av katterna nästan omedelbart. Men det var ändå fint att hon gjort en sak till mig. Självklart muttrade M en del om att han minsann inte fick någon present på Father´s Day. Och jag kan hålla med om att man som svensk reagerar på att just mammorna uppmärksammas så mycket överallt, medan det är ganska tyst om papporna. Jag gissar att en del av detta beror på att fler mammor är hemma och sköter om barnen här jämfört med Sverige och att man på grund av detta vill uppmärksamma dem och deras "tysta" arbete med hem och familj. Men jag tycker ändå det är synd att papporna inte uppmärksammas mer eftersom de är så viktiga för barnen och familjen, samt att det kanske skulle behövas ännu mer fokus på just papparollen i det här landet där synen på familjen är så mycket mer gammaldags.

Igår, fredag när jag hämtade Lill-Skruttan på dagis så hade alla barnen gjort en Mother´s Day gift  i Orange Room. Lill-Skruttan gav sin till mig och var så stolt. "Titta, titta mamma! Titta vad jag gjort till dig!" Presenten var en blomma som hon målat och lärarna klippt ut i papp. Sedan hade de klistrat dit ett foto av Lill-Skruttan samt en liten söt text. Nu hänger blomman på insidan av vår ytterdörr. Jag fick även tre kakor som hon bakat. Två i form av hjärtan och en i form av en nalle. "Cookies för dig mamma. Som jag har bakat." Sött! Att hon sedan åt upp två av de tre kakorna själv gjorde inget.

Här syns texten lite bättre. Och till höger är en av kakorna.

I förmiddags gick vi till en av lekparkerna i närheten. Där fick alla barn som ville, dekorera varsin liten blomkruka och sedan planterades en flitig lisa i den. Kvinnan som planterade Lill-Skruttans sa till henne att "This is for you mommy tomorrow on Mother´s Day." Efter någon dryg timme på lekplatsen gick både W samt E hem och vi bestämde oss för att åka ner till SoHo och Union Square en runda.


Blomman i en påse.

Hand i hand.

Här är krukan med Flitiga Lisan. Som ni kan se har katterna varit på den här blomman också. Den är dessutom lite ledsen efter en hel eftermiddag i plastpåsen utan vatten.


Det blev en riktigt skön och avslappnad eftermiddag då vi strosade omkring där nere och kollade en del affärer. Jag hade berättat för M att jag önskade mig en väska till denna Mother´s Day (tyckte vi skulle fira den lite amerikanskt nu när jag ju har blivit hemmafru!) och vi gick tillsammans för att inhandla denna. Bild kommer att komma senare när jag faktiskt fått den.... Lunch åts på Republic vid union Square. Sedan shoppade M även skor samt ett par nya "slapparbyxor". Det senare var verkligen på tiden eftersom de han hade höll på att falla isär totalt. Nästan mer hål än byxa kvar.
Lill-Skruttan provar en keps inne på Brooklyn Industries.

Kvällen har vi tagit det lugnt här hemma. Lekt en massa med Lill-Skruttan och haft det mysigt. En riktigt skön lördag med andra ord. Till alla "amerikanska mammor" säger jag nu: Happy Mother´s Day!

21 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vad mysigt att de gör lite presenter till er på dagis :) Du har rätt i att det borde ligga mer fokus på papporna också. I Sverige är vi väldigt bra på att fira båda (trots att farsdag ligger i tråkiga november) och kanske just för att pappor tar ett annat ansvar för barn och familj? I USA är det ju, som du säger, lite annorlunda. Jag hoppas att det blir bättre! En pappa i taget. Nu har de ju M där och så småningom min R :)
Ha en jättefin morsdag! Kram!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det är jättegulligt. Men visst jag tror att man gjorde mer sådant här i Sverige förr. Min mamma berättade att de gjorde kort och annat till föräldrarna på Mors resp Fars Dag i Sverige då hon var liten. Men att man senare tog bort det eftersom fler och fler barn faktiskt inte bodde med båda sina föräldrar längre och det blev så fel att alla skulle göra sådana här saker då.
Och visst borde man uppmärksamma papporna mer. Iallafall här tycker jag där alltför många pappor faktiskt spelar en mindre "roll" i barnens vardagliga liv och mer är den som arbetar mycket och försörjer familjen. Vilket därmed ofta gör att han är mycket frånvarande i barnens vardagsliv. Inte i alla familjer såklart men helt klart fler än i Sverige där de flesta pappor idag ändå tar ett rätt stort ansvar för familj och hem också rent praktiskt.
Kramar!

Desiree sa...

Ja Mothers Day är helt klart mycket större i USA och jag tror också att det beror på att det är många mammor som är just hemma och man vill uppmärksamma det tysta jobbet i hemmet mer. Men jag tycker nog ändå att fathers day uppmärksammades också iallfall i södern även om det inte var fullt lika stort som Mothers Day.
Det var iallafalll ett jättesöt litet kort som Lilla E hade gjort till dig. Ha ha ganska gulligt att hon åt upp de flesta kakorna också själv. Det får man ju när man är liten och söt. Gillade även krukan hon gjort med flitiga lisan. Ha en riktigt fin och nice Mothers Day.
Kram!

Syster i söder sa...

Vad blev det för väska? Och de där byxorna var på tiden. Vad roligt att ni också shoppar i NYC ibland :) hittade ni något på BI? Kram

Bejla sa...

Ja, hoppas att ni får en trevlig mors dag - även om du redan har fått massor av fint firande. Presenterna de små gör själva är ju verkligen de bästa (även om de själva äter upp dem ;-) ). Här är det också mors dag i dag, men tror inte det blir firat här i familjen. Svärmor fick en liten present igår (det kändes passande i år, men inget måste normalt). Ska erkänna att jag nog gärna i alla fall vill ha ett litet "grattis" i år, men vi får väl se... ;-) Några presenter önkar jag mig dock inte.
Men visst är det konstigt ändå, detta med att mors dag är så stort, men inte fars dag. Sedan är det ju svårt det hela, eftersom många barn växer upp med bara en förälder, eller kanske flera; med styvföräldrar osv. Här är det ju skrämmande vanligt med barnhemsbarn dessutom, och jag kan tänka mig att liknande dagar kan vara jobbiga. Jag har dock fått presenter gjorda på dagis någon gång, men man går mer upp i julklappar, då man ju kan adressera dem till de personerna som är där för barnen och inte nödvändigtvis bara en mamma och pappa.
Kram!

Mrs Clapper sa...

Vad kul att det blir så uppmärksammat och att de engagerar barnen så mycket i det med pyssel och så också.
Ser ut som om ni hade en trevlig dag tillsammans!
Kramar!

Fröken Anki sa...

Vilken härlig dag ni fick! Nästan bättre att fira dagen före kanske ;) vi har heller aldrig firat så mycket på dessa dagar, och det blev inte så mycket idag heller. Trots att det var den första mors dag! Men jag fick en ordentlig sovmorgon i alla fall, för J tog Erik imorse och sen somnade de om i vår säng så vi sov allihop till halv tIo! Härligt!
Och så fick jag en present av J i fredags när han kom hem igen.

Vilken söt kruka men tråkigt att katterna inte kunde låta bli blomman.

Ha en fortsatt fin dag!
Kram

Marianne sa...

Så fina presenter hon gör! Och jag håller med, i US om någonstans skulle en Father's Day verkligen behövas för att stärka fäders känsla av att de är viktiga även för relationerna i familjen, inte bara för försörjningen. Tur att vi har den dagen i Sverige.

E är superfin i keps! Det är det inte alla som är. Fast det är klart, allt klär en skönhet!

Kramar!

Emmama sa...

Happy mothers day! Vilket FINT kort - ett sånt lever man på länge!

Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är väldigt stort här. Och ja att hon åt upp de flesta kakorna var helt okej. ;-)
Kram!


Syster i söder,
hahha det var faktiskt på just brooklyn Industries vi köpte väskan. och jag letade efter DIN väska, men den var slut!!!! :-( Gillade ju färgen på den så mycket, så det blev en i samma färg men en annan modell. Är dock supernöjd!!
:-)
kram!


bejla,
visst är det så att många barn inte har båda sina föräldrar närvarande i vardagslivet och då är det såklart lätt att det känns extra jobbigt under sådana här dagar. Det viktiga är ju ändå att barnen har någon/några vuxna omkring dem som älskar dem och bryr sig om dem oavsett om de har biologiska band eller ej. Kärleken är det som räknas! :-)
Kramar!


Mrs Clapper,
ja det är så gulligt även om jag naturligtvis även förstår att den här typen av uppmärksamhet kan vara väldigt jobbig för barn som inte har mamma eller pappa i sitt liv.
Kram!


Fröken Anki,
ja dt blev en mysig dag. Haha sovmorgon är väl en ordentligt present om någon!!!! :-)
Härligt och att ni nu har J tillbaka är ju bara det så underbart skönt!
kramar och Happy Mother´s Day!


Marianne,
ja hon är så go och gör så fina saker. hon tycker dessutom mycket om att ge presenter vilket är sött. :-)
Father´s Day finns även här men det är bara det att den inte alls uppmärksammas på samma sätt som Mother´s Day. Vilket är synd.
Hahahaa ja jag önskar hon ville ha keps också. Eller någon sorts solhatt, men hittills vägrar hon...
Kram!


Emmama,
Happy Mother´s Day!!!
Visst är det sött med sådana här kort!
:-)
Kram!

Anne-Marie sa...

Det stämmer att Mors Dag verkligen firas rätt ordentligt här i USA. En sådan fin dag ni verkar ha haft. E är ju bara för gullig. :) I slutet av maj kan jag fira min mamma eftersom Sveriges mors dag infaller litet senare. Kramar!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
ja det är en stor dag här helt klart.
Kul att du får fira din mamma tillsammans med henne i Sverige i år!! :-)
Kram!

franziengland sa...

Hej! Tre veckors besök hos oss är över och jag är tillbaka vid datorn. Riktigt skönt med ett tyst hus :) . OJ vad mycket som hänt hos er under denna tid. Scannade igenom ALLA dina inlägg och förstår att det största är att du slutat på jobbet och att ni nu fått era green card (eller blev det aldrig HELT klart...). Det låter dock som om du sysselsätter dig rätt bra i alla fall, men jag hoppas att det snart dyker upp något spännande arbete och att ni får till artikeln, så ALLA är nöjda! Kanske något skrivprojekt, nu när du är lite ledig och har kursen i färskt minne?
Jag märker också att Mors dag är mycket större för amerikanerna, de uppmärksammar ju också varandra. Jag fick flera mail igår där jag önskades Happy Mothers day från andra mammor :) .
Ha en bra dag! Kram.

Annika sa...

Men visst firas Fars Dag stort, Saltis!!
Jättestort!
Den infaller i juni och jag tycker alltid att den firas i nästan samma klass som mors dag.
Det är samma sak då, det gäller att boka bord om man ska ut etc.
Tycker det är BRA att Mors dag firas stort. mammorna behöver den uppmärsamheten. De gör ju oftast det största jobbet inom familjen vare sig de jobbar eller inte.
Nej, fram för den dagen, och gör den till det man vill. FINNS ingen särskild mors dag så firas det heller inte...
Men, jag tycker absolut inte att Fars Dag kommer i skymundan...
Kram!

Saltistjejen sa...

franziengland,
å vad skoj med besök!!! Så länge! :-) Ja här har det hänt mycket och man inser hur mycket man gör varje vecka ändå. Ja vi har fått vårt approval för Green card och de håller nu på med de sista delarna i den processen. Känns himla skönt!
Igår fick jag dock svar från tidningen ang artiekln så nu lär det bli en hel del jobbande ett tag framöver igen....
Och Mors Dag är väldigt stort här!
Kram!!


Annika,
jo men inte ALLS som Mors Dag tycker jag. Iallafall uppmärksammas inte Father´s Day alls lika mycket här som Mother´s Day gör. Få grattar pappor på gatan eller ute på det sätt som typ nästan alla man mötte under helgen sa "Happy Mother´s Day" till mig. Och åtminstone förra året så gjordes inga Father´s Day presenter på dagiset. Fast det kanske berodde mer på att just de lärarna i Lill-Skruttans rum inte gjorde det?? Det vet jag ju inte. Kanske andra barn gjorde det till sina pappor?
Jag gillar själva tanken bakom Mors och Fars Dag, men vi har aldrig riktigt firat det hemma. Så jag är inte alls van vid den traditionen. Men tycker inte det är fel. Min enda tanke är kanske bara att all den uppmärksamheten som dagen får i skolor och på dagis kan vara jobbig för de barn som inte lever med båda sina föräldrar. och det är ju många många många. Just detta att man gör presenter. Det är supergulligt för oss föräldrar som får dem, men jag vet som sagt många som har minnen från sin uppväxt och just detta var ngt de tyckte var jättejobbigt eftersom de kände sig nästan "utpekade" i att inte ha en mamma eller pappa att ge någon present till.
KRAM!

Anne sa...

Jag gillar också konceptet Mors dag och Fars dag, även om vi inte heller firat eller slagit på stort under min uppväxt och jag inte har nån erfarenhet/tradition på det sättet att nu ta vidare in i min egen familj så tycker jag verkligen om själva grejen och hoppas att vi kanske lite kommer att uppmärksamma dagarna i framtiden. Igår när vi var ute och gick samt handlade så blev jag så väldigt överraskad då kassörskan i affären t.ex. sa Happy Mothers Day. Dels överraskad för att det kändes så ovant och konstigt, JAG mamma liksom, pratar du till mig eller nån som står bakom mig.... Haha, den nya identiteten har inte satt sig riktigt än.
Gulligt med alla handgjorde grejer, så sött det Ella gjort på dagis och tagit hem. Mysigt. Men trsit om det inte uppmärksammas på samma sätt med Fars dag. Det tycker jag är utrtråkigt.
KRAMIS!

franziengland sa...

Hej igen! Som tur var kanske var det inte samma besök hela tiden, men de avlöste varandra fint :) .
Kanske bra timing att arbetet med artikeln kom nu... Får du något betalt för det arbetet nu eller det är bara en investering i framtida möjligheter och meriter?

Saltistjejen sa...

Anne,
nej jag är inte alls uppväxt med att fira vare sig Mors eller Fars Dag. Men det är fint. Fast egentligen är jag en sådan person som uppskattar att bli uppmärksammad helt VANLIGA dagar mer. Du vet, inte när man "måste" som födelsedagar, jul och speciella dagar. utan typ en vanlig grå torsdag... ;-)
Och det kommer säkert ta en stund för dig innan du vant dig vid din roll som mamma. Det gjorde det för mig. Men det är en otroligt härlig känsla när man vant sig helt och faktiskt KÄNNER sig som en mamma också. Tyckte jag iallafall.
Kram!!


franziengland,
aha det var olika besök. Kul ändå!
Och ja det är ok med artikeln nu. Hellre förr än senare. Egentligen känner jag mig inte särksilt motiverad att börja jobba med den igen nu men som sagt hellre nu än om ytterligare en månad...
Betalt får jag inte. Detta är ngt jag själv vill avsluta för att få artikeln i tryck. Så det blir oavlönad arbete nu. Men det är ok bara den verkligen kommer publiceras. Och det hoppas jag ju.
Kram!

franziengland sa...

Jag FÖRSTÅR att du är trött på artikeln nu, men det MESTA är ju gjort, så håll ut, det klart den ska avslutas och bli publicerad! Håller tummarna för att det går bra!

Anna, Fair and True sa...

Synd som sagt att de inte firar papporna. Du menade väl att när det var Fars dag så gjorde de inga pyssel på dagis till papporna? Även om du har rätt att många amerikanska mammor är hemmafruar så är det väl inte riktigt just så på ert dagis? Förresten, statistiskt sett har USA ganska hög andel arbetande kvinnor (inte lika hög som Danmark och Sverige men ändå) så hemmafruarna är inte alls det vanligaste, långt ifrån.

Tänkte på det där om det är barn som växer upp utan mamma eller pappa. Man kan ju alltid uppmärksamma en mormor/farmor/morfar/farfar istället om det finns någon sådan istället för de är ju också föräldrar kan man förklara för barnet :) Jag menar t ex när man pysslar på förskolan. Istället för att sluta med pysslet.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja exakt inget pyssel till papporna. iallafall inte i det rum på dagis där hon var förra året. Kanske var det en slump men jag vet inte? Annika tycker jag att Fasr Dag här är stort det med och det är det kasnke, men jag tycker inte alls det når samma uppmärksamhet som just Mors Dag här.
Och visst kan man uppmärksamma någon annan, MEN faktum kvarstår att som BARN känner man ändå att det är sååå annorlunda och jag tror att det är ngt som gör väldigt många barn mer ledsna över att att inte ha just sin pappa eller mamma hos sig.
Kram!!