torsdag, maj 26, 2011

Ikeatur

Dagens tur till IKEA blev riktigt lyckad trots att vi fick improvisera lite då vi insåg att den shuttle buss som vi tänkt ta inte började gå förrän kl 15. Det blev "vanlig" buss istället. Och sedan började vi med att luncha.

Lunchutsikt. Inte var dag man ser både den svenska och den amerikanska flaggan vajande bredvid varandra.

Glad liten Baby E som fick testa potatismos för första gången. Mums tyckte hon det var!

Kul med de här skyltarna som står lite överallt i varuhuset och förklarar vissa svenska ord.

På väg hem tog vi vattentaxin. 

Glada Baby E!

Och här är vår "Swedish Baby" i Lill-Skruttans gamla vagn. Perfekt för att ta hem våra inköp i. I de blå karaktäristiska påsarna är party favors samt en hel del "mat"....

Ikväll har vi njutit av tunnbröd och varsin punchrulle. M har även ätit en del Marabouchoklad. MEN matavdelningen på IKEA var verkligen INTE vad den varit. Man märker redan att de börjat  fasa ut alla "märkesvaror" och enbart fylla på med sitt eget märke. Trist!!! Jag känner att detta verkligen är ett gyllene tillfälle för Sockerbit att börja satsa på att ta in och sälja lite mer svenska produkter. Som Kalles kaviar och Abbas sill....!

17 kommentarer:

Katarina sa...

Oj, vad stora lilla baby´n hr blivit, tycker det var nyss ahn föddes.

Roligt att se skyltarna med förklaring om hur man ska uttala ordet. Kul! Det verkar som er spontana dag blev en skön och mysig dag!

Företaget sockerbit! Vilken möjlighet.. Frågan är ju om IKEA kommer att backa tillbaka.. Jag blir mest ledsen och tänker, jag åker inte ut till IKEA. Finns inget jag behövber där och inte ens en svensk godsak kvar heller. Dock, går ju livet vidare ändå..:)

Tunnbröd med punschrulle, mmm. Du får mig att tänka på gravid lax och tunnbröd,, Jag bakar en stöpa tunnbröd varje sommar i Sverige, älskar det när det är färskt, med bregott och en nyöppnad ost.. Plötsligt är man inte trött av allt bakande längre.

Ha de bra!

Saltistjejen sa...

Katarina,
japp hon är drygt 6 månader nu vilket ju är en stor baby då! :-)
Tiden går så snabbt!
ÅÅÅ vad GOTT det låter med egenbakat tunnbröd!!! DET har jag aldrig ätit. För att jag inte bakat tunnbröd då.... ;-) Däremot kunde jag när jag bodde i Umeå, köpa otroligt gott tunnbröd som bakades där! Så gott och annorlunda jämfört med det man köper i affären. Kramar!

Anna's kitchen sa...

Härligt med en IKEA sväng. Älskar att gå runt och se alla svenska böcker i bokhyllorna och höra Australiensarna försöka uttala alla namn.

Blir så nyfiken. Står det ofta hur många kalorier maträtter innehåller som det gör på fika skylten?

Freedomtravel sa...

IKEA har verkligen fört ut Sverige i världen!

olgakatt sa...

Tilltaget att ta bort det helsvenska ätbara sortimentet i utlandet verkar inte vara riktigt genomtänkt av IKEA. Måtte de backa tillbaka! Lämnade ni inte en in protest nu?

Millan sa...

Trevligt med en Ikeatur!! Sarskilt med en san sot bebis!! Vilken rolig skylt forresten - sarksilt gillar jag forklaringen av hur man ska uttala Fika :-D

Sa trist det ar att Ikea ska borja ta bort alla 'markesvaror' och borja med egna. I London finns tva svenska fik/butiker dar man kan kopa kalles etc. Har ni inget liknande i NY? Dock ar de hiskeligt dyra...

Kram!!

Anonym sa...

Haha, vi har ocksa de där skyltarna, fast förklaringarna är pa tyska. Usch vad trist att markesvarorna börjar försvinna redan nu! Maste försöka komma iväg snart sa att jag kan bunkra upp med lite Marabou & "dammsugare". Abbas sill har ju vi inte haft pa 2ar!
Cool med vattentaxi...visste inte att det fanns!

Anonym sa...

Anonym kl 04:36 det var jag det...;-)
Kramar, Lisa

Desiree sa...

Så himla synd att IKEA bara ska sälja sina egna märken. SYnd att de inte fattar hur många de kommer att tappa på detta. Bra dock som ni gjort att bunkra upp en del innan allt försvinner.
Kram!

Trillingnöten sa...

Nej! Fasiken vad trist! Jag vill ju kvar marabou...och annat gott...typiskt...men men...Älskar att åka till IKEA :)

Saltistjejen sa...

Anna´s kitchen,
ja det är lite en känsla av "att komma hem" till Sverige när man besöker Ikea.
Och ja, här står det mängden kalorier på alla menyer. Tror det är ngn lag på att alla restauranger måste kunna visa detta. Om det inte står direkt på menyn ska man kunna be att få veta det om man vill och de ska då kunna ge en ett papper eller liknande där det står. Jag tyckte själv det var jättekonstigt först men nu tänker jag inte ens på det.


Freedomtravel,
ja visst!


olgakatt,
ja det finns ngn form av protest på faceBook vet jag. Och egentligen borde alla skriva till Ikea och klaga, men jag tror dessvärre inte att detta kommer att hjälpa så värst mycket. :-(


Millan,
ja det finns flera sådana texter med fonetisk skrift på Ikea här. :-) Fast den för "Hej" är väldigt konstigt tycker jag för enligt fonetiska tecknen tror jag det ser ut som man ska uttala hej ungefär som "hä"... ;-)
Här finns en del saker på "Gika" och AQ Café tror jag. Sockerbitsägarna har också pratat om att ev utöka sitt sortiment med lite mer svensk "mat" men jag vet inte hur mycket de verkligen kommer kunna ta in och sälja. Vi har även en tysk affär en bit bort som sölje en del skandinaviska saker som sill etc. Det är sååå tråkigt att Ikea gör såhär tycker jag!


Lisa
Visst är det tråkigt att märkesvarorna försvinner!! Så dåligt rent ut sagt!vattentaxin är jättebra tycker jag. Smidig och roligare att åka än att kuska omkring på buss. Dessutom är den gratis om man handlar för minst 10 dollar på Ikea och kan visa upp kvittot!
Om man tar den på vägen TILL Ikea så kan man spara biljetten och visa i kassan när man betalar sina varor och då drar de av biljettpriset! Super! :-)
Kram!


Desiree,
ja jag tycker det är trist, men jag är ändå inte säker på om de kommer tappa så mycket på det. Tror dessvärre att de inser att de INTE kommer göra det, eftersom folk ändå kommer åka dit för att handla möbler och en del av de svenska varorna (även om det är IKEA Foods och inte originalmärken). För vad är annars valet? Om detta blir det enda som finns så tror jag ändå att svenskar kommer att göra det. Handla mat och godis där alltså. De har nog räknat noga på detta gissar jag.. Men DÅLIGT är det!
Kram!!


Trillingnöten,
ja det är SURT!!!!
Här i NYC finns det ju ändå en del alternativ även om allt inte finns. Tror det kommer kännas ännu mer för folk som bor i andra delar av USA eller andra delar av världen där det kanske inte alls finns några alternativ till Ikeas sortiment.

Taina sa...

Själv har jag inte haft behovet av att åka till IKEA längre just pga att deras matutbud är URTRIST!!!! Smart att ta med en extra vagn ;)

Hoppas ni får en fin helg!!!

KRAMAR!!!

PS. Återkommer om midsommaren. Har två resor just i samband med den helgen,typiskt!

Saltistjejen sa...

Taina,
nej det ÄR ju verkligen jättetrist att de ska sluta sälja det vi svenskar helst vill ha! Synd att vi utlandssvenskar är en så försvinnande liten grupp för jag tror att det gör att även om vi slutar handla på Ikea så kommer de inte märka någon enorm skillnad?
Oj då! två resor vid Midsoomar... Hm..
Vi får höras på email! Annars kanske någon annan helg runtikring. Före eller efter?
Kraaam!

Annika sa...

Ja, att IKEA slutar med märkesvaror är för jävligt, rent utsagt.
Vilken ärkemiss av dem.
Det kommer inte att bli lika kul att åka dit längre, faktiskt.
I augusti är det helt slut. DE varor de har kvar då skall SLÄNGAS, enligt den kassörska vi pratade med.
Absolut gyllene tillfälle för Sockerbit, och andra butiker, att börja köpa in matvaror.
Skandal, tamejtusan!!
Blir så förrrrrrbannnnnnad över detta.
Det finns butiker runt mig här som säljer vissa svenska varor, men fasiken vad dyra de är om man jämför med det pris IKEA tagit.
STORT JÄTTEBU till IKEA!!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Annika,
visst är det tråkigt och faktiskt ganska oförståeligt. Tycker jag själv. Men det låter ju helt galet att de tänker SLÄNGA varor som ev finns kvar i augusti!!! Varför inte bara sälja slut åtminstone. Så länge det inte handlar om defekta varor där bäst-före-fdatumet gått ut så kan de väl annars bara rea ut dem!
Japp jag instämmer i ditt BUUUUUUUU Ikea!!!!
Kram i värmen!

Bejla sa...

Nej, slutar IKEA med märkesvarorna?? Vad dårligt! Och tråkigt för alla er som varit trogna kunder. :-( Själv har jag ju aldrig haft möjlighet att testa deras utbud men har å andra sidan sådan tur att de har en del svenskt som Marabou och Wasa i min vanliga affär.

Saltistjejen sa...

Bejla,
ja tyvärr slutar IKEA med andra märken än sitt eget. Otroligt trist tycker jag!
Tur att du kan få tag på en del svenska varor trots allt.
:-)