onsdag, juli 04, 2012

5-timmars kurs

Igårkväll var jag på min 5-timmars-kurs inför uppkörningen. Här i NY state krävs en 5 timmars lektion innan man får boka uppkörning. Där gås det igenom trafikskyltar, en del säkerhetsregler samt att man får se en video som är riktigt rolig. Iallafall om man är road av att kolla in gamla 80-tals stjärnor (från film och såpor) i sina 80-talsfrisyrer samt lyssna på 80-tals syntpop. Självaste Stålmannen (långt innan han förlamades) var det som höll ihop filmen och gamla f.d stjärnor som Lorenzo Lamas dök upp och berättade att man inte skulle böja sig ner och försöka lyfta gaspedalen med händerna ifall den "got stuck". Helt enkelt eftersom man då inte ser vägen framför sig utan kör huvudet i instrumentbrädan...

I Maryland har man tydligen en 8 timmarskurs uppdelad på två dagar. Iallafall enligt intruktören på kursen idag. DET är jag glad att jag slapp. Vår 5-timmarskurs tog faktiskt endast ca 3 timmar inklusive en rast (lagom lång för att jag skulle hinna kila till närmsta Starbucks och köpa en iskaffe).

Nu har jag iallafall mitt certifikat som krävs för att få köra upp. Så nu är det bara att hoppas att mitt learning's permit (det med fotot) kommer snart så att jag verkligen KAN få prova uppkörningen. Svårigheten sedan är väl att försöka få till en uppkörningstid så snart det går.16 kommentarer:

SweFlo sa...

Det är ju ganska bra att de har dessa lektioner, som teorilektionerna i Sverige typ. Här i Florida gick jag in och tog ett snabbt prov och sedan körde jag upp inom 30 minuter och hade körkortet i handen supersnabbt. Det gjorde mig faktiskt lite nervös, med tanke på alla andra, säkert oerfarna förare som ju måst eköra omkring ute på Floridas gator. Så ingen Lorenzo Lamas här inte! :-)

Fröken Anki sa...

Spännande grej det där med filmen! Det är väl säkert bra info, men liiite kan de väl uppdatera. Fast å andra sidan, kul att få se gamla skådespelare.
Haha, int böja sig ner för att ta upp gaspedalen om den fastnar!. Nån har alltså gjort det! :)
Skönt att det är klart för din del nu iaf. Lycka till med uppkörningen.
Kram

eastcoastmom sa...

Steg ett i varje fall. Bra. Jag fixade nytt kökort igår här i CT, superenkelt o snabbt på trippel A.

Marianne sa...

Haha, ja det är olika i alla länder. I Istanbul var det en norsk tjej som skulle TA KÖRKORT FÖR HON KUNDE INTE KÖRA BIL. Efter något som verkade som hundratals timmar med teorilektioner fick hon väl några praktiklektioner, sedan tyckte de att hon lika gärna kunde köra upp. Och eftersom det var en klasskompis på körskolan som hade egen bil, blev han ombedd att ta sin bil och ge några andra elever skjuts till uppkörningsstället ... Sedan fick alla köra femtio meter rakt fram, vända och köra femtio meter tillbaka. Hon klarade körprovet : )

LYCKA TILL med ditt körkort!
KRAM!

Lotta sa...

Ja jösses vad mycket det är med allt. Du fick iallafall se Lorenzo Lamas :-)


Nu kan du bocka av det här.

Kram och ha så trevligt idag!!

Saltistjejen sa...

SweFlo,
jovisst det är klart att det är för de som aldrig kört bil tidigare. Och en del av det är ju bra även för sådana som mig eftersom en del skyltar etc är olika här jämfört med i t ex Sverige. Regler likaså. Vissa är ju nya.
Men det är skönt att det är gjort.
:-)
Kram och ha en trevlig 4th of July!!


Fröken Anki,
haha ja de kunde kanske uppdaterat filmerna lite. Å andra sidan är ju regler och skyltar desammma så jag kan förstå också att de inte gjort nya.
Kram!!

eastcoasmom,
ja det är bra. Skönt att det gick smidigt för dig med ditt körkort!
Kram!


Marianne,
hahaha ja det var en "bra" uppkörning. Sådan skulle jag också vilja ha. :-)
Kramis!!!!


Lotta,
japp det är som det är. Och jag fick lite 80-talskänsla på kuppen.
Ha nu en superdag! Vi hade det jättefint på RI!
KRAM!

Channal sa...

Lorenzo Lamas, wow! Love Dynastin! Eller var det Falcon Crest? Yay ögongodis iallafall! KRAM Anna

Saltistjejen sa...

Channal,
hahaha jag kollade inte ens på de gamla TV-såporna men jag känner ändå igen Lorenzo Lamas från alla tidningar och så från den tiden. ;-)
Fast ögongodis vete fasiken. Inte riktigt min typ tror jag hahaha!
Kram!!

Desiree sa...

Ha ha ganska roligt ändå med den där videon med alla gammla 80 tals stjärnor som man nästintill glömt bort. Inser att vi ändå hade väldigt bra i Alabama som slapp video undervisning helt. Bara en bok som vi kunde plugga in på egen hand. Teoriprov och uppkörning kunde vi ta på en och samma dag. När man väl hade stått i den ringlande kön ett par timmar så gick det sedan rätt snabbt och smärtfritt. Håller tummarna för att du får tid till uppkörning snart och att allt går vägen.
Kram!

Coolaannna sa...

Grattis till certifikatet. Nu fixar du resan galant!

Jag har läst i kapp mig på din blogg och är såå imponerad vad ni hittar på roliga saker HELA tiden!!

Helt rätt!

Och vad roligt att du fick ledigt 2 veckor och Sverigebesöket är räddat!

Kram på dig!

Liz sa...

Skont att du fick det overstokat, hoppas nu att uppkorningen gar smartfritt, avundas dig inte att kora upp i NYC! Huu, sager jag som ar sa larvig nar det galler stadstrafik!

Sjalv sa tog jag mitt amerikanska korkort i NC och dar var det inte heller nagon video. Ett litet hafte som man kunde hamta upp och plugga lite i om man ville till teorin. Den var jag mest radd for, trodde att det skulle komma massa fragor om bromsstrackor etc och jag som inte da (och inte nu heller..) hade nagon som helst koll pa yards etc..:) Hade inte behovt oroa mig, det gick bra. Enda misstaget jag gjorde var att jag hoppade over kapitlet om "littering" i haftet, var val inte sa viktigt med nedskrapning tyckte jag...haha, det var den enda fragan jag missade, hur mycket maste man bota bla bla bla..MEN, man klarade sig om man hade 20/25 tror jag, sa det var inte sa farligt. Jag fick ga tillbaka och satta mig och sen ta kort och sen efter en stund kom det en korlarare och fragade om jag var klar?!

Uppkorningen tog kanske en 20 minuter, hon var jattebra, jag var lite nervos men hon pratade pa massor och tyckte det var sa spannande att hora att jag kom ifran Sverige sa det tog bort min nervositet helt. Vi snackade pa helt och fullt och efter nagra instruktioner om svang har, kor om dar, backa har, parkera dar etc sa sa hon nej, nu kor vi tillbaka du kan ju det har. Skont! Aven om man hort att det ar latt att fa korkort i USA sa blir iallafall jag nervos nar det galler..

Kortet i sig fick jag dock inte i handen, nagot papper tror jag att jag fick kora med leg och sen tror jag det kom pa posten. En sidonot ar att da jag tog korkort under mina forsta tva ar i NC, sa gallde bara mitt korkort sa lange som mitt visum gallde. Alltsa fick jag ta nytt korkort nar vi flyttat till Kansas. Dar rackte det dock att ta teorin, da det bara var en fornyelse. Smidigt!

Haller tummarna for att det gar smidigt aven for dig! Kram

✿Ewa sa...

Så kul det är med de olika ländernas körskolor. :) Om att ta körkort i Kenya skrev min ena dotter om för några år sedan i sin gamla blogg, vi skrattade och var glada att vi tog kortet i Sverige. Kom ihåg att inte böja dig ner för att dra upp gaspedalen ;)).

Lyckatill nu med " körkortet", det lär inte vara några problem!

Kram!

Anonym sa...

Haha. Den skulle jag vilja se. Inte fibbla med gaspedalen!!! Mäh. Vaddå? Bör man inte göra det?
Kram Sahra

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det verkar vara väldigt olika i olika delstater. Här är det som sagt 5 timmar som gäller, även om det i slutänden enbart blev ca 3. I Maryland berättade de att det var 8 timma på två dagar som gällde. Så väldigt olika. Att man sedan även har svårt att få tider beror nog på att NYC är en så stor stad. Betydligt enklare att hitta tider om man är i en mindre stad såklart.
kram!


Coolaanna,
tack! Haha vad söt du är!! Såååå mycket gör vi väl kanske inte men visst blir det en hel del ändå.
kramar!


Liz,
ja det känns skönt att det är gjort nu! Och nu hoppas jag bara att uppkörningen ska gå bra den med. Jag tänker ta en eller ett par lektioner innan också för att få veta mer säkert vad man bra tänka på innan uppkörningen.
Kram!!


Ewa,
ja det är olika överallt. Här skiljer det dessutom mycket mellan olika delstater.
Tack för ditt lycka till! :-)
Kram!Sahra,
hahaha nej att BÖJA sig NER och fippla med gaspedalen var ett stort No No! ;-)
KRAM!

finelinan sa...

Är det SÄKERT att man inte ska böja sig ner och pilla med gaspedalen medan man kör? Kan man verkligen inte se något då? Jag menar, jag gör ju ALLTID så...

Saltistjejen sa...

finelinan,
ja de SA så iallafall. På den där videon.... ;-) Men jag vet inte. Kanske går det bra ändå. Om man liksom är lite snabb i vändningarna... ;-)