söndag, juli 15, 2012

En helt vanlig ovanlig söndag

Vaknade upp i morse av att Lill-Skruttan kom in (jag sov på soffan i vardagsrummet) och sa ett soligt "Hej mamma!" och kröp upp till mig. Mys! Sedan överraskade hon mig med att säga "Shut up, Mommy!" när jag pratade med henne. Otroligt förvånad för jag har aldrig tidigare hört henne säga det, tittade jag på henne och förklarade att sådant säger man inte. "Det är mycket oartigt och folk kan bli mycket arga och ledsna." Hon tittade då spjuveraktigt på mig och sa "Men XX säger så..." "Det spelar ingen roll" förklarade jag, "Oavsett vem av dina kompisar som säger så ska du INTE säga sådant. Punkt!" Sedan gick myste vi lite till innan vi gick upp.

Nästan direkt frågade hon mig då "När kan jag få min present?!?" Och ja, denna fråga kom upp eftersom Lill-Skruttan för allra första gången sovit hela natten utan napp! Igårkväll deklarerade hon att hon "skulle sova som en stor tjej." Något hon sagt många gånger under de senaste månaderna men alltid ändrat sig i sista stund. Alltså hade vi inte riktigt förberett med någon present denna gången eftersom vi helt enkelt inte riktigt trott att det skulle bli av denna gången heller. MEN det blev det. Vi har tidigare lovat att den gången hon slutar med nappen på natten ska hon få en fin present. Alltså förklarade jag att vi inte hade någon present men att vi kunde gå förbi leksaksaffären på eftermiddagen. Det gjorde vi också men innan dess blev det en hel massa annat. Nedan är en bildbomb från dagen.

Det började med att vi efter frukosten tog hissen ner på vår innegård där Lill-Skruttans kompisar väntade. Där blev det vattenlek. Perfekt i värmen. På vägen ner i hissen förklarade hon för mig "Mamma jag ska träffa R, my Very Best Friend. I LOVE him and he LOVES me." Bara sådär. Okomplicerat och enkelt. Och helt sant.

Även kompisen O kom och hon hade med sig en pump och vattenballonger. Väldigt spännande!En gul vattenballong. Enligt Lill-Skruttan var detta hennes dinosaurieägg!

När vi kom upp i lägenheten igen letade jag en handduk och frågade "Har du sett den vita handduken som var i badrummet. Jag kan inte hitta den. Var kan den vara någonstans?" Och då utbrast Lill-Skruttan (återigen helt oväntat) "Beats meee!". M och jag började gapskratta och Lill-Skruttan föll in. Fast jag tror inte riktigt hon förstod varför vi skrattade. Man märker ofta nu att hon hör olika uttryck och vill testa dem.


Efter detta promenerade vi till Macaron Café mellan Park och Lexington Avenue på 59:e gatan. Där träffade vi H och fikade med honom innan han skulle åka hemåt till Stockholm igen. Mysigt trevligt och ja bara sådär härligt som det är att fika med en gammal vän!


Efter fikan med H gick vi bort till Leksaksaffären med stort L - F.A.O. Schwartz. Lill-Skruttan valde väldigt snabbt ut "sin" present - en Känguru, och sedan bar hon runt denna i affären. Här sitter hon med den i knät medan M läser en bok.


Här har man inte enbart "vanliga leksaker" utan även en "science avdelning" med bl a fossiler, stenar, mineraler och annat spännande. Lill-Skruttan är rätt fascinerad av just fossiler så vi kollade in dessa en stund.


Hon blev ännu mer imponerad av att de faktiskt hade små meteroiter!


Utanför denna avdelning sitter såklart ett T-Rexhuvud...


Andra lite ovanliga leksaker är dessa "pussel" där man kan lära sig om anatomin. Det fanns även som olika djur (häst, hund, delfin, groda, snigel, haj....). Jag trodde Lill-Skruttan skulle tycka de såg otäcka och läskiga ut men hon tyckte de var jättespännande. Särksilt gillade hon den gravida kvinnan där man kunde se babyn i magen.


Så blev det såklart även lite dans på det klassiska pianot! 
(Från filmen BIG med Tom Hanks från slutet av 80-talet)


Det tyckte hon var hur kul som helst!

Här kollas Olivia in. För er som har barn men som inte känner till böckerna om denna härliga gris vill jag varmt rekommendera dem!!! 


Självklart har de också ett "nursery" med dockor som ska likna riktiga babies väldigt mycket. Man kan här välja om man vill ha en flicka eller en pojke, en svart, asiatisk eller caucasian baby.


Här kollas även Angelina Ballerina in.


Frihetsgudinnan byggd i Lego


Och Lego-Batman


Runt om i affären såg man även en del gamla leksaker utställda, vilket jag gillar. Lite som ett leksaksmuseum där man kan se och läsa lite om de här äldre leksakerna.
På vägen hem passerade vi detta konstverk på Park Avenue.


Trots att den heter Arbre Serpents, så var Lill-Skruttan helt tvärsäker på att det inte alls var ormar utan en DRAKE med en massa huvuden! Och visst är det väl så att konst kan tolkas helt som betraktaren vill egentligen, eller?


Här står hon med sin Kära Känguru (som hon höll hårt hårt i famnen hela vägen hem).

Tydligen firades Bastiljdagen idag här men jag vet inte om detta är en särskilt högtidsdag eller om det är så att det egentligen var Frankrikes Nationaldag som firades trots att den ju egentligen var igår 14:e juli.Väl hemma däckade jag i soffan en stund medan M och Lill-Skruttan monterade ihop den finfina Lego-helikoptern som hon fått av H och M och A! TACK!!!!

Här är förresten Kängurun!

Och efter middagen och ett bad (det senare för Lill-Skruttan) var det dags för nästa STORA Legoprojekt. Mina sötnosar! Lill-Skruttan berättade för mig att hon "Lovat att hjälpa pappa så det inte skulle ta onehunderd days för honom att bygga bussen."

Ja, så blev denna söndag. På många vis som en vanlig söndag här hos oss. Men på andra som en ganska ovanlig sådan. Det är ju inte var dag man får fixa present till en tjej som bestämt sig att sluta med sin napp. Dessutom få fika med en kär vän på besök! Imorgon är det ny vecka igen. Jag väntar nytt samtal från HR angående jobbet. Men först ska jag inleda dagen med en körlektion. DET ska bli riktigt intressant. Wish me luck!


16 kommentarer:

Sahra sa...

Lycka till med körlektionen. Säker på att det kommer gå strålande. Andas och ta det easy.
Jag missade pianot! Hur kunde jag missa pianot. Nu måste vi se filmen innan vi åker och sedan ska jag dra med sonen in där. Såå mysig leksaksaffär till skillnad från Toys r us. Kram

Miss Marie sa...

Vilken dag! Det är lustigt det där med hur barn bara bestämmer sig för att sluta med napp! Vet många barn som har varit så fästa vid sin napp att de knappt har kunnat prata om att sluta med napp, men så bara en dag så är det dags! Då är man ju verkligen en stor tjej, precis som E säger! Kängurun var ju superfin!

Desiree sa...

Härlig och skön söndag. Den där leksaksbutiken måste ju vara rena drömmen om man är i E´s ålder. Massor med spännande och roliga saker och helt gigantisk butik. Hi hi gillar det stora elektroniska pianot som hon dansar på. Ser riktigt kul ut. Nästan så man får lust att prova själv om man fick chansen.
Jätteduktigt av E att ta steget att sluta med nappen helt på eget initiativ. Ja nu är hon verkligen en stor tjej och det är klart att det ska firas.
Lycka till med körlektionen. Men visst är det så att du hade körkort sedan innan men nu fixar Am körkort? Men en körlektion kan nog vara bra för att fräscha upp kunskaperna och speciellt om du ska köra i en sådan storstad som NY. En bra GPS eller nedladdat GPS program till iPhonen kan nog vara av stor nytta när du ska köra själv framöver.
Kram!

Pernilla sa...

Duktigt av henne att sluta med napp, söt kängurur hon valde som present. Kommer ihåg när jag slutade vid fyraårsåldern - hade fyra nappar i ett band och gick ut till sopnedkastet och slängde dem med ett hejdå napparna och då var det bra med det!
Ha en bra vecka

Coolaannna sa...

...."Mamma jag ska träffa R, my Very Best Friend. I LOVE him and he LOVES me".......HUR GULLIGT ÄR INTE DET??????

Denna lilla underbara tös som får mig att le varje gång jag läser din blogg. Hon sprudlar av livet!

Kram och finfina bilder :)

Lotta sa...

Sötnos!! Kan komma ihåg det där själv, när jag testade ord och uttryck utan att exakt veta vad de betydde.

Det är stort att sluta med napp!!! FAO Schwarz är ju paradiset att gå till :-)

Fin dag ni fick!!

Kram!

Saltistjejen sa...

Sahra,
tack!! :-)
Missade du pianot? Det är på övervåningen "längst in" i affären intill Legoavdelningen. Din son lär älska detta ställe! Det finns så mycket för alla åldrar. JAG gillar att gå runt där. De ändrar lite och byter ut en del saker också så för oss som bor här och går dit ibland då och då finns det ofta ändå något nytt också. Fast ni bör besöka Toys R Us på Times Square också tycker jag. För där finns en gigantisk stor T-Rex och lite annat sådant där "extra".
Kram!!


Miss Marie,
ja visst är det lustigt. Vi insåg att hon nog själv bearbetade detta med att skilja sig från bästa vännen Nappen, och vi ville inte störa eller lägga oss i. Det enda vi sa var att hon skulle få en present när hon inte längre sov med napp. Sedan har månaderna gått och nu var det tydligen dags. :-)
Kram!


Desiree,
ja det är såklart hennes favoritaffär haha! :-) Och pianot får även vuxna "spela" på. De har även uppvisningar där ibland med personer som verkligen spelar en låt tillsammans ("fyrfotigt") viklet kan vara rätt kul att se.
Tack for Lycka Tillet! Och o du har rätt. Jag har svenskt körkort men är så otroligt ringrostig. Har inte kört bil regelbundet sedan jag var runt 20. I Sverige körde jag ju ibland då och då men vi hade aldrig ngn bil där och i S-holm cyklade jag nästan jämt eller åkte kommunalt. Plus att här är ju en del regler helt annorlunda. Samt framförallt HUR man "ska" köra. Har vi insett. Så även ngn som är van att köra bil skulle kunna kugga om man inte känner till exakt VAD de här instruktörerna kollar extra noga på när man kör upp. Så det känns bra att få veta lite tips och öva sig innan. Dessutom måste jag öva på fickparkering samt tre-punktssväng vilket tydligen alltid kommer på uppkörningar här säger de som vet. :-)
En Garmin GPS har vi redan köpt faktiskt. :-) Nästan ett "måste" när man kör bil här tycker jag. Inte på Manhattan men sedan.
Kram!!


Pernilla,
ja det var jätteduktigt. Haha ett band med nappar! Där ser man. Kul att även du var så bestämd den dagen du väl bestämde dig!
Kram!!


Coolaanna,
japp så är det och det är SÅ SANT! De där två har känt varandra sedan de började dagis i 3-månadersåldern och är mer som syskon än som "bara" vänner.
Kramis!


Lotta,
jamen visst ska det testas. Jag tycker mest det är rätt kul! Men ibland blir man ju lite mer snopen än andra av vad man hör. ;-)
Och denna natten utan nappen gick lika bra som den förra. Så jag tror verkligen det är slutnappat nu.
Kramar!!

olgakatt sa...

Utvecklingen går uppenbarligen i språng! Skönt med varje steg som sätts så tydligt!
Jag, som fortfarande kör mer än 1000 mil om året, undrar vad en trepunktssväng är?

Saltistjejen sa...

olgakatt,
japp det tas språng på språng och däremellan kan det ibland bli lite kaos... ;-)
En trepunktssväng är när man ska göra en 180 graders sväng på en gata. Goolgade lite snabbt och detta kom upp:
http://www.audibmw.info/7/2012/04/hur-man-gor-en-3-punkts-tur.html

Emma sa...

Stora tjejen!Duktig hon är. Och...ehem...vältalig. Jojo. :-) Vilken dag i NYC! /det var så mkt att jag inte vet vad jag ska kommentera. Filmen Big!!!! Den hade vi på VHS så den har jag sett ett okänt antal gånger och...det är ju just det där som är tjusningen med er stad. Att den är en enda stor filmkuliss.

Och så kunde man naturligtvis KÖPA sig en liten Meteorit!!

Hoppas att körlektionen gått bra. Jag har kört bil här idag men jag kommer att behöva ta kanadensiskt körkort om jag vill fortsätta med det- ännu går det bra med det svenska...(long story)

Saltistjejen sa...

Emma,
japp vältalig ja... hahahaha!!! ;-)
Körlektionen gick bra. Jag ska försöka hinna med två till innan uppkörningen och sedan hoppas jag att jag ska ha hunnit öva upp mitt körande och filat och finslipat bort mina grövsta fel. :-)
Lycka till med ditt Kanadensiska den dagen det blir ett måste!
Kram!

olgakatt sa...

Åhå, U-sväng på smal gata, således. Enkelt. Tack!
(Det var nog svårare förr med alla amerikanska slagskepp till bilar.)
Men jag hade nog förstått texten bättre på engelska för googleöversättningen var fantastisk!
Hoppas det går bra med körandet. Du kommer att bli proffs och skulle det knipa med jobb kan du bli taxichaffis i NY sen! Det är ju jobb för utlänningar;)

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
ja just get! Här kallas det också K-turn tror jag. Och broken U-turn eller något sådant. Haha google är väl väldigt bra på att översätta korrekt?! ;-)
Och taxichaffis måste jag ha alldeles rätt bakgrund till att bli sedan gissar jag. OM det skulle bli knasigt med jobbet. PhD är det väl MINST man ska ha eller är det inte så? Eller du, det kanske bra gäller i SVERIGE??!?! Här kanske det räcker med high school diploma????
;-)

olgakatt sa...

Jag brukar kalla manövern lappkast. Men jag blev klar över för en tid sen att folk inte vet vad det är!!

Förresten gläder jag mig över Niki d SF-skulpturen! Den ska ju stå kvar i oktober när jag kommer till NY. Just nu är det en utställning med hennes verk på Malmö Moderna.

Västmanländskan sa...

Åh, så duktig hon är som slutat med napp! Väl värt en present!

Saltistjejen sa...

olgakatt,
jaså lappkast minsann! ja det var en bra benämning! :-)
och nu när du nämner Niki d SF så kom jag ihåg att jag läste om Svägerskans besök på muséet och om att hon beskådade en del verk där! :-)
Tack för påminnelsen!


Västmanländskan,
ja hon har verkligen inte ens nämnt nappen sedan beslutet. Otroligt men sant! :-)
Kram!