måndag, juli 16, 2012

Körlektion på Manhattan

Morgonens körlektion gick fint. Jag gillade min körlärare. Fick känslan av att han hade kontroll. Han började med att fråga lite, och jag beskrev min situation. Att jag haft körkort i Sverige sedan många år tillbaka men nu inte kört bil i stort sett alls sedan vi flyttat hit. Att jag har en uppkörning om ett par veckor och att jag vill öva på de olika momenten inför den, samt skaffa mig lite mer erfarenhet och körvana innan dess. Sedan var det bara att ställa in stolen och speglarna och bege sig ut i Manhattans morgonrusning. Helt klart lite annorlunda att övningsköra här än i min gamla hemstad. Något fler bilar som INTE kör enligt regelboken. Många dubbelparkeringar och allmänna "stopp" som gör att man måste väja en del. Jag förstår varför man inte har uppkörningar på Manhattan utan i andra delar av denna staden. Gissar att 99% skulle kugga om man hade lagt uppkörningar här.

Jag övade mest vänstersvängar (som ska utföras lite annorlunda här än vad jag lärde mig i Sverige) samt körde sedan över till Upper West Side för att träna fickparkering och trepunktssväng. Där var det nämligen lite lugnare rent trafikmässigt än hos oss på Upper East Side. En timme förflöt ganska fort. Jag blev avsläppt uppe vid 86th Street och Lex så jag tog en sväng in på H&M också och handlade ytterligare lite "jobbkläder". Samt lite mat på Fairway. Sedan tog jag bussen hem. Det var nämligen hett som en bakugn och fuktigt, klibbigt och rätt allmänt sommarvidrigt ute idag. Hoppas på en mer rejäl åskskur snart än den fjuttiga vi fick igårkväll. För att rensa luften. Det skulle behövas minst sagt.

De har heller inte hört av sig från HR än. Så än går jag i väntans tider....

16 kommentarer:

Martina sa...

Lycka till med körningen! Kan tänka mig att det inte är helt lätt att köra på Manhattan! Men du kommer säkert att klara det galant!
Kramar

Lotta sa...

Bra!!! Duktig du är.

Jag har kört ganska mycket på Manhattan så jag brukar säga att min back-up plan är att jag alltid kan köra taxi på Manhattan hehe ;)

Precis som Martina skriver tror jag du kommer fixa det här galant!

KRAM!!

Saltistjejen sa...

Martina,
tack! Det är inte helt lätt men man vänjer sig nog tror jag. Hoppas jag iallafall. :-)
Kram!!


Lotta,
duktig vet jag inte, men det är bra att öva lite. Få lite mer självsäkerhet i körningen och inte bli stressad över kaotisk trafik. :-)
Kram!

Sahra sa...

Det går ju såklart inte att jämföra Manhattan med Sthlms inenrstad, men jag får fasen psykbryt på alla dubbelparkeringar och andra hinder i vägen. Eller puckon som bara går rakt ut i vägen. Manhattan som dessutom har så mycket enkelriktningar. Jag skulle känna mig superstressad. Är det inte lätt att bara flyta på i strömmen liksom för att man blir lite stressad och inte vet hur man ska köra.
Anyway. Duktig du är. Nu är första lektionen avklarad och nu vet du att du hanterar det utan problem. Heja dig. Kram

Miss Marie sa...

Inte avis på att du ska köra i Manhattan! av vad jag sett på film så verkar det vara lite djungelns lag där. Starkt jobbat! :)

Millan sa...

Josses ... korlektion pa manhattan ar inget jag drommer om direkt. Det racker med att kora i england, pa fel sida vagen och pa tranga gator med bilar parkerade overallt. Men nej Manhattan ar ju another ball game! Men superbra att du tar lektioner sa att du kan kora dar utan att kanna dig for nervos. Jag gissar att det helt enkelt ar sa att du kommer vanja dig och snart tycker du inte det ar nagonting!

Vad duktig ELla var som sov utan nappen. Har du fortsatt sa sedan? Det ar nog tuffare an man tror for de sma att lagga av med nappen faktiskt!

Sa ni gillar ocksa lego? :-) Vi alskar att leka med det o jag tror nastan jag blir lika glad som barnen nar de far nytt! Gillar att M har lagt alla bitarna i gratangformer :-)

Kram!

Martina sa...

Sahra-
Jag kommer inte in på din blogg längre! Trist.
Kramar

Saltistjejen sa...

Sahra,
jag kan tänka mig att Stockholms innerstad är lite så också. Med många dubbelparkeringar och gångare som bara kliver rakt ut i gatan. Samt galna cyklister. ;-)
Självklart försöker man flyta på men det man måste vara uppmärksam på är just att som kan hända omkring en i trafiken. Och eftersom väldigt många andra bilister inte direkt kör efter regelboken så kan det ibland vara omöjligt att göra detsamma själv. Så därför är det tur de inte har uppkörningar här inne.
Kram!


Miss Marie,
haha nej det förstår jag. Men jag hoppas bli van efter att kört ett tag. :-)
Kram!


Millan,
nej men för min del känns det ännu läskigare att köra i vänstertrafik!! Allt blir ju liksom tvärtom mot ens reflexer som sitter i ryggmärgen på något vis. Bara att köra en rondell i vänstertrafik känns ju helt bakvänt! :-)
Och jo det har gått jättefint utan napp de senaste nätterna. Jag tror verkligen att hon helt enkelt bara bestämde sig själv nu. Var mogen och redo. Hon har inte ens frågat efter den alls. :-)
Och Lego är det mycket här nu. M älskar ju Lego och bygger ofta med E. Jag gillar också Lego även om jag inte är LIKA hooked som M. Och anledningen till gratämngformana var M's stora Legoprojekt som han suktat efter i ett halvår ungefär och som han nu äntligen köpte. En specialutgåva av en folkabuss. ;-) MÅNGA bitar....
Kram!!

Desiree sa...

Spännande med körlektionen men så rätt av dig att faktiskt se till att boka in en körlektion. TYcker det var en toppen idé. Har man inte kört på länge så måste man ju öva en del och fräscha upp kunskaperna.Jag körde inte alls mycket de åren vi bodde i Göteborg och efter 3 år kände jag mig väldigt ovan och ringrostig. Sedan körde jag inte heller så mycket de två åren vi bodde i stockholm innan vi flyttade till USA så första tiden i USA tyckte jag det var skitläskigt att köra. Här kör jag betydligt mer sällan men ser ändå till att köra med jämna mellanrum så att jag inte tappar för mycket. Tänker du ta fler körlektioner? Det där med three point turn verkar vara ett klassiskt moment på uppkörningar i USA men inte alls lika vanligt här. Minns att jag övade en hel del på just three point turn i AL innan vi skulle till att köra upp.
Kram!

Coolaannna sa...

Duktiga du!!!

Det kommer att gå som en smäck det här!

Kram ANna

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det känns väldigt bra att få fräscha upp sin körerfarenhet lite. Plus att en del saker är ju annorlunda här. Man ska utföra saker på ett annat vis. Jag har två till lektioner bokade nu. Det känns jättebra.
Och nej jag gjorde ingen trepunktssväng i Sverige. Där körde man ju med att man skulle "vända i korsningen" som en typisk standard inför uppkörningen. bra att du håller körvanan igång nu när i ni flyttat tillbaka till Stockholm. Det är allt för lätt att tappa den tycker jag.
Kram!

Saltistjejen sa...

Coolaanna,
tack vad söt du är!!!!
Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Look on the bright side: Om du kan köra bil i NYC så är Paris, Madrid och Rom peanuts.

Bara att tuta och köra!!! Lycka till!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
hahaha ja jag inser det. Tror jag... :-)
Kram och Tack!

✿Ewa sa...

Så duktig du är! Jag är en riktig fegis, skulle aldrig våga köra i Sthlms trafiken ens. :) Jo, kanske om jag var tvungen.

Kramoch lyckatill!

Saltistjejen sa...

Ewa,
tack!! Nej jag har nog varit feg tidigare men nu måste jag ju,... Så då är det bäst att träna. :-)
Kram!