onsdag, april 03, 2013

Självporträtt - en Skrytsam Mammas Bekännelse

Härom veckan överraskade Lill-Skruttan oss stort. Hon kom hem med en otroligt fin tavla, sitt eget Självporträtt  som hon jobbat på under ganska lång tid på sin "Art Class" på dagis. Lill-Skruttans dagis har ju under alla år, ända sedan barnen är "infants" och "toddlers" lagt stor vikt på konst och musik. Något vi tyckt varit otroligt bra. Så i deras s.k vanliga "undervisning" har de jobbat mycket med olika sorters kreativa och konstnärliga projekt. Nu under hennes sista år här har de förutom de "vanliga konstprojekten" i sina respektive klassrum även  konstundervisning en gång i veckan, vilket jag tycker är fantastiskt! Deras lärare är själv konstnär och oerhört duktig. Barnen får prova på olika material och tekniker. Det som är extra roligt är att de verkligen använder fina "riktiga" material. Spända dukar för till exempel akrylfärger och riktigt akvarellpapper med olika struktur, tjocklek och känsla för just vattenfärger.

Just självporträtten visste jag att de arbetat med en längre tid men jag hade inte sett dem förrän nu. Och ja, jag ska erkänna att jag ALDRIG trott att jag skulle få se något sådant här. I min värld, när jag hörde att barnen målade självporträtt, hade jag liksom "huvudfotingar" eller något ditåt i tankarna. De här små konstnärerna är ju ändå bara mellan 4 och 5 år gamla. Men när jag fick se Lill-Skruttans självporträtt blev jag helt betagen! Lyckligt överraskad. And. Completely. Blown. Away. Som man skulle säga här. Ursäkta om jag låter skrytsam, men helt seriöst tycker jag att det är en fantastisk bild! Både färg, form och komposition. Jag ÄLSKAR den! Och känner mig otroligt stolt över Lill-Skruttans intresse och förmåga att uttrycka sig just i färg och form. Nu måste vi bara försöka fundera ut var vi kan hänga upp den.

En otroligt stolt tjej med sitt konstverk

Inför höstens skolstart hoppas jag verkligen att hon kommer att fortsätta att få en bra undervisning i just "art", eller "bild" som vi väl kanske brukar säga i Sverige. Under vårt besök i skolan fick vi båda intrycket att de har mycket bra konstlärare samt en väldigt fin ateljé så jag tror det kommer att bli bra. Det här med just konst (och även andra konstnärliga ämnen som musik och drama) är något jag tycker verkar värderas mycket högre här än i Sverige. Iallafall då jag själv gick i skolan. Då ansågs ofta just musik, bild och gymnastik som de där "extra ämnena" som liksom inte var särskilt viktiga. Lärare jag träffat och pratat med inom just dessa ämnen har också ofta gett uttryck för att de inte alls anses ha lika hög "status" som t ex lärare i matematik, språk, historia eller kemi. Väldigt synd att det är så tycker jag. För de här ämnena är ju otroligt viktiga. Kanske ännu mer ju yngre barnen är. Att kunna utveckla sin kreativitet lägger grunden till så mycket i livet.

Här i New York City är de här ämnena däremot rankade väldigt högt. Många föräldrar väljer särskilda skolor med tyngdpunkten just på t ex konst, dans eller musik. Detta redan på förskole- och kindergarten- (Kindergarten här är från 5 år) nivå. Kanske är det inte så konstigt i en stad som lockar oändligt många med konstnärsdrömmar. Som kan erbjuda institutioner och artister av världsklass. Metropolitan Opera eller The Met i dagligt tal. Lincoln Center med sin balett och sina konserter. Broadway med både musikaler och teater av enormt hög kvalitet. Apollo Theater i Harlem där världsstjärnor som Billie Holiday, Ella Fitzgerald, James Brown, Aretha Franklin, Jackson Five och Lauryn Hill upptäcktes och/eller började sina karriärer. Dessutom hur många små scener som helst runt om i staden där det spelas både musik och teater. Och de internationellt kända skolorna. Som Julliard och NYU Tisch School of the Arts för att enbart nämna två. Men även utanför NYC känns det som om just konst, musik och dans är något som väger betydligt tyngre än samma ämnen i Sverige. Fråga mig inte varför det är så, men någon kulturell skillnad finns det helt klart som ligger till grund för den de här olika synsätten och värderingarna på det vi till vardags kallar "kultur". Oavsett vilka orsakerna är så fortsätter jag glädjas åt att Lill-Skruttan älskar att rita och måla. Och jag hoppas att vi som föräldrar ska kunna stötta hennes intresse så länge hon vill och behöver.

24 kommentarer:

eastcoastmom sa...

Underbar tavla! Och inte alls vad man väntar sig från en pre-schooler. Cool!

Syster i söder sa...

Vilken söt bild på henne med tavlan! Jag längtar så efter att få krama henne igen! kram

Sahra sa...

Älskar hjärtirisarna. Så fin tavla. Rama in den och häng på bästa stället i lägenheten. Det gör vi med Mollys alster. Hänger både i vrum, matsal och mer undanskymda ställen.
Konst utvecklar ju inte bara kreativiteten, vilket är viktigt för allt man ska/kommer att företa sig resten av livet. Det är ett fantastiskt uttryckssätt på alla sätt och vis. Ponera någon som är lite blyg och kanske inte vågar säga vad den tycker och tänker. Den kan ändå uttrycka sig genom konsten. Mina killar har ju musik och drama, förutom sport. Båda lite blyga och tafatta. Men ge dem en scen och de lever upp. Lever ut. Fantastiskt att se.
Kram

Desiree sa...

Så himla fin och läcker tavla som E målat! Wow jag är jätteimpad! Klart du ska vara väldigt stolt över detta konstverk som hon skapat och över denna konstnärliga ådra som E redan har. Fantastiskt att man tar fram och ser till att utveckla just sådant redan tidigt hos barn. Det märks ju att hon tycker om att skapa och måla och att hon har sinne och öga för detta. Otroligt läcker och fint självporträtt.
Kram!

Miss Marie sa...

Wow, vilken bild! Tycker både ni o E ska vara stolta den är ju verkligen fin, och som du säger, inte riktigt nåt man förväntar sig från en så ung tjej!

Du har helt rätt i att konst o musik värderas mkt lägre i Sverige. Bild, musik, trä-och syslöjd ses oftast som mindre värda, det är matte, svenska, engelska, fysik mfl som är de som räknas! Synd! Att måla och spela musik tror jag är väldigt utvecklande för barn, men även för vuxna. Tur att ni har en skola där stort fokus sätts på dessa ämnen!

olgakatt sa...

Vilken fantastiskt fin bild! Hoppas ni hittar någonstans att hänga den! Ni får ta bort TV:n.......
Status mellan olika skolämnen i Sverige numera kan jag inte uttala mig om. Däremot har i alla fall vår kommun en mycket aktiv Kulturskola med ca 2000 elever i ämnen som sång, musik, bild, drama, animering osv. som man kan anmäla sig till. Ett flertal musikensembler har framträdanden och vår lilla konstörening i byn har sommarutställningar med imponerande elevalster varje år. Även yrkesförberedande undervisning finns.
Det är otroligt mycket mer än som fanns på den tiden jag gick i skolan. Det som är trist är att media inte uppmärksammar detta alls lika mycket som t ex sport. Antar dessutom att det varierar mellan olka kommuner hur mycket man satsar.

bettankax sa...

JÄTTEfin:) Underbart att se hennes stolthet över sitt konstverk, och med all rätt.
Intressant läsning, som vanligt:)
KRAM!!

Martina sa...

Det var ett fantastiskt fint självporträtt! Lika färgglad och kreativ som E själv. Och sa glad och stolt hon ser ut att vara lilla gumman. Och det är klart att hon ska vara stolt och även ni som föräldrar!

Lika väl som man rättar och säger till barnen när de gör fel sa ska man ju absolut tala om för dem när de gör nagonting som är bra och visa att man är stolt!

Hoppas att ni hittar en fin plats at tavlan!

Kramar

Victoria sa...

Härligt att de uppmuntrar barnens kreativitet i skolan!
En mycket fin tavla med sprakande, livliga färger - precis som Ella!

Saltistjejen sa...

eastcoastmom,
Tack! nej jag blev verkligen förvånad också när jag fick se den!
Kram!


Syster i söder,
men du SNART SES VI JU!!! Can't wait!!! :-)
KRAM!!!


Sahra,
Tack!! Och ja vi var så otroligt förvånade båda två här när vi fick se hennes självporträtt! Och vad gäller teckningar och målningar så hänger vi också upp många. En del ramas in andra sätts upp ändå på väggarna. Haha, våra väggar har mest konst av E faktiskt. Inte så mycket annat...
Och som du säger är detta ett fantastiskt verktyg också för att kunna få ge uttryck för tankar och känslor på ett annat sätt än att prata. Något som ju är bra att ha "tillgång" till under hela livet.
:-)
Kramar!


Miss Marie,
japp vi är superstolta och så är hon! Tack för dina fina ord.
Och visst är det ändå så i Sverige (fortfarande...?) att just de s.k "mjuka" ämnena i skolan inte får lika mycket plats, pengar och status. Tyvärr. Håller helt med dig om också att dessa saker även är viktigt för oss vuxna. Men då behöver man ju få upp intresset redan som barn tror jag. Annars kan det nog vara svårt.
Kramar!


olgakatt,
jo Kulturskola fanns även "på min tid". I brjan var det enbart musik och hette Kommunala Musikskolan, men sedan ändrades det till just Kulturskolan. Själv gick jag där från högstadiet och fram t o m studenten och hade Bildundervisning. Underbart! Vi hade en fantastisk lärare! MEN, detta är ändå UTANFÖR själva skolan. Det är såklart subventionerat, men kostar ändå ganska mycket så jag tror att det inte alls är "alla" barn som kan få tillgång till detta. Jag skulle gärna se att en "vanliga" skolan satsade mer på just de här ämnena. Även på dagis (förlåt förskola) nivå. Viktigt viktigt! Men vad gäller både förskola och vanliga skolan tycker jag mest man hör talas om nedskärningar och att det blir allt färre lärarre per elever rent generellt. Att då satsa extra på specialkompetenta lärare inom säg Konst, Musik och Drama tror jag inte många skolor gör. Tyvärr.
Härligt att ni iallafall kan få ta del av så mycket som Kulturskolan gör i er kommun! Haha, vi hade också vernissager och sådant. Minns att vi ställde ut på vårt bibliotek bl a. :-) Det var tider det...!


bettankax,
TACK! Och ja, hon är otroligt stolt över sin tavla och överhuvudtaget över sin förmåga att uttrycka sig i bild.
Härligt tycker vi!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Martina,
Tack!! Haha ja väldigt färgglatt var det. Men jag gillar faktiskt det faktum att självporträttet inte ser strålande glatt ut. Utan snarare lite ledset eftertänksamt. Det blir en så otroligt fin kontrast till de klara glada färgerna.
Och visst är det viktigt att uppmuntra också. Bekräfta när man är stolt över dem och saker de gör.
Kram!


Vic,
ja det är en fantastiskt bra förskola/dagis hon gått på. Vi är själva imponerade och mer än nöjda.
Och ja, livliga färger till en livlig tjej...! :-=)
Kramar!!

Trillingnöten sa...

Konst är så viktigt, musik, dans och att få uttrycka sig! Ns skola har också art class och där publicerar de deras verk på internet och man kan t ex köpa vykort med motiv som barnet gjort! Det är fantastiskt! Och så får man se hur fantastiskt fint det är. Himla roligt! E gjorde verkligen ett fantastiskt porträtt! Så klart att du sja vara stolt!!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
visst är det helt fantastiskt hur mycket man stöttar och satsar på art i olika former i skolorna här! Jag älskar det!!! Kul att ni kan köpa vykort med motiv som barnen gjort! Sådant gillar jag verkligen.
Kram!!

Emma sa...

Men vad fin!! Både hon och tavlan! vilka färger och detaljer, helt underbar!

Ja, det där med att satsa på det kreativa och värdesätta det är kanske det bästa med USA!? Det är väldigt positivt och viktigt!

Annika sa...

Så fin, Saltis.
Den där ska ramas in.
Den är faktiskt fantastisk!!
Underbart fin!

Ja, nog 17 är de duktiga på de konstnärliga på skolorna här.
Otroligt.
Ser bara på karolinas drama department. Häromveckan ställde bildeleverna ut på ett galleri i Reston, och gissa om jag blev impad.

OCH jag är ju så sanslöst stolt att ha en unge som kom in på NYU Tisch!
Ja, och de flesta som kommer in på Julliard, Tisch, School of American Ballet kommer utanför staten.
Så det satsas över hela riket.
Helt rätt, tycker jag, att det satsas stort.


Undrar var Ella kommer att sluta? Hon kommer säkert att välja ngt konstnärligt också under sin skoltid.
OCh sen kommer hon att gå på ngt uni där är prestige med just detta.
SÅ kul.

Du ska vara mkt, mkt stolt!!!!


Kramar från mig som inte har mkt blogg/datortid dessa dagar.
:-)

finelinan sa...

Ja jösses klart du ska vara stolt. Och skryta. Det är ju en jättefin tavla, och färgerna matchar henne precis! Verkligen fantastisk!

Steel City Anna sa...

Väldigt häftig tavla tycker jag också, och fint att hon ser sej själv med såhär mycket färger och starka penseldrag! Det är ingen liten streckgubbe i nåt hörn direkt, hon har verkligen använt hela ytan och just tänkt på komppsitionen, det tror jag är ganska ovanligt när man är i den åldern. Intressant att se hur det utvecklar sej!

Saltistjejen sa...

Emma,
TACK! Och ja det är verkligen en av de allra bästa sakerna med USAs skolsystem tycker jag. Att man satsat mycket på den här sortens kreativitet.
Kram!


Annika,
ja vi ska hänga upp den absolut!!! Både M och jag tycker så otroligt mycket om den!
Skolorna här är fantastiska på just det här med konstnärliga ämnen tycker jag! Otroligt!
Och DU ska vara superstolt över K som blev antagen till Tisch sommarskola! DET är verkligen fantastiskt!!!
Haha, vi får se vad E vill när hon blir äldre. Men vi kommer helt klart försöka stötta vad hon än vill.
Kram!!


finelinan,
Tack!! Vad gullig du är!
:-)


Steel City Anna,
Tack för de fina orden! Ja jag gillar också att hon tänkt hela ytan med färg och att den är så ja, full av liv!
Kram!!

Västmanländskan sa...

Wow! Mycket imponernande. Det har du all rätt att skryta om precis hur mycket du vill. Den måste få hedersplats. Kram!

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
Haha, tack söta du!
Och ja vi ska verkligen hänga upp den!
Kram!

Taina sa...

Grym tavla!!! Helt suverän är den!!!! Ja du vet ju vad vi tycker om konst och acting. Älskart. I Liisas skola står konst och drama högt upp på listan och vill man förbättra sina kunskaper i dessa ämnen finns det miljoner efter-skolan-aktiviteter för detta.

Heja Lill-Skruttan!!!

Kramar!

Saltistjejen sa...

Taina,
TACK!!! Och ja, jag vet hur ni känner inför konst och drama. :-) Liisa är dessutom såå himla duktig på att rita och måla hon med. Minns hennes teckning som blev vykort för skolan! :-) Kul nu med hennes drama också. Skolor här ÄR verkligen duktiga och bra på detta att engagera barn i sådana här kreativa ämnen!
KRAM!!!

Anonym sa...

Å vad fint!! Och självklart skall du vara stolt! Håller helt med angående konstens plats hos barnen i USA i alla fall där vi bodde. en hemsk sak som hände här var nämligen att 10 åringen skulle måla en ängel på bildlektionen och fick göra om den. För enligt läraren såg den inte ut som en ängel. Förkrossad kom han hem och sa "vem vet hur en ängel egentligen ser ut, det är väl ingen som har sett en på riktigt. Alltså kan den se ut hur som helst". Och i mina ögon är det det som är konst och bild. Att vi måste acceptera allas fantasier om hur saker ser ut i konstnärens ögon. SORGLIGT!!! Dessutom är han jätteduktig att måla, teckna och rita, men nu säger han ofta att han inte kan..... jättebra psykologi, verkligen!!!
Har såklart tagit upp detta på skolan och hans klasslärare höll med oss!

Var superglad för ert fantastiska dagis!!
KRAM

Saltistjejen sa...

paettannatsatt,
TACK Anna!! Men vad är det du berättar om bildläraren!?!?!?! JAG blir FÖRBNNAD och förskräckt! SÅ ska ju INGEN utbildad pedagog reagera över hur en person (vuxen eller barn spelar ingen roll!) uttrycker sig i sin konst!!! HIMMEL! Jag blir mörkrädd!!! F-N vad aaaaarg jag blir! BRA att ni tagit upp detta med klassläraren, men ändå. "Skadan" är ju redan skedd. Hoppas ändå att ngn pratar med läraren ifråga så att det inte upprepar sig!!!
KRAM!!