torsdag, april 11, 2013

Vardagskontakt

Som utlandsboende kan just det här med kontakter vara lite extra komplicerat. Det behöver givetvis inte alls vara så, men det KAN som sagt vara det. Jag tänker då särskilt på kontakt med familj och vänner där hemma i det land man lämnat. Till en början använde vi oss mest av Skype och gör så än. Även om Facetiming har börjat ta över. Till de vi kan facetajma med.

Och så har vi såklart Facebook. Det dröjde dock rätt länge innan jag anslöt mig. Inte för att jag hade något emot det, utan mest för att jag kände att min tid och mitt behov för ytterligare en kontaktyta inte riktigt fanns. Jag var inte motiverad helt enkelt. Men så till slut blev det ändå så att jag tog steget ut på Fejjan. Enda orsaken var den Skrivkurs jag anmälde mig till under våren 2011. Där organiserades det mesta via Facebook så jag skapade mig ett konto jag med. Och sedan dess kan jag säga att jag är fast. Jag tycker det är ett utomordentligt bra sätt att lätt och enkelt kunna hålla sig lite ajour med vad som händer i mina vänners och familjs liv. Extra bra eftersom vi har 6 timmars tidsskillnad så det är inte alltid helt lätt att hitta tider som passar för telefon, Skype eller Facetiming.

Däremot har jag inte alls fallit för det här med spel eller andra utmaningar som finns på Facebook. För ett tag sedan var M alldeles galen i att sköta sin bondgårdDet producerades ägg, äppelpajer och bacon för fullt. Själv kände jag mest bara "Jaha???". Att Facebook nu även lanserar en spel-app där man ska kunna spela om pengar känns för mig ännu mer främmande. Kasino à la Facebook. Vet inte riktigt vad jag tycker om det. Plötsligt handlar det inte längre om att att ta del av varandras vardag längre. Att behålla eller återknyta kontakten till gamla och nya vänner runtom i världen. Istället vill man använda Facebook som rekryteringsbas till nätspel. Frågan som först dök upp var nog om detta inte kommer att öka risken för spelberoende? Samtidigt inser jag att utvecklingen att använda olika sociala medier för att marknadsföra allt från produkter och tjänster till åsikter ännu bara börjat. Och jag tror just detta kommer att utvecklas explosionsartat inom den närmaste framtiden. På gott och ont.


För mig har Facebook blivit ett väldigt bra komplement till bloggen faktiskt. Här på bloggen kan jag vara lite mer personlig och jag kan dela med mig av min vardag men också mina tankar om ditt och datt. Det finns plats för att ibland gå lite mer på djupet. Och så får jag respons av ett helt annat slag än vad jag får på Fejjan. Facebook är däremot ultimat som kontaktyta där jag kan få smygtitta lite i mina vänners vardagsliv. Nästan som något slags cybermingel. Bara gå runt och kolla läget. Eller kanske ge sitt stöd till någon som behöver det just då. Eller att ibland själv få dela med mig av något i min egen vardag. Just att kunna få den där lite mer vardagliga inblicken i vad som händer "där hemma". Det är nog det jag uppskattar mest. Självklart förstår jag att man kan ifrågasätta varför andra personer skulle vara intresserade av vad man äter till middag, vilken affär man råkar vara i just nu, vädret man har etc etc... Men själv är det just sådana saker jag tycker om. Lite för att att jag då känner att jag fortfarande faktiskt får ta del av mina vänners liv. På ett väldigt enkelt och okonstlat vis. Som en fluga på väggen om jag vill. Eller så kan jag ju skicka en liten hälsning. Om jag skulle vilja det.

Hur gör ni för att hålla kontakten med vänner och familj som bor långt bort? Använder ni Skype eller Facebook? Eller är ni bra på att skriva email? Bloggar ni? Twitter? Instagram? Eller kanske ringer ni?  Och det här med Facebook? Hur använder ni det? Är ni aktiva där eller håller ni er därifrån? Om ni är aktiva, använder ni er då av Facebook enbart för att kunna ha kontakt med nära och kära? Eller även för att kunna dela med er av intressanta artiklar ni läst, eller kanske för att debattera och diskutera? Informera? Spelar ni några av alla de spel som finns där? Och hur privata är ni? Det vore jätteroligt att få höra lite om era åsikter och erfarenheter.*) Alla bilder i detta inlägg är lånade från nätet:
www.dnvholiday.com
www.paulusindomitus.wordpress.com
http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/snart-inget-farmville-pa-facebook
http://www.grantthornton.se/Natverk/


20 kommentarer:

ExPIAtriate wife sa...

Jag tycker skype och Voip ar bast for att ringa hem, sarskilt till mamma som varken har dator eller avancerad telefon. Da anvander vi Voip samt att mamma lart sig att texta fran mobilen!
Jag gillar FB av samma anledning som du, man har lite koll pa vad folk gor utan att behova kanna sig stressad att man ska skicka langa mail eller ha daligt samvete att man inte horts av pa lange. Man kan enkelt slanga in en kommentar, eller gilla nagot, nastan lite som under vanlig vardaglig konversation. Dessutom ger det mojlighet att ha kontakt med folk som man sakert skulle ha tappat bort, just pa grund av avstand, tidsskillnad och annat.
Bloggen ar ocksa en viktig kommunikationskalla och just att man kan visa bilder, bli lite mer allman och faktiskt attrahera andra som funderar pa att flytta hit eller besoka Dubai, det ar roligt! Spela spel pa FB gor jag inte alls, det kanns ibland tillrackligt att halla reda pa vad folk gjort hahahaha och jag blir stressad av nar ungarna far paminnelse pa Ipadden att deras jordgubbsland blommar i Smurflandet sa nej, spelen haller jag mig undan. Dock ar jag med i manga diskussionsforum, exempelvis adopterad koreaner i Sverige och utomlands och har foljt flera intressanta debatter via dessa forum. Oj nu blev det valdit langt!
Kram!!!!!!

Sahra sa...

Facebook känns som helt fel forum för att debattera. Att diskutera ett hett ämne i skrift blir sällan bra. För stor risk för missförstånd. Däremot kan jag dela någon artikel jag finner intressant och det i sig är ju ett sorts personligt ställningstagande. Annars mest dravel. Som Facebook passar till. Jag checkar gärna in. Inte på typ Ica maxi men när jag gör något utöver det vanliga. Det är för att jag sällan gör något ovanligt så jag vill väl visa upp det haha. Kolla mig vad jag flänger och far.
De som indirekt riktar ett inlägg med något subtilt budskap till någon. Ofta lite kniven i ryggen budskap. Då blir jag sjukt jävla irriterad. Det är så fult. Ta er konflikt någon annanstans.
Det positiva med fb - jag har fått kontakt med klasskompisar från lågstadiet. Gamla tonårsvänner osv
Kram

Millan sa...

Ja jag kan skriva under pa allt du skriver. Jag har lite av en hatkarlek till FB eftersom jag tycker det ar ett sa bra satt att halla kontakt med folk pa, samtidigt som det finns aspekter med det som jag inte tycker om. Jag tror ibland att folk glommer att alla kan se vad de skriver pa FB bade pa sin egna wall o till andra och jag vet att det ibland leder till att folk blir ledsna.

Jag har lite anvant min blogg ocksa for att halla kontakt med folk. Men det blir ju en ratt sa ensidig kommunikation om inte folk kommenterar da vill saga.

Vi anvander viber och Skype en del men jag blir lite frustrerad pa att det inte alltid ar perfekt tackning utan haller pa att brusa och greja. Jag foredrar egentligen att ringa pa telefonen ... men det ar sa manga hemma som inte har hemtelefon langre att det blir svindyrt om man ska ringa pa mobilerna.

Det har med factime ar helt nytt for mig. En kompis namnde det i gar men jag hade inte koll pa att det var gratis? Eller?

Kram!

Saltistjejen sa...

ExPIAtriate wife,
Voip har jag faktiskt aldrig hört talas om! Är det ungefär som Skype? Jag ringer också min mamma till hennes vanliga telefon, men via Skype. Så jag gissar att det fungerar ungefär som Skype på det viset? Kul att du verkar använda FB och din blogg ungefär på samma vis som jag.
:-)
Kram och tack för att du delade med dig av dina erfarenheter och tankar kring detta!


Sahra,
nej jag kan håla med dig om att just "debatt" i viss bemärkelse inte fungerar så bra på FB. Men det finns ju en mängd olika diskussionsforum (som Pia skriver om ovan t ex) Själv är jag med i två sådana. En för "skrvande" och en för "utlandsboende svenskar" och det kan vara riktigt intressant faktiskt. Fast det blir nog sällan debatt, utan mer diskussion eller mer typ Q&A. :-) Att använda FB på ett "fult" vis tycker jag är superiet, precis som du skriver. Fast det ser jag nästan aldrig tror jag. Och att få kontakt med gamla vänner är verkligen en av de största positiva sakerna med FB. Och att sedan kunna hålla kontakten på ett väldigt enkelt och okonstlat vis.
Kram!!!


Millan,
haha hat kärlek. Där ser man!!! Jag tror också att folk ibland inte tänker på att alla kan se det de skriver, men oftast tycker jag ändå att de statusuppdateringar jag kan se håller en rätt ok nivå. Lite mer generella uppdateringar eller kanske frågor. Ang bloggen är det lite lustigt för som du skriver blir det ju en enkelriktad "dialog" (läs monolog) så länge folk inte kommenterar. OCH de flesta peroner i min och M´s familjer eller våra vänner kommenterar i stort sett aldrig. Någongång ibland. MEN däremot så har jag ju kärt känna så många nya personer via bloggen (som dig t ex) och ni kommenterar ofta! KUL!!!
Vi har ingen egen "vanlig" telefon alls här utan enbart våra mobiler och sedan använder vi som sagt Skype eller Facetime för att ringa Sverige. Facetime är gratis så länge du har kontakt med ngt nätverk. Annars går det väl på din "dataplan" m du har ngn sådan för surfning etc via mobilen/datorn/iPaden. Men det är bra tycker jag för det har mer sällan "fel" jmfrt med Skype. Alltså det är oftare mkt stabilare med färre avbrott. :-)
Kramar!!!

Annika sa...

Facebook har förlorat sig glans lite. Jag är där varje dag, men jag uppdaterar bara ibland.
Men, spelar spel och annat gör jag inte. Jag gömmer allt sådant. Har gömt mkt från "strömmen" på fejjan som jag inte är intresserad av.
Fejjan börjar falna för mig lite, kan man nog säga.
Jag Facetimar med ngra, mailar flera, talar sällan i telefon med någon alls, skriver SMS.
Har min blogg som en slags knutpunkt.
Saltis, skaffa INSTAGRAM!!!
DET
r roligt, och det är snabbt och det är lätt och roligt sätt att hålla kontakt.
Skitkul, och inte beondeframkallande.
Det är din grej(det kan jag nästan lova), det är bilder, och du lägger upp, gillar och kommenterar.
GÅ med där!!
Av alla medier gillar jag bloggar mest. Fejjan kommer aldrig att kunna ersätta en blogg. Aldrig.
Har nog lite hatkärlek till FB på det hela taget. Tycker det är så mkt skval och fån där.
Men ett bra sätt att se bilder och ibland ngt litet inlägg-.
Men Instagram, Saltis, det kommer att bli DIN grej, det kan jag lova!!!
Så jag håller kontakt via facetime, mail, SMS och ibland ett telefonsamtal.
SAMT min blogg, såklart.
Kramar!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag vet att du sagt det förut. Att Instagram skulle passa mig bra. Har funderat på det men ännu inte gjort slag i saken. Vad jag annars gillar med FB är just att jag kan ta del av mina vänners vardagsliv på ett oerhört enkelt sätt. Men håller helt med dig om att det inte är som bloggen, MEN för min del vet jag att många av de jag har kontakt med via FB aldrig skulle läsa min blogg. Inte p g a att de inte vill läsa just min blogg, utan mer för att de inte läser bloggar höt. Att de har väldigt lite tid och/eller intresse till internet och dator rent generellt men de finns på FB och det är DÄR man kan få kontakt.
Kul att få höra hur du håller kontakt med dina nära och kära!
Kram!

Nilla Tankebubblor sa...

Intressant det där... Facebook är inget för mig känner jag. Skönt att slippa :-) Bloggen, som jag har haft sedan 2005 är nummer ett för mig. Instagram är också bra. När det gäller att hålla kontakten med vänner är det sms och mail. Barnen har skype. Ha en fin helg.

Saltistjejen sa...

Nilla,
tack för att du delar med dig av din erfarenhet och hur du ser på detta. Så du använder alltså också Instagram. Kanske borde jag prova det. :-)
Kram och ha en fin helg!!

Pratglad sa...

Jag har ju inte nån landsgräns till nära och kära, men väl fler mil än att vi skulle kunna ses ofta.

Min blogg för en mycket tynande tillvaro... känner att jag inte vill skriva så öppet som jag någonstans vill. Självcencur pga att familjen blir indragen på ett sätt som de inte uppskattar och pga mitt jobb som handlar om myndighetsutövning... så det går liksom inte...

Facebook är däremot i princip den enda kanal jag använder för att hålla koll på vännerna. Jag ids inte maila, smsa eller ringa. Utan det är fejjan som gäller. På fejjan har jag dock inställningar som gör att endast nära vänner ser mina uppdateringar....

Telefonen - den fasta och mobilen - används nästan bara med närmaste familjen. Skype används nån gång i månaden när sonen vill sjunga Imse vimse spindel med sin mormor och morfar....

På jobbet använder vi ett chattsystem som heter Lync och det går då att babbla inom hela min myndighetsvärld - ett mycket bra system! Otrolig ljudkvalitet, mycket bättre än vad Skype funkar i alla fall här....

Sen har ju du och jag en gemensam arena på nätet och där häckar jag verkligen... hela tiden.... och använder till allsköns vardagsgrubbel.. tjaa... du vet!

Sammanfattningsvis: utan fejjan; inget socialt liv... för jag orkar inget annat....

finelinan sa...

Facebook använder jag nästan uteslutande till att köpa och sälja begagnade barnkläder. Jag har slutat att acceptera vänförfrågningar om det inte handlat om skolan, där vi haft olika kontaktgrupper för de olika kurserna.

Saltistjejen sa...

Pratglad,
Tack för att du delar med dig här! Och ja, det ör inte alltid lätt att få tid till kontakter av olika slag. Jag tycker som du att FB är ett otroligt bra sätt att enkelt ha kontakt med de man vill som bor långt bort. Och visst har du o jag ett annat forum också, men tyvärr hinner jag inte alls vara där då mkt heller dom du ju vet.
Tänk ändå vad bra att vi lever i en tid när vi har olika options för att ha kontakt med personer långt bort.
Kramar!!


Finelinan,
Aha, så FB är bra för det alltså? Jo jag vet att flera brukar köpa o sälja saker där. Man mår ju många på ett enkelt vis.
:-)

Desiree sa...

Jag tycker Skype är toppen. Pratar med mina föräldrar varje vecka. Jag vet att de också tycker väldigt mycket om bloggen. FB tycker jag är helt ok. Bra sätt att hålla kontakten med folk. Men jag håller inte på att spela eller kör något annat med FB. Tycker också tyvärr att det börjat komma in ganska mycket reklam på fejjan. Jag skulle inte vilja koppa ihop fejjan med mitt arbetsliv. Tycker att fejjan är en kul grej men vill kunna koppla av där. Mail skickar jag gärna men det känns som om mail går samma väg som post att folk tycker att det är för tidskrävande för att orka med detta. Vet inte riktigt hur man på bästa sätt ska hålla kontakten med folk. Använder fejjan en del till att maila och skicka små korta meddelanden med också. Vad är face time? Funkar det som Skype? Har fattat att det är något för dem som har Apple.
Jag minns fortfarande hur det var då vi flyttade till Nicaragua och jag var tonåring. Då var det vanlig snigelpost som gällde med riktiga brev och annars telefon men det var dyyyyrt så man fick bara ringa en gång i veckan och prata kort i några minuter. Det är otroligt mycket lättare att hålla kontakt med personer numer. Jag använder också Skype till att ringa till mina föräldrars fasta telefon.
Ha en skön helg.

Suzesan sa...

Skype är vad jag och min son använde när han var i Kalifornien. Fejjan och jag. Inte mycket alls. Har ett konto i ett enda syfte. För att kunna kommunicera med en person..läsa och skriva. Endast... annars är jag antifejjan. MYCKET!!

Oj vad dåligt att de ska ha casinoaktiga spel.

Blogga är underbart. Ha ha men helst vill jag inte att de jag känner läser hos mig. HELST.

På mobilen så sms:a jag och min son med Viber som är gratis. Smidigt. Många sms mellan mor i Sverige och sonen i Amerikat kan bli dyrt,

Kram
/Susanne

✿Ewa sa...

Så kul att du skrev om FB och andra medier för att hålla kontakt med nära och kära. Just nu när jag som inte hinner blogga alls och inte heller läsa bloggar så har jag funderat en hel del på det. Jag saknar skrivandet/bloggen och de vänner som jag har fått genom den och har vid något tillfälle tänkt just på det att det vore roligt om "man" ändå kunde behålla även den kontakten på något enkelt sätt.

FB tittar jag in på dagligen men är inte alls lika aktiv där nu som tidigare. Lägger kanske in bra artiklar eller checkar in på mysig restaurang någon gång då och då. Jag har där även slutna grupper av vänner, släkt och intresse områden. Jag tycker att det är kul att jag där kan "träffa" personer som jag vill hålla kontakten med men inte hinner träffa just nu.

Instagram har jag inte alls varit så intresserad av, men så skaffade jag mig det för en liten tid sedan. Å du, det är sååå enkelt, lätt tillgängligt och riktigt roligt. Så jag säger - prova det! Det är kul att få se bild på väninnans barn påväg på kalas. Eller den proffsfotande släktingens fina bilder mm. mm.

Twitter har några i min omgivning pratat om istället för FB, samma där, jag är trögstartad. Har inte riktigt förstått vitsen med det. Men nu har jag funnit mitt nya medium :-)

Skype använde vi när dotter nr 2 bodde i Kenya. Det blev vi mest frustrerade över då vi inte kunde kommunicera enkelt. Det var både stor fördröjning och svajigt ljud. Man vill ju komma närmare varandra.

Summa sumarum, om jag bloggade nu så skulle jag nog lägga till Instagram som man kan ha "låst" så det kan vara mer privat om man vill. FB för spridandet av bra artiklar, musik och lite småprat. Jag har där blockat spel och annat för jag vill inte se det. Twitter är en buskul grej när man gillar ord. Att skriva kort och gärna kärnfullt är inte helt enkelt.....som du märker här. Så det tränar jag på där haha!

Stor kram till dig!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja jag brukar också använda Skype att ringa min mammas vanliga telefon eftersom hon föredrar att prata i den framför att prata via en dator. FaceTime finns på iPhones och iPads som du säger en Apple produkt. Otroligt smidigt och bra tycker jag! Enklare och mer stabilt än Skype MEN man kan bara nå andra som har just den funktionen. Fördelen nu är att så många både i Sverige och här i USA har iPhones så jag tycker det är hyfsat lätt att nå ganska många via just FaceTime.
Och ja, tänk förr när man inte alls hade internet. DÅ var det HELT annorlunda att flytta långt bort. Nu är det inte alls samma känsla av isolering med svenska böcker, tidningar, TV, radio på nätet, samt alla sätt att hålla kontakt på.
Kram!!!


Suzesan,
Så du gillar inte Fejjan alls alltså. Själv tycker jag som sagt att det fungerar väldigt bra för mig som ett komplement till andra sätt att få ha lite vardagskontakt med många av mina vänner i Sverige. Men jag förstår även att det kan "missbrukas" också. Plus att jag håller med många om att jag har lite svårt för all reklam där samt alla de bilder/länkar där det visas foton på sjuka eller andra som man "måste gilla".... Jag har i stort sett helt slutat med det för jag anser att det är ungefär som Spam.
Vad är Viber???? Jag skickar sms till mamma ganska ofta men det är som sagt ganska dyrt. Måste kolla detta med viber då.
Kram!!!


Ewa,
så du är med i olika grupper på FB alltså? Kul! Jag är bara med i två och de är öppna båda två. Jag är inte så aktiv men läser då och då och tycker det varit bra saker som tagits upp där ibland. Man kan även lätt få tips och råd där om man har frågor.
Twitter låter kul, men jag tror att jag inte har tålamodet att fundera ut den ultimata twitter-frasen så jag vet inte om det skulle fungera för mig haha! ;-)
Instagram säger många är superkul och det tror jag. Har funderat på det som sagt, men ännu inte kommit dit än. Vi får väl se hur det blir framåt...
KRAM!

Annika sa...

Men Saltis, till alla de som inte har iPhone skickar jag SMS via Whatsapp.
Gratis!!
BRA!
Så den ska du ladda ner.

OCH Instagram, gå med. Det är för mig mkt roligare än fejjan.
Så jag väntar ivirigt på att du ska joina det nätverket...

KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
aha! Whatsapp ska jag kolla upp också då. Fast min mamma har inte ens en smartphone så jag vet inte om det fungerar... men ska kolla.
Haha, Instagram ja. Jag ska kolla det. :-)
Kram!

Suzesan sa...

Viber är en gratis grej. Vet inte hur det funkar. Vet inte om man måste göra det från Sverige. Kolla. Funkar hur bra som helst!! Whatsapp lät ju fiffigt.

Men jag har smartphone och min son har iphone. Jag kan inte det min son fixade det. På en sekund. Ja eller fem.

kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
aha! Ok, då är det möjligt att det inte fungerar för min mamma kanske eftersom hon inte har en smartphone. Men jag ska kolla upp det.
Tack för tipset!!
Kram!

Cecilia/svengland sa...

Jag bloggar ju som du vet mycket (www.svengland.wordpress.com) och jag började mest göra det för att folk hemmavid skulle kunna ta del av vår vardag på ett annat sätt, se nya bilder på barnen och i allmänhet se vad vi sysslar med.

Jag Instagrammar också flitigt (cecuk72)men Skype har jag inte riktigt kommit undefund med, har bara gjort det ett par gånger men eftersom min svåger bor i Australien och precis har fått barn, ska vi försöka bättra oss på den punkten! Facetime'a kan jag inte för jag har inge iPhone!

Facebook är en stooooor del av min vardag, har också blivit hooked, och har fått upp kontakten med många gamla vänner från skoltiden, vilket jag tycker är väldigt kul! Speciellt när man bor utomlands kan man ju ta del av varandras vardag mer via FB!!!! Kram!