lördag, maj 14, 2011

Koreansk middag

Igårkväll, fredag var vi bjudna till en f.d kollega till mig på inflyttningsmiddag. Hon är jätteduktig på matlagning vilket vi alla i labbet redan fått smaka, så jag såg verkligen fram emot middagen! Eftersom hon är korean blev det givetvis koreanskt. På alla vis. Givetvis tog alla av sig skorna direkt då vi klivit in. Något som väl är en självklarhet för de flesta svenskar men som många andra nationaliteter inte har för vana att göra. Maten serverades sedan på golvet vid hennes låga bord. Det var fantastiskt gott! Olika rätter. Hon hade lagat mat i dagarna tre visade det sig. Och det märktes. Både på tillgången, utbudet och smaken!

Här äts det för fullt! Alla älskade maten. Vår värdinna hade dessutom klätt upp sig i en traditionell koreansk högtidsdräkt. 

Lill-Skruttan var lite blyg i början, men tinade upp vartefter. 

På bilden syns Bulgogi, kyckling, nudlar samt närmast i bild ett fat med tofu-sallad.

De nudlar som skymtar i änden av det vita bordet var rätt starka. Gott! Och vinet ni ser i den lite roliga flaskan är koreanskt plommonvin. Sött men gott!

Här serverar värdinnan den mycket speciella kycklingsoppan. Man tog kycklingbitar från kycklingen på bordet. Inuti kycklingen hade hon kokat ett vitlöksris som man också någon sked av till sin skål. För den som ville ha mer ris fanns ytterligare ris som hon kokat i speciella knyten (även dem med kryddor och vitlök). Sedan hällde man kycklingbuljongen över kyckling och ris. Så gott!

En mycket trevlig kväll. Jag tycker så mycket om att få äta mat från olika "kök" såhär. Att få testa koreansk hemlagad mat är ju lite extra roligt. Det blir ju ändå annorlunda än om man äter på en restaurang. Väl hemma var det dags att ta itu med det sista jobbet på artikeln. Iallafall för denna gången. Det blev en sen natt men jag kände att jag ville få färdigt det hela och skicka till f.d Chefen så att helgen sedan skulle bli fri. Men detta gjorde att jag inte var färdig förrän runt halv-tre-tiden på natten. Dock var det värt det.

Nu ikväll är planen att ta mig ner till en bar på Lower East Side för att fira en kompis som fyllt år. Det ska bli kul. Det är ju inte direkt varje dag man går ut med kompisar på det viset längre. M stannar hemma med Lill-Skruttan. 




16 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Åh, vad gott det ser ut! Jag har faktiskt lagat nåt koreanskt en gång med min klass när jag hade hemkunskap, men det blev inte så lyckat :) hahaha...Jag älskar att testa olika kulturers mat. Jag kan tipsa om en Etiopisk restaurang på Upper West side. Supergod mat, plus att man inte ens äter med gafflar :)
Hoppas det gick bra med artikeln! Kram

Desiree sa...

Wow, vilken fest. Vad kul att få uppleva något sådant här. Allt ser otroligt gott ut. Så imponerande att hon lagat så mycket. Man kan förstå att det tog flera dagar. Det var en väldigt fin och färgglad dräkt. NY är verkligen The Melting Pot av USA på så många sätt. Här sammlas så många från olika ställen och hörn av världen. Underbart att artikeln är klar och du är helt klart värd att fira med en kväll på stan tillsammans med kompisar.
Kram!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det var super! och som sagt jätteroligt med mat från olika länder. Särskilt att få hemlagat som sagt. Det händer ju så sällan att man får hemlagad mat från t ex Kina eller Korea. iallafall för oss! :-)
Etiopiskt är väldigt poppis här nu. Har ätit på några ställen i Harlem där det numer finns flera etiopiska ställen. Det är lite likt indiskt tycker jag. Och visst är det speciellt att man äter med fingrarna och med "hjälp av brödet" istället för med bestick. Och dessutom så delar man ju all mat från samma skålar också.
Kramar!


Desiree,
japp det är en riktig Melting Pot med så många nationaliteter och kulturer här. Det är ju just detta som gör NYC till en så fantastisk stad tycker jag! Och det var såå gott!
:-)
Kram!!

✿Ewa sa...

Åh så gott det ser ut. Fantastiskt att få ta del av detta dignande bord och med en värdinna i traditionell dräkt.
Kramar

Lena(smint) sa...

Oj så gott det såg ut, kunde nästan känna doften när du beskrev :-) kul med en sådan middag. Hoppas ditt firande med kompisen blev trevligt.

Saltistjejen sa...

Ewa,
ja det är otroligt lyxigt! :-)
Kramar!


Lena,
ja det var så himla gott!
Kvällen nu var också jättebra. :-)
Kram!

Bejla sa...

Oj, vilken middag att få komma på! Hon hade verkligen jobbat hårt för denna middagen förstår jag. Visst är det bara så kul att få ta del av andras kulturer på det viset! Hoppas att gårdagskvällen också blev lyckad!
Kram

olgakatt sa...

Låter som något som hade passat min smak perfekt också. Sen kan man ju tänka att om inte om hade varit....(så hade det varit en fotograf mindre i stan, som min svärmor brukade säga - en malmöfotograf i början av 1900-talet hette Ohm).

Anonym sa...

Det ser jätte gott ut! Nagot som skulle passat mig...älskar att prova mat fran olika länder...härligt att fa äta hemlagad koreansk mat!

Skönt att du blev klar med artikeln. Ja, ibland vill man bara bli klar med nagot sa man kan ta det lugnt sen...

Kramar, Lisa

Saltistjejen sa...

Bejla,
ja det var helt otroligt vad hon lagat mycket mat. Gott var det och mycket fanns till alla oss hungriga. :-)
Kram!


olgakatt,
ja jag tänkte faktiskt på dig och att detta varit ngt som du skulle gillat! :-)


Lisa,
ja det är ju så spännande och när man då får god hemlagad mat från länder man inte är så "hemma med" (matmäsigt sett) är det ju extra roligt!
Kram!

Anonym sa...

Åh va kul! Jag är ju också lite intresserad av allt koreanskt som du förstår :-) . Kul med att hon hade den traditionella dräkten också.

Kram!

Saltistjejen sa...

maisoui,
ja det förstår jag! :-)
Och det var extra roligt att hon var klädd i den traditionella högtidsdräkten tycker jag! :-)
Kram!

Annika sa...

OJ vad det såg gott ut!!
MUMS!!!
Blir sjukt sugen!!
Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det VAR verkligen GOTT!!!
Jag gillar verkligen koreansk mat!
Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Det vattnas i munnen!

Saltistjejen sa...

Anna fair and True,
:-)