torsdag, maj 10, 2012

En liten doft av Sverige

Jodå, det blev bullbak idag. Kanelbullar. M frågade mig ikväll när han kom hem från jobbet varför jag bakade idag? Om det var något särskilt? Men det var det faktiskt inte. Jag fick helt enkelt bara lust. Utan någon specifik orsak. Bara för att.


Doften av nygräddade bullar är helt otrolig tycker jag. Och även om min mamma inte alls var någon bullmamma direkt, så får doften mig ändå att minnas fikastunder när jag växte upp. Doften av nybakat bröd i allmänhet och kanske bullar i synnerhet, får mig att känna mig trygg och varm. Svårt att förklara men jag gissar att de allra flesta delar min känsla. Och på tal om just fika så såg jag denna roliga reklamsnutt Annikas (i Colorado) blogg. Sätt er till rätta med kaffet eller teet och njut av något av det svenskaste av det svenska. FIKA!


För att hoppa från fika till något annat svenskt - vädret. Eller kanske snarare prat om just detta. Här har det under eftermiddagen dragit in riktigt fuktig luft. Vi satte igång ACn i sovrummet inför natten. Inte så mycket för värmen (endast ca 20 grader ute nu runt 21 på kvällen) utan just för fukten. Jag hoppas verkligen att det är övergående. För det vore skönt att slippa fukten någon månad till tycker jag. Men vi får väl se hur det blir med det.

18 kommentarer:

Coolaannna sa...

Nästan så man känner doften över Atlanten!

Kanske skulle göra det som omväxling?! Alltför många nationella prov att rätta :(

Ha en fin dag!

Kram Anna

Miss Marie sa...

Älskar den reklamen! Visst är fika härligt! I början när jag bodde utomlands kunde jag inte förstå varför andra inta fikade, men så insåg jag att det ju är supersvenskt! Jag åt kanelbulle igår, min syster o hennes barn hade bakat, mums! :)

Trillingnöten sa...

Åh kanelbullar! Med iskall mjölk :) Mums!

Desiree sa...

Åh de där ser ju så attans goda ut. Jag skulle vilja att detta omvandlades till en smakblog bums. Jag blir ju så sugen på kanelbullar när jag ser dina bilder. Det är ju något alldeles speciellt med nygräddade och hemmabakade.
Hi hi tycker inlägget nedan var roligt om att E är en riktig liten amerikan. Visst blir det så. Det är ju hennes land och där hon vuxit upp så det är klart att hon plockar upp traditioner och seder från landet där hon bor. Håller med om att syltmackor inte direkt är en riktig lunch men visst kan det vara gott som en nattmacka. Jag kan tycka att det är lite smågott emellanåt med en PB&J macka till och med.
Kram!

Katarina sa...

Från syltmackor till kanelbullar, det sist nämnda skulle jag gärna sätta tänderna i. Kanelbullar är verkligen gott, smaskigt och något man ibland kan längta efter, mycket!

Mysigt för de andra att komma hem till denna ljuva doft!

Kram

Millan sa...

:-) ah den dar fikafilmen maste jag kolla pa nar jag kommer hem (kan inte kolla har pa jobbet).

Gott med bullar!! Det ar en san dar grej som jag har valdigt svart att tacka nej till. Vill helst inte ha bullar hemma for da slinker det alltid nar en eller tva for manga ;-).

Jag skrattade lite nar jag laste att det 'endast var 20 grader runt 21 pa kvallen'. Later ljuvligt for mig. Vi har inte haft 20 grader nagon gang pa dygnet pa flera manader!

Kram

Taina sa...

Mmmm bullar!!! Gött, gött. Dina ser ju helt underbara ut! Min mamma var en riktig bullmamma, men tyvärr så försvann den genen i mig tyvärr. Visst kan jag baka men andan faller inte på så ofta. Kanske jag ska göra ett ryck i helgen då vi firar teacher appreciation week först nästa vecka.

Reklamen har jag sett och den är ju så bra! Men varför har han tysk brytning? Han ska ju föreställa att vara svensk eller?

Ang ditt inlägg om syltmackor så är det något jag inte fattar alls! Här äts det till lunch i skolan bland många av Liisas kompisar, men INTE Liisa. Jag vägrar göra dessa mackor till lunch. Hon får smörgås men då är det ost som gäller. Till det blir det grönsaker, oftast morötter som hon gillar. Tråkigt kanske men att skicka med en mattermos är inte poppis när de börjar bli så här "stora". Hahahaha!

Kram kram

Victoria sa...

Haha, de där kaffereklamfilmerna är ju så roliga! Håller dock med Taina, han har allt en konstig brytning, låter som tyska eller något sådant. Men det begriper ju inte amerikanen som tittar... ;o)

Kram!//Vic

Annika sa...

Det enda som stööör mig är att han har TYSK brytning...
Men annars är de rätt roliga...
De visas ju på TV med jämna mellanrum men i en kortare version...

DU ÄR DUKTG SOM BAKAR!!
HEJA DIG!!!

Kramar!!

Saltistjejen sa...

Coolaanna,
vad bra att doften känns ela vägen till dig! ;-)
Lycka till med alla proven!
Kram!


Miss Marie,
javisst är det otroligt vilken grej det är med fika för oss svenskar ändå! Inget jag ens reflekterade över när jag bodde i Sverige. :-)
Vad fint att du fick kanelbulle du med!
Kramar!


Trillingnöten,
haha ja fast jag skipper gärna mjölken... :-)


Desiree,
de var faktiskt riktigt goda! Och ja, hembakade nygräddade ÄR gott!! Och angående E's amerikanska matvanor (eller begynnande sådana då) så är det ju som du säger så att man tar upp mycket från det land man växer upp i. Jag tänker dock inte skicka med sylt eller PB&J smörgåsar till lunch. DET får hon stå ut med att INTE få haha! ;-)
Kram!!!


Katarina,
japp! Här går det från fikabröd till nya fikabröd! :-)
Och ja, det doftade gott här hemma igår.
Kram!!!


Millan,
ja den är kul! MEN som flera kommenterat nedan så har "Johan" TYSK brytning!!! Haha! Men om man bortser från det så är den riktigt rolig tycker jag. :-)
Och ja, det är varmt här nu, och igår kom än mer värme och fukt. Jag skippar gärna fukten....
Hoppas ni får er värme tillbaka!
Kram!


Taina,
men du, man kan ju inte få riktigt ALLT va? Du har ju supergenerna annars, så jag tycker det är rättvist att du INTE fick bullbakargenen OCKSÅ! ;-)
Reklamen är kul men visst har han tysk brytning!!! Haha! DET tänkte jag också på, men förutom det är den rätt talande va?!? ;-)
Och nej, syltmackor blir det inte heller här till lunch! DET är INTE MAT i mina ögon!! Vad bra att Liisa gillar morötter. Det hoppas jag att E också sk göra ngn dag.... Suck! Just nu är enda grönsakerna hon äter ärtor!
Och ja, på E's dagis värmer lärarna barnens lunch så det går bra att skicka med riktig mat. Jag inser att detta kommer förändras. Troligen redan då hon börjar kindergarten. Tyvärr.
Kram!!!


Vic,
japp visst är den lite kul! FAST han HAR verkligen mer tysk brytning!! Det tänkte jag också på. Men som du säger kommer icke-svenskar säkert inte att "höra" det.
:-)
Kramar!!


Annika,
hahahaaa japp det störde jag mig också på i början, fast andra gången jag såg den blev det nästan lite extra kul på något vis. Som extra ironi. Även om jag inte tror det var meningen. ;-)
Om jag kunde skulle jag skicka ett gäng kanelbullar till dig!
KRAM!

Steel City Anna sa...

Vilka proffsiga bullar du gör! Kanske skulle starta ett litet kafe :)

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
tack!! Njae kanske inte kafé direkt. Men de var himla goda faktiskt! :-)

Cosmopolitan sa...

Åh!! Gudars vad gott!! Jag är ingen bullälskare, men en evighet hemmifrån längtar man till allt typiskt svenskt...

Jag har skickat ett mail till din saltis-hotmail. Det är från cosmopolitan[at]live.com.

Saltistjejen sa...

Coolaanna,
haha japp ibland blir man grymt sugen på saker bara just för att man inte så lätt kan få tag på dem här. :-)
Kul med mail! Jag ska kolla! :-)
Kramar!

Mrs Clapper sa...

Åh mums vad gott!! Vad sugen jag blev på varma bullar och mjölk... Trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Mrs Clapper,
haha ja det är lätt att bli det när man ser bilder på bullar! :-)
Hoppas du får en fin helg du med!
Kram!

Anna, Fair and True sa...

EVIGHETER sedan jag bakade bullar, borde göra det snart!

Saltistjejen sa...

Jag bakade sällan bullar i Sverige. Där kan man ju få det lite varstans. men här måste man baka sina egna (mer eller mindre) för att få några. ;-)