onsdag, maj 09, 2012

Liten amerikan

Alldeles nyss (egentligen var det hög tid för tandborstning och nattning, men jag blev så förvånad att jag liksom kom av mig....) kom Lill-Skruttan ut i köket där jag stod och plockade undan efter middagen. Hon, iförd nattlinne och med det nytvättade håret fortfarande lite fuktigt kring ansiktet. Lockigt så som det alltid blir då det varit vått. Hon tittade upp på mig och sa "Mamma, jag vill ha en sandwich." Jag tänkte, det är inte möjligt hon har ju ätit hur mycket som helst till middag, men frågade "Är du fortfarande hungrig lilla gumman?". Hon nickade och sa "Jaaaaa. Jag vill ha en sandwich."

Det visade sig att det inte bara var fråga om en smörgås, vilken som helst, utan om en syltmacka. Mycket bestämt berättade hon vilken hur denna "sandwich" skulle vara. Två skivor vitt formbröd. Mellan dessa sylt. Helst Strawberry. Sedan skulle kanterna noggrant skäras bort. Voilà! En Sandwich. Eller en Syltmacka som jag själv väljer att kalla det.

"För sådan sandwich brukar C och O ha ibland till lunch." sade en överlycklig liten tjej mellan tuggorna och de nöjda suckarna. Då och då lägger hon ner smörgåsen på tallriken och gör cirklande rörelser med handen på sin mage. Suckar igen. Förnöjt.

Okej, jag inser att jag har en liten amerikan här hemma. Själv är jag en torr och trist svensk. Som inte gillar att ge min dotter Syltmackor till lunch. Bröd är helt okej. Smörgås. Men det ska då hellre vara något mer matigt än vitt fluffbröd med sötsliskig sylt. Det är i mina trista svenskögon inte mat. Enligt den här torra svensken ska en smörgås ha något mer än sylt på sig för att klassas som mat. Ost går bra. Skinka, korv eller leverpastej. Köttbullar eller varför inte en strömming? Gärna någon grönsak också som gurka eller tomat. Eller helt enkelt gamla hederliga äggmackor. Kokt skivat eller stekt ägg. Fast allra helst ser jag ju att barn äter riktig mat till lunch. Smörgåsar är bra mellanmål, eller matsäckslunch. Men vardagslunchen jag skickar med henne till dagis vill jag helst ska bestå av mat. Gärna med potatis eller pasta som gör att hennes energi räcker länge. Dagarna är långa.

Men visst, jag vet att det är en stor kulturell skillnad. Detta med mat. Alla länder har sina egna sätt att se på mat och måltider. Och dessutom även på hur barn ska äta, fostras och skötas. Som torr trist svensk kraschar mina mattankar med de amerikanska lite då och då. Även om det oftast fungerar rätt friktionsfritt. Men just Syltmackor. Där känner jag att jag inte riktigt vill. Förlåt om jag trampar några av er läsare på tårna, men så känner jag.

Jag gissar att detta nog bara är början dock. Lill-Skruttan blir äldre vilket märks inte enbart i en växande kropp, utan även i en växande egen vilja. Krasch. Lägg därtill till ett större och större inflytande från kompisarna. Krasch krasch. Det är nog bara att börja vänja sig. Ikväll fick hon iallafall sin Syltmacka. Det enda jag sa var att man inte kan få Syltmacka så ofta. Att det är en treat. Att jag absolut inte tycker det är lunch. Vi lär återkomma till detta ämne igen senare gissar jag. Min lilla amerikan och jag.


28 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Ja, ibland får man vara lite liberal. De ser ju vad andra äter! Det roliga var att i den familjen vari jag arbetade i USA, var de noga med maten. Inte så mycket sött. Vegetariskt (mest för att det är kosher). Men de ville att jag skulle göra sylt och jordnötssmör-mackor till lunch :) Visst, jordnötssmör. MEN i USA är de flesta fulla med socker. Här köper jag ekologisk med 99% jordnötter och en smula salt. De andra har bara massa socker...och så sylt? Enligt EUs regler får tydligen inte sylt innehålla mer bär än socker? Har jag hört...

Victoria sa...

Här kämpar vi också i uppförsbacke vad gäller maten, just nu är det Nutella som gäller. Om Elias fick, skulle han äta korvbröd (!) med Nutella morgon, middag, kväll.
Killarnas lunchlådor hade köttbullemackor med gurka, jag göredrar faktiskt att skicka med smörgåsar eftersom varm mat svalnar alltid betänkligt trots hur bra mattermosar man än har... Till mackorna blir det vatten/juice/chokladmjölk och så kanske gurkstavar eller frukt i klyftor. Skam till sägandes slinker det nästan alltid ner en liten påse snacks också, som en sån där liten 100-kaloripåse med kakor eller chips....

Katarina sa...

Ha, ha ja E. är en amerikanska! Mackor med sylt, ja, det är hennes egna goda sandwich! Roligt att följa henne och er. Kram

Annika sa...

Inte trampar du ngn på tårna. Du bara talar om vad DU tycker.
OCH jag håller med DIG!!
Men shit vad svårt det är när man som jag har en tös som alltid varit så PETIG med maten.
Jag vet precis vad du menar om att syltmackor absolut inte är LUNCH, det är inte PB&J heller.
GISSA om jag skulle önska att jag kunde skicka med Karolina kalla köttbullar, pastasallader etc till skolan. Men det har aldrig gått.
Ibland har jag kunnat skicka med henne knäckemackor med ost och tomat, under en viss period.
Numera är det (du dööör nu), croissant med PBJ, guldfiskar, färska hallon, tomater.
DET är den stående lunchen närapå varje dag. Ibland med ost medskickat, typ cheese sticks.
Hon har varit det petigaste bland de petiga, och så är hon ju liten för sin ålder också...
Hon vägrar äta korv, vägrar äta rött kött (bara hamburgare vid sällsynta tillfällen), ingen fisk, och mackorna vill hon bara ha om de inte är fullkorn (gissa om jag blir trött).
Tack och lov älskar hon frukt och grönsaker. Men det har varit en kamp sedan dag 1. Mitt största problem med K.
Det har nog gjort att jag fått vika mig lite. Jag har inte kunnar köra så klokt som de flesta av mina svenska vänner kört med sina barns skolluncher.

Ja, lite får du nog vänja dig med annorlunda luncher etc.
Men försök så mkt du kan. Sen är du ju så klok också att du LÅTER henne få en syltmacka ibland. DET är BRA!

Kör hårt med pastasallader (så smart mat, och så ratad av K), potatis etc.

Kramar!!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja särksilt här där alla tar med sig egen lunch till dagis och skola. Då får de ju se vad kompisarna har med sig för mat. Kosher är ju väldigt speciellt. Haha, DET är jag glad att jag inte måste tänka på. Det är lite för mycket regler åt andra hållet. ;-)
Jordnötssmör verkar vara en stående basingrediens här i landet. Särskilt för barn. Som TUR är så är dagis en s.k nut free zone på grund av allergier så jordnötter är förbjudet. DET tycker jag är skönt!! :-)
Vilken konstig regel från EU förresten ang sylt!!!!!! Sådant gör mig trött...
Kram!!!


Vic,
ja det ÄR svårt i ett land med detta matutbud. Eller ska jag kanske säga icke-mat-utbud. Självklart vill de hellre äta sådant som är som typ "godis". Jag förstår dem. Och det är verkligen jobbigt. På vårt dagis kan vi skicka med mat eftersom lärarna värmer maten i mikro där. Så det är inga problem med det än, men jag inser att det blir annorlunda när hon börjar i ngn skola där man inte har den möjligheten. Då blir det nog mackor, men jag hoppas jag kan skicka med hyfsat bra smörgåsar då. Fast vi lär väl få se.... ;-)
Kram!!


Katarina,
japp och ja hon är inne i en period när hon gärna vill göra som sina kompisar nu. :-)
Kram!!


Annika,
jo jag vet att du har det problemet med din härliga tjej. Vi har ju inte det alls. E äter bra, om än ganska specifika saker hon med. Hon är urdålig på grönsaker till exempel. Och sisådär med frukt. Men hon äter fisk och kött och annat vilket är bra. Pastasallader lär det nog dröja innan hon vill ha dock. Däremot går kall pasta utan annat bra :-) Igår skickade vi med fiskpinnar och pasta men då var bara pastan uppäten. Ibland är det tvärtom, endast pastan (eller riset) kvar. Well well.... Hon äter och växer bra så jag är inte orolig för det. Självklart blir det annorlunda om ens barn inte äter. Då måste man ju försöka trolla med knäna lite. ;-)
Jordnötssmör är som tur är förbjudet på vårt dagis. Det är en nötfri zon eftersom vissa barn är allergiska. BRA tycker jag!!
Så småningom när man inte längre har möjligheten att värma lunchen lär jag också skicka med mer smörgåsar men jag hoppas hoppas hoppas att det ska bli hyfsat nyttiga mackor.
Haha, K's lunch ja, den lät god MEN jag FATTAR INTE hue hon klarar sig på den?!? Hon har ju långa och intensiva dagar. Otroligt att hon inte behöver mer energiintag!
Men du Annika, var inte för hård mot dig själv, man måste vara flexibel som förälder. Försöka hitta lösningar OCH kompromissa. :-) Du är super och K är ju en fantastisk tjej så jag tycker inte du ska oroa dig alls!
Kramar!!!!

Annika sa...

Alltså om det är en tröst så tror jag ju att man som barn i slutändan får ungefär samma matvanor som sina föräldrar. Jag var också världens petigaste som barn - det var bara makaroner och ketchup som gick där ett tag. Samma för min syster. Och visst var det en period i college och high school då det blev pizza och cola-diet. Men både jag och min syster växte så småningom upp till allätare och havregrynsgrötsfanatiker. Så jag tror att du kanske förlorar slagen men vinner själva kriget i sluttampen :)

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag tror faktiskt det ligger mycket i det du säger. Man kan inte vara matpolis. Det fungerar inte. iallafall inte för mig. Men man kan fortsätta att försöka visa dem mat som är bra. Ge dem alternativ. OCH i den här låga åldern faktiskt säga nej till sådant som man inte vill de ska äta. Sedan vill jag inte har totalförbud. Jag tror inte på det. Men istället säga att vissa saker får man bara vid speciella tillfällen. Och syltmackor lär hamna där. I samma kategori som godis och kakor och sådant. Ju äldre de blir barnan ju mindre kan man styra rent konkret, men som du säger så kan man fortsätta att ha bra alternativ hemma och äter man själv hyfsat "nyttigt"så hoppas man ju att barnen till slut tar efter åtminstone lite.... :-)
Kram och tack!!

Annika sa...

PS: sen finns det ju svensk-amerikanska kompromisser också. Jag lärde mig efter många år att äta PB &J's, och har dom ibland som snabblunch när jag inte hinner få till något annat. Men med ekologisk eller hemgjord sylt, fullkornsbröd och ekologiskt jordnötssmör så är dom ju faktiskt inte fullt lika sliskiga. Eller så kan man göra dom på fullkornsbröd, ha jordnötssmör och sen skiva banan på dom istället ;) .

Emma sa...

Syltmackor! Voine voine. Ja, jag förstår att det känns sådär, tycker dock att du gör helt rätt som inte är för strikt med hur du tycker att det ska vara. Sen tror jag att just den amerikanska (här i Kanada också) kanske är den sämsta tänkbara ur hälsosynpunkt! Sånt är ju inte bara en personlig uppfattning. Men med måtta går allt bra, bara att acceptera. Hur svårt det än är. Jag tror att hon får en bra matkultur ifrån er genom att ni lagar mycket mat själva hemma. Tror att det är mycket viktigt! Alltså att framför att förbjuda något, visa på alternativen och ens egen uppfattning.

Kulturkrockar i ens eget hem! Det känns igen redan nu...

Saltistjejen sa...

Annika,
ja visst gäller det att försöka använda sitt lilla förnuft ibland också och vrida o vända så man kan få fram olika alternativ. MEN jag har ändå lite svårt för just PB&J. Vet inte, men mitt svenska knäckebrödssinne vänder sig av olust inför det här tror jag hahahaha! ;-)
Men självklart inser jag att den dagen det blir "omöjligt" så kommer man försöka göra det bästa av situationen.
KRAM!!!


Emma,
japp kulturkrockar inom hemmets väggar! OCH detta är bara BÖRJAN inser jag.... ;-)
Men men, man försöker så gott man kan. Vill gärna föra över en hyfsat häloosam matkultur till dottern. Samtidigt inte bli FÖR extrem för jag tror att sådant kan slå tillbaka. Alltså som du och andra här sagt, istället för att förbjuda ska man erbjuda alternativ OCH prata om detta men på ett sansat vis. Jag vill heller inte riskera att hon blir en sådan tonårstjej som enbart räknar kalorier och hoppar på en massa olika dieter hit och dit. Jag vill att hon ska få en sund inställning till sin kropp och till mat bara. Och kunna njuta av saker hon gillar också. utan dåligt samvete. Men ändå ha lite koll på att inte stoppa is sig dessa godsaker som "vardagsmat". Men SHIT vad SVÅRT det är!!!!!
Haha, tala gärna om hur ni gör hemma hos er där redan du och I kanske har små kulutkrockar ibland vad gäller maten??? ;-)
KRAAM!

Annika sa...

Saltis, visst, det är inte mycket hon äter, men du VET, det finns ngt som heter Starbucks oxå dit ungarna går efter skolan/på lunchen och trycker i sig frappes mm...
DET är näring det ;-)))
nej då, jag har slutat "fretta" över mathållningen. Jag kan ju inte göra ngt iaf.
Då hon var i Ellas ålder brukade jag gråta ibland över hur svårt det var.
men med facit i hand har ju mitt barn i princip aldrig varit sjukt, hon är alltid glad och positiv och har energi för 10!
Jag fattar inte heller hur det gått till, men det har gått.
Vi har alltid familjemiddagar under veckan, sitter ner tillsammans och äter, Hn äter lite kyckling, ris, lasagne (som hon älskar). DÅ vi ska ha kött (som ikväll) får jag hitta på ngt annat åt henne. Ibland blr det den amerikanska klassikern Grilled Cheese...
YUP...så är det :-)
Kram igen!!!

Steel City Anna sa...

Tänk på allt smågodis som vi svenskar sätter i oss, och fredagschipsen och tacos, då är inte syltmackor så farligt :) Det blir nog bra :)

Sahra sa...

Jag håller absolut med dig. Mina barn skulle inte få syltmackor ens till mellanmål. Fast å andra sidan får de ju marmelad på rostat bröd så jag är inte riktigt konsekvent på den punkten märker jag.

Jag har följt Jamie Olivers matserie där han åkt runt i amerikanska skolor för att lära ungarna äta bättre mat. Jag var helt chockad. Chokladmjölk till lunch! Pizza! Fett fett fett och socker i sådana mängder så de borde vara hyper hela eftermiddagen. Fyfan.

Tycker du ska vara stolt över att du är lite svensk på den punkten. Fortsätt med det du. Det kommer skruttan må bättre av. Kram

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
ja jag vet att svenskar äter enorma mängder godis. Men på ngt vis tycker jag det är lite skillnad. Om än enbart mentalt och kanske knäppt egentligen, men för mig är det stor skillnad på godis och skräpmat.... Godis och annat onyttigt som är något man äter "på sidan om" är inte lika illa tycker jag som att byta ut riktig och bra mat mot onyttigt. Jag tror det är DÄR min svenska torra tristhet skiljer sig lite mer från American Standard....? :-)
Men visst har du rätt i att svenskar inte heller äter så nyttigt hela tiden. Kanske borde jag skrivit torr svensk 70-talist mentalitet, hahaha! ;-)
Kram!!


Sahra,
ja skolmaten här har jag nog inte ens förstått HUR ILLA det verkligen är ställt med egentligen?!? Men det jag hört och förstått gör att jag får lite panik och inser att JAG kommer att skicka med E egen lunch hela skoltiden!! Om hon sedan äter den eller annat det är en annan sak, men jag hoppas att man även kan ge henne en bra syn på detta med mat och kosthållning och att detta på så vis ska kunna få henne att inte äta skräpmat konstant. Men visst är det betydligt svårare när man lever i en kultur som har så enormt mycket skärpmat och en matkultur som skiljer sig så mycket från den man själv är uppvuxen med.
Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag är verkligen helt fascinerad över att hon kan hushålla med sin energi på det viset?!? Minns själv när jag var i hennes ålder och JAG åt som en HÄST! Allvarligt talat. Jag hade aldrig klarat mig en hel dag utan riktig mat till lunch. Visserligen tränade jag otroligt hårt då (ofta två träningspass per dag och då minst 1,5 timmar varje pass ibland 3 timmar ett pass och 2 på kvällen) så min kropp behövde verkligen hur mycket energi som helst då, men ändå. Även om K inte tränar på det viset så är det otroligt lite att lyckas att vara mätt på en croissant till lunch! Man växer och utvecklas så mycket fortfarande då att ja, det är otroligt att K inte blir hungrig!!!!
Orolig ska du absolut inte vara! Jag tänker som du att så länge ens barn är friskt, fungerar bra, växer och utvecklas som det ska (orkar med skolan och annat kring det) samt inte visar tecken på att ha problem med övervikt eller liknande. Jag tror att o ens barn mår dåligt p g a maten så visar det sig. Både fysiskt och mentalt. Vi får inte glömma att vi alla är olika individer med olika kroppar och psyken. :-)

Anonym sa...

Håller helt med! Sylt på vitt bröd är inte mat, definitivt inte lunch och i mitt tycke inte ens mellanmål. Det är möjligen fika. (Men det är ju inte ens gott annat än om brödet är rostat, annars smakar det skumgummi med sylt. Gott. Inte). Det kan ju inte ge energi för ett barn att stå sig på, tycker jag. Annars är ju smörgås i sig inte fel, med grovt bröd och rejält pålägg och grönsaker :-) Mums!

Och jag håller med om dina tankar kring godis. Det är något man äter vid sidan om, inte nyttigt, men mer ok om maten är nyttig. Men om allt, mat, snacks och fika bara flyter ihop, då blir ju ingenting bra...

Förstår att det måste vara svårt att hålla en svensk linje när tanarna kring krockar så. Tycker dock inte att du ska rubricera din svenska syn som torr och trist. Förnuftig och sund tycker jag!

Saltistjejen sa...

Anonym,
ja det är precis så jag känner beträffande balansen mellan mat och onyttiga "godsaker". och jag vet att mina tankar inte är torra och trista egentligen, men jag tor det är ungefär så min snart 4-åriga dotter ser på min matsyn hahaha! ;-)
Syltmacka ÄR verkligen att likna med fikabröd! Helt KLART! Det tycker jag med. Den ligger som jag skrev här, för min del i samma kategori som kakor och bullar. :-)
Sedan tror jag ändå inte på förbud. Inte totalförbud i varje fall. Däremot att berätta att var sak har sin tid och plats. Detta gäller även "mat" och "godsaker".
:-)

olgakatt sa...

Det lönar sig absolut i längden att ha dina principer, Saltis!
Men att, som någon kommenterar, EU skulle ha synpunkter på att det inte får finnas för MYCKET BÄR i sylten är fel. Tvärtom finns det en regel om hur mycket bär det MINST måste vara för att få kallas sylt. Man får säkert sälja smaksatt socker men inte då kalla det sylt.
http://www.eu-upplysningen.se/Du-i-EU/EU-i-vardagen/EU-i-matkassen/Matkassen-och-EUs-livsmedelspolitik/

Saltistjejen sa...

olgakatt,
tack! jag hoppas att det gör det i vilket fall. :-)
Och tack för upplysningen om sylten! Tyckte det lät väldigt märkligt men man har ju nästan slutat förvåna sig över märkliga saker. Haha! ;-)

Channal sa...

En syltmacka till lunch är som Cola och Kexchoklad till frukost! Usch, inte gott! Havregrynsgröt till frukost och sen sås och potatis till lunch ska det va!
Då håller jag tummarna för din sammanfattning av utbildning o jobberfarenheter! Heja dig! Kram! Anna

Channal sa...

Skolmaten på min skola där jag jobbar är jättebra! Stor salladsbuffe, när- och kravodlad! Samt närproducerat kött! Maten lagas på skolan! Men man ska veta att det är inte hemlagat och det är ingen restaurangmat! Det är storkök! Alla kan bli mätta!
Är så trött på att många klagar på maten! En förmån är det! Bara Sverige o Finland som har fri skollunch! Just det lunch! Så många föräldrar som inte förstår att de ska ha mellanmål och middag när de kommer hem! Många barn får bara maten i skolan!!! Vi serverar även bra frukost till elever för 5:-! Många föräldrar har inte tid på morgonen att fixa frukost! Ja, ja... Kramar igen! Anna

Anna K sa...

Mat till barn är verkligen ett ämne som rör upp känslor hos oss alla. Jag tycker som du, det funkar med syltmacka som en treat. Inget man kanske äter till lunch. Men. Jag är också säker på att det sitter en hel del framgångsrikt folk runt i detta enorma land som är uppvuxna på PBJ smörgåsar :-) Blir människor av dem med!

Skolmaten på killarnas skolor är faktiskt helt okej. Det serveras alltid grönsaker, är alltid "whole wheat" och rätt okej sammansatta luncher. Med amerikanska mått mätt. Men det är klart. Fisk serveras aldrig :-) Nu vet jag ju verkligen lite om hur skolluncherna ser ut i Sverige, är de som när vi var barn? Tror man fraktar maten rätt långt för olika knepiga upphandlingar som görs inom kommunerna.
Jag tror att det är okej att slarva ibland. Men att ha en dialog om mat, varför vi äter, vad den gör med våra kroppar, varifrån maten kommer osv. så de får något slags förhållande till den. Inte bara att man äter för att bli mätt. Min mellankille har ju aldrig ätit annat än söta saker. Söta frukter, söta grönsaker, sött bröd och allt annat som är lite sött på ett eller annat sätt. Potatis. Inte så mycket. Alls. :-) Han har just börjat förstå att man behöver "healthy food" för att orka. Så kanske blir det ordning där med tillslut!

Men det är klart att vi äter olika i olika kulturer och har olika synsätt på vad som är nyttigt och bra och dessutom även gott. Det kommer man inte i från!

Kämpa på! :-)
Stor kram!

Millan sa...

Jag kanner precis som dig och har valdigt svart for att skicka med mackor med sylt eller annu varre Nutella. Nej Nils har alltid mackor med antingen skinka, kottbullar, ost eller pastej. Han brukade be om syltmackor elelr liknande eftersom hans kompisar har det i sina lunchlador men han har gett upp nu for han vet att det inte kommer handa. Chips far han inte heller i sin lunchlada aven om det ar vanligt bland barnen har (och vuxna - mackro och chips till lunch. Galet!).

Onskar att jag kunde skicka in riktig mat men det finns ingen mojighet for dem att varma upp maten for barnen. Gor dom det pa Ellas dagis?

Sofia far lagad mat pa dagis och det ar jag glad over for nar hon kommer hem pa kvallen har hon inte alls nagon matlust utan far mojligen i sig en toast eller liknande. Ibland till och med med sylt for att jag ska fa i henne nagot over huvudtaget.

Kram!

Saltistjejen sa...

Channal,
ja jag håller helt med! Man måste ha mer riktig mat för att orka! Särskilt då man är liten och mycket energi går åt enbart till att växa och utvecklas.
Vad bra att er skola har så fin mat! Det ÄR verkligen ett privilegium med "gratis" skolmåltider tycker jag! Jättebra med frukost till lågt självkostnadspris också!!
Kram!!


Anna K,
jo jag vet. Detta är såååå instinktivt på något vis. Vi föräldrar har så många känslor och synpunkter på detta och vi är självklart präglade av den egna kulturella bakgrunden.
Vad bra att skolan där dina söner går serverar bra mat. Jag har hört att det annars är rätt ont om den varan. Och visst kan det handla om transporter och så även i Sverige. Allt beror väl på skolan och kommunen och gud vet vad. MEN jag tror ändå att näringen i en skollunch i Sverige är betydligt bättre än om man skickar med sitt barn en PB&J macka samt en påse chips...?
Sedan tror jag som du att man bör prata om mat och hälsa med sina barn. Få dem att faktiskt inse att det är viktigt med vad vi stoppar i oss. Sedan kan man som du säger, slarva ibland, bara de har fått ngn form av grundinställning till mat som känns hälsosam. Utan att för den skull gå till överdrift med det heller. Jag vill som jag skrev tidigare här, inte heller skapa vikt- och kroppshysteri hos min dotter. Vill inte att hon ska få olika ätstörningar eller liknande som tonåring. Jag vill bara att hon ska fortsätta vara frisk och ha en sund inställning till sin kropp och vad hon äter.
Tack för din så kloka kommentar!!
:-)
Kram!!


Millan,
hahaha så Nils har gett upp nu då?!? ;-) Ja, här lär det inte heller bli några syltmackor till lunch!!
På E-s dagis värmer de maten vilket är bra. Vi föräldrar måste dock skicka med egen mat och det är väl därför hon sett att vissa av hennes kompisar får syltmackor ibland. :-)
Men jag skickar i stort sett alltid med "riktig" mat som pasta och ris eller potatis med kött eller fisk i någon form. Jag inser att detta inte kommer att kunna fortsätta senare då de inte har möjligheter att värma maten längre. Men så länge det går får det bli så! :-)
Vad bra att Sofia får mat serverad på dagis! och fint att hon äter bra där. Kanske är det därför hon inte är så hungrig om kvällarna?
Tack Millan för att du delade med dig av dina tankar kring detta!
KRAM!

bettankax sa...

Ååå vilket intressant inlägg (och roligt, syltmacka jo man tackar;))och så bra och intressanta kommentarer.
KRAM!

Saltistjejen sa...

Bettankax,
haha japp det var jätteroligt att jag fick sådan respons också. Bra och kloka kommentarer samt råd och tips eller enbart delande av erfarenheter från andra i liknande situation. Det är sådant jag älskar med bloggandet! :-)
Kram!!!

Anna, Fair and True sa...

Jag förstår henne, det är ju gott! Fast jag håller med dig om att det inte är vidare nyttigt eller passande lunchmat. Så försök fortsätta vara svensk i det! :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det är som en marmeladsmörgås helt enkelt. Helt ok någongång men absolut inte som lunch!!!!
:-)