torsdag, maj 17, 2012

Hockeynostalgi

Kvällen hos vännerna, Familjen K var som alltid mysig. Vi pratade mest hockey. Med en kanadensare från Toronto och två svenskar i samma sällskap är det nästan oundvikligt. Iallafall då den andra semifinalen i Stanley Cup pågick (i skrivande stund är det olidligt spännande då Rangers leder med 2-1 mot Devils och vi just påbörjat 3:e perioden), och med Hockey-VM igång också. Fast vi kom alla fram till att ingen av oss följde Hockey-VM längre. Tyvärr. Dock pratade vi gamla Hockey-VM minnen från slutet av 80-talet och blev nostalgiska när vi kom in på Mats Sundin.

En mycket ung Mats Sundin då Tre kronor tog VM-guld i Finland

Bilden ovan kommer från en "hockeyblogg" och ja, vad ska jag säga? Mer än att när jag läser den korta artikeln känner jag likadant. Hockeyn under min tonårstid totaldominerades av Sovjetunionen. Helt. Det sovjetiska landslaget var Gudarna. Mina favoritspelare: Fetisov, Larionov, Krutov, Makarov och Kasatonov. Superfemman. Senare Sergej Fedorov. Vilket spel! Så oerhört tekniskt duktiga att det var en fröjd att se. Slutet av 80-talet och början av 90-talet. Det var mina hockeyår. Då var jag som allra mest intresserad och engagerad. Men endast under VM. Men just hockey-VM var under de här åren för mig en klar höjdpunkt. Jag såg alla matcher (om jag bara kunde). Från grundspel till final. Those were the days....

Jag minns så väl VM-finalen i Wien -87. Då Bengt-Åke Gustafsson var lagkapten för Tre Kronor som slutligen tog guld. Sedan -88 då vi var i final mot ärkefienden Finland. Och vann! Och så 1989. Då Sverige själv var värdnation. Året då Globen invigdes just för Hockey-VM. En del av matcherna spelades i min hemstad och jag såg faktiskt matchen Tjeckoslovakien - USA i vår hemmarink. Jag minns även den rafflande matchen Sverige - Kanada även om jag fick följa den på TVn. Inte i Globen. Min pappa däremot var faktiskt på plats live i Globen just den matchen. Själv skrek och hoppade jag upp och ner i soffan som en galning. 1989 året då Fedorov kom till Stockholm. Jag och en av mina vänner hade seriösa funderingar på att ta pendeln upp till Stockholm och åka ut till Globen för att kanske kanske kanske få en syn på just Fedorov eller Larionov. Haha! Those were the days.... Året därpå tog vi silver. Sovjet vann. Men det blev Sovjetunionens sista VM-guld. Nya vindar blåste i Europa. Kartan höll på att ritas om. Jag har faktiskt inte några väldigt starka minnen från just detta VM. Mer än att kanadensaren  Steve Yzerman vann skytteligan. Sedan 1991 då när Sundin fick sitt genombrott. Och gjorde den där enormt snygga finten. Och Tre kronor tog Guld. Och jag åkte in till Plattan för att vara med i hyllningskören då landslaget kom tillbaka. Those were the days... Året efter debuterade en annan storspelare, Peter Foppa Forsberg. Återigen ett guld. Tre Kronor sken verkligen i guldfärger de där åren. Those were the days...


Kan meddela att semin NY Rangers - Devils nu är slut och tyvärr förlorade Rangers. 3-2 till New Jerseylaget.... 


*) Bilderna i detta inlägget är lånade från:
http://toronto-maple-leafs.wikia.com/wiki/Mats_Sundin
http://hockeysverige.se/blogg/bodin/11380184/40-r-med-mats-sundin

15 kommentarer:

mammaxtre sa...

Som den hockeynörd jag är tycker jag att det var härligt att mötas av ett inlägg om hockey.

Ha det gott

Liz sa...

Ahhh, jag ar/var ocksa helt sald pa hockey! Minns precis samma spelare som du, superfemman. Krutov som hade varsta gluggen....haha, det kommer jag ihag an idag. Och att ryssarna spottade sa fult..Och att hanskarna akte av titt som tatt for lite boxning...haha..ja verkligen those were the days..

Precis som du sa var hockey min sport som jag foljde som en slav nar det var vm. Alla matcher, inte bara Sverige. Sen da jag bodde utomlands fran 1992 sa var man aldrig sa svensk som nar Sverige spelade hockey! Tyvarr foljer jag inte heller vm alls langre. Har rapporterar dom ju inte heller nagot om vm. Inte sa stort har ju, mot i Sverige dar det pryder lopsedlarna och tydligen alla kollar pa hockey om man ser till Facebook statusar...:)

Kul att du kunnat fortsatta gilla hockey har i USA och har ett lag att heja pa, mitt hockey intresse har inte minskat tror jag ser garna pa hockey, dar hander det ju lite iallafall!! Mot football dar dom hela tiden blaser i visselpipan och dom spelar i tva minuter, blaser av sen tar det tid innan dom borjar - saaa langtrakigt!! Tacka vet jag hockey dar det ar lite fart!
Kram

Anonym sa...

Hockeyn Hsr onekligen förlorat lite av sin glans. Jag kan inte påstå att jag var hockeynörd men såg mer än gärna stora tävlingar. Döpte till och med en segelbåt efter Sudden.
Jo jag var nog ganska hockeynördig
Kram Sahra

Saltistjejen sa...

mammaxtre,
haha vad roligt att du tyckte det var skoj!
:-)


Liz,
nej visst är det mycket "svårare" att hålla hockeyintresset vid liv här borta. Här är ju hockey endast 3:e sporten och MYCKET MINDRE än American Football och Baseballl. Jag bor ju iallafall i norra delen av USA och här finns ett hockeyintresse även om det är mycket mindre intresse än just de andra sporterna rent generellt. Men visst NY och New Jersey har ju väldigt bra hockeylag så det gör säkert att intresset för just den sporten ändå är hyfsat hög här.
VM har jag också slutat följa. Tyvärr. Men OS-finalen 2006 såg vi här och DET var jädrigt kul!!!
Vi har sett Rangers spela live här i madison square garden ett par ggr och DET är också helt fantastiskt roligt!
Kram!!

Sahra,
hahaha ja du är nog allt lite hockeynördig du med.
;-)
Kram!!

Annika sa...

OJ Himmel, Saltis.
WOW, you do love it!
Jag har egentligen ALDRIG brytt mig. Men OS-finalen 94 glömmer jag aldrig, och inte heller OS finalen 06 mot Finland.
WOW vad COOLT det var.
NHL bryr jag mig bara om (lite) om CAPS spelar. Nu kvittar det mig totalt vem som vinner.
Men jag gillar att gå på NHL matcher live.
DU är hockeynörd och det är BALLT!!!
Go for it, och jag får hoppas på Rangers nu för din skull!!!
KRAMAR!!

Saltistjejen sa...

Annika,
hahahaaa japp! JAG var en riktig HockeyNÖRD ett tag där i tonåren!!! ;-) Och innan dess med. Jag är ju uppvuxen i en Hockeystad. SSK tog ju faktiskt SM-guld där när man var liten. Och flera av mina killkompisar spelade hockey i det laget. Så ja, Hockey och Basket pratades det nästan alltid runtomkring mig, men basket fastnade jag aldrig för på samma sätt. Troligen för att hockey var den enda sport min pappa gillade och vi gick ibland på matcher ihop då SSK spelade på hemmaplan i Scaniarinken. Sedan har intresset falnat mer och mer. Både beroende på att man inte har samma tid längre och att andra saker blev mer intressanta. :-) men hockey är fortfarande mitt hjärtas sport helt klart. Att se en bra match live är SÅÅÅÅÅ härligt!!!! V har sett Rangers ett par matcher här i MSG och det är helt fantastiskt! Stämningen är otrolig!
Och du, heja liiiite på Rangers för vår skulll va?!? ;-)
KRAM!!!

Petra Mitt i Livet sa...

NÖÖÖRD!! ;-D Det verkar väldigt kul ändå att vara så hängiven en sport. Vilket KOM IHÅG du har också av alla årtal o spelares namn. Jag är imponerad!!
Haha, då måste jag dela med mig av mitt första hockeyminne. Det var -91. Valborgsmässoafton. Min blivande man och jag var hemma hos en kompis till honom. TVn var på för det var hockey. Men det var ju VALBORG, vår första tillsammans, och jag ville ju ut och fira; titta på någon brasa och höra vårsånger... Jag kunde inte FATTA att det var så viktigt att se på hockey... SÅ TOTALT OROMANTISKT!! Som väl var hann vi till en brasa OCKSÅ till sist!! Så vad lär vi oss då av detta? Jo: Kärleken övervinner ALLT!!! ;-) Hihihi!
Kram!!

Emma sa...

Haha, wow-nu blev jag impad.

I Lule där jag kommer ifrån var hockeyn sport Nr 1 och detsamma gäller förstås här i Kanada. Dagens typ av IShockey ska förbövelen till och med ha "uppfunnits" här (själva ursprunget är dock oklart -men europeiskt. Det var länge, länge sen jag hängde med dock, du fick mig att minnas hur KUL det är att titta på hockey och jag var som du -endast under VM men då var det fantastiskt.

Nu hänger jag inte med alls. Lite trist och framförallt dumt med ingtegrationen i åtanke

Saltistjejen sa...

Petra,
hahaha vissa saker sitter fast i minnet.... ;-)
och du jag kan förstå din man! :-) Vissa saker är bara såååå viktiga. Fast visst, kanske hade t o m jag prioriterat annorlunda i den situationen. Eller så hde jag försökt övertala min "dejt" att se hockey ihop OCH att det var superviktigt. ;-) TUR att du tyckte det var ok ändå och inte "drog".
Haha!
Kram!!

Emma sa...

P.S Lite rolig kuriosa : I's brors svåger som jag känner var en av Spaniens bästa ishockeyspelare...vilket iof inte säger så mkt haha

Saltistjejen sa...

Emma,
japp i Lule är ishockeyn såklart nummer 1. Jag är ju från Södertälje och där konkurrerar (gjorde iallafall NU har jag ingen aning) med basketen. Men jag tror ändå hockeyn är/var större. :-)
Och ja i Kanada är det ju Nationalsporten!!! Men jag är som sagt inte så hemma längre. Vare sig med MHL eller andra större hockeysammanhang.
Men men, those were the days ändå. Och jag blur lätt nostalgic och får något drömskt i blicken när jag tänker tillbaka på hockey-VM och OS de där åren runt 86-96 ungefär.... :-)
Kram!

Anonym sa...

Haha! Jag har också varit hockeynörd. På den tiden Västerås var bra, en sisådär 200 år sen, när Niklas Lidström spelade, Niklas Juhlin och Tommy Salo, jo, då hängde jag i hallen på alla matcher. Självklart såg jag alla mästerskap och hejjade fram Sverige. Men, Saltis, jag är ändå impad att du minns!! Jag minns att jag gillade vad jag såg, inte mycket mer än så :-)

Kram

Saltistjejen sa...

paettannatsatt,
hahaha japp vissa saker minns jag. Men jag inser såhär i efterhand att jag nog var lite VÄL hockeyintresserad där ett tag...? ;-)
Kram!!

Gnuttan sa...

De där åren, möjligtvis förskjutet med ett par år, var också mina riktiga "hockeyår", när jag satt hemma och skrev upp resultat, utvisningar osv. medans jag tittade. Måste erkänna att det är svårt att komma upp i samma entusiasmnivå nu, men en härlig sport är det ju så klart fortfarande och kan sakna möjligheten att gå på matcher - det spelas ju även här, men det är bara långt ifrån det samma; ingen stämning och spelet är ju inte helt på den önskade nivån.. ;-)

Saltistjejen sa...

Gnuttan,
hahaha så du var också lite hockeytokig alltså?! :-)
Kul!