onsdag, maj 23, 2012

Hemmalekdag

Idag fick vi besök av Svenska C och hennes dotter Kvicksilver-M. Så alltså var vi hemma Lill-Skruttan och jag. Ett besök som Lill-Skruttan väntat ivrigt på. Redan när hon vaknade i morse satte hon sig kapprak upp i sängen och sa "Idag kommer Kvicksilver-M!" Sedan blev det ett par timmars väntan. Men vi tog det lugnt här hemma och hann även med att baka en "chokladkladdhästkaka".

Vid 11-tiden knackade det på dörren och Lill-Skruttan sprang och öppnade. Efter cirka 15 sekunder av blyghet från båda tjejerna så var isen bruten och sedan blev det lek lek lek. Hej vad kul de hade! Vi hade plötsligt picknick i vardagsrummet igen, och Australien i sovrummet. Babies drogs i vagnar och det flyttades med "dammsugare" och andra nödvändigheter. Jag och C, vi pratade om ditt och datt. Jätteroligt att träffas igen efter de endast tre gånger vi faktiskt mötts tidigare. M kom hem och åt lunch med oss vilket var skoj. Och tjejerna lekte som tokar. Alldeles för tidigt enligt dem var det dags att säga hejdå. Men vi lovade att vi snart skulle försöka ses igen.

När våra gäster gått plockade vi undan lite och sedan ville Lill-Skruttan ner till Playground (lekplatsen som finns på vår innegård). Där roade vi oss ett tag. Det var skönt att komma ut lite. Dagen har varit kvav med åskluft (tänk växthusfukt), men i eftermiddags tittade solen fram och det blåste rätt skönt ute så det blev en riktigt mysig utestund. Vi var ute ett bra tag och hann med allt möjligt från "puppetshow", till att leka att vi åkte restaurangvagnen i ett tåg (på menyn fanns pommes frites, gröt, ärtor, tomat och choklad), leka i lekstugorna (jag var mormor och Lill-Skruttan mamma till sina två barn Molly & Polly), hoppat hage och räknat alla 10 rutorna alla gånger (vi skulle hoppa den tio gånger. Lill-Skruttan hoppade dessutom en gång till men baklänges och räknade då faktiskt baklänges från 10 till 1 vilket jag blev rätt imponerad av), lekt kull (eller tag som det ju heter här. och för er skåningar så kan jag berätta att det är detsamma som "pjätt"). Slutligen lekte Lill-Skruttan rätt länge med en liten vattensamling hon hittade i en av de avblåste lekstugedörrarna som låg på marken.

Lill-Skruttan hade tagit med sig ett par av sina dinosaurier och hade "puppetshow" för mig med dem i lekborgen.


Sedan gungades det.Som sagt en riktigt fin dag tillsammans där hon varit på strålande humör mest hela dagen. På kvällen badade hon och när hon suttit och lekt hur länge som helst i badet (med sina dinosaurier såklart....!) så tittade hon upp på mig och sa "Mamma, det HÄR är det allra mysigaste!!!!!! Nu tycker jag INTE vi ska tvätta håret på mig för då blir det inte mysigt längre!". Haha, Gullunge. Det blev hårtvätt ändå.

Innan läggdags blev det lite bollspel med M. Först kastades det och sedan övergick det till fotboll. I vardagsrummet. Hon tyckte det var strålande roligt! Nu sover hon och imorgon är det vanlig dagisdag igen. Jag och M surar lite över att Rangers förlorade sin match idag. King Henrik hade ingen bra kväll tror jag. Om de förlorar även nästa så åker de ur.... men än lever hoppet.


Inomhusbilderna är tagna med vår systemkamera medan utomhusbilderna är tagna med iPhonen.

19 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilken alldeles underbar dag :) Alldeles lagom och skön. Lite av varje liksom! Det är riktigt roligt att se vilken fantasi de små har. Jag är så grymt imponerad vad de kan tänka ut ibland! :) Och att räkna baklänges från 10, det var imponerande!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det var en riktigt bra dag. Lagom social och lagom lung. Fin balans helt enkelt.
Och visst har de en fantastisk fantasi! jag älskar att få ta del av den, eller åtmintone lite av den. :-)
Kram!

Desiree sa...

Jättekul att E fick chansen att leka med en svensk kompis. Kan ju vara bra för att hålla svenskan uppe men jag vet inte om de två ändå kanske mest lekte på engelska. Annars låter det som en prefekt mix och alldeles lagom dag. Skönt att regnet har dragit förbi.
Kram!

Miss Marie sa...

Vilken härlig dag! Fullt upp som det ju är med barn, inte många lugna stunder då! :)

Liz sa...

Sa kul med sa mycket vanner till Ella och att ni aven har svenska vanner dar! Kanon att kunna ga ner till garden och sa har ni sa fin lekpark dar, plus lekrum! Verkligen bra tankt dar!

Duktigt att rakna baklanges och vad harlig kommentar for att forsoka lirka mamma runt fingret med att det ar sa mysigt, bara for att slippa tvatta haret..:) Forsoka kan man ju!
Kram

Martina sa...

Vilken lyx med bade lekpark och lekrum där ni bor!

Wow, vilken inlevelse Ella har när hon gör sin puppetshow!
Kram

Martina sa...

Förresten, jag är pa jakt efter en ny kamera eftersom min la av pa semestern, vad har du för systemkamera? Är du nöjd med den?

Taina sa...

Vilken lyxdag Saltis! Beundrar också ditt tålamod med att verkligen leka med E så mycket som du gör. Det syns på bilderna att hon älskar det. Vem skulle inte det när ens mamma verkligen leker med dem?

Här är det också kladdväder och löpning ute är ingen höjdare då precis...

Kram kram

Taina sa...

Vilken lyxdag Saltis! Beundrar också ditt tålamod med att verkligen leka med E så mycket som du gör. Det syns på bilderna att hon älskar det. Vem skulle inte det när ens mamma verkligen leker med dem?

Här är det också kladdväder och löpning ute är ingen höjdare då precis...

Kram kram

Annika sa...

HAHA, kvicksilvertjejen är väl som K var i den åldern, kan jag tro. For som en pil :)
KUL att ni hade en så fin dag ihop.

Ja, jag har sagt det 1000 gånger förr, men du är en sådan supermamma! KLOK och leksugen och snäll etc.
Jag höll på att somna när jag skulle leka med K sdå hon var liten. Alltså fixade jag lekar som att jag var patient och förlamad och bara kunde ligga i sängen ;-), och hon var doktor etc.
Eller så lekte vi att jag var bebis, och hon mamma!! HAHA!!!
Eller att jag var barn och hon barnvakt, och jag var jättejobbig, hahaha!!!
Just lekar hade jg svårt för. Peter var mkt duktigare på det.
men läste, pysslade och sånt gjorde jag gärna.
YOU RULE!!

Ja, nu ska vi se hur det går för Rangers...
Visst finns det hopp!

Kramar!!

Anonym sa...

haha!! Smart tjej! inte tvätta håret, då blir det inte mysigt längre!! haha.

Emma sa...

Ja, wow vad praktiskt med både två lekrum och lekplats i er byggnad -det kompenserar annan brist på utrymme och måste framförallt vara guld värt på vintern! Vi har 5 olika parker mkt nära så det känns bra -även där vi ska flytta. Men problemet är inte sommaren -det är den långa vintern. Alla inomhuslekplatser kostar en massa $$ per barn :-( Men får ha playroom hemma så gott det går -eller så samlas folk i malls, ungarna springer runt och åker i såna där myntslukande hästar och flygplan och vad det nu kan vara.

Kul med svenska små kompisar!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är superroligt att vi nu har en svensk lekkompis till Lill-Skruttan. Just för att hon då får använda svenska språket för lek också. Inte bara för att prata med oss eller andra vuxna (vi känner inte så många svenskar men ännu färre med barn i hennes ålder). Den här svenska familjen har bara bott här i ca 1 år så deras barn pratar svenska som sitt första språk vilket gör att när E och M leker tillsammans så leker de på just svenska! Jättekul!
Kram!!


Miss Marie,
japp fullt upp men dagar som igår är det härligt och roligt!
:-)


Liz,
ja det är otroligt roligt att hon har flera vänner som bor omkring oss. Särskilt som hon ju inte har syskon att leka med. Extra roligt är det också att vi nu fått kontakt med M's gamla klasskompis och hennes familj eftersom E och hennes M trivs superfint tillsammans och leker bra ihop.
Och ja, vi bor kalas med tanke på barn och att det finns både lekrum och lekplats "i huset". Det är verkligen super!
Hahaha japp hon HATAR att tvätta håret så det brukar komma en hel del finurliga försök till att slippa. ;-) Och jag uppskattar de här som är lite mer genomtänkta än när hon enbart skriker och gråter och får "tantrums"...
Kram!!!


Martina,
ja det är verkligen lyxigt med både lekrum och lekpark. Men visst, vi "betalar" ju för det på sätt och vis. Genom en hyran. Dock är det ju en mycket bättre hyra (för vad vi får) jämfört med de flesta andra ställen här i NYC.
Och jo. E älskar att göra grimaser och vara dramatisk nu så när hon leker eller gör puppetshows så är de en hel del mimik, haha!
Hm, kameran vi har är en "äldre Canon EOS 50D".Jag tror att Annika (i Reston om du läser hennes blogg "Life in the suburb") har den nya varianten på denna Canonkamera. Jag är supernöjd med kameran förutom att den är väldigt stor. Men jag tror senare modeller är ngt mindre. Vi har lite olika objektiv till också, men har inte köpt Canons egna för de är så hutlöst dyra, utan kört med "Sigma" som är väldigt bra (passar Canon) samt är något billigare.
Lycka till med ditt kameraval!
Kram!!


Taina,
japp det blev verkligen en skööön dag!!! Haha, tålamod och tålamod. Ibland är det roligt ibland inte. Jag gillar dock att leka en del med henne för man får höra hur hon tänker mycket då. Jag tycker många av hennes funderingar kommer fram i just lekar och det är roligt att kunna föra en dialog på det viset. Men visst kan jag tröttna också. Det är ju inte alltid sådär otroligt "intressanta" lekar vi leker... ;-)
Och jo kladdväder var rätt ord. Igår hade vi en del sol och uppehåll men otroligt "muggy". Idag är det regn OCH muggy! Jag tror jag ska ta mig en tur till gymmet istället för utejogg idag.
Kram!!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja hon är rätt energisk. På ett roligt och positivt sätt alltså! :-) och vi hade en riktigt bra dag tillsammans!
Tack vännen också för din fina komplimang till mig som mamma!! Du är så gullig! Jag vet inte om jag är någon supermamma direkt. Långt ifrån skulle jag säga, men jag försöker att ge en del lektid till E när vi ses eftersom hon normalt ju är på dagis på dagarna. Plus att som jag nämnde till Taina, gillar att leka med henne på det viset att man får ta del en hel del i hur och vad hon funderar på. Hur hon ser världen. Och DET är otroligt härligt tycker jag!! Det kommer fram mer under lekar och de konversationer vi har då, än om vi "sitter ner och jag frågar henne på ett mer vuxet vis". Då vill hon oftast inte alls svara eller skämtar bara bort allt. ;-)
Ritar och pysslar gör vi också en del och det gillar hon.
Och Rangers ja. Vi hoppas och hoppas och hoppas....! :-)
Kramar i regnvädret!!!


paettannatsatt,
japp såklart ska man försöka på alla vis!! ;-) Hon HATAR verkligen att tvätta håret. Det är bland det värsta hon vet. Men när jag frågat om hon vill klippa sig kort (för då skulle det vara enklare med hårtvätteriet) så säger hon blankt nej....!
Så vi kämpar med det varje gång det är dags. Halleluja!
Kram!!


Emma,
ja vi är verkligen glada och tacksamma över våra playrooms och vår lekplats. Som du säger är det inte sommaren som är problemet utan vintern. Eller får oss, om man har flera barn som ska leka. DÅ är det också guld att gå ifrån lägenheten som ju är skokartongsstorlek, och istället ta ner de till playroom eller playground här där de kan springa av sig mer. Ytor! DET behöver de ju! Det är även super för kvällslek eftersom vi ganska ofta träffar kompisar till E i playroom/playground på kvällen någon timme eller så. Då är det skönt att slippa dra på sig och gå till en lekplats eller så längre bort, utan endast ta på skor och ta hissen ner och så är man där.
Kram!!

Anonym sa...

Jag är imponerad över vilken fantasi barnen har!=)

Saltistjejen sa...

penny,
ja men visst är det helt otroligt vilken fantastisk fantasi de har!!
:-)

Martina sa...

Tack för ditt svar om kameran!
Oj, det är väl en ganska proffsig modell, eller? Jag vill absolut ha en som är bra och som man kan "utvecklas" med men den far ju inte var för svaranvänd heller, jag är ju langt ifran ett proffs!

Och sa är det ju som du säger att det är ju inte bara kameran, man maste ju ha objektiv ocksa!

Vi far väl se vad det blir sa smaningom.
Kramar

Saltistjejen sa...

Martina,
det är en riktigt fin kamera, men jag har precis gått över från att fota på "automat" (endast lekt med ison) till att börja leka med och lära mig lite mer om bländarinställningar, slutartider och så. Så man kan använda den som en mer automatisk kamera men kan även lära sig mer och använda mer av de proffsiga inställningarna.
Jag tycker det roligaste är att även om man inte är superduktig så är det otroligt fina optik som gör att bilderna ofta blir väldigt bra! :-)
Hoppas du kan hitta ngt som du tycker passar dig bra. Om du vill fråga de som kan mer så kolla med Annika (Life in the suburb) eller Desiree (Sweet Home Sweden)!! De har båda mycket bättre koll än jag på det tekniska vad gäller foto!!!
:-)

Martina sa...

Tack för att du tog dig tid och gav mig lite info!
Ja, jag är väl ungefär där du är (nästan i alla fall) vad gäller kamerakunskaper. Men jag har som "projekt" att försöka lära mig mycket mer och fotografering, gäller bara att hitta lite tid...

Som sagt, jag ska läsa lite kameratidningar, kolla nätet osv och se vilken kamera som skulle passa bäst. Och som man har rad med!

Kramar