lördag, december 04, 2010

B, B & B

En fullspäckad lördag som vanligt. Man skulle även kunna sammanfatta dagen med 3 B:n. Breakfast, Bookfair och Bari.

Dagen började med att vi gick med vårt härliga gäng för att äta en gemensam frukost på en av Grannarnas favoritrestaurang Café Dalsace lite norröver. Vi var första i restaurangen vilket nog var bra eftersom det tar lite tid att få av ytterkläder, "installera sig" och beställa mat till 8 vuxna och 4 barn. Väldigt god mat, endast lite spill och på det hela taget en riktigt trevlig morgon!

Mätta och belåtna promenerade vi sedan i kylan ett par block sydväst till Barnes & Nobles där de små knattarnas dagis har Bookfair idag. Detta anordnar de varje höst/vinter och det innebär att av allt man handlar i bokhandeln den här dagen går en viss del till dagiset. För att detta måste man ange en speciell kod när man handlar. I år har de även gjort så att om man vill handla online kan man göra detta ända t o m 9 december och använda koden för dagiset och på det viset kunna donera. Bra tycker jag som ju tycker det är mycket bättre att kunna handla online.


De olika "rummen" har även sina egna s.k "book lists" där de tagit fram de böcker de gärna skulle vilja ha i respektive rum. Dessa står framme på bokvagnar och man kan sedan välja bland dessa och köpa den eller de böcker man skulle vilja donera till det rum barnet går i. Vi köpte två till Orange Room.En fick Lill-Skruttan välja själv ("Where is my teddy?" som ni ser på bilden ovan) och en tyckte jag verkade rolig ("little blue and little yellow" på bilden här) eftersom den handlade om färger. De målar ju så otroligt mycket på dagis att jag tänkte att den kunde bli bra. Tidigare inlägg om dessa Bookfairs kan ni läsa här och här.
En av huvudattraktionerna på dagisets årliga Bookfair är konserten med Bari Koral. Barnen verkligen ÄLSKAR henne och hennes gitarr Woody! Lill-Skruttan var överexalterad över att vi skulle lyssna och se Bari idag. Bari är ju den "sångpedagog" som dagiset anlitar och som barnen i alla toddler room träffar 1 timme i veckan. När de börjar pre-school har de sång 2 gånger i veckan. Jag har skrivit om Bari tidigare, här och här. Två videosnuttar från dagens konsert kan ses här nedan:






Efteråt promenerade vi hemåt i det vackra men kyliga vädret. Lill-Skruttan somnade i vagnen på vägen hem, men sin vana trogen vaknade hon så fort vi kommit in i hissen. Ingen lång Törnrosasömn här inte. Väl hemma blev det koll av kalendern. Dagens skörd var en liten påse Ahlgrens bilar samt ännu en Bamseballong. Allt blev väldigt populärt. Bilarna var ju inte bara godis upptäckte Lill-Skruttan, utan de kunde man ju även leka med! Själv passade jag på att göra en pepparkaksdeg eftersom vi har planer på att baka pepparkakor med "Gänget" imorgoneftermiddag. Jag tror degen blev riktigt bra och dofterna av alla kryddor fyllde köket på ett så underbart juligt vis!

Ännu en överraskning för Lill-Skruttan var när M´s svenska kompis och kollega tittade förbi med en svensk ICA-kalender som han tagit med sig från Sverige när han var där för en vecka sedan. Spännande med riktiga luckor! 


På eftermiddagen efter att ha lekt en hel del inne med både ballong, bilar och annat gick vi ner till lekplatsen en stund. Dagarna börjar bli riktigt korta även här så det gäller att passa på att få lite dagsljus innan det skymmer. Eftersom det var ganska kyligt här så var lekplatsen helt tom. Folk är helt klart mer känsliga för kyla här än i Sverige. Idag var det ett par plusgrader ute och det tycker uppenbarligen de flesta är för kallt... Vi bylsade dock på Lill-Skruttan en del kläder och gick ut en sväng. Först ville hon rida på grodan. Sedan blev det även lite gungande i vanliga gungan samt lite lek i ena lekstugan. Men efter det ville hon gå och köpa glass! Vi hade redan innan sagt att vi skulle köpa kattmat och även gå förbi mataffären och eventuellt köpa lite glass. Så det gjorde vi. Först skulle M bara hämta vagnen så jag och Lill-Skruttan väntade i vår lobby- Där har man klätt granen nu så vi passade på att ta en närmare titt på den. Nedan en liten kort filmsnutt från Grodgunget.




Såhär ser granen i lobbyn ut.


Fin tyckte Lill-Skruttan. 
"Sugrör" sa hon om de dekorationer som ska föreställa "godiskäppar". Gulligt!


Imorgon kommer först en av Lill-Skruttans dagiskompisar hit på besök och på eftermiddagen blir det pepparkaksbak med de av "Vårt Gäng" som vill och kan vara med. Pepparkaksdegen fixade jag tidigare idag så den står i kylen och "vilar". 

17 kommentarer:

Desiree sa...

En späckad helg helt klart. Vad fin eran stora gran i lobbyn är. Erat dagis är verkligen så bra! De verkar anordna massor av kul grejer vid sidan av också som denna bokfair och koncert.

Ha ha skrattar lite åt att man tycker att det är på tok för kallt då det är några plusgrader. Fast om man inte är van vid det så kan jag förstå att man tyker att det är hemskt kallt. Jag tycker det är riktigt kallt här och omständigt med alla kläder man måste bylsa på sig men jag antar att jag blivit ovan efter åren i AL.
Ha en bra fortsättning på helgen.
KRamis!

Desiree sa...

Pepparkaksdegen lät underbar. Just den där doften av julkryddor luktar så himla gott! Vad kul att ni ska baka egna pepparkakor.
KRam!

Trillingnöten sa...

De där book fairs är så smart tycker jag! Bra att passa på att samla in pengar till dagis plus böcker till avdelningen! Jag vet inte m man gör så på Es dagis också, men den tjej jag tog hand om i NY gick också på dagis. När barnet fyllde år brukade man också donera nån bok till dagis :) Det tycker jag är en fin gest! Böcker är så himla bra!
Fantastiskt att du också gjorde pepparkaksdeg!! Vilket sammanträffande! De blir säkert jättegoda!! Kram

Mrs Clapper sa...

Vilken mysig dag! Bra idé med att kunna donera till dagis på det viset också.
Härlig gran i lobbyn, en riktig Piff och Puff-gran! I vår trappuppgång har de slagit på stort och satt ut den minsta julblomma jag någonsin sett! De har dessutom satt den 10 cm från golvet så den ser lite ynklig ut... :D

Trevlig andra advent!

Petchie75 sa...

Åh, vad gott och kul med gemensamt pepparkaksbak!! Vi åt hembakta pepparkakor hos min gamla klasskompis och hans fru igår, så mycket godare än köpta pepparkakor.
Jag hade tänkt baka något juligt till våra vänners adventsfika idag men så hittade jag en burk mascarpone i kylen så det fick bli en brownie med det istället.
KRAM och glad andra advent, eller vad man säger

mammigranten sa...

Låter som ni haft det riktigt mysigt!

Tycker mig även känna igen lite kläder, kan det vara så?

Kram
Malin

Västmanländskan sa...

Vilken härlig dag!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja haha som vanligt...! ;-)
Visst är granen i lobbyn fin! Och jo dagiset ordnar mycket som är "på sidan om" också vilket är himla kul. Ang vädret och temperaturen så kan det ju såklart kännas väldigt kallt här även när kvicksilvret inte är lika lågt so i Sverige. Främst är det ju vinden. Idag var det t ex väldigt blåsigt så det kändes mycket kallare än igår. Men visst handlar det också mycket om vad man är van vid.
Kram!!


Trillingnöten,
visst är de! man bidrar med något jättebra till dagiset tycker jag! Det där med att donera en bok på barnets födelsedag var nytt. Det har jag inte hört men en fin idé. Själv köpte jag förresten en bok av författaren du tipsade om! :-)
kram!


Mrs Clapper,
ja det var en mysig dag! Haha så ni har en liten julbkomma alltså! :-)
Kram!


Petra,
japp det ska bli skoj! Snart drar vi igång! :-)
Och visst är det gott m hembakta peppisar, fast jag gilllar nog degen ännu mer än de färdiga kakorna hahaha! Mmmm brownie lät inte fel det heller! :-)
Kramar!


Mammigranten,
japp det var det. OCh vist har du rätt om kläderna!!! :-D
De passar jättebra!
Kramar!


Västmanländskan,
ja! Mysig och härlig.
:-)

KARLAVAGNEN sa...

Wow! Vilken bling-bling gran! Fast den var fin! Verkar som om ni har haft en kanon helg. Glad att ni verkar ha ett bra liv over there samt att ni har vettigt folk runt omkring er. Kul ide med att låta en viss del gå till dagiset, sådant borde svenska dagis pröva.


Kram från en fortsatt luddig Karlavagn.

Taina sa...

Himla pysslig du är med egen pepparkaksdeg! Det måste jag också hinna med...

Book fairs är en kanonidé. De anordnar massor av sådana i skolan. Systemet är ju annorlunda uppbyggt här och mycket handlar om donationer till skola och dagis. Sådant har jag aldrig varit med om i Sverige.

Kram kram

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
japp och denna granen är ändå rätt "modest" i jämförelse med så många andra amerikanska granar hahaha!
Och jo vi har underbara vänner! Tyvärr försvinner några av dem till sommaren men dit är det ju långt......aaaaah...bingobingobingo.... *håller för öronen och blundar*
och Bookfair är super! Men jag tror att svenska systemet och svenska kulturen inte riktigt är så mottaglig för "donationsidén" när det gäller dagis och skola? Eller har det kanske förändrats sedan i flyttade? Tidigare verkade sådant ändå vara ngt man inte tyckte var bra eftersom man "ju minsann betalar så mycket i skatt!" samt att man inte ville att det skulle komma företag och "göra reklam" i t ex böcker el läroböcker eller annat material vilket ofta är förknippat med sponsring. Men som sagt tänket kanske är annorlunda idag....?
Kramar!


Raina,
men DET är ju inte så pyssligt alls. Som du som gör egna blomsterdekorationer!!!
pepparkaksdeg är lätt bara du har allt hemma. Som typ ljus sirap.
Bookfairs är otroligt bra tycker jag!
Varm kram!

Annika sa...

Vilken bra lördag.
Just det där med book fairs på B&N är så bra. Det brukade vi ha också så K gick på ES.
HAHA, amen till det du säger om kylan. Tycker att de flesta är livrädda för den, och när K gick i ES var det ofrta, ofta de inte gick ut på rast just pga kylan. Bedrövligt.
K är iaf inte rädd för den, och inte hennes kompisar heller, som tur är.
Annars tycker jag nog det är väldigt SKRALT!!!
KRAM!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja bookfairs är super! Ett rba sätt att kuna ge lite till dagiset tycker jag. Dels genom att köpa för egen räkning och därmed bida med lite pengar, och även kunna köpa böcker som de får läsa. Böcker som de själva valt!
Haha ja kylan ja. Det är som det är. Själv har jag varit mer harig med hettan och fukten faktiskt. Än med kylan.... Så jag tror det mest handlar om vad man är van vid. Kan ju ändå förstå de som kommer från t ex Indien eller anda mycket varmare länder. även södra USA, att de har svårt att anpassa sig till kylan och tycker den är mycket hemskare än värmen.
Kram!

Taina sa...

Kul att jag fått nytt namn, Raina. Kärt barn har många namn??Hahahahahaha!

kramis

Saltistjejen sa...

Taina,
Oooooops!!! SORRY!!!!
Ja du det halkas friskt på mitt tangentbord som vanligt... Men men. KÄRT barn har många namn säger man väl?!?!?!? ;-)
TTTTTTTTTTAINA!!!!!!
Kraaaam!

Anna, Fair and True sa...

Little blue and little yellow var en av mina favoriter som liten, fast på svenska :) Tror fortfarande mamma och pappa har kvar den hemma.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
oj jaså jag kände inte ens till den boken. Kul att du tyckte så mycket om den när du var liten! :-)