torsdag, oktober 20, 2011

Frukost

Imorgonbitti är det s.k Curriculum Breakfast i Lill-Skruttans rum på dagis. Det är en knytis-frukost då alla bidrar med något ät- eller drickbart. Lärarna kommer sedan att informera oss föräldrar om deras s.k curriculum, eller med andra ord hur året kommer att se ut för barnen i rummet. Alltså vad lärarna har för planer vad gäller aktiviteter och bakomliggande pedagogik. På vilket sätt de arbetar och tankarna kring och runt detta. Om vi föräldrar har frågor, funderingar eller synpunkter kan vi självklart ta upp dessa under eller efter den här frukosten.

Lill-Skruttan med en av sina dagiskompisar - här i full färd att kolla in bokstäverna med förstoringsglas.

Jag gillar det här. Att man samlas och går igenom skolåret på det här viset. Avsätter tid för information på ett lite mer "personligt" sätt. Att man bjuds in. Till samtal. Förra årets Curriculum Breakfast i The Orange Room minns jag. Då fick vi föräldrar prova på en del av aktiviteterna lärarna gjorde med barnen. Då handlade det mycket om att barnen skulle få utforska och använda alla sina sinnen. Diskussionen då kretsade allra mest runt det dåvarande största problemet i gruppen nämligen att barnen slogs, knuffades och bets. Det känns nästan lite avlägset nu. De har vuxit så mycket sedan dess. En ny tid. Visst förekommer fortfarande både slag, knuffar och till och med bett ibland. Men det är mycket mer sällsynt. De har alla utvecklat sin verbala förmåga enormt. Plus att dagispersonalen verkligen jobbat och fortfarande jobbar mycket mycket mycket med att motarbeta just detta. Att minska deras fysiska aggression och få dem att uttrycka sina känslor i ord istället. Ingen kan förstå dina tankar och känslor så länge du inte berättar vad och hur du känner. Något som gäller oss alla oavsett ålder. Kommunikation. Nyckeln till det mesta här i livet.

Imorgonbitti får vi se vad som kommer att behandlas av lärarna i The Green Room.

4 kommentarer:

Annika sa...

Säger det jag sagt så många gånger, vilket BRA dagis ni har!
Top of the line!
Hoppas att frullen var trevlig på alla de sätt!
Så fint av dem att bjuda in, och knytis är ju ett perfekt sätt att ordna det på också!
Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
tack! ja det är ett superdagis verkligen. Vi är så glada att vi har haft möjligheten att låta Lill-Skruttan gå här.
Kram!

Fröken Anki sa...

Kan bara instämma med Annika - ert dagis verkar toppen!
Så himla bra kommunikation mellan lärare och föräldrar och då blir det bra för barnen också. Verkar vara så bra aktiviteter och genomtänkt dagligt arbete med barnen. Härligt att höra! Och såna här träffar brukar ju också göra stt föräldrarna även kommer bra överens.

Hoppas att vi hittar en lika bra förskola till E när det är dags.
Kram

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
tack! jo det ÄR det verkligen, och den dag vi måste lämna det kommer jag att sakna det enormt!!! Just detta att det hela vägen varit en bra kommunikation mellan lärare och föräldrar är guld värt. Och pedagogiken är väldigt bra tycker jag.
Hoppas att ni också hittar en riktigt bra förskola till Erik! Men i Sverige är det väl ändå "lättare" kanske eftersom det finns så många olika dagis att välja mellan?
KRAM och ha en riktigt fin helg!