tisdag, oktober 18, 2011

Hål

Idag ska jag tillbaks till tandläkaren. Vid förra veckans kontroll visade det sig att jag hade ett hål. Igen! Mitt livs första hål i tänderna hade jag ju för ungefär ett år sedan. Och så nu ännu ett! Inte bra. Detta är dock i en av mina transplanterade tänder och den har inte haft någon riktigt helt fungerande rot sedan transplantationen*. Den "tog inte" helt enkelt. Redan då när transplantatonen gjordes trodde man att jag kanske skulle tappa den rätt snart. Men den har trots allt suttit kvar och varit helt funktionell. Och det är nu nästan 20 år sedan den transplanterades så "ett tag" var ju ändå rätt länge.

Vid röntgen förra veckan kunde man se att roten nu börjat minska och "dra sig tillbaka". Så min tandläkare sa att anledningen till detta hålet skulle kunna vara det att tanden helt enkelt regrederar. Då kan tänder tydligen ofta liksom gå sönder inifrån. Eller som tandläkaren kalade det "Self Destruct". Som ett meddelande i Mission Impossible ungefär. Jag fick iallafall den synen i huvudet när han pratade. Poff! Min tand exploderar plötsligt. Hu!!! Det vill jag inte. Så nu ska hålet lagas. Sedan får vi se hur länge tanden fortsätter att hänga med.

Jag gillar inte att gå till tandläkaren något vidare och särskilt inte för att laga hål då jag vet att jag måste få bedövningsprutor. Fy för den lede! Men men, det blir nog bra det med när det är klart. Kanske får det bli något lättuggat till middag ikväll?


*) När jag var liten visade det sig att jag saknade tandanlag under två av mina mjölktänder. När jag tappade de här mjölktänderna kom alltså inga nya tänder, Det bestämdes då att två av mina visdomständer skulle flyttas den dag de började komma upp. Så skedde. Den ena "tog" jättefint och sitter som berget medan den andra inte tog lika bra. Roten ville helt enkelt inte utveckla sig riktigt. Men den har som sagt suttit länge ändå. Vi får se hur länge den vill sitta kvar nu.

15 kommentarer:

Katarina sa...

Saltis, det är ditt andra hål och du drar dig.. För visst är det trist att gå till tandis, men du har varit skonad. Jag går gladeligen idag till min tandis var sjätte månad i Filippinerna, den sjungande tandläkaren. Och lika glad varje gång är jag då han konstaterar att jag inte har något hål.

Hoppas det gått bra.

Kram

Saltistjejen sa...

Katarina,
hahaha! ja jag vet att jag varit lyckligt lottad såhär långt och sluppit hål, men det känns inte kul ändå. :-)
Min tandläkare sjunger inte. Kanske borde jag be honom??! :-)
Kram!

Loppan flyttar västerut... sa...

Saltis, hoppas att det går bra för dig hos tandis. Det är ingen favoritsyssla för mig heller, att gå dit alltså. Fick mitt första hål vid 30 o det hålet har spökat ett par gånger. Nu vågar jag knappt gå dit, rädd för att dom säger att det måste lagas om igen. Jag håller tummar för dig och tycker att du ska unna dej en smaskig middag imon som belöning!

Kramar från Å

Saltistjejen sa...

Loppan,
tack!! Ja vi får hoppas att detta går bra nu...

Emma sa...

BRA att du går dit obehag till trots.

Att ha en tickande tanbomb i munnen låter som en bra filmidé annars! ;-) men ingen hójdare i verkliga livet. Huvvaligen!

Finns många goa soppor att sörpla i höstsvalkan (den relativa)...

kram!

Emma sa...

BRA att du går dit obehag till trots.

Att ha en tickande tanbomb i munnen låter som en bra filmidé annars! ;-) men ingen hójdare i verkliga livet. Huvvaligen!

Finns många goa soppor att sörpla i höstsvalkan (den relativa)...

kram!

Emma sa...

BRA att du går dit obehag till trots.

Att ha en tickande tanbomb i munnen låter som en bra filmidé annars! ;-) men ingen hójdare i verkliga livet. Huvvaligen!

Finns många goa soppor att sörpla i höstsvalkan (den relativa)...

kram!

Emma sa...

Oj -här skickar jag hundra kommentarer. Trodde inte de kom iväg...

Anonym sa...

Hoppas att det går bra hos tandis och att man kan göra nått åt tanden i a f. Att börja med inplantat och sånt är inte skoj...eller billigt!
Maken har haft en massa stul med en av sina framtänder och fått betala dyrt för att få det fixat.

Har aldrig hört om att man kan sakna visdomständer. Att de två längst bak inte kommer upp eller måste dras ut är en sak men inte att man saknar dom.
Vilka är de som saknats?

Hoppas att du kan hitta på någon god soppa till dagens middag.
KRAM!

anna of sweden sa...

Hoppas att det gick bra hos tandläkaren. Själv upptäckte jag just att en gammal lagning gått sönder så jag var tvungen att boka tid. Tycker inte om det.

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Äsch det är ganska okay att laga hål. Har lagat både med och utan bedövning. Sist blev jag positivt överraskad över hur raffinerade bedövningsmedel som finns, mot hur det var på skoltandläkartiden... Dio miooo - det var tider det. Fira med lite kuckelimuckmedicin (K. på taket)... :-) Detta går jättebra!!!

Astrantia sa...

Hoppas det gick bra hos tandläkaren. Det låter ju bra att man kan transplantera visdomständer. Skulle inte funkat för mig dock om det hade behövts för jag har bara haft 2 visdomständer och båda var pyttesmå (inte så vis uppenbarligen :)). Numera är båda borttagna och båda gångerna sa tandläkaren "Det var den minsta tand jag har sett!"

Saltistjejen sa...

Emma,
hahaha! ja det ar lite många kommentarer där... ;-)
Håller med om att soppa är riktigt god höstmat iallafall! Kanske blir det till att äta upp det som är kvar av vår goda ärtsoppa ikväll.
:-)
Kram!


Jess,
tack1 Det gick bra. Nu är hålet lagat. Får vi se hur länge tanden vill sitta kvar. Nej det var inte mina visdomständer jag saknade utan det var de som blev flyttade (transplanterade) till de ställen i käken som saknade anlag. Så nu har jag två visdomständer i nederkäken där det egentligen inte ska vara några.
Kram!!


anna of sweden,
ojoj så du ska också gå! Lycka till!!!!
Kram!!


Karlavagnen,
tack! Och du det var helt ok. Och dessutom gick det fort. :-)
Haha lite kuckelimuckmedicin kanske man skulle ta ikväll! ;-)
Kramar!


Astrantia,
tack jodå det gick bra. hahaha min ena visdomstand är väldigt liten. Men den fyller sin funktion där den sitter transplanterad eftersom den stora grejen med detta inte var att få täner att tugga med utan att hålla de andra tänderna på plats så att de inte börjde flytta sig i käken. :-)
Kram!!

Annika sa...

Du är skonad, Saltis. SÅ skonad.
Vågar inte tänka på alla ingrepp som gjorts i min mun.
Tur att jag nte är rädd för tandis.
DU ska se att din lagning går toppen!
Nemas problemas, med andra ord!!
Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag vet ju det egentligen. Det är bara det att det känns konstigt att inte haft några hål alls och sedan dyker de upp två stycken inom loppet av ett år ungefär! Och så gillar jag inte att laga hål mest p g a sprutorna. Nu slapp jag ju bedövningssprutor båda gångerna så det var ju inte så farligt. :-)
Tack för uppmuntran! Och Kram!!