onsdag, juni 26, 2013

Läckage

Sedan ett par dagar tillbaka har vi haft problem med en vattenläcka. Vi upptäckte den då vi kom tillbaka hem från vår strandutflykt. Inte särskilt kul precis. Men som alltid här (i NYC iallafall) så verkar det som om hyresvärdarna inte bekymrar sig nämnvärt över sådana här skador. Vi har nämligen haft en läcka här på exakt samma ställe för några år sedan. Vad gjorde de då? Minns inte riktigt faktiskt. Mer än att de skulle måla om badrumsväggen eftersom färgen rasade ner på grund av fukten i väggen. Men man kom inte längre än till grundfärgen.

Läckaget denna gång var dock mycket mycket större. Det liksom kluckade och knäppte i väggen efter att man duschat. Det lät lite som om det "droppade där inne också. Plus att vårt trägolv reste sig och det kom  upp vatten ovanpå parketten. I sovrummet. Allt vatten verkade rinna dit alltså. När vi berättat om detta för housing var det ingen som kom för att undersöka vår lägenhet, utan de sa bara att detta berodde på en läcka i våningen ovanför. Sedan dess har man hittat ytterligare en läcka och nu ska det vara åtgärdat. Vad de fick göra var hos oss var att ta bort några av våra parkettplattor eftersom dessa rest sig såpass mycket att vi knappt kunde öppna sovrumsdörren. Men vi har fortfarande ingen aning om när de kommer att påbörja reparation och fixa både golv och badrumsvägg. Om jag får gissa lär det dröja. Så länge inte vi tjatar och tjatar och tjatar. Trist, men så är det. Det positiva är att vi iallafall kan använda vår dusch nu utan problem. Det är alltid något att glädjas över nu när den årliga sommarhettan och fukten är över oss igen!

Här kan ni se hur det ser ut i vårt sovrum just nu. Träparketten reste sig som så hustak där vattnet kom in under golvet. Man ser det fortfarande längs med garderoben och på några plattor närmast i bild. Nu ska det torka ut. Sedan hoppas jag få nytt slätt golv igen.

Det är stor skillnad tycker jag i hur sådana här skador och problem hanteras här jämfört med i Sverige. Här verkar man som sagt inte bry sig så mycket om sådant här. Inte på samma vis. Hemma skulle en sådan här skada vara något otroligt akut. Man skulle vara rädd för fukt- och mögelskador. Man skulle åtgärda snabbt som blixten. Man skulle tänka framåt och på hur man skulle undvika följdproblem eller skador som kan komma senare. Här fixar man det mest akuta men inget mer. Och detta gäller det mesta inom "vård av hus och byggnader". Jag har sett det på båda mina arbetsplatser här i NYC samt hos bekanta, kollegor och vänner i deras bostäder. Och så här hos oss själva då. I vår egen lägenhet. Man gör så lite man kan. Bara det mest akuta åtgärdas. Sedan hoppas man på det bästa. Lite som att sätta plåster på någon som blivit svårt knivskuren kan jag tycka.

Men vi får väl vara på dem som små tjatiga barn. Så ska det nog åtgärdas. Så småningom. En sak är iallafall bra och det är att man här inte har "Sommarstängt" så som i Sverige. Där det ju ofta kan vara smärre katastrof om något inträffar under semestertiderna på sommaren. Då gå ju det mesta på kvartsfart i Sverige. Man får helt enkelt lugna sig. Vänta. Tänka om. Detta gäller allt från att föda barn till att få tag i en hantverkare. Här är det bara allmänt långsamt. Året runt....12 kommentarer:

Steel City Anna sa...

Här i England brukar det hjälpa att läsa upp sej på lagen och veta vad hyresvärdar måste ta ansvar för. Och droppa små hintar, brukar ge resultat :) vi hade en stor vattenläcka i vår första lägenhet som också kom från en annan lägenhet. Vår hyresvärd var snabb på att hjälpa till men det var hyresvärden i den andra lägenheten som behövde göra de största förändringarna så till slut flyttade vi istället för att vänta. Synd på ett sätt för vi har aldrig senare haft en lika trevlig hyresvärd (dock blev grannarna något bättre :)

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
ja här vet jag inte ens vad lagen säger. Vi bor ju i ett gigantiskt komplex också så vår hyresvärd (vilket är universitetet) är inte alltid så snabba. Men nu får vi se. Denna gång lär vi vara mer på antar jag. Vi vill iallafall ha golvet lagt så snart det är torrt och går för det är jobbigt att ha det såhär nu.
Fast vi är glada att själva läckorna verkar åtgärdade iallafall så att vi kan använda duschen.
:-)

Sahra sa...

Frustrerande. Vilken trist inställning. Slit och slängmentalitet som riskerar att bli dyrbart i längden. Det är ganska svårt att få tag på bra hantverkare. Det verkar vara en mkt lyckosam bransch. Vi har tur som bor så här på landet. Där barnen går i en liten skola och alla vet vem man är. Det är lätt att få referenser. Har någon gjort ett dåligt jobb sprids det snabbt. Tvärtom åxå. Bra hantverkare är hårdvaluta
Kram

Saltistjejen sa...

Sahra,
japp bra hantverkare har jag förstått att det är brist på. Och här är det inte alls samma tänk vad gäller underhållning och renovering tycker jag. Mycket handlar om yta. Tyvärr.
Bra att ni har ett bra nätverk då det gäller det mesta!
:-)
Kram!

eastcoastmom sa...

Du har rätt att mycket bara är yta! Som husägare är det viktigt att VETA hur saker ska göras bra, men måste nästan själv vara snickare/rörmokare/målare för att det ska bli bra i amerikat...

Saltistjejen sa...

eastcoastmom,
ja det är en känsla jag fått här. Att trots att hantverkare finns, så görs saker inte alls på samma grundliga vis här som i Sverige.

Anna, Fair and True sa...

Oj, det är ju just det dolda och det som kan gro som man oroar sig för. Det var mycket så i England också och även på Brittiska ambassaden. Det var fukt i källaren på residenset och de tyckte att det var väl bara att spackla över...

Tyvärr finns det hyresvärdar i Sverige som inte bryr sig. När de väl åtgärdar det så görs det ordentligt men de tar tid på sig dit.

Hoppas det ordnar sig för er!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
jamen visst!! Eller hur?! Otroligt att man inte tycker det är viktigt att både kolla upp och sedan åtgärda ordentligt! Men här ska allt ske så billigt som möjligt känns det som. Att det i längden kan bli än mer kostsamt tänker man liksom inte på.
Nu får vi se hur det blir. Fördelen med vår byggnad här (och många andra här) är iallafall att de är dåligt isolerade vilket gör att fukt torkar ut mycket fortare och lättare här än i våra täta hus i Sverige. Inget ont som inte har ngt gott med sig haha! ;-)
Kram!

Martina sa...

Aj da! Ja, det där sag ju inte sa bra ut.
Här är det lite samma inställning. Suck.
En gang för länge sen hade vi problem med att det regnade in ibland när det regnade mycket och samtidigt blaste mot fönstren. Föreningen skickade hit nagra som skulle fixa problemet. Lösningen blev att de helt sonika borrade flera hal i fönster karmens nedersta sida och sa "voilà, nu aker vattnet ut igen!" Ehhh....vad säger man?! Jag tror att jag blev sa paff att jag inte fick ur mig nagonting.
Och dom där halen har vi än idag...

Kramar

olgakatt sa...

I början av vårt gemensamma liv bodde maken och jag i en hyreslägenhet med en värdelös ägare. Ruttet under diskbänken, sprucken toalett är bara förnamnet. Försvann varmvattnet fick man till svar att "ni märker nog när det kommer tillbaka". Sen flyttade vi till bostadsrätt och då kom det en "fixare" så fort man lyfte luren. Med eget hus sen 35 år är det guld värt med litet egna kunskaper och förmågor, men, tack och lov, så har vi också rätt gott om bra hantverkare i trakten. (Jag har en liten misstanke om att M kanske inte precis brås på sin far vad gäller reparationsgenen så det är kanske bra att ni bor i lägenhet)
Håller tummarna för att läckan är ordentligt lagad och att golvet kommer på plats snarast! Man blir så irriterad av sånt strul!

Trillingnöten sa...

Det är helt galet hur långsamt sånt tas om hand! Min svärmor hade också problem för nåågra år sedan, men vid fönstret i vardagsrummet. Värsta läckan. Tog månader innan den fixades och fler år innan de åtminstone täckte över med grundfärg. Ännu inte klart med täckfärg! Helt sjukt...hoppas golvet blir fixat snart i alla fall. Det där ser ju inte alls roligt ut!

Saltistjejen sa...

olgakatt,
haha nej M har inte några fixartalanger vad gäller sådant som reparationer eller dyl. Och inte jag heller. Så vi trivs fint i lägenhet. :-)
Nu får vi se. Fick veta igår att de skulle komma idag men den som lever får se....
:-)


Trillingnöten,
ja det är verkligen galet! Nu har de sagt att de ska komma och fixa det idag men vi får se hur lång tid det kommer att ta. Förra gången kom de ju som sagt och målade grundfärg men sedan hände inget mer.
Golvet hoppas jag också fixas snart eftersom det är svårt att gå där och det blir otroligt smutsigt av damm som är där.