fredag, juni 21, 2013

Midsommarafton

Jag vet att många inte tycker om Midsommar. Inte alls. Att man tycker det är en av de högtider med alldeles för höga förväntningar som nästan aldrig infrias. Att man vill ha det som i den gamla Pripps Blå reklamen men att det ofta blir regn, tjuriga barn och stress istället för de där mysiga och roliga sammankomsterna. Stressen över att få till det där Perfekta. Men när är livet egentligen helt perfekt? Sällan? Eller kanske aldrig? Alltid är det något. Så nej, om det är den perfekta midsommaren man söker så förstår jag att man kan bli besviken. Eller hellre skippar det hela. Gör något helt annat istället. Och det är ju helt okej det med. Så länge man mår bra. Då kan man väl välja eller välja bort. Hur och vad man vill.

Själv ÄLSKAR jag faktiskt Midsommar! Som liten hade jag fantastiska midsomrar i Trosa skärgård. Varje år samma sak. Mamma bakade solkaka med skållad mandel på toppen. Sill och gräslök packades. Kaffe på termos. Vi åkte ner till vår båt som låg i sommarhamnen lite söder om Trosa. Där blev det sillunch ombord. Var vädret fint satt vi i sittbrunnen och om det var dåligt åt vi i ruffen. Sedan rodde vi in till land där det traditionella midsommarfirandet tog vid. Öppna små båtar kom från öarna runtomkring. Många klädda med blommor. Längs relingen. I årtullar. I flera spelades fiol och dragspel redan i viken på väg mot bryggan. Festklädda personer. Några i folkdräkt. Andra i finklännig och med kaffekorgen på armen. Jag själv i lackskor med knästrumpor. Och alltid en ny klänning till varje midsommar. Fika på den rutiga picknickfilten. Jordgubbar. Saft. Sedan blev det dans kring stången. Lekar med säckhoppning och annat. Och sist godispåse till alla barnen. På kvällen puttrade vi sedan ut med båten till någon av öarna i närheten. Ljuset över vattnet i den ljusa sommarnatten i skärgården. Det är fullkomligt magiskt tycker jag. Och något av det jag saknar allra mest från Sverige.

Efter att jag började på gymnasiet blev Midsommar mer något som firades med vänner. I sommarstugor runtom i Sörmland. Eller i någons hus i sta'n. Det var fortfarande midsommarstång, blomplockning, lekar och sill. Dock smög grillning in som en av kvällsaktiviteterna. Man satt ute med blomsterkrans i håret och filt eller en tjockare tröja då kvällen blev svalare. Eller vissa midsomrar firades inomhus då regnet smattrade utanför. Jag har även firat Midsommar inne i Stockholm. Ett par stycken. Staden är väldigt död då, men med rätt sällskap kan det ändå bli riktigt härligt! En Midsommar firade jag och M ensamma ute i Stockholms skärgård. Det var vi, våra hyrda kajaker och vårt himmelsblå tält uppsatt strax ovanför vattnet på en klippa. Senare blåste det upp till storm och vi kämpade under Midsommardagen i mycket hård vind och hög sjö över Nämndöfjärden. Ett tag trodde jag att vi skulle hamna i Polen... Men det hela gick ju bra. Och såhär i efterhand kan det äventyret ge en liten extra krydda till just den Midsommarhelgen. Olika firanden varje år alltså. Men ändå alltid en kärleksfull känsla.

Sedan vi lämnade Sverige och flyttade hit tappade jag Midsommar. Det kändes först inte så viktigt. Vi var ner till Battery Park kanske två gånger våra första år här men tröttnade. Det kändes inte som hemma. Jag saknade Sverige. Jag saknade mina Midsomrar där. Jag tyckte att Midsommaren här i New York City sög. Vi tyckte inte att firandet fyllde någon funktion. För oss. Den kändes mer som ett substitut. Fejk. Men, den känslan ändrades mycket då vi fick barn. Kanske inte till en början så mycket. Med en liten bebis. Då lockade inte Battery Park. Med mycket folk och resande i tunnelbana ner till sydspetesen av Manhattan. Nej då i början var vi inte så sugna. Alls. Men det kom smygande. Gradvis. Med åren.

När Lill-Skruttan blev lite äldre tyckte jag plötsligt  att det började kännas viktigt igen. Att hon skulle få en Midsommartradition. Inte min eller M's eller som andra svenska barn i Sverige. Inte alls. Men ändå NÅGOT. Jag ville att en Midsommarstång och dragspelsmusik skulle få bli en del av hennes sommarminnen. Så som det är en del av mina. Och förra året var nog första året då hon verkligen tog del av själva firandet. Trots att dansen avbröts av en superintensiv åskskur. Men då den dragit vidare blev det ändå dans kring stången. Och hon dansade. Och verkade tycka det var riktigt roligt. Och nu är jag otroligt tacksam över att vi har ett svenskt midsommarfirande på såpass nära håll. Jag kan glädjas åt det. Njuta av det svenska. OCH av det som är annorlunda också. Att se solrosor i midsommarstången och njuta av svenska "Små grodorna" samtidigt som jag ser Frihetsgudinnan i horisonten. DET har numera blivit min Midsommar. Och jag tycker mycket mycket om den. Annorlunda. Visst. Men den känns inte längre som ett substitut. Utan mer som vår nya Midsommar. Här och nu. Och där passar Frihetsgudinnan in så fint. För det är ju så vi lever vårt liv nu. Vår Midsommar. Och att få dela den med Lill-Skruttan gör den verkligen till en helt annan upplevelse.

Så i år tar vi oss också ner till Battery Park. Igen. Och denna gång tror jag vi kommer slippa regn. Vädret ser enligt prognosen ut att bli strålande med ca 27 grader och sol. I år får vi även sällskap av två svenska familjer. Vänner. Det ska bli jätteroligt!

Och med det vill jag önska en riktigt 
Glad Midsommar till er alla!
(oavsett var och hur nu firar den)

18 kommentarer:

Desiree sa...

Glad Midsommar till dig Saltis. Håller tummarna för att ni slipper regn. Tänkte just att detta är något väldigt fint och viktigt att lilla E också får uppleva midsommar på sitt sätt och får med lite av den svenska kulturen. Jag älskar midsommar. Har nog aldrig sökt den perfekta midsommar utan vi har firat lite olika från år till år. Så länge man är ett glatt gäng och har god mat så är jag nöjd. Jag känner ingen stress eller press vad gäller midsommar. I år blir det lite stillsamt firande bara jag och C på altanen här i Basel med lite sill och jordgubbar.
Glad Midsommar som sagt.
Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
Glad Midsommar till dig! Vet att ni inte ska fira i år utan förbereda er hemresa men hoppas ändå ni har en fin dag.
Jag håller helt med dig om att Midsommar är speciellt MEN att det kan firas på många olika vis. Och bara sällskapet är bra och man har det fint så är det en lyckad Midsommar! :-)
Kram och kör försiktigt imorgon!

Trillingnöten sa...

Låter som du växte upp med en fantastisk tradition! LÅter helt underbart :) Visst är det så att pressen är enorm en sån här dag. ALLA ska fira, och ALLT ska vara perfekt. Så ÄR det ju faktiskt inte :) Vi har aldrig haft några fasta traditioner kring midsommar, kanske därför som det inte känns lika mycket för mig :) Nån dag hoppas jag att hitta det som passar för mig och oss. För jag firar gärna midsommar, men jag vet ännu inte HUR det ska gå till :)
Vi funderade länge på om vi skulle fara ned till Battery Park i år, jag vet många som ska dit! Som ni t ex....men så känner jag att jag inte orkar just nu :) Hoppas ni får en fantastisk dag och kväll! Kram!

Annika sa...

D e flesta älskar nog midsommaren, tror jag.
OCH är den som din barndoms midsomrar är det ju så bra det bara kan bli.
Låter underbart.
Pressen denna dag är enorm hemma, det ska vara svenska jordgubbar, färskpotatis, matjesill, grillat, sillunch. grillmiddag. Allt ska göras rätt.
Men du har SÅ rätt, man ska fira som man själv vill.
Funderar på att göra lite skagenröra, toast skagen kanske, senare.
Mums vad gott.
Jag tycker det är roligt att du överfört midsommaren till Ella. DÄR har jag misslyckats med K eftersom jag själv brytt mig så lite om midsommar. Men de år vi varit hemma på midsommar har det ju varit sååå mysigt. OCH då har vi varit på landet.
Vill absolut inte i sitta i stan (sthlm) på midsommar. Det är nog där mitt problem har börjat.
ÖNSKAR dig den bästa av NYC-midsomrar!!
KRAMAR och ha SÅ roligt!!!

Saltistjejen sa...

Trillngnöten,
ja det var otroligt fina Midsomrar när jag var barn. Något sådant kommer jag ju inte alls att kunna ge till E. Sedan som äldre (tonåring och vuxen) så hr midsomrarna alltid skiftat mycket. OCH det är ändå varit BRA! Att ha starka traditioner med sig men att sedan kunna skapa nya, eller helt enkelt bara göra det som passar just då och där, det tror jag har gjort att jag älskar Midsommar men samtidigt inte alls har de där höga förväntningarna på den "perfekta" midsommaren. För vad är egentligen perfekt? jag tror på att skapa sig nya traditioner och, som du säger, hitta det som passar ens liv just här och nu. Sedan kan sådant förändras också.
Att ni inte kommer ikväll förstår jag. Helt och fullt. Det hade varit jätteroligt att ses, men jag har verkligen full förståelse för att hi hoppar det i år. Kanske nästa år? :-)
KRAM och ha en toppenfin Midsommar ändå!


Annika,
ja du visst är det så att pressen kan vara stor. Samtidigt känner jag att allt blir vad man gör det till. Och det gäller även detta. Som med allt annat i livet. Man KAN ju faktiskt bara "ta det som det kommer också". Eller göra ngt helt annat. Eller ta vara på de saker man gillar men skippa resten. Så tycker jag. bara man mår bra. Tycker faktiskt ärligt talat synd om alla som försöker leva upp till "perfekt". Jag tror inte på att man kan skapa sig det. Jag tror att vissa ögnblick bara blir "perfekta" men det handlar absolut inte om de yttre omständigheterna på det viset som många jagar, utan om de inre. Att få en perfekt midsommar utan sill, sol eller annat KAN faktiskt ske. Om andra saker är rätt. Och detta handlar ofta om något som är rätt för just en själv just då det händer. :-)
skagenröra låter väl super!! DET tycker jag du ska göra Annika! Och sedan en god cocktail!!!! på Decket! :-)
Önskar dig en finfin Midsommar!!!!!! OCH helg!
KRAM!

Martina sa...

Du vet ju vid det här laget att jag inte hör till dom som älskar midsommar! Jag gillar inte sill och snaps, jag gillar inte myggen, inte dansa kring stangen och definitivt inte att man "maste" sitta ute och frysa i täckjacka hela kvällen. Tycker att det kan bli en san patetisk stämning pa midsommar pa nagot sätt.
Sa det känns väldigt skönt att vara pa Rivieran varje midsommar där jag inte behöver tänka pa det för fem öre.
MEN jag tycker att er midsommar pa Manhattan verkar jättehärlig! Varmt väder, Frihetsgudinnan i bakgrunden och inga krav... en san midsommar skulle jag mer än gärna fira!
Hoppas att ni far en jättefin midsommar!
Kramar

Saltistjejen sa...

Martina,
haha nej jag förstår att man kan tycka att Midsommar är överreklamerat. Men så kan man ju känna med alla storhelger egentligen. Eller semestrar också. Att man har höga förväntningar. Att "NU ska ALLT ske. NU ska allt det där härliga, mysiga, roliga fantastiska hända". Det är inte alltid sol på midsommar, Lika lite som det alltid är snö och vackert vintrigt på jul eller fint väder på semestern. Man kan känna sig hängig, ur fas, eller andra i omgivningen kan göra det. Stress och annat kan orsaka bråk. Det kan bli jobbigt på många vis och jag tror att det är särskilt tydligt just när det "ska vara sådär lite extra". Man vill så mycket. Men det gäller nog inte enbart Midsommar som sagt.
Själv har jag nog tyckt att mina midsomrar varit väldigt avslappnade. Inte alls krystade eller sådär hurtigt klämkäckt med att man "måste" en massa saker. Utan mer fritt. Midsommar har liksom mer varit ett tillfälle att ses. Träffa vänner eller familj. Äta gott. Sedan gillar jag i och för sig traditionerna kring just Midsommar också. Jag älskar sill. Jag tycker det är vackert med sommarblommor. Jag tycker det är mysigt med midsommarstänger. Men det är inget "måste". Från år till år blir midsomrarna lite olika. Nu sedan vi börjat fira i Battery Park har ju detta blivit lite av en ny tradition för oss, men även detta känns inte som ett "måste". Varje år kan det vli på nytt sätt. och det känns helt okej. Däremot skulle jag sakna att inte fira ALLS.
KRAM!!

Anne sa...

Jättebra inlägg och tänkvärda svarskommentarer från din sida också. Så rätt, så rätt.
Hmmm, jag började faktiskt tänka till en hel del på allt jag läste här.
Får återkomma när jag sorterat tankarna lite till...

ExPIAtriate wife sa...

Vilka underbara midsommarminnen du har! Jag gillar midsommar, vi firade alltid nere vid vastkusten nar jag var barn, dans, sill (jag alskar ocksa sill) och allt det som hor midsommar till. Nar jag blev aldre firades det med kompisar, ocksa vid havet! Jag tycker det ar en valdigt vacker tradition och just vid denna tiden sa saknar jag ocksa Sverige och var vackra natur!
Hoppas ni haft ett underbart firande (sag nagra bilder fran en annan vaninna som bor i NYC och det sag valdigt harligt ut)! Vi hade en valdigt trevlig midsommar med sommarmat, dans kring hemmagjord stang och sill med nubbe!
Kram!

Pratglad sa...

Jag har mycket större problem med NYÅR!! Blir alldeles trött på alla som ska optimera nyårsfirande varje år... gaaa...

Midsommar känns mer otvunget i min värld, jag har nog aldrig haft så mycket traditioner kring det utan det får blir som det blir... Sedan ett stort antal år firar jag med en kompis och oftast med hela hennes familj. Även om det i sig blivit tradition, så är det fortfarande rätt odramatiskt...

... och nu sedan de flesta av vännerna blivit föräldrar har även nyår lugnat ner sig.. men huuu för alla kansken och halva löften hit och dit...

KRAM och hoppas att er midsommar blev bra!

Suzesan sa...

Vilket underbart Midsommarinlägg.

Kram och jag hoppas er midsommar blev mysig. Här firar jag nästan inget men det gör jag då och då men hade jag bott som du hade jag nog tänkt samma. Med barnens minnen och sånt.

När jag var liten så älskade vi att hämta färsk potatis hos en viss människa som har egen odling och de var DET GODASTE på jorden. Vi längtade och doften när de var färdigkokta. LYCKA. Mamma och pappa hade hämtat potatis där iår. Några somrar var på semester på nån camping och firade där så det har allt blivit lite olika.

Glad midsommar!

Kram
/Susanne

Lotta sa...

Å, härligt och fint Saltis!! God fortsättning och jag håller med dig - njuta av det som är annorlunda. Så härligt! Att se som du skriver solrosor i midsommarstången, dansa "små grodorna" och se Frihetsgudinnan i bakgrunden: det är fantastiskt!

Varm midsommarkram!!
Lotta

Ps. nästa år vill jag vara med ;)

Saltistjejen sa...

Anne,
å TACK! och vad spännande att du började fundera på något nu. Hoppas du skriver lite mer om dina tankar på din blogg. Vore mycket intressant och roligt att få ta del av! :-)
Kram!


ExPIAtriate wife,
Vad kul att du gillar Midsommar och att ni fått fira lite hos er också. Visst blir det annoriunda men jag tycker att det kan bli riktigt bra ändå. Och hellre fira lite än inte alls känner jag nu.
Kram!


Pratglad,
TACK! ja, jag vet att många har just de här känslorna inför nyår också. Det har jag faktiskt inte alls. Däremot har jag ibland känt stressen inför jul! Mest sedan vi flyttade från Sverige och man skulle hem och fira jul med två familjer i två olika delar av Sverige. Puh! Det var skönt då vi bestämde oss för att inte åka hem till just jul utan stanna här och skapa våra egna jultraditioner. :-)
Kram!!


Suzesan,
Tack söta du! Och ja dina barndoms midsomrar lät också himla fina! Färskpotatis är något jag verkligen saknar och längtar efter här!! I år fick jag dock ett par stycken på min gravlaxtallrik som vi köpte nere i Battery park! Mmmm.... ljuvligt gott!
Kramar!


Lotta,
Tack detsamma!! Hopas du hade en riktigt fin Midsommarafton du med. Och ja, hoppas få fira Midsommar med dig något år också. Kanske nästa? I "batteriparken"... ;-)
KRAM!

Maria at inredningsvis sa...

Skönt inlägg och härliga sommarbilder:)

Om du vill ha ett gott annorlunda tårtrecept kan du kolla in min blogg:)

Ha en härlig vecka

LOVE Maria från inredningsvis.se

Saltistjejen sa...

Maria,
Tack!! Hoppas även du fick en fin Midsommar! Och tårtrecept låter gott. Ska kika in där senare.
:-)

finelinan sa...

Nästa år ska jag fira midsommar som jag vill! Och som passar mig och barnen. Lunch klockan 12.00, leka och dansa runt midsommarstången efter det. Sedan eftermiddagsfika, lite mer lek och sedan sätta igång med kvällsgrillningen. Och INTE en massa snaps (frågan är bara om de övriga inblandade accepterar det?)

Som det var i år fick vi inte mat i magen förrän vid 14-tiden. Både jag och Gibson var gnälliga eftersom vi bara åt en lite lättare lunch innan dess. De tre vuxna (mig undantaget) drack alldeles för mycket snaps vid maten och låg och SOV när jag och barnen kom tillbaks från stranden. Sedan orkade de inte grilla på kvällen, så jag och Gibson fick fixa egen mat till oss eftersom vi behövde mat då vi inte hade druckit oss mätta på snaps...

Saltistjejen sa...

finelinan,
Fy det låter verkligen som om ni ska ha en helt annan Midsommar nästa år! Hoppas ni kan få en riktigt mysig en då utan en massa snaps!!!

Anonym sa...

Lite i efterhand sadaer, och pa ett eneglskt tangentbord...oh well, kanske borde kommentera pa engelska? Jag aelskar det har inlagget, om alla minnen, forvantlingar, smaker och dofter. Eftersom vi anda inte aer saaa manga svenskar har i Dubai, sa finns det inget harligt firande med "ratt mat" vilket jag verkligen kan sakna pa de stora hogtiderna. Svenska kyrkan har julbord, men det var fullbokat redan i september forra aret...
Dina barndoms midsomrar later anda sa nara det perfekta man kan komma :)
Kram Mimmi