tisdag, juni 25, 2013

World War Z - boken och filmen

På min "Vill-Se-NU-eller-iallafall-Snart-lista" står World War Z. Filmen bygger på boken med samma namn, skriven av Max Brooks. Jag fick faktiskt boken av en av mina f.d kollegor som avskedspresent då hon slutade och flyttade till Texas. Ja, det låter konstigt. Det var väl egentligen jag som borde gett henne en present...

Det tog dock ett tag innan jag började läsa den, men när jag började måste jag säga att jag inte blev besviken. Det är en otroligt bra historia. Och även om det är en "zombiebok" och säkert klassas som "skräck" så tycker jag det som gör den extra bra är att den egentligen skulle kunnat handla om vad som helst (dödliga infektioner, naturkatastrofer...) som skulle kunnat skapa total internationellt kaos.

Berättaren i boken är en man som arbetar för FN (i en efterkrigskommission) och som har fått i uppdrag att intervjua personer som varit med om detta "krig". Personer från och i olika delar av världen. Deras upplevelser. Deras överlevnadshistorier. Han har själv traumatiska upplevelser av detta "krig" och att intervjua och sammanställa de olika berättelserna är ett sätt för honom att själv bearbeta sina egna upplevelser, känslor och minnen.

Det jag framförallt tyckte var intressant är hur författaren målat upp, inte enbart ett skräckscenario, utan att han verkligen på ett väldigt levande sätt beskriver hur olika länder och världsdelar sköter detta "epidemiutbrott". Att det är stor skillnad på t ex USA och Asien eller Mellanöstern. I väst försöker man först bekämpa zombieinvasionen med modern krigsutrustning och utbildad militär.  Stora trupper, högteknologiska vapen. I andra länder är det mer gerillakrigföring som gäller. På ytterligare andra ställen sker ingen som helst organiserad krigföring utan var man försöker rädda sig och vissa utnyttjar även den enorma flyktingsituationen genom människosmuggling för dyra pengar. Några med mindre ärligt uppsåt än andra. Det känns faktiskt ganska realistiskt. Inte just att det handlar om ett virus som gör levande människor till zombies, men sättet som olika kulturer, länder, världsekonomier skulle handskas med en sor omfattande katastrof av detta slag (alltså då fullkomligt kaos bryter ut) tycker jag var otroligt intressant och väl framställt. Historierna som berättas skiljer sig också mycket åt vad gäller personerna. Alltså de personer som intervjuas. Vissa har militär bakgrund, andra är civila som har flytt. En del var på räddningsuppdrag andra "blev fast" och försökte endast överleva. Man berättar ur varierande perspektiv (stort blandas med smått) vilket jag också tycker är bra berättartekniskt. Och hela tiden under historiens gång försöker FN-mannen att komma till kärnan - vad var det som var ursprunget till denna fruktansvärda epidemi? Var och hur började den? Precis som i verkligheten är svaret av största vikt för att man ska kunna försöka att förhindra att nya liknande utbrott sker i framtiden.

I filmen har jag förstått att man ändrat historien en del. Så som man ju alltid gör då böcker ska överföras till film. Det är mer av en actionfilm och man har (vad jag förstått) fokuserat mycket mer på själva berättaren. Det handlar här om berättaren och FN-anställda Gerry Lane (spelad av Brad Pitt) som blir skickad på uppdrag runt om i världen för att försöka förhindra (eller åtminstone hjälpa till att minska spridningen och skadorna) av epidemin. I filmen handlar det även om hans familj (vilket det inte gör så ingående alls i boken). Något jag läste och som jag fann rätt intressant angående filmen och hur man ändrat berättelsen från boken var att man från början visade var epidemin hade sitt ursrpung. I boken får man veta att det är i Asien. Liknande fågelinfluensan eller svininfluensan som ju spred sig stort runtom i världen. Men senare klipptes dessa scener bort från filmen eftersom man inte trodde att den skulle "gå bra" i Kina då, vilket ju är en enorm marknad. Alltså ville man inte ha med något i berättelsen som på något vis kunde äventyra marknadsföringen där. Ja, vad säger man....?Filmen har också haft enorma produktionsproblem och det ska bli ganska intressant att se hur den är med tanke på att det är en hel handfull med manusförfattare och andra som varit inblandade under filmens gång. För den som orkar och har intresse kan man läsa lite mer ingående här om alla turer och vändningar som skett innan denna film kunde ha premiär.

Själv ser jag verkligen fram emot den, även om jag är inställd på att den nog kommer vara ganska annorlunda än boken. Är det någon av er där ute som sett filmen? Och som kanske händelsevis läst boken också? Det vore intressant att få höra vad ni tycker. Om filmen eller boken eller båda två.


*) Bilderna i detta inlägg är ala lånade från nätet:
www.ocoos.com
http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_Z
www.digitaltrends.com

10 kommentarer:

Katrin sa...

Boken har legat redo i min Kindle Fire ett tag nu, har läst ett par sidor men inte haft tid att ta tag i den. När jag väl börjar läsa läser jag helst i sträck, och då måste man ju ha tid också! :-)

Jag är väldigt nyfiken på filmen, och jag hoppas på att inte bli besviken sedan när jag ser den. Det brukar ju oftast vara så att man har sin egen tanke om hur det ska vara och de tar bort så många detaljer att man ofta kan bli irriterad. Men jag får nog ta tag i boken nu igen i veckan, ska bli spännande att läsa, gillar just lite Sci-Fi, spännande och action...

Saltistjejen sa...

Katrin,
kul at du har boken och ska läsa den snart. jag tycker den var otroligt bra faktiskt! Och visst kan man bli besviken då man ser en filmatisering av en bok man tyckt var bra. Men jag är så inställd på att denna film kommer vara väldigt annorlunda från boken att jag nog inte blir så besviken trots allt.
:-)

Martina sa...

Nja, det där är nog ingenting för mig. Det later ju intressant i och för sig, men sa fort jag ser ordet zombie sa vet jag att det inte är nagon berättelse för mig. Science Fiction, övernaturligt, zombier, vampyrer, monster... det är inte riktigt min grej. Men min man och Emma älskar sana filmer!
Kram

Saltistjejen sa...

Martina,
hahaha nej det är ju inte alla som gillar sådant. Själv är jag ju en sucker för sci-fi, skräckisar och annat sådant! ;-)
Men som sagt själva boken skulle man kunna läsa ändå mer som en thriller (om man gillar typ katastrofberättelser och sådant, à la "Outbreak" eller liknande).
Kul att din man och Emma har så GOD smak ändå!!! ;-)
Kramar!

Trillingnöten sa...

Jag visste inte att det var en bok också! Jag som brukar hålla koll på sånt!! Måste genast införskaffa för filmen vill jag verkligen se :) Och så klart måste man ju läsa boken...fast den kanske jag läser efter om det nu skiljer en del i handlingen. Vill ju inte bli besviken på filmen!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
Ja läs gärna boken! men det gör nog inget om du läser den efter att ha sett filmen tror jag. Men jag tror säkert (utan att ännu ha sett filmen då) att boken kommer att ge en lite djupare bild.
Men jag har hört att filmen är riktigt bra den med!

ExPIAtriate wife sa...

Tack for annu ett bra boktips (det var ju tack vare dig jag hittade "Hunger Games" som jag senare stracklaste)! Nu far jag ut pa bokjakt igen!
Kram!

Desiree sa...

Jag har inte läst boken eller sett filmen. Kan tänka mig att se filmen nu när jag läst om det du skriver om den här. Zoombies kanske inte känns så realistiskt men det hade ju kunnat tänkas vara något annat virus och att man kan se det som en film som skulle utgöra ett scenario av biologisk krigsföring. Får hålla utkik efter filmen. Tack för tipset.
Kram!

Victoria sa...

Vi såg filmen i helgen, den var helt OK. Bra gjord och riktigt spännande.

Saltistjejen sa...

ExPIAtriate wife,
kul att du verkar tycka boken är intressant! Den ÄR verkligen bra tycker jag! :-)
Kram!


Desiree,
Jag tyckte väldigt mycket om boken men har förstått att filmen är ganska annorlunda. Dock har jag hört bra om filmen också så det ska bli kul att se.
Kram!


Vic,
KUL att ni sett den och tyckte den var ok.
:-)