tisdag, februari 02, 2010

12 dagar för tidigt

Nu har den kommit!
Idag.
12 dagar innan utsatt datum.
Sååååå roligt!
Min alldeles egen Nook!

Och självklart har jag nu köpt min första ebok.
Mest för att prova.
Och det var ju hur smidigt som helst.
En av funktionerna är att man kan "Get free sample" där man då får ladda ner ett antal sidor gratis. För att se ifall man verkar gilla boken eller ej. Ett bra sätt att kunna "bläddra igenom boken" innan man bestämmer sig för köp eller ej.
Å vad jag ser fram emot att få läsa på den. Pilla lite mer. Testa. Se hur den verkligen känns.
Hittills känns det iallafall helt rätt!
Ligger så bra i handen.
Gillar känslan.
Och det här med att låna på biblioteket. Svenska böcker från svenska bibliotek. Jag blir lyrisk av bara tanken! Vilken grej! En gång i min ugndom var jag stammis på biblioteket där hemma. Jag älskade att vara där. Gå från hylla till hylla och scanna vad som fanns inne just då. Jag kunde tillbringa timmar där vissa eftermiddagar efter skolan. Nördigt? Kanske. Men så var det iallafall. Jag älskade och älskar böcker. Så enkelt är det bara.
Och nu har plötsligt min bokpassion mixats med M´s teknikpassion. Lustigt. En liten pryl som vi båda känner oss barnsligt nyfikna på. Den enda stora nackdelen jag kan se just nu är att det är farligt lätt att botanisera i bokdjungeln. Och att handla. Jag som redan innan har svårt att gå in på Barnes & Nobles utan att komma ut med minst en eller två böcker. Jag får verkligen hålla fingrarna i styr nu. Två snabba lätta klick. Längre bort än så är ju inte böckerna längre. Så nu har jag bestämt att jag måste beta av åtminstone en bok ur min bokhög i bokhyllan innan jag kan köpa en ny ebok. Pappersbok ur hyllan. Ebok. Pappersbok ur hyllan. Ebok. Så får det bli. Tills hyllan inte längre har några fler olästa böcker.

Vill verkligen passa på att tacka SweFlo och hennes bibliotekskontakt också! Om ni minns så kunde jag ju inte få något lånekort på Malmö Stadsbibliotek i julas. Men nu har jag iallafall fått ett på ett annat svenskt bibliotek. Enbart för eböcker, men det var ju exakt det jag ville ha. Tack vare SweFlos hjälp alltså. Utan hennes hjälpsamma email skulle jag fortfarande inte kunnat låna på biblioteket, men nu är det löst.

Nu blir det sänggång. Betydligt senare än vad jag trott. Men det var väl det här med att vilja dra ut på känslan "Efteråt" som gjorde kvällen något längreän väntat. Nu har jag dock defintivt grus i ögonen. Så det ska bli skönt att få sova.

16 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Men åh! Vad roligt! Jag vill också ha en sån. Så fort jag sätter foten på amerikansk mark är det en sån jag köper! Med säkerhet.

em sa...

Så finns ju Project Gutenberg och Projekt Runeberg - gamla böcker som man kan läsa gratis. Jag är lite nyfiken på om de går att använda i/med/på (inte bara på engelska prepositioner är knepiga) läsplattan. Framför allt om det går att se alla underbara illustrationer. Om du prövar hoppas jag att du berättar.
Margaretha

Anna, Fair and True sa...

Vad kul! Jag är också sugen på en men jag avvaktar nog lite. Har så många pappersböcker. Men bra idé att köra varannan!

Kollade du in Nuut något när vi jämförde inför köpet?

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det låter toppen! Om du vill ha en är de säkert billigare här än i Sverige. e-readers i allmänhet alltså.
Kram!


em,
oj det kände jag inte till! Intressant! Ska kolla detta och jag lovar att berätta ifall jag provar. Tack för tipset!


Anna Fair and True,
haha ja man kan vänta en stund till och kola hur allt går. Själv har jag ju funderat mer el mindre aktivt i ett år nu så det kändes dags att slå till.
Har faktiskt inte kollat Nuuten.
Kram!

Petra H sa...

Vad kul att den kom tidigare än beräknat! Jag är inte det minsta intresserad, kanske för att jag har såååå många olästa böcker ;-) Jag har samma problem som du, svårt att gå in i en bokhandel utan att handla. I söndags var vi på Costco och jag köpte tre böcker (dock var en till O), farligt när man kan handla böcker i mataffären :D
KRAM!

Desiree sa...

Låter toppen! Vad kul att du fått den redan. Den ser jättefin ut. Jag tror du kommer att få mycket glädje av den. Underbart att man alltså kan få ner svenska böcker från Svenska biliotek på den.

Annika sa...

Peter har redan hunnit läsa ut en bok på sin NOOK, och ja...HAN ÄLSKAR DEN!!!!
Tänkte skriva ett litet tech-inlägg på torsdag om bla Nook'en.
Det har verkligen varit en fullträff för Peter. Peter köpte till den lilla läslampan också, den man knäpper fast. Den kan vi rekommendera!! Köp den, Saltis!!
Kul att du gillar Nook:en, so far.
Själv är jag (ännu inte) sugen.
KRAM!!

Taina sa...

KUL! J är nöjd med sin Sony. Han fick presentkort så han kunde köpa några böcker och läser som sjutton. Jag vet inte om han kan låna böcker till den? Vad tror du?

Jag ska nog skaffa mig en IPad....hehehe.

KRAMAR!!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja det är superkul! Jag vet ju inte HUR fäst jag kommer bli vid den. Men för min del splade den avgörande rollen in att jag nu lätt kommer att kunnafå tag på och läsa svenska böcker!!! känns såååå lyxigt!
:-)


Desiree,
japp det är just detta med svenska bcker som gjorde att jag verkligens log till.
Kram!


Annika,
vad roligt att Peter gillar sin så mycket!
och jags er fram emot ditt inlägg om Nooken! :-)
Läslampan fick jag av M i födelsedagspresent faktskt! Jag ahde önskat mig ett sådant cover där ampa ingick, mne det har de tydligen slutat med så han köpte den där "clip on" lampan istället. Och så ska jag få välja eget cover. :-)
Kram!


Taina,
Jag gissar att han kan låna böcer för marianne i kairo har ju en Sony e-reader och det var HON som först tipsade mig om detta! :-)
Så det ska ju gå.
Haha ipad ja.... Det lär nog M skaffa så småningom tror jag. Själv kände jag att det var lite overkill för min del för just LÄSNINGEN! Alltså eböckerna. ipaden är så mycket större och byngligare att ta med sig, men framförallt är det just eink jag vill åt! Alltså int att läsa böcker på en vanlig dataskärm. jag blir lätt trött i ögonen då. Det känner jag efter de dagar jag suttit mycket framför datorn på jobbet tex. och då kändes e-inken såååå bra! Det är ju som att läsa en bok!!!!!! :-)
Men oom du skaffar en ipad så MÅSTE du skriva om den och berätta!!! De vekrar superhäftiga tycker jag MEN jag är inte superteknikinsatt. M tyckte en av de stora nackdelarna med den var att den inte kan "multitask". Alltså kan du inte lyssna på musik samtidigt som du t ex läser! SKITKONSTIGT!!!!
Men sådant fixar de väl till så småningom Apple?!?
Kram!!

cecilia sa...

Är väldigt intresserad av hur du tycker om den när du har pillat lite mer, jag ska erkänna att jag är skeptiker. Som gammal litteratur student så känns det som om böcker ska vara gamla, sönderlästa, tummade och lukta lite damm och gammal bibliotikarie:).
Jag har samma problem, dock, kan inte gå förbi en bokhandel utan att handla. Vi har jätte bra bibliotek och filialer här, jag går in på nätet och reserverar de böcker jag vill läsa, och sen kommer det ett email när de är färdiga och så hämntar jag bara upp dem på närmsta filial.
Svenska böcker är det trist att det är så svårt att handla härifrån. Boksiterna gör det väldigt svårt för folk som inte har svenska konton, vilket är trist, så svenskt blir det bara på somrarna.

Emmama sa...

Är så nyfiken på de där! Perfekt för mig som alltid är på språng. Intalar jag mig.. ;) Kram!

Saltistjejen sa...

Cecilia,
jo jag förstår exakt hur du känner. även jag som är en gammal bokräv har fortfarande känslan av att en BOK ska vra en BOK. Ligga på ett visst sätt, känna en viss tyngd, dofta på ett visst sätt. MEN jag måste säga att denna lilla nook känns ååå bra ändå! jag tror inte det ena behöver "ta ut" det andra. Vill jag köpa och läsa vanliga pappersböcker kan jag ju föra det såklart. MEN jag har nu även valet att läsa på e-readern vilket känns så bra! Lätt att ta med om man ska ut. Hur tjock boken än är som man läser så är formatet och vikten inte stor på nooken. Men framförallt tillgången tilll svenska böcker!!!!!
kram!


Emmama,
ja för en som ständigt är på språng tror jag en e-reader kan var jättebra! Önskar jag haft en redan när jag pendlade som mest. Det hade varit guld då. Att slippa släpa tunga böcker i väskan!
kram!

Västmanländskan sa...

Vilken grej! Berätta gärna mer när du använt den ett tag.

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
det ska jag göra. Lovar!

Sporty Spice sa...

Så du kan alltså låna ALLA böcker som finns på svenska bibliotek? Gratis?! Alltså finns det möjlighet för fler än du att få svenskt lånekort, kan man använda samma som en kompis hemma i Sverige tro?

Saltistjejen sa...

Sporty Spice,
Allstså om jag förstått det rätt så stöder Nooken epub vilket är det nuvarande "standardformatet" för eböcker. Det används av t ex bibliotek. Jag tror även bibliotek här i USA har detta format.
Vad gäller lånekortet så kommer det enbart gälla på det bibliotek där det utfärdats. Alltå inte ALLA svenska bibliotek. MEN jag hoppas att detta bibiliotek ska ha ett bra utbud av eböcker ändå.
Om du redan har ett gammalt lånekort från tiden du bodde i Sverige ska du kunna använda detta för att låna även eböcker på det biblioteket. Om du annars är intresserad av kontakten kan du maila mig så ska jag forwarda det till SweFlo. Jag vill helst gå via henne eftersom det var hennes kontakt.
Kram!!!