tisdag, februari 09, 2010

Snöstorm i antågande

Nu är ännu en snöstorm i antågande. Den förra som skulle kommit under helgen tog ju en annan färdriktning vilket gjorde att vi här i New York City inte drabbades alls. Däremot kom det mängder med snö i t ex Washington DC. Detta har bl a min bloggkompis Annika rapporterat mycket om.

Denna gång ser det ut som om även vi kommer få vår beskärda del. Snöovädret ska dra in under natten och vara åtminstone till torsdag. Eftersom just snöoväder ofta är en orsak till att skolor stänger här i USA fick vi ett email från Lill-skruttans dagis nu under eftermiddagen. Det ser ut som om vi får vara snöstormsberedda.
Se själva nedan:

Dear Parents,

According to current weather reports, the New York City area is expecting up to 18” of snow to fall this evening and into the morning. I will be monitoring the weather predictions and RU’s plans. NYC public schools and many independent schools will be closed tomorrow.

Similar to many of your situations, some of our teachers have grammar school aged children and will be unable to work tomorrow. I ask that you please consider making alternate care arrangements for your CFC child in the event that the CFC needs to operate with a skeleton staff.

A decision about the status of the CFC will be made by 7:00 tomorrow morning. A message will be on my phone line and an email will be sent to families with the information about the status of the CFC. If the CFC is closed, class phone trees will be activated.

If the CFC is open tomorrow, hours will be shortened to accommodate the weather disruptions. We will open at 9:00 am and close at 5:00 pm. This schedule will ensure the maximum number of teachers for the maximum number of hours. Please note that we must operate the rooms in a safe manner and cannot take children until we are appropriately staffed.

If the University is closed, the CFC will be closed. If the University remains open, please check your email or call for more information.

Thanks,

Karen


Just detta att skolorna stänge vid dåligt väder (framförallt då snöoväder) är något som känns väldigt osvenskt. Man har lite svårt att förstå varför med tanke på att det i de här trakterna faktiskt kommer en del snöoväder varje vinter. Så varför inte skaffa t ex vinterdäck till bilarna? Eller ha skolorna öppna för de som faktiskt kan ta sig dit?

Sedan kan jag förstå att det kanske blir en ganska liten skara både elever och lärare som faktiskt har förmågan att ta sig till sina arbetsplaster. Men det känns ändå lite underligt att stänga. Särskilt som dessa snöoväder väldigt ofta är mycket värre i väderleksrapporterna än vad de sedan blir i verkligheten. Men men man får ta seden dit man kommer. Alltså kommer vi vara snöstormsberedda imorgon. Bäst att inte planera fulldag på jobbet alltså.

10 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Det där irriterar mig så enormt! Alla skolor stänger för minsta lilla :) Här i Sverige kan man höra rykten om att skolan ska stängas, men det händer aldrig. Inte ens då det snöade typ två meter en vinternatt för ca 10 år sen :)

Och när jag var au-pair i NY var det extra jobbigt för då fick jag långa arbetsdagar och fick ställa in allt jag planerat på min lediga tid. Det var inte välkommet :)

Men de är förberedda skolorna i alla fall och det är ju bra. Men samtidigt händer samma sak upstate NY också. De ställer in skolorna fast de flesta åker bil till jobbet etc. Det är konstigare än att stan stänger.

Suddrik sa...

18 inch är ju asmycket! Kan ni inte skicka hit lite? Fast då dör alla vårblommor förstås... ;-)

Nenne Nennelainen sa...

Oj, en halvmeter snö i NYC?! Det låter ju jättemycket! Eller också har jag räknat fel. :-)

Här har det snöat ytterligare 2 dm, så nu börjar det närma sig metern igen... Våren känns långt borta men ljuset är på väg tillbaka i alla fall!

Apropå stängda skolor, det var ju min största dröm men det hände ju aldrig trots att man är uppväxt långt upp i snörika trakter. Men där är man ju van iofs. Nu låter jag som om jag var dubbelt så gammal men när JAG var liten fick vi pulsa våra kilometer till skolan oavsett snödjup. En gång blev vi dock upplockade av en snäll taxischaufför som kom från finnmarken med de barnen som bodde där. Det värmer än idag. :-)

Ha det gott i snöyran!

Petra H sa...

Phone tree var ett nytt uttryck! Visst känns det överdrivet många gånger men tror du att meterologerna överdriver för att de är rädda för att annars bli stämda?? Samma med skolorna, jag förstår från Annika att med det dåliga väglaget är det riskfyllt att åka t.ex skolbuss och då är det bättre att barnen hålls hemma än att skolan blir stämnd vid eventuella olyckor...
Det är samma här i Puerto Rico, skolorna och myndigheterna stänger väldigt snabbt även om det inte kommer någon orkan, storm eller som när vi hade explosionen i oljedepån i höstas, som verkligen bara påverkade en mycket begränsad del av SJ. Folk förväntar sig att skolorna ska stänga, och ibland känns det verkligen som bara en ursäkt för att inte jobba / gå i skolan ;-)

Annika sa...

NU ryter en BLIZZARD över oss här. Alltså, att bara vara ute är tamejfan förenat med fara, och det sägar jag som en svenne med rötterna i både sthlm o i Österbotten.
ATT skolan skulle hålla öppet under dessa omständigheter är SKRATTRETANDE!!
Svenskar som inte vistats mkt här vet inte hur jävligt det kan bli. DET GÅR INTE ATT JÄMFÖRA SVERIGE OCH USA I DETTA FALL!!
Snöröjningen är ett skämt, vi har inte de fina plogbilar som finns hemma i norden. INGEN har vinterdäck. DET finns helt enkelt INTE!! OCH eftersom plogarna är så dåliga plogas inga trottoarer upp i första hand.
HUR ska kiddsen ta sig till skolan???? Ska de gå på en illa upplogad bilväg?
Nej, det här är ngt man ska sakta fram med.
Alltså, visst...jag tycker ju också att skoloran stänger snabbt här ofta. Flr snabbt många ggr.
men i den här stormen, och den som Washington drabbades av i helgen, är det inet alls konstigt.
Kan tyckas märkligt i innerstäderna , som nYC och inne i DC, men i förorterna är det STARKT befogat.
Grejjen är ju det att nu ryker förmodligen påsklovet all värlen kos. Eleverna ska ha sina 180 skoldagar.
Det är inga "fria" dagar utan det ska betalas tillbaka.

Jag var ute med kameran, men vågade inte gå långt i snöstormen, vinden drar i träd och vrålar bland kronorna och det är bara VITT i luften..

Vi kommer att ha över en meter snö when all is said and done...for sure...

Kramar och stay warm!!

Anna, Fair and True sa...

Konstigt att man måste stänga även i centrala NYC. Kan förstå i förorterna i o m den mängd som kommer men inne i stan? Men det kanske är så att vissa pendlar in från NJ och har sina barn i skolor där som måste stänga. Och så blir det ju en kedjereaktion.

Men man tycker att snö är ju ingenting nytt. Man borde ju ha introducerat vinterdäck och ordentliga plogbilar för länge sedan, 50 år sedan typ!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det är som det är.Här verkar man på ngt vis inte lika förberedd på vintern och det är just DET jag tycker är lika konstigt varje år. För det BLIR ju vinter här varje år.


Suddrik,
ja vi får se ifall det kommer såpass mycket. ibland är ju rapporterna lite väl tilltagna men än så länge snöar det friskt utanför. Tyvärr blötsnö.


Nenne,
som sagt man vet aldrig ifall dt blir så mycket snö som ibland förutspås. Men det KAN hända. Om stormarna erkligen blir så illa som de säger så är det inget att leka med. Jag tror mest att jag blir lite trött på detta med smow storms för att det såååå ofta är ett himla ståhej och sedanblir det inget. Eller bara lite. Men det dramatiseras enormt i media. Lite som att ropa hej för vargen du vet. Sedan NÄR det verkligen kommer blir man liks förbaskat snopen...
Det som gör det svårare här är väl att många många av barnen i skolorna inte har gångavstånd dit. Eller att de inte kan gå för i staden är det ju tung trafik. men som sagt på många ställen tar sig barnen till sina skolor med skolbussar eller kommunala färdmedel eller blir skjutsade av sina föräldrar. Och om trafiken korkar igen (viket den alltid gör i dessa oväder) så kommer de inte fram.

Saltistjejen sa...

Petra,
phone tree ja. Vad skulle vi kalla det? Telefonkedja kanske?? Jag förstår att man stänger skolorna NÄR det verkligen vlir storm. Men jag tror det som gör att folk klagar eller tycker det känns jobbigt är att det ofta ofta ofta varnas för dessa snöstormar som sedan inte blir något alls att tala om.
Sedan är det ju dessutom ett problem för många eftersom föräldrarna kanske inte kan vara hemma från sina jobb och man måste då försöka få tag på ngn som kan?


Annika,
visst håller jag med dig. NÄR det verkligen blir storm här så är det inget att leka med. Även här inne i NYC där det inte blir lika illa som utanför städerna, är det ändå väldigt mycket som inte fungerar. Ofta blir både buss- och tunnelbanetrafik inställd eller oerhört försenade p g a vädret. Och det drabbar ju miljontals! Dessutom trafikolyckor och annat. Så visst förstår jag att skolorna stänger när det är så. MEN jag tror att det jag itne riktigt förstått är VARFÖR man inte har större och bättre beredskap för vintern rent almänt här? VARJE år blir det vinter. VARJE år varnas det för snöstormar varav vissa blir verkligeht.. ÄNDÅ har folk inte vinterdäck! I mina ögon är det konstigt!!!!!!! Jag menar inte att man måste skaffa dubbdäck som sliter enormt på vägarna när det inte är vinterväglag, men frikstionsdäck vore åtminstone på sin plats. Detta plus att man skulle ha en bättre vägröjning som plogbilar etc under vinterhalvåret. Iallafall i och runt de större städerna. Just sådant kan jag fundera över varför man inte har i en stat som får snö VARJE vinter.
En annan sak tror jag är att det varnas så många gånger att man liksom bli trött och uttjatad av det så när det äl BLIR en riktig snöstorm så blir man ändå överraskad på ngt vis. Iallafall jag. Jag inser att det är svårt att förutspå VAr ovädret ska hamna eftersom det ofta drar sig åt olika håll beroende på vindar etc. Som förra snöstormen som totalt missade oss t ex. Men ändå. Det känns lite som om att man i media skulle kunna avdramatisera det hela lite iallafall så att NÄR det verkligen var allvar så skulle folk förstå det. Men jag vet inte.... Det är som sagt som det är.
Här snöar det rejält nu. Blötsnö. YTrist tycker jag för jag gillar inte blötsnö. dagis är stängt. Jag jobbar halvdag och ska lösa av M hemma vid lunch.
Ta vara på dig nu och gå INTE ut i stormen!!!!!
KRAM!!


Anna Fair and True,
det är olika anledningar till att man stänger. Dels för att många som arbetar på skolor och dagis här inte bor i staden som sagt. Eller även om man bor i NYC kanske man inte bor på Manhattan. De flesta skol- och dagispersonal gör ju inte det eftersom deras löner är för låga för de hyror som är här... På E+s dagis bor flera i Brooklyn, men har ändå ca 1,5 timmes pendling enkel resa en vanlig dag utan oväder. Så med detta snöoväder kan det bli så att de helt enkelt inte kan komma in p g a bussar som inte går etc. Sedan är det ju just det där med att de SJÄLVA kanske har barn som inte kan gå till sina skolor eller daghem p g a att de är stängda. Så då måste de helt enkelt vara hemma med sina gna barn. Vi har det ju lyxigt på det viset eftersom vi båda bor och arbetar så nära plus att vi har 100% flexibilitet i jobbet. Så det är enklare för oss att pussla.
Sedan håller jag helt med om att jag inte förstår varför man inte har bättre beredskap i form av vinterfdäck etc här där man vet att det blir problem av det här slaget VARJE vinter.

Musikanta sa...

Vi har bara haft en dag med stängda skolor i vinter, det berodde på att alla busslinjer var inställda hit ut till landet, så det var inte mycket annat att göra. Annars är det mycket sällsynt.

Jag tycker inte att den här vintern stämmer särskilt bra överens med experternas teori om växthuseffekten. Det har inte varit så här kallt i Sverige så lång tid på 40 år tror jag...

Hoppas att er Lillskrutta mår bättre nu.
Kramar/M

Saltistjejen sa...

Musikanta,
nej man kan ju fundera. men jag tror att en del av växthuseffekten är just det att vädret blir mer instabilt och att områden som inte brukar vara så kalla kan få kyla och tvärtom. Hörde att t ex Vancouver haft en jättemild vinter och har snöbrist nu till OS. Och södra Europa har ju haft väldigt kallt vilket inte är som det brukar. Så lite upp-och-nervända världen.
Lill-Skruttan mår bra nu vilket är skönt!
Tack!
Kramar!