tisdag, februari 09, 2010

Kvällsaktiviteter

Igårkväll:
I stort sett hela kvällen iallafall från 21-tiden hördes ett idogt borrande i vardagsrummet. Vibrationerna och det medföljande ljudet lät som det kom från vår ena yttervägg, och vi trodde det kom från lägenheten nedanför oss. Lite smått irriterande att man borrar så dags, men vi är ändå ganska vidsynta vad det gäller ljud och störningsmoment i flerbostadshus.

När klockan närmade sig 22 började ändå jag att känna att irritationen ökade. Men jag tänkte att "de slutar nog kl tio". Vi såg på TV men borrningsfrekvensen blev bara tätare och tätare. Dessutom var varje borrningssekvens längre och längre. Jag tittade på M och sa "näe, ska vi inte gå ner och säga till?" Han tyckte vi skulle vänta lite till. Inte så konstigt kanske med tanke på att M är ganska konflikträdd av sig och inte gärna går och ringer på främlingars dörrar. Särskilt inte för att framföra klagomål.

Så vi satt ett tag till. Men när klockan närmade sig 22.45 hade jag fått nog. M protesterade inte när jag meddelade att jag minsann tänkte gå ner och prata med grannarna.
Sagt och gjort. Jag stegade ner en trappa och det var hur lätt som helst att lokalisera varifrån borrningarna kom. Det var mycket riktigt lägenheten under oss. Jag knackade på. Dörren öppnades av en man i säg 30+. Blond med glasögon, iklädd shorts och t-shirt med färgfläckar. Typiska hemrenoveringsarbetskläder alltså. Innanför den öppna dörren kunde jag se att alla lampor var tända. Det lyste vitt. Från sovrummet hörde jag barnskrik. Jag presenterade mig och frågade om han visste vad klockan var. Han svarade att det gjorde han. Han tillade också att han visste att det var sent. Jag fortsatte med att vänligt men bestämt förklara att jag tyckte det var dags att han slutade borra nu. På grund av att det just var så sent. Och för att ytterligare förtydliga mig och min längtan efter kvällslugn så berättade jag att vi också hade en baby. Han nickade. Han förstod. Han skulle sluta nu. Eftersom vi hade en baby så skulle han sluta.
Han bad inte om ursäkt. Jag krävde heller ingen. Jag var mest glad över att det skulle bli lugnt igen. Jag tackade för vänligheten och önskade honom en fortsatt god kväll.

Två saker funderade jag på när jag gick tillbaks uppför trappan.
1) Hans brytning hade låtit finsk. Eller möjligen estnisk? Kanske borde jag ha frågat om han var från Finland och berättat att jag var svensk? Kanske skulle det faktum att vi kommer från nästan samma avkrok i världen göra att han skulle känna en slags större samhörighet och därmed visa större hänsyn framöver? Eller var det faktum att han var finsk det som gjorde att han borrade sent? Kanske är det väldigt svenskt att ha åsikter om ljudnivåer sent på kvällarna? Sådana "regler" kanske inte finns i t ex finska flerbostadshus?
2) Varför sa han att han skulle sluta borra eftersom vi hade en baby? Om vi inte haft barn, skulle han ha fortsatt borra då? Och isåfall hur länge? Midnatt? Får man inte vilja ha lite lugnt på kvällen även om man inte har småbarn som ska sova?

När jag kom upp meddelade jag M att det hela gått bra. Ingen blodspillan men borrningarna skulle inte höras mer den kvällen. Det gjorde de inte heller. Det enda som hördes var lite envist hamrande.... Men det slutade faktiskt efter någon timme. Ja, runt midnatt. Och ärligt talat så är hamrande inte ens en hundradel så störande som borrande. Tycker iallafall jag.

Ikväll:
Vi får se hur den finske(?) hyresgästen kommer göra med borrandet ikväll. Själv kommer jag inte vara hemma förrän senare p g a ett jobbseminarium. Men det ska bli intressant att se när jag kommer hem. Borras det eller kommer det vara tyst?


Så till sist.
Bara av ren skär nyfikenhet. Hur sent tycker ni att det är ok att utföra väldigt ljudliga aktiviteter i ett flerbostadshus? Jag vet att alla har olika gränser och är olika känsliga. Själv tycker jag att vissa saker som t ex att borra, bör man egentligen inte göra ens efter kl 21. Iallafall inte senare än 21.30. Särskilt inte en vardagkväll när de flesta ska upp och arbeta dagen därpå. Medan andra ljud som ändå kan höras men inte är lika starka bryr jag mig inte om alls. Som om folk spolar vatten sent (diskmaskin, tvättmaskin, dusch etc) och susar lite i rören. Eller har TV, stereo eller annat på som kan höras lite svagt. Ena grannen ovanför oss spelar t ex elgitarr. Det hörs lite då och då. Även s.k sena kvällar. Men det stör mig inte alls. Det hörs bara svagt. Och är inte ens i närheten av att vara så påträngande som en borrmaskin.

Är svenskar mer ljudkänsliga än andra nationaliteter?


20 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Jag tror inte svenskar är med ljudkänsliga än andra nationaliteter. I så fall tror jag att tyskar är känsligare.

Svårt med att sätta fasta regler för hur länge tycker jag (fast jag vet att de finns - reglerna). Man får prata med grannarna innan och komma överens är väl kanske det bästa? Eller om man är riktigt svensk, sätta upp en lapp i trappuppgången? ;-)

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
hahaha fast här går det inte så ba med lapp i trappuppgången. ;-) Det är ett jättestort hus med hur många lägenheter som helst vilkt gör det lite knepigare om man ska prata med grannarna. Vissa ljud färdas ju rätt långt och det kanske itne räcker att prata med enbart de som ligger alldeles intill?
Men visst är det allra bästa att ha en öppen kommunikation. Om det går.
Ville mest kolla med er läsare ifall det är så att många har ungefär samma "tidsuppfattning" vad gäller tystnad i just flerbostadshus.
Hur är det föresten? Är din blogg vilande nu? Eller pausar du bara lite?
Kram!

Pratglad sa...

22 känns väl som en tidpunkt då tålamodet tar slut....

... och ännu en gång kommer jag på varför det är så najs att bo i villa...

men å andra sidan skulle jag kunna tänka mig regler för när man får starta gräsklippning... detta elände i villaområden... hm....

Saltistjejen sa...

Pratglad,
hahaha ja vissa saker är verkoligen lättare om man bor i eget hus. Å andra sidan kan det vara jobbigt om det blir trassel med grannarna där med. För det är liksom "närmare" på ett annat vis med tomtgränser och grillfster i grannskapet etc etc...

Anonym sa...

Let and let live.
If it becomes a real problem,
Contact the landlord.

Fröken Anki sa...

Jag tycker också att 21 är en bra tid att sluta med störande renoveringsljud. Och efter 22 tycker jag att verkligen räcker! Om man ska upp och jobba dagen efter vill man ha lugnt när man ska gå och sova. Den regeln kör vi i alla fall själva!

Vår granne har en konstig (o)vana att börja springa och hoppa med sitt lilla barn när det vaknar på kvällen vid 22-tiden. Ni vet sådär som man gör med barn - springer på stället tillsammans med dom. Det verkar som att det är det som får barnet att lugna sig och somna om. Men för mig är det ett märkligt beteende. I alla fall i ett sånt townhouse som vårat där minsta grej hörs genom väggen, och känns genom golvet dessutom.

Men bra att du gick ner. Hellre att man går och förklarar vad man tycker istället för att bara gå och vara sur och gnällig på grannarna. Som är väldigt vanligt i Sverige. Och anonyma lappar! Fast det är en annan historia.

Hoppas ni får en lugnare kväll ikväll.
kram

Victoria sa...

Jag har fått för mig att det är någon typ av oskriven regel att det ska vara "tyst" efter 22 och före 09, men jag tror inte att det är så överallt i världen...
Duktigt av dig att säga till!
Kram/Vic

anna of sweden sa...

Heja dig som sa ifrån.

Det var längesedan jag bodde i lägenhet så jag har glömt hur det är, men vid tiotiden borde det i varje fall vara tyst tycker jag.

Och kommer helt osökt att tänka på några grannar som vi hade en gång i tiden. De hade helt andra [kärleks]ljud för sig mest hela tiden. Phew.

Saltistjejen sa...

Anonym,
jo jag håller i stort sett med dig. Men vi är verkligen inte så "gnälliga" när det kommer till ljud från grannarna normalt. Vi tycker att man måste få leva som sagt. men i detta fallet var det just det att de borrade i väggen sent. Själv tycker jag dessutom att det är bättre att prata direkt med de man tycker stör innan man går vidare. Oftast går det bra.


Fröken Anki,
oj det lät lite udnerligt det där med era grannar. men visst, ibland tar man till alla knep man kan för att få sitt/sina barn att somna. Men visst, kasnke borde de prata med er om det ändå?
Och sedan tycker jag som du säger att det är bra mycket bättre att konfrontera grannarna när det är ngt som stör. I alla fall när vi varit inblandade i sådana diskussioner (både som "störare" och som "klagare") så har det löst sig väldigt snabbt och enkelt. I vissa fall förstår man ju inte ens att man stör någon och behöver få veta det för att kunna sluta. Att bara gnälla i skymundan och skriva anonyma lappar förstår jag mig inte alls på. Vill man lösa ett problem måste man väl för det första gå direkt till källan. Annars kan man ju sitta där och klaga resten av sitt lvi till ingen nytta.
Kram!


Vic,
ja hemma i Sverige är det ju ofta så att man har ett visst hum om när det anses opassande att vara högljudd. Men här vet jag inte. Jag har inte sett några ordningsregler i vårt hus. Mer än de som sitter i tvättstugan och de ahndlar bara om att man itne får ta med sig tvättkorgarna hem till lägenheten. :-)
Kram!


Anna of Sweden,
jo jag är nog en sådan som har svårt att hålla tyst... ;-)
Men jag försöker alltid vara trevlig faktiskt. Tills motparten ev råkar visa sig vara otrevlig. men det händer ytterst sällan.
Ich du ang sådana typer av ljud som era grannar hade så är det betydligt svårare. Just de ljuden eller ännu värre riktiga gräl, tycker jag är skitjobbigt. Då får de hellre slagborra hela natten...!
Just gräl är det absolut värsta. Högljutt sex kan vara störande, men det är ändå något "positivt" på något vis. Men gräl DET tycker jag känns änu mer personligt och privat. Då känner jag verkligen det som om jag tjuvlyssnar och det är sååå svårt att träffa grannarna dagen efter och säga hej. Usch!
Som tur är var det länge sedan jag hörde grannarna gräla.
Kram!

Desiree sa...

Jag tycker du gjorde helt rätt som gick och knackade på. Jag hade gjort samma sak. Jag håller med dig om att man helst inte ska borra eller spika på en vardag efter kl21. Just på vardagar tycker jag 21 är mer passande än 22. Jag håller också med om att det inte stör om folk kör en diskmaskin eller går på toa/duschar. Man måste ju få ha lite frihet i sitt eget hem. Jag tror inte att svenskar skulle vara mer ljudkänsliga än andra nationaliteter.

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja vissa ljud upplever jag som mer störande än andra. och just borra känns som ett av de mest störande. Ikväll har det dock varit lugnt! :-)
Kram!

Trillingnöten sa...

Ojojoj! Det är jättejobbigt med högljudda grannar och grannar som klagar för minsta lilla också...
Men i ett hus måste man ta hänsyn till alla. Höga ljud tycker jag inte är okej efter 21.00 (men andra ljud som du nämnde är ju okej). Borrning, inte efter klockan 19.00. Det kan man ta en helg i så fall, under dagen, om man kommer hem sent på vardagar.
Jag själv fick flytta mitt löpband på grund av en granne som inte vågade komma och säga till mig utan ringde till hyresvärden. Jag sprang tre dagar i veckan, 45 minuter och var klar senast 20.00. Han hävdade att han inte kunde vara inne i sin lägenhet när jag sprang. Andra klagde inte, men tyckte det var högt, men tiden gjorde att det var okej och att det inte var alltid...Nu har jag bandet i en samlingslokal inte så långt från oss, men det gör att jag inte kan springa på helgena oftast eftersom det är folk där...

Suddrik sa...

22, absolut. Och om någon har små barn och kommer och ber om tystnad tidigare så ska det också accepteras, om klockan så är 19.30. De ska ha friheten att göra om, men andra ska ha friheten att inte störas för mycket i sina hem.

Jag tror inte att vi är känsligare!

Petra H sa...

Nej, jag tror absolut inte att svenskar är mer ljudkänsliga! I Schweiz är de superduper känsliga, och ringer polisen istället för att ringa på hos grannen!! Jag hade en kompis i Genève som hade jobbiga grannar (pensionärer som borde ha dålig hörsel ;-)), de ringde till polisen flera ggr när min stackars kompis inte gjorde mer oväsen än spelade kort i vanlig samtalston med några enstaka vänner kl 21.30! De började dock alltid med att slå i elementen, och då gällde det att bli KNÄPPTYST, annars kom polisen! Och jag lovar, det var varken stora fester eller borrningar i den lägenheten...
Jag har aldrig blivit så utskälld som när två svenska kompisar ringde till mig hos au-pair familjen klockan 21.30 och insåg inte att man ALDRIG får ringa till schweizare efter kl 21, även om det är en enstaka gång och de bara var på genomresa i Genève!! (och jag kunde ju inte veta att de skulle ringa så sent!)
Jag undrar dock hur det funkar i Spanien där man ofta ÄTER efter kl 22 och det är högljudda måltider som gäller?? ;-)
Jag tycker att du gjorde det bra som gick och sa till grannen, och är det inte typiskt nordeuropeiskt att inte be om ursäkt... Eller var grannens engelska dålig? Det är nog tyvärr så att man måste dra till med baby/barn-kortet för att folk ska förstå och inte tycka att man är extra gnällig...

Anna, Fair and True sa...

Hur gick det?! Kul att höra om du får reda på nationaliteten.

Jag tycker kl 21 är den magiska gränsen. Efter det ska man inte borra eller hamra. Vi undviker även att dammsuga efter 21. Skillnaden på helgen givetvis, då kanske man kan borra till lite senare.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
jodå det var tyst när jag kom hem. och M sa inget om någon borrning tidigare heller. Så grannen hade tydligen förstått. Eller så var han bara fädig? Kanske hade han gjort klart under dagen?

Suzesan sa...

Åhhh det är det värsta värsta ljud man kan höra. Grannar som borrar. Du gjorde helt rätt.

Bra gjort Saltis.

Jag hatar sånt ljud jag blir galen av det. här har vi betongväggar och bara jag tänker på ljudet så blir jag så det kryper i mig. Min dotter fick panik förr när hon hörde sånt avlägset. Gallskrek och höll för öronen. Hon gillade inte det för hon visste inte varifrån det kom.

Asså jag tycker egentligen att man skall fråga grannar om man tönker göra lägenheterna till en schweizerost:)

ha en bra kväll

Kram
/Susanne

Emmama sa...

Intressant inte minst eftersom jag jobbar inom the antisocial behaviour unit i Aberdeen! Här finns flera instanser man kan ringa om man blir störd och vid allvarliga fall blir min organisation tillfrågad om de/vi kan sätta in resurser. Då handlar det såklart om mer än att man borrar nångång och har ofta med alkohol, droger eller annat att göra. Jag är stenhård, respekt i lägenhetshus är A och O. Jag skulle aldrig medvetet störa efter 21. Bra att det löste sig bra med grannen men tråkigt att han inte från början kunde ta den hänsynen själv. Har själv haft mardrömsgrannar (i Malmö) och vet av erfarenhet att man blir GALEN till slut. Hu! :) Kram!

Saltistjejen sa...

Suzesan,
ja just att borra är ju ett ljud som är rätt störande. Det är svårt att koppla bort.Haha, schweizerost, hahaha...!
Kram!

Saltistjejen sa...

Emmama,
jo visst ska man visa hänsyn. <fast jag tycker normalt att det går åt båda hållen. Man kan heller inte vara alltför "snål" utan måste kunna inse och respektera att folk ska kunna leva i sina egna hem. Men det finns ju gränser som sagt. Sedan är det självfallet en helt annan sak om man hör något som gör att man blir orolig för folks väl och ve. Häftiga bråk där man tror det kan vara fysiskt våld eller liknande är ju faktiskt inte bara störande utan även skrämmande. Då skulle jag verkligen kontakta någon som jag hoppas kan avstyra och hjälpa.
Kram!