fredag, februari 12, 2010

Fredagstema - bilar

Oj! Just detta Fredagstema känner jag att jag inte kan vare sig visa eller skriva så mycket om. Ledsen Anna men detta blir en ganska kort tolkning. Jag har aldrig i hela mitt liv ägt en bil. Min fd pojkvän hade ett tag en riktigt gammal SAAB som vi körde runt i men det är nog det närmaste egen bil jag någonsin kommit. När jag bodde i Stockholm behövdes ingen bil eftersom det ju är utmärkta förbindelser där med bussar, tåg och tunnelbana. Dessutom cyklade jag mycket då, vilket jag saknar nu. Och efter att vi flyttade hit till Manhattan har vi inte heller någon bil. Det skulle bli alldeles för kostsamt samt krångligt och onödigt att ha bil här. Dessutom är detta en jättebra stad att promenera i. Plus att det finns väldigt bra public transportations som bussar och tunnelbana samt även "pendeltåg" till ställen en bit utanför staden. Lägg därtill till att det är otroligt billigt att ta en taxi här jämfört med vad taxiresor kostar i Europa. Det händer att vi tar taxi till de ställen vi ska till ifall vi har bråttom eller om vädret är dåligt.

Däremot så ser man ju väldigt mycket bilar här i denna staden. Både personbilar och tung trafik som lastbilar samt utryckningsfordon som brandbilar och polisbilar etc. Vi bor dessutom i ett område med många sjukhus vilket gör att olika sorters ambulanser är något man ser och framförallt hör dagligen. Innan vi flyttade hit kunde jag inte ens ana hur många olika typer av sirener som finns. Men nu skulle jag kunna säga att det finns såpass många olika signaler på sirener att man nog skulle kunna skriva en hel avhandling om bara detta. Bilden ovan är en av motorvägarna som går här på Manhattan. Detta är FDR Drive vilken löper längs med ostsidan av ön. Bilden är tagen från M´s arbetsplats och är den utsikt han har från sitt skrivbord och labbänk. Det lustiga är att huset han jobbar i verkligen är byggd över själva motorvägen. Så bilarna åker liksom in under huset.

Lite trist att man byggt just motorvägar längs med vattnet, men detta var ju inte ovanligt förr när det faktiskt ansågs som något "fult" att bo vid just vattnet. vattnet var ju då "bara" ett ställe där man dumpade saker samt arbetade med på- och avlastning i hamnarna. Det var skitigt och enbart förknippat med tungt arbete. Ju längre från vattnet man kom desto finare var det. Och detta gäller ju fortfarande till stor del här på Manhattan. Att ha en adress på Park eller 5th Avenue smäller betydligt högre än att som vi bo vid York Avenue som ju ligger alldeles intill FDR och East River. men de senare åren har ju efterfrågan på bostäder runt vattnet ökat även här. Så många nya hus har byggts längs med vatten och promenadstråk har då anlagts intill. Särskilt på West Side har man faktiskt försökt att anlägga lite mer rekreationsytor längs med vattnet (Hudson River) och jag tror att man även har framtida planer på att t ex bygga över FDR Drive här på East Side just för att folk ska kunna få tillgång till vattnet även här. Men detta ligger nog rätt långt fram i tiden tyvärr.

Men för att återgå till detta med egen bil så visst har man känt att det vore roligt att ha en bil ibland. man skulle definitivt ha gjort fler helgutflykter utanför staden om man haft en egen bil. Nu blir det inte så ofta eftersom det hela känns som ett större projekt då vi måste hyra bil. Detta gör att man dels måste planera längre i förväg så spontaniteten försvinner, och dels så blir det ju en kostnad som man inte alltid tycker sig ha råd med. Något som dock är otroligt bra i staden är att det finns s.k Zipcars här. M anmälde sig till detta och nu är det ändå hyfsat lätt att hyra en bil för mer spontana aktiviteter och för kortare tider som ett par timmar. För att hämta någon vid flygplatsen eller utföra kortare ärenden är detta helt perfekt. När vi åkte till Ikea för ett tag sedan använde vi t ex just zipcar.

I övrigt har jag inte så mycket att tillägga till ämnet denna fredag.

Kan endast säga att Lill-Skruttan verkar otroligt förtjust i just bilar. Leksaksbilar. Särskilt taxibilar och trucks. Fast tills alldeles nyligen sa hon just "taxi" om alla bilar. Nu har hon dock börjat skilja lite på taxi, car, bil och truck. En av hennes favoritböcker heter just "Trucks" och är en pekbok med olika sorters "trucks". även jag lär mig där mycket om namnen på olika tyngre fordon här. Som t ex "mini excavator". Vilket jag oftast burkar kalla "liten grävskopa" när vi läser boken, haha!
Hon kan även säga fire truck, ambulans och buss. Fast inte helt rent förstås. Men det går att förstå.


Före er som liksom jag levt hela era liv utan att känna till vad en mini excavator är visar jag nu en sådan på bild!


*) Bilden på en mini cooper zipcar är tagen från interne (http://www.thedailygreen.com/).

19 kommentarer:

olgakatt sa...

Karl ber att få hälsa till Ella med favorithojtet:
TRAKTOR!
Gissar att hon svarar med TRUCK!

Annika sa...

Jag kan tänka mig att det kostar multum med en egen parkeringsplats på Manhattan!

Nilla sa...

Du är ju för härlig! "en ganska så kort tolkning" och så skriver du mängder! Du har så lätt för att skriva och det är roligt att läsa allt du skriver om! Jag kan tänka mig att just i storstäder som Sthlm och N.Y. behöver man inte ha någon bil. Den ska ju inte bara köpa och tankas och allt det där utan även parkeras! Ha en skön helg!

Marianne sa...

Det blev väl inte alls något minikort inlägg!

Samma trista är det ju på sina håll i Stockholm, jag tänker på järnvägsspåren norrut från Centralen längs Birkastan etc. Där hoppas jag att de bygger över snart så att folk kan få tillgång till fina strandpromenader.

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Men du hade ju massor att skriva om bilar! Jag menade ju inte att det behövde handla om en egen bil. Utan allt från leksaksbilar till ätbara bilar till framtidsbilar till...

Jag har alltid undrat vad en mini excavator var! Tack! ;)

Mer kommer i mitt eget inlägg så småningom (fullt upp idag!)!

Kram!

Marie sa...

Vi bor också i en storstad (fast inte lika stor som NY förstås) o känner inte heller behov av en bil! Men som du säger, man skulle ju göra fler utflykter om man hade bil, så lite synd är det!

anna of sweden sa...

Det är ju det jag säger. Man BLIR allmänbildad av att läsa bloggar! :) Mini excavator. Check.

Annika sa...

För att inte ha ngt att säga fyllde du massor av text in din bloggpost :-)
Härligt Saltis.
nej, att ha bil på Manhattan vore nog en sann pain in the ass. Mkt bättre att inte ha ngn. Mkt lättare. NYC är en enormt bra gå-stad!! OCh sen finns det ju taxibilar att ta överallt. Precis, måste verkligen stryka under det du säger om taxi i NYC, så billigt!!!
Himla bra att ni kan hyra bil genom zipcar. GILLAR!!!
Vet inte var de skulle förlagt den där ringleden, fdr drive, om inte där den ligger? Trist att det är vid vattnet, men ändå förstår man det på ngt sätt.
Kramar!!!!

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
hahaha! Jo s[ blir det nog. Eller taxi...
;-)


Annika,
japp parkeringsplats här är svindyrt!!! De flesta jag känner med bil på Manhattan har inget garage utan står på gatan. Men då måste man flytta bilen ideligen för det är ju datumparkering. Och det är jobbigt. Dessutom svårt att hitta platser vissa tider. Jag vet en kompis som ibland cirkulerar 45-60 minuter för att hitta plats i närheten av där hon bor.


Nilla,
haha! Tack! Jo jag insåg själv att det ju inte blv så kort tll slut. Men först tänkte jag att jag inte hade ngn aning om vad jag skulle skriva om, men så bara kom det en del. Så är det oftast... :-)
Kram och ha e sön helg!


Marianne,
nej det blv ju inte så kort....
ja det finns flera ställen i Stockholm där man kunde göra så mycker mer för att "få bort" trafiken.
Kram!


Anna Fair and True,
nej jag trodde inte jag hade något men så poppade det upp i huvudet medan jag skrev... ;-)
Ser fram emot din egen tolkning av ditt eget tema.
Kram!


Marie,
visst är det så att en bil skulle göra att man kunde göra fler spontana utflykter ut ur staden men nu är det som det är. Man får hyra när man vill ut.


Anna of Sweden,
japp se där! Ännu ett ord till dn ordlista! :-)
Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
tack! Haha ja det bev betydligt längre än jag trott. Men så är det ofta när jag väl börjar skriva.
Och zipcar är super!
Ang FDR så förstår jag att de dragt den där de gjort, men det vore fint om de t ex kunde bygfa över den mer så folk kunde få komma nära vattnet samt att bullernivån då skulle gå ner automatiskt.
Ha en toppenhelg!
kram!

Desiree sa...

Tänk så olika det kan vara i ett och samma land. Att bo här utan bil vore HELT otänkbart. Bil var det första vi köpte då vi kom hit. Jag tror vi hade varit här mindre än en veckan innan vi handlade våran bil. Vi hade hyrbil första veckan men det blir ju snabbt dyrt. Men så är NY en helt annan typ av stad. Jag förstår dock att ni inte har bil i NY det hade bara blivit dyrt och krångligt för er. Smart med de där zipcars som man kan hyra. Ha en fin helg. Kul att lillskruttan gillar att kolla in både bilar och kranar och sådant. Det är alltså inte bara småkillar som gillar sådant.

Kram

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja men det är nog mer så som ni har det i större delen av USA. Känns som om NYC är ett undantag. De flesta här i landet måste ju ha minst en bil för att kunna klara sin vardag. Rätt sjukt egentligen kan jag tycka men det är ju så det är. Till viss del är det ju likadant i glesbygden i Sverige också där kommunala transportmedel inte är så många eller går så ofta.
Kram!

Västmanländskan sa...

Hej! Nej, mejlet om bilbarnstol kom inte fram.
Glad fredag! Kram!

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
oj gjorde det inte!! Då ska jag maila det igen!
Kram!!

Petra H sa...

Ha ha ha, men Saltis, du fick ju ihop ett jättebra inlägg om bilar!! Man behöver inte skriva avhandlingar på fredagstemat, jag tror att du har skrivit mycket mer än vad jag har ;-)
SÅ vi är några stycken som aldrig har ägt en bil... Det blir så när man bor i större städer där lokaltrafiken är bra utbyggd eller man bor nära sitt jobb. Jag var dock väldigt glad över att träffa en kille med bil i Bryssel - O alltså! Det gjorde Ikeabesöken och mathandlingen så mycket lättare (i all bemärkelse ;-)).
Jag vet inte varför O frågade mig just igår om ni har garage i er byggnad!? Jag svarade att jag inte visste, har ni det?
Kram

Sparkling sa...

svar; tack :) jag kämpar på, dålig tid att ha ett brustet hjärta i, med tanke på alla hjärtans dag...

jag hade mycket hellre bott vid vattnet, inte konstigt att dom börjar inse det nu. jag hade gärna haft den utsikten :)

Saltistjejen sa...

Petra,
hahaha! Jo jag är nog inte så bra på att fatta mig kort.... ;-)
Och ang garage i huset så har vi det. Men jag tror det är lång lö för att få p-plats där. och kostnaden har jag ingen aning om, men den är hög. För oss utan bil är dock garaget bra för de har en "avlastningsplats" så de gånger vi varit till Ikea och handlat större saker ha vi kört in och lastat av det i garaget. Man får bara stå där i 20 minuter, men det är oftast helt tillräckligt för detta ändamålet. Och det är så mycket enklare och smidigare än att lata av på gatan.
kram!


Sparkling,
nej jag förstår att det knns tungt just nu.
men jag hoppas att det blir bättre framöver när våren sätter lite mer fart.
Kram!

Musikanta sa...

Jag säger som de andra - det blev ett ovanligt långt inlägg för att vara ett mycket kort som du inledde med att berätta:-)!

Kul att lilla Ella är intresserad av olika fordon - för Lillmirren är det hans absolut största intresse.

Jag trodde att det var något som var speciellt inbyggt hos pojkar, men det stämmer tydligen inte som väl är...
Kramar/M

Saltistjejen sa...

Musikanta,
haha ja, det blev visst så. Jag trodde inte jag hade så mycket att säga men när jag väl började skriva så kom det en massa ändå. Som det ofta gör... ;-)
Jag tror inte det behöver vara könsbetingat. Snarare kanske erfarenhetsbetingat. Här i denna storstad ser man hela tiden olika fordon ute. Bilar, taxibilar, lastbilar, brandbilar, ambulanser, sopbilar, bussar.... ja listan kan göras lång. Och detta är ju en del av hennes vardag så jag gissar att det är en av anledningarna till att hon tycker just bilar är rätt intressanta.
Ska även tillägga att hon har en förkärlek för cyklar, "scooters", och skateboards också. Men dessa har hon inte provat själv, förutom trehjuling då...