fredag, februari 05, 2010

Fredagstema - mitt första jobb

Idag är det fredag igen. Första fredagen i februari vilket gör att vi bytt nu värd för Fredagstemat. Under denna månad är det Anna som står för fredagarnas teman och vi bloggare som vanligt för de olika tolkningarna. De olika fredagarnas teman står som vanligt i min högra kolumn. Eftersom jag känner Anna lite och till och med haft glädjen att träffa henne ett par gånger, två här i NYC och en hemma i Stockholm, så blev jag nästan lite förvånad över att hon inte hade ett feministiskt tema med. Det hade jag nästan trott....

Dagens tema är Mitt första jobb. Tyvärr har jag inte så jättemycket intressant eller skojigt att berätta om just mitt första jobb. Och bilder har jag inga alls eftersom detta var för så länge sedan att digitala kameror inte ens var påtänkta (eller kanske var de det men inte hos vanliga normala människor iallafall...). Jag hade dock en kamera på den här tiden. En liten röd och mycket älskad Konica Pop. Vilken användes flitigt. Men några bilder från min första arbetsplats togs aldrig. Tror inte jag tyckte det var så mycket att fota faktiskt. Så detta inlägg kommer bli enbart bli ett "Tell".

Jag fick mitt första jobb under sommaren 1988. Jag var 15 år och som många 15-åringar på den tiden så fick jag första sommarjobbet genom en förälder. Jag hamnade på pappas jobb. Han arbetade på ett ganska litet byggföretag och det jag fick göra var så spännande saker som att stämpla kuvert, rensa papper (fakturor som skulle sättas in i pärmar i bokstavsordning etc). Som sagt, inte de mest spännande arbetsuppgifterna. Men jag trivdes ändå bra. Vi åkte gemensamt dit varje morgon. Firman låg i Gröndal i ett gammalt mysigt hus.

Vad som idag framstår som det starkaste minnet av just denna sommar var att jag faktiskt fick se en annan del av min pappas liv och person. Att få kliva in i hans yrkesliv var på något vis lite annorlunda. Här var han ju inte "bara pappa" utan faktiskt en person med kunskap och erfarenhet, åsikter och helt andra talanger än de man lärt känna hemma. Lite var det som att få upptäcka en ny värld. En värld som min pappa var en del av, men som jag fram tills dess inte riktigt vetat fanns.

Såhär många år efteråt när jag ser tillbaka på mitt första sommarjobb så kan jag le åt att man var så naiv. Att saker man själv tog på dödligt allvar egentligen mer handlade om att jag skulle ha arbetsuppgifter. Att jag hade noll koll på helheten. Som t ex att jag var lite orolig att firman skulle gå i konkurs för att jag hade fått så extremt hög lön! Hela 32 kronor i timmen hade jag. Vilket var 2 kronor mer per timme än min bästa kompis som sommarjobbade på Posten... Hur skulle företaget klara av att bära denna tunga lönebörda?? Men pappa försäkrade mig om att det skulle företaget klara alldeles utmärkt. Och självklart hade han rätt. Byggfirman stod på benen även efter att jag avslutat mina 5 veckors sommarjobb där. Tyvärr klarade den sig inte så många år till efter det, men det var inte min enorma lön som fått företaget på fall, utan den byggkrasch och medföljande lågkonjunktur som stegade in i Sverige i slutet av 80- och början av 90-talet. Det blev helt andra tider för många inklusive min pappa. Men detta är en helt annan historia som inte kommer att berättas här.

Vad giorde jag med min första lön då kan man undra? Denna enorma summa som jag tror slutade i ca 5000 kr eller något sådant. Jo, den spenderades nästan helt på en stereo. Jag hade så länge velat köpa en stereo. Ni vet en sådan med både skivspelare, kassettbandspelare och radio. Så det fick det bli. I stort sett hela min lön gick till detta inköp. Och eftersom detta var under de sista skälvande åren av 80-talet var min stereo självfallet stor och blänkande svart. Pappa som var med vid inköpet, vilket förövrigt gjordes på Gunnars Radio en affär som fortfarande finns och som Anna säkerligen känner till hon med, hjälpte såklart till att förhandla lite så att jag inte enbart fick min stereo utan även en stereomöbel samt extra tomma kasettband med på köpet. Jo, han var väldigt bra på att pruta och förhandla min pappa. En "jobbskada" tror jag. Otroligt pinsamt för en 15-åring i affären, men väldigt väldigt bra när man sedan satt där hemma och kunde ställa upp sin nyinköpta stereo på möbeln som dessutom hade en dörr i rökfärgat glas! Höjden av lycka för en 15-åring på 80-talet.

Det visade sig faktiskt ha varit en bra investering. Jag använde denna stereo många många år. En CD-spelare fick jag senare av min mamma en jul när jag börjat plugga på universitetet. Och denna kopplades enkelt på stereon. Hepp! Så kunde man fortsätta lyssna på den flera år till. Så småningom lade skivspelaren av och numer står den i en låda i ett källarförråd. Men många många timmar med musik och glädje har den givit mig under årens lopp. Och jag tycker fortfarande det är roligt att den faktiskt är som en souvenir från mitt första jobb.

15 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Vilken härlig isikt om pappa och om att de skapade jobb på den tiden. ida får man inte 30 kronor i timman om man sommarjobbar i kommunen tror jag.
Härlig investering, låter lik min. Det är roligt när minnen väcks till liv.

Saltistjejen sa...

Fritt ur Hjärtat,
ja det är extra roligt att kjag faktiskt köpte något "större av första lönen som jag hade glädje av flera år framåt sedan. Istället för att bara köpa småsaker.
Kram!

Anne sa...

Jag minns också känslan av egna pengar, som man själv förtjänat ihop. Haha, det var tider det. Lyxen att kunna köpa och göra vad man ville för införtjänade pengar, inget ansvar eller plikter att behöva tänka på hyror, mat, räkningar och annat vuxenansvar utan sommarjobbspengarna var just det - pengar att köpa nåt man länge drömt om, som t.ex. din stereo.
Förresten, "på den tiden" så hade ju alla affärer personliga namn. Jag kom att tänka på det när du skriver om Gunnars radio där du köpte din pryl. Idag döps väl inga affärer sådär folkhemsaktigt med namn. Själv minns jag allt från Kurts tv, Barbros Livs, Nalles livs osv. Idag döps ju inga affärer på det sättet...

Ha en riktigt mysig och trevlig helg!
Ps har puttat upp Wire nu, så ska börja köra med den så snart den kommer. håller dig uppdaterad vad jag tycker. ds

olgakatt sa...

Visst har vi paralleller! Men skillnaden i tidsepok kan illustreras av timlönen - min var 1 kr!

Saltistjejen sa...

Anne,
japp det var en speciell känsla att ha egenintjänade pengar att handla för. och som du säger kunde man då göra vad man ville med dem! Inga måsten.
Haha kul edm The Wire.
jag är nyfiken på vad ni kommer tycka!
Kram!!!

olgakattt,
där ser man. 1 kr timmen!
Jag ska läsa din tolkning också!
Snart.
Kram!

Annika sa...

Vad häftigt det var att tjäna egna pengar...och då jag sommarjobbade slapp man skatta om man tjänade under 10,000 sek. OCH det gjorde jag :-) Slapp skatta alltså.
10,000 lät ju så sanslöst mkt i mina öron då!!!
Köpte en kamera för min första lön...
Ja, precis som du jobbade jag med pappa min. Visstr fick man en annan bild av sin pappa då man såg honom på jobbet. Roligt!
Kul att läsa detta!
Kramar!!

Syster i söder sa...

Hahaha! Underbart att du hade dåligt samvete för att de skulle gå i konkurs.

Anna, Fair and True sa...

Vad mycket du minns från första jobbet, timlönen och allt! Men det kanske var just för att du använde hela alltet till stereoköpet! Och så roligt att du oroade dig för att firman skulle gå i konkurs! Gulligt :)

Såklart jag känner till Gunnars radio! Min pappa köper fortfarande det mesta där. Fast det är billigare på de flesta andra ställen. Men de gillar servicen, att de känner varandra osv.

Feministisk tema trodde du alltså?! Jag tänker att jag tjatar om det hela tiden ändå. Tänkte faktiskt inte ens tanken men nu när du säger det så kanske jag borde tagit något sådant. Å andra sidan kan man nog ha ett genusperspektiv på allt, t ex bilar och att de inte har utrymme för kvinnors handväskor, dvs ett säkert utrymme, eftersom det oftast är män som designar dem! Det du! :) Sedan idag kanske någon berättar om hur de inte fick det där jobbet de vill pga diskriminering (who knows, har inte läst alla inlägg ännu), man vet aldrig! :)

Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
japp visst var det! Jo jag btalade heller ingen skatt. Man kunde väl jämka om man tjänade mer men fortfarande under ngn visss summa. Men tjänade man under vad det nu var så betalade man ju ingen skatt alls!
Kram!


Syster i soder,
jo så var det. Ung och naiv som sagt... ;-)
Kram!


Anna Fair and True,
jo jag minns. Troligtvis för att jag just diskuterade och funderade över min lön haha! Och jo, min mamma handlar ochså på Gunnars. Tror det är mycket för att man litar på dem för de "har alltid funnits".
Njae, jag trodde kanske inte direkt på feministiskt tema, men tänkte att det inte skulle förvåna mig om ngt sådant dykt upp. Sedan har du ju rätt i att man alltid kan skriva saker från ett genusperspektiv som du ju säger. Haha, det där med handväskefack i bilen var kul! Men handsfacket kasnke är ett sådant? Förr hade man ju ofta mindre handväskro hade man inte? Å andra sidan är det kasnke fritt fram för kvinnor att ägna sig åt bildesign? Varför gör inte fler kvinnor det??
Kram!

Anne-Marie sa...

Jag minns också känslan av den där första lönechecken som kändes otroligt lyxig. Jag hade mitt allra första sommarjobb i en affär som sålde allt mellan himmel och jord och som gav rabatter till lärare. LIC har jag för mig att den hette. Litet senare samma sommar började jobbade jag några veckor i en bokhandel som hette Lindståhls och låg på Odengatan. Jag minns inte ens vad jag tjänade på dessa jobb men eftersom jag bodde hemma och inte hade några utgifter blev det väldigt mycket kvar av inkomsten. Du tjänade alltså inte så mycket mindre än vad folk här i USA idag tjänar med minimilön ($8 här i Kalifornien). Rätt uppseendeväckande faktiskt att lönerna är så låga i USA. Kram!

Saltistjejen sa...

Anne.Marie,
otroligt att minimilönen i USA är såpass låg! DET hade jag ändå inte trott!!! Jag förstår att många måste ha minst 2-3 jobb för at klara av de vardagliga utgifterna då. Usch!
Kram!

Desiree sa...

Vad kul att få höra om dina erfarnheter av ditt första jobb. Det låter faktiskt himmla sött att du oroade dig så för att din "höga" lön skulle få din pappas företag ur balans. Den där stereon lät som en riktigt bra investering som du fick mycket glädje av väldigt länge. Hoppas som sagt att E kryar på sig och sover ok i natt trots feber så att ni får en bra helg även om den inte börjat så bra.

Kram

Saltistjejen sa...

Desiree,
haha ja det är lite roligt att tänka på det nu, men då var jag verkligen lite orolig över lönen! :-)
E sover nu även om hon hostar en del, men jag hoppas att febern ska vara borta imorgon.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Såg något program om detta, typ nyhetsinslag om bilmässan. Då sa det att kvinnor visserligen designar men de får inte alltid sina idéer accepterade eftersom det fortfarande är en "manlig" bransch. Men man tycker ju att med tanke på att kvinnor utgör en sådan stor del av bilförarna så borde ju någon satsa på det. Men på den där bilmässan var det bara en lyxbil i några få antal som hade det.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja jag kan tänka mig att det är en mansdominerad bransch och att det kanske är svårare för en kvinna att få ut sina idéer. Men till viss del beror det kanske på att det fortfarande är främst män som bryr sig mer och är kunder. D v s fler män som köper nya bilar och därmed väljer/väljer bort olika bilar även p g a design? Men jag vet såklart inte.
Men oftast är det ju i slutänden kunderna som styr mycket. Det som säljer bra behåller man ofta eller utvcklar så det blir ännu bättre. Om kunderna inte tycker ngt särskilt eller inte har krav eller öskemål som når tillverkaren så tar blir det nog automatiskt lågprio?
Kanske måste kvinnliga bilförare/kunder vara tydligare med vad de vill ha?