fredag, februari 19, 2010

Läkarbesök

Eftersom jag fortfarande mår dåligt och med en gammal halsböld fortfarande i färskt minne så gick jag till läkaren idag. För att kolla. En annan anledning var även det att de haft halsflussbakterier på Lill-Skruttans dagis. Så jag ville mest se så min svullna hals inte var ett resultat av streptokocker. Särskilt som jag minns min halsböld med skräck ville jag vara säker på att det inte var förstadiet till en ny sådan som låg och puttrade i halsen.

Nu när jag jobbar på New-York Presbyterian Hospital har man en läkarmottagning "Occupational Health" för sina anställda. Ungefär som "företagshälsan" på många arbetsplatser i Sverige. Hit kan man gå för att kolla sig. Det är ungefär som en vårdcentral. Ingen tid behöver beställas. Och det fina i kråksången är att det inte spelar någon som helst roll vilken typ av sjukförsäkring man har vilket annars gör det till ett jobbigt, tidskrävande och komplicerat projekt att hitta en läkare. Här kan man bara promenera in. Anmäla sig i disken. Visa sitt "kort" som visar att man är anställd av sjukhuset och sedan snällt invänta att läkaren kan ta emot. Tror det är detta med att hitta en läkare som "tar ens försäkring" är det som gör det så jobbigt att försöka hitta en ny läkare. Det kan bli många telefonsamtal och de olika försäkringarna har alltid många olika s.k "plans" vilket gör att det inte alltid är säkert att de läkare man hittat online som ska ta ens försäkring tar just den plan man har. Men i och med den här s.k "Occupational Health" slipper man det.

Hela besöket tog ungefär 1 timme från det att jag klev innanför dörren tills dess att jag gick ut. Då hade man tagit tempen, blodtrycket, kollat halsen, gjort ett streptokockprov, lyssnat på lungor och klämt på magen, ryggen samt runt halsen.

Man kunde konstatera Pharyngitis. Viral sådan. Alltså är jag bakteriefri i halsen. Därför ingen antibiotika. Istället fick jag med mig två sidor utskrivet på läkarens skrivare där det står tips och råd om vad man ska göra och inte göra när man lider av min svullna hals. Det har jag nog aldrig fått förr. Det var lite kul. Där står bl a att varma och kalla drycker kan lindra halsontet. Som exempel på kalla drycker stod milk shake. Men det tyckte inte läkaren var en allt igenom bra idé eftersom många personer är laktosallergiker. Det sista tyckte jag var en lite roligt sagt. Eftersom jag ju inte är laktosallergiker. Men kanske ville han bara poängtera det. Att många kan få magsmärtor av milk shake. För att vara på den säkra sidan.

Jag har dock inte druckit några drycker alls sedan jag kom tillbaks hem. Endast ätit två apelsiner. C-vitamin är aldrig fel. Och så har jag sett slutperioderna på hockeymatchen Sverige-Vitryssland. Hm, Tre Kronor lär måsta skärpa till sig lite inför Finlandsmötet på söndag. Annars kommer det gå illa. Men jag ser verkligen fram emot Sverige-Finland. De matcherna är alltid roliga att se. "Tempo" som Daniel Alfredsson lovade i intervjun nu efter matchen. "Lots of tempo". Jag hoppas bara att jag själv kommer ha "lots of tempo" när söndagen kommer. För jag är ganska less på det här hängtempot.

Ikväll ska M ut med några kompisar. Själv kommer jag nog sitta i soffan och kolla mer OS tror jag. Efter att Lill-skruttan somnat såklart. Men det känns inte alltför illa. Lite te (eftersom milk shake ju var bannlyst...) och OS är aldrig fel att avsluta kvällen med.


13 kommentarer:

olgakatt sa...

Den doktorn får klart godkänt!
Ang laktosintolerans (inte allergi, utan laktasbrist!) så KAN det ha med ditt asiatiska utseende att göra att han poängterade det. Låg frekvens laktosintolerans har fr a vi nordbor och därmed "caucasians" medan fr a asiater oftast inte tål vanlig mjölk i vuxen ålder.

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
ja just det! Intolerans var det ju! Inte allergi!!!! Jaja, jag är itne lakstosintolerant heller, men visst kasnke kan det vara så att han ville poängtera detta just p g a mina asiatiska gener??
Han var i vilket fall mycket trevlig och undersökningen kändes "gedigen" om man nu kan säga det om en läkarundersökning. jag gillade också att han inte skrev ut ngn antibiotika då det visade sig vara en viral infektion. Vissa läkare här tycker jag är lite hafsiga med det där och ändå skriver ut vilket jag tycker är onödigt och rent av dumt med tanke på resistensrisken.
Nu sover Lill.Skruttan och M är på bio. Det är ganska skönt att vara ensam vaken här hemma faktiskt. Men det blir nog hyfsat tidig sänggång för min del eftersom jag är rätt trött.

Trillingnöten sa...

Vad bra att du gick! Bättre att vara på den säkra sidan :) Speciellt med din erfarenhet. Jag upplever läkare i USA lite mer thoroug (typ nogrann) och de kan klämma ur sig en hel del råd och förmaningar :)
Hoppas du mår bättre snart!!

Västmanländskan sa...

Det är ju änså skönt att få veta vad som är fel, även om det ska läka ut av sig själv. Krya på dig - kram!

Desiree sa...

Att bara kunna slinka in på läkarmottagningen verkar ju vara en riktigt toppenförmån. Det förenklar ju livet enormt istället för att behöva beställa tid och ta sig till läkarmottagning en bit bort osv. Skönt att kolla upp vad de kan vara och att du får försöka kurera dig med kalla och varma drycker. Mmm hade varit toppen om läkaren hade rekomenderat milkshake och glass mot halsont. Den läkaren hade jag gillat skarpt. Men apelsin är alltid bra. Hoppas att halsen blir mycket bättre här snart. Låter som en mysig kväll i soffan med OS det hade jag gärna kunnat tänka mig speciellt om man fortfarande är lite krasslig. Du får ha en skön kväll.
Kramis

em sa...

Hoppas att en stilla kväll gör susen!
Skönt att slippa försäkringsdetaljen. En gång när jag besökte en läkare "över där" frågade han om jag var försäkrad - se'n sa' han: "äsch, det är så besvärligt med försäkringar, jag debiterar dig inte!". Vilket jag ju inte hade något emot med tanke på den förmögenhet jag fick lägga ut på medicinerna.
Vitlök, honung och svettig vänsterstrumpa kring halsen rekommenderas! (Ifall, det inte stod på papperen du fick).
Margaretha

Marianne sa...

BRA att du gick till doktorn! Jag började också fundera i banor om halsfluss för din del, men då vet vi att så inte är fallet, så då ska det bli bra snart. Men du måste få i dig ordentligt med vätska, sötnos! Så jag tycker du ska bunkra upp med en rejäl kanna te.

KRYA NU PÅ DIG ORDENTLIGT, Saltis!
KRAMAR!

Musikanta sa...

Visst kan du dricka milk shake - du var ju inte ett dugg laktosintolerant, :-)...

Men te är inte så dumt, det heller. Skönt att det inte var streptokocker. Mirren hade det i elvaårsåldern och då behandlades hon nästan som en spetälsk...

Hon fick inte ens vara med på julavslutningen fastän hon hade ätit antibiotika i fjorton dagar. Folk var hysteriskt rädda för smitta...

För mig blir det inte något OS utan deltävling i Melodifestivalen. Det är kul det också!
Ha en skön helg och krya på dig!
Kramar/M

olgakatt sa...

em glömde att strumpan måste vara ut och in!

em sa...

Oj, det visste jag inte!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det känns bra efteråt att åtminstone ha uteslutit halsfluss. Särskilt med tanke på att jag haft halsböld för länge sedan och risken då är större att få det igen. Och DET önskar jag inte min värsta fiende!


Västmanländskan,
ja det känns bra. Fördelen med att det inte var bakterier är att jag inte oror mig för halsböld men nackdelen är ju att man inte kan snabba på tillfrisknandet med antibiotika.


Desiree,
ja det är verkligen helt otroligt bra. Det knasig är att jag hela tiden glömmer bort att den här mottagninen finns eftersom det är så nytt för mig. Och vad gäller glass eller kyliga saker såÄR det ju skönt för halsen! :-)
Tyvärr har vi ingen hemma.


em,
hahaha det var en rolig huskur!!!!!!
Och ja det är skönt om man slipper fundera på det där med försäkringarna. Just den biten tycker jag alltid är lika komplicerad här.


Marianne,
ja ibland känner man att det nog är bäst att få svar på frågor man har ang sin hälsa. och nu känner jag mig inte så orolig. Läkaren sa att jag skulle komma tillbaks om jag inte känner mig bätttre nästa vecka men jag känner mig faktiskt redan bättre i dag så jag tror det har vänt! Skönt!
kram!


Musikanta,
jag har verkligen försökt dricka mycket. Både vatten och te. Teet har varit både vanligt samt roiboos. Det senare ska ju dessutom vara lite nyttigt också. Och itne alls vätsekdrivande vilket vanligt te ju är. Knasigt att hon behandlades så Mirren!!! Förstår itne varför. Det är ju behandlingsbart med antibiotika så det lät udnerligt. Jag hade själv halsfluss i den åldern och minns att jag tyckte penicillinet smakade superöckligt men jag tog det ju ändå. Och blev frisk.
Kram!!!

Olgakatt och em,
hahaha!!! :-)
Ska det vara av bomull eller ylle???? ;-)

em sa...

Hemstickade yllestrumpor som kliar!
M

Saltistjejen sa...

em,
haha :-D