onsdag, februari 03, 2010

Post Wire depression

Japp. Så har vi gjort det då.
Sett det allra sista avsnittet av den allra sista säsongen av den alldeles fantastiska serien "The Wire". Och jo, jag är benägen att hålla med MikeBike i hans analys av både serien och av känslan när man insett att man nu har sett något av det absolut bästa som har producerats för TV.

Jag tänker inte gå in i detalj på serien. Helt enkelt för att det är omöjligt. Man måste bara se den. Uppleva den. Den går inte att beskriva. Mer än att den är helt unik. Och alldeles alldeles oerhört bra! Visst, jag inser att detta inte är en serie för alla. Vill man ha något lättsmält i underhållningsväg som Sex in the City, Seinfeldt eller Friends så är detta säkert alldeles för svart. För det är ingen sockersöt feel-good underhållning inte. Nej, det är baksidan av det amerikanska samhället vi får följa. Mord, droger, fattigdom, maktlöshet, maktmissbruk, förljugenhet, girighet och korruption. Och då inte alls som någon form av flashig "CSI" eller andra former av polis- eller mordserier som visas på TV. Nej, detta är något så bra som en serie där man verkligen känner att man får se en bit av det USA man annars aldrig riktigt ser. Och det som gör den sådär extra fantastisk är nog känslan av äkthet. Alla karaktärer känns 100% äkta. Så rätt. Det finns good guys och bad guys. Men jag älskar att de allra flesta good guys även kan visa riktigt fula sidor. Likså kan man komma på sig själv med att sitta och börja sympatisera med vissa bad guys. Eller i varje fall sympatisera med vissa sidor hos dem. Jag tror detta är en av anledningarna till att serien känns så äkta. Det är inte enbart svart-eller-vitt, utan som i verkliga livet personer med bra och dåliga sidor.

Serien finns i fem säsonger och man måste se den från början, avsnitt 1 säsong 1 för att överhuvudtaget förstå den. Det är alltså inte på något vis en serie man kan se ett avsnitt här och där. Alla säsonger hänger nämligen mer eller mindre ihop. De har separata handlingar men många av huvudkaraktärerna följer med genom alla säsonger. Dessutom löper fallet från första säsongen med som en röd tråd genom alla fem. Mer eller mindre. Och dessa saker är ytterligare en styrka för serien. Alla karaktärer som kommer och går genom de olika säsongerna. Vissa får mer utrymme i vissa och mindre i andra. Nya karaktärer för varje säsong blandas med gamla. Vissa försvinner helt efter en eller ett par säsonger. Andra finns med varje säsong fram till slutet. Och jag kan säga att det inte finns en enda karaktär som inte känns helgjuten. Alla spelar ohyggligt bra och ja, efter fem säsonger av "The Wire" känns det faktiskt som om man bott ett tag på Baltimores skuggsida. På gott och ont.
Serien är lite som en lök. Varje säsong är det som om man skalar av ett nytt lager. Man avslöjar något nytt utan att för den skull glömma det gamla. Och de stora grundpelarna som bygger upp vårt samhälle presenteras. Rättsväsendet, skola och utbildning, politik och massmedia. Och det är ofta inte den vackra sidan man får se. Men någonstans är det ändå den lilla människan serien handlar om. Personer som kämpar. Dagligen. För att överleva. För att göra karriär. För att försöka få ett såpass drägligt liv som möjligt med de förutsättningar som finns. Finna sin plats i tillvaron.

Ja, "The Wire" är en serie att älska.
Men det tar ett tag att komma in i den. Det är ingen gratis flygande start man får. För oss tog det minst ett par avsnitt av första säsongen innan vi var fast. Nästan så att vi var nära att ge upp. Till en början kändes den både långsam och röig. På samma gång konstigt nog. Och jag har träfat flera som varit som vi. Nära att ge upp. Och även de som verkligen gett upp.
Så visst är det en serie att älska men inte för alla.
Jag tror dock att det på något sätt blir en "naturlig utsållning". Om man verkligen stannar kvar och ger den en chans så kommer man att komma att älska den. Oundvikligen.
För blir man fast så lovar jag att man absolut inte ångrar en enda av de timmar man kommer spendera framför TVn med McNulty & Co.


Själv känner jag redan av min "post Wire depression". Men jag har just fått veta av våra grannar att David Simon, mannen bakom "The Wire" nu skapat en ny serie "Treme" som ska börja sändas på HBO under våren. Den ska utspela sig i New Orleans efter Katrinas framfart och om den ens kommer i närheten av "The Wire" så vet jag att jag kommer bli fast även i den. Tydligen ska två av skådespelarna som spelade ledande roller i just "the Wire" göra så även i "Treme". Karaktärerna Bunk Moreland och Lester Freamon. Så efter att jag känner till detta känns min post Wire depression något mindre tung. Men vi kommer nog troligen inte att skaffa HBO för serien nu i vår utan väntar nog tills den kommer på dvd. Men jag har ingen brådska. Enbart vetskapen om att något nytt från skaparen av "The Wire" är på gång räcker långt. Den som väntar på något gott....

För er som är mer nyfikna på "Treme" kan läsa mer här, och här.
Vill ni få veta lite mer bakgrund om "The Wire" samt David Simons är detta något att kolla. Och i den här intervjun med Simons ges en liten översikt över både "The Wire" samt "Treme".


Och TACK Ulf för att du inte bara tipsade mig, utan även propsade på att vi skulle se "The Wire"!Nedan ett citat om "The Wire":

“When television history is written,” one critic says, “Little else will rival ‘The Wire.’”And when historians come to tell the story of America in our time, I’ll wager they will not be able to ignore this remarkable and compelling portrayal of life in our cities.
Remember, you heard it here — what Edward Gibbon was to the decline and fall of the Roman Empire, or Charles Dickens to the smoky mean streets of Victorian London, David Simon is to America today.

Bill Moyers, PBS

28 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Den måste måste måste jag se nu! Ska kolla om den finns att tillgå!
Tack för tipset :)

Millan sa...

:-) vad lustigt. The Wire har rekommenderats till oss fran tre olika hall den senaste manaden (och nu aven fran dig da) sa star hogst uppe pa listan over serier vi vill kopa pa dvd.
Kram

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
japp det var verkligen en väldigt speciell serie. Men som jag skrev ska man verkligen försöka att inte ge upp i början, För den är inte helt lätt att komma in i. Men OM man verkligen gör det belönas man rikligt!
;-)
Kram!


Millan,
ja vi är ju ganska många som är "The Wire frälsta" ;-)
Kram!

Annika sa...

HBO kan göra TV som kan impa en hel värld. ALLT de tar i blir guld.
VI har aldrig sett The Wire. TACK för tipset. Även om det låter svart så är det ju så man måste se det ibland.
Ska nämna ditt inlägg för Peter.
Tack, Saltis! DET var en redig rekommendation!!
KRAM!!

Petra H sa...

WOW! Vilken recension! Jag blir jättenyfiken på den serien, som jag bara hört talas om i förbigående. Alltså jag har hört titeln och kanske kanske har jag hört att den utspelar sig i Baltimore (rings a bell) men verkligen inget annat.
Jag har kommit fram till att de flesta tv-serier gör sig bäst på dvd - då är man säker på att man inte missar något avsnitt och man kan titta när man själv vill.
Tack för tipset!!
Kram

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag vet. HBO är verkligen otroligt när det kommer till serier! Men just denna The Wire var verkligen ngt alldeles extra tycket jag. Kanske ännu mer nu eftersom jag faktiskt bor och lever i USA. Den verkligheten kommer närmare en själv då på ngt vis, även om jag ju verkligen inte alls har ngn erfarenhet av just slumområden och fattigdom här. Men man har ändå sett det. För här syns det så mycket mer än i Sverige. Jag tror att både du och Peter skulle tycka jättebra om den, OM ni bara orkar komma in i den. För det är verkligen detta som är trixet. Jag och M tyckte att de första avsnitten kändes väldigt "sådär". Men det handlar snarare om oss än om serien egentligen tror jag. man har blivit så "förstörd" av snabba klipp, action och flashiga saker på TV nu att när det kommer en serie som vill berätta ngt verkligt på ett verkligt vis, så är det som om det tar ett tag att inse att tempot är annorlunda. berättartekniken likaså. The Wire handlar så mycket om att bygga upp karaktärer. Och detta måste ta sin tid. Som att lära känna en ny person. Sådant tar tid. Iallafall innan man tycker amn känner de på riktigt. Men DÅ då är det verkligen värt det. Så prova att se den!
Kram!


Petra,
japp jag är frälst. Haha inser nu när jag läser inlägget igen att det kanske kan verka nästan lite "väl mycket" men jag känner att det är få saker jag sett som verkligen varit så genomgående utmärkt bra helt enkelt. Jag älskade "Band of Brothers" numer en klassisk HBO serie om 2:a världskriget. Just för att den var så verklig. Kändes så äkta. Och att bad guys inte var bara bad, och good guys inte var bara good. MEN The Wire är ändå i en klass för sig. Den visar vårt moderna samhälle och alla sprickor i den fina fasaden. Men på så många olika nivåer. Den är komplex och iblan ohyggligt hemsk. Men ja, jag vet inte. Jag kan bara säga Se Den!
Kramar!

Taina sa...

Har aldrig sett den, men tack för tipset. Såg att den fanns på Hulu.com. Där brukar jag kolla sånt jag missat på TV. Superbra.

Kram

Saltistjejen sa...

Taina,
Hulu är verkligen super!
Vi såg en del av 24 där som vi missat denna säsong.
Och ja The Wire ÄR suverän. men man måste ta sig tid att komma in i den. Så är det bara. Gör man det blir man dock rikligt belönad. tycker iallafall jag! :-)
Kram!

Anne sa...

Vilken superinspirerande recension!
Jag har Wire i min Netflixkö, den första säsongen, den första discen. Men den puttas hela tiden ner, jag/vi kommer oss inte för att dra den högre upp. Kanske dags nu.
Bra att veta att den kan vara lite seg och rörig de första avsnitten, men att man inte ska ge upp.
Som du skrev i en kommentar, man har nog blivit lite förstörd av alla amerikanska serier som går i sånt våldsamt tempo med snabba klick. Men så "ska" det ju inte vara. Jag älskar brittiska serier, de är i betydligt långsammare tempo och handlar överlag om att bygga upp karaktärer och historier.
Som du skrev, det måste gå långsamt för att karaktärer ska lära kännas och byggas upp.

Apropå serier, jag har hört massor med gott om serien In Treatment på HBO. Är det nåt du känner till? Den sägs vara av det långsammare slaget (hmmm, känns ju helt fel och konstigt skriva långsammare, det låter så trist men du fattar). Mycket från HBO står ju för kvalité så kan tänka mig den är bra. Sen har jag fått rekommenderat serien Mad Men också, men inte kollat nåt av det heller. Nåt du vet mer om?

Jag föredrar för övrigt, precis som ni verkar göra, att vänta tills serien man är intresserad av kommer på dvd och då hyra (eller köpa) hela säsongen pö öm pö.
Torsdagskram!

Saltistjejen sa...

Anne,
vad roligt att du tyckte inlägget var inspirerande och inte bara "hyper"... haha!
Jag tror att du verkligen skulle älska The Wire. verkligen. MEN som sagt man måste ge den tid. Men gör man bara det så växer den. och växer och växer!
Vi har ju Netflixat serien. Vi har netflix där vi får ha 3 skivor hemma samtidigt och jag tycker det är strålande. Då kan man på ena kön ha serier man följer. Som t ex The Wire som vi haft nu. Sedan kan man på andra kön ha filmer. På så vis har man alltid minst en film hemma samt en skiva med den serie man följer. Vi har börjat titta mer på just TV-serier nu efter E eftersom vi inte alltid har tid eller ork för en hel film. Men ett avsnitt i de flesta serier är ju bara högst en timme och det är ofta lagom för en kväll. Blir man helt fast och ahr ork så KAN man ju alltid se fler avsnitt åt gången. :-)
Jag ahr itne sett eller hört talas om In treatment men ska kolla detta lite. mad Men har jag också hört massa bra om så det är faktiskt nästa serie vi har i vår netflixkö! :-)
Sedan berättade även grannarna att de följde ngt som heter "District 9" eller liknannde som de tyckte var superbra. ngt vi ockås tänkte kolla upp. Vet dock itne ifall det var HBO det också eller ej. De är annars otroliga HBO-fans så jag skulle gissa att det är HBO.
Lycka till med första Wire-avsnitten! jag lovar - ni kommer inte ångra er om ni orakar stanna kvar hela första säsongen. Då kommer ni längta till alla andra säsongerna! :-)
KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Jag har faktiskt inte sett ett ändå avsnitt av The Wire men man borde göra det alltså enligt dig :)

Anna, Fair and True sa...

Det är förresten ganska många serier som utspelar sig Baltimore.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja jag tror verkligen att du skulle gilla den mycekt! Särskilt som du är så otorligt intresserad av politik och samhällsfrågor också. Som sagt tror detta är en serie du skulle älska!

Jenny sa...

Jag håller helt med dig, fantastiskt serie!! På många olika sätt. Och då har jag ändå bara sett två säsonger so far, men det är alltid roligt att höra andra som blivit lika obsessed som jag själv har blivit =)

Det jag gillar främst är att den inte framställer gott/ont som totalt skilda världar, utan att det finns nyanser av gott och ont på båda sidorna om lagen. DET tycker jag att den här serien fångar otroligt bra!

Saltistjejen sa...

Jenny,
ah vad härligt att ännu en Wire-frälst har uttalat sig!! :-D
håller verkligen emd dig i detta med att det inte ahndlar om svart eller vitt utan om alla gråzoner däremellan. OCH att det i vissa fall kanske inte ens FINS något so är helt "rätt" eller "fel"ää utan det handlar om hur man ser olika saker samt att vissa saker som ibland är fel enligt lagen kanske ändå inte känns så fel... Ja, det blev såklart kryptiskt det där, men jag menar bara att ofta är det inte så enkelt detta med vad som är rätt och fel. Vad som är moraliskt rätt och inte.
Jag blir även lite avis på dig som har hela tre säsonger kvar att gotta dig i!
Jag tyckte förövrigt att säsong 2 var heeelt suverän!!! Mycket också för att man gick vidare från det "svarta ghettot" och belyste de problem som faktiskt också finns hos den vita delen av befolkningen.
Stor kram!

Annika sa...

Vi tycker också "The Wire" är helt fantastisk - min man speciellt. Han har sett andra säsongen tre gånger nu tror jag, åtminstone en gång med director´s commentary.

Om TV kan bli klassisk litteratur (dvs. nobelprisvärdig) så är The Wire "It". The next Great American Novel, helt enkelt.

Annika sa...

Baltimore får klä skott för mkt...
Men så är det ju en stad med erkända problem också.

Anne, In Treatment är SKITBRA!!! också HBO!!
Oj vilka rollbesättningar!! Fick tips om programmet av min moster som ÄLSKAR det och ser alal avsnitt, eller såg. Tror inte den går hemma nu.
Men jag kollade efter att moster rekommenderat och blev KÄR!!!
Så titta på det! Lugnare tempo, men ändå ett herrans tempo på sitt sätt...

Saltis, du har nu övertygat mig: Peter och jag kommer att hyra säsong 1 av The Wire...

Kram igen!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
hej jag tror inte jag sett dig här i bloggen förr? Varmt välkommen iallafall!
Och du visst är det helt otroligt vad en serie kan suga tag i en! På så många plan!
Haha skrattar åt din man som kollat andra säsongen tre ggr! Jag tycker verkiigen att just andra säsongen hade ngt mycket speciellt! Men även de följande är superbra!
Kram!!


Annika,
så In Treatment är sååå bra! Då ska jag kolla upp den emd! TACK för tipset både Anne och Annika!
:-)
Kul att ni blivit övertygade om The Wire också!
Jag hoppas nu att ni orkar komma in i den bara! lova mig att inte ge upp även om det kan kännas segt i början!
KRAM!

Jenny sa...

Jag förstår precis vad du menar Saltis, inte alls kryptiskt! Vissa saker är ett lagbrott, men känns moraliskt rätt och tvärtom, samtidigt som frågan om moraliskt rätt eller fel också har att göra med vem som gör de här sakerna. Hur som helst, så täcker den in allt det här komplexa och dessutom på ett otroligt bra sätt. Jag ska också passa på att läsa om den nya serien, så att jag klarar av min post wire-period med - förhoppningsvis - bara några smärre allvarliga men ;-)

Saltistjejen sa...

Jenny,
haha! ja jag ser fram emot att se vad treme är för något. men det känns som om den bara måste bli bra! Den har iallafall alla förutsättningar som finns"

Suddrik sa...

Det är så jobbigt när man känner sig helt bakom. Alltså... jag har aldrig hört talas om serien eller ens sett den i tv-tablån. Jeez... var har man hållit hus?

Anonym sa...

Tusen tack för tipset. Jag och maken som slukar serier på löpande band och helst och gärna från HBO måste ut och leta. Vart kan man hitta dessa boxar så vi också kan få bli frälsta.

//Lapinette

Saltistjejen sa...

Suddrik,
du behöver inte känna dig efter alls. Själv hade jag noll koll på denna serie förrän jag blev tipsad av en vän som dessutom sa att jag bara MÅSTE se den. och det är jag ju tacksam över nu! Det är ju en HBO-serie vilket gör att den inte gått på "vanlig" TV eller vanlig Cable utan enbart på just HBO, så har man inteHBO så får man ju inte se den. Men nu finns den ju på dvd så vi hyrde helt enkelt alla säsongerna via Netflix! :-)
Så gör vi med många serier.


Lappis,
heeej vännen!
Jo jag vet att ni slukar serier! Denna är otroligt bra så jag hoppas ni ska tycka om den. Har ingen aning om var man kan köpa den i Sverige dock? Vi har ju bara hyrt säsongerna via Netflix, men det finns kanske liknande i Sverige? Annars kan du alldeles säkert hitta den på Amazon? Googla lite så får du se var ni kan köpa den? SÅÅÅÅ BRA är den iallafall!
Kram!

Annika sa...

Nej, jag läser lite nu och då - hittade din blogg från Annika (life in the suburb) och kanske någon annan som jag glömt nu (och tycker den är intressant!) men jag har inte kommenterat hittills. Jag var bara tvungen när det handlade om The Wire.

Orsaken till att tvåan speciellt har fastnat när nog hela delhistorien med Baltimore´s stevedores - the Polaks. Stämmer i vissa delar rätt bra med min mans bakgrund, och det finns nästan inga andra tv-program som täcker det livet och den arbetarklass som försvann när den tunga industrin lades ned på ostkusten och i the rustbelt.

Saltistjejen sa...

Annika,
vad roligt att du gillar bloggen! Och intressant att höra lite mer om din mans intresse för säsong 2. Jobbade han med just detta?

Annika sa...

Nejnej, det är mer kulturen som han kom ifrån - själv är han, liksom jag, akademiker.

Hursomhelst, jag tittar förbi igen vid tillfälle :).

Anonym sa...

Har nu sett första avsnittet av the Wire och hittade samtliga boxar på Buylando. :-)

//Lapinette

Saltistjejen sa...

Annika,
aha! DÅ förstår jag!


Lappis,
Åååååå hoppas ni kommer gilla den!!!
Och som jag redan skrivit: ge inte upp även om det kan kännas både trögt och rörigt i början.
KRAM!!