tisdag, januari 31, 2012

Vitamininjektion

Igårkväll, måndag var jag på ett föredrag på NYU. Det var min kompis (f.d Grannen C) som anordnade detta och hon hade bjudit in mig. Byggnaden jag skulle till låg precis på södra långsidan av Washington Square. Skymningen hade övergått till djupblått mörker då jag kom dit och vandrade över torget. Vissa platser här i NYC är bara helt magiska. Och oftast tycker jag det inträffar runt gryning och skymning. När staden vaknar och när den går in i sin nattfas. Jag tog ett par snabba bilder där på torget.Föreläsningen då? Eller The Workshop som de också kallade den. Jodå, den var bra. Riktigt bra! Det var Peter Fiske som pratade och titeln var "Put your science to work" och det handlade om hur man kan försöka hitta sin egen väg ut på arbetsmarknaden om man inte vill stanna kvar i akademin. För min del ett högst relevant ämne. En utmärkt talare var han och det var med mycket humor som han körde det han själv kallade "sitt pep-talk för alla desillusionerade PhDs...". Såhär beskriver han själv sitt "pep-talk":

"The purpose of this workshop is to assist you in conceptualizing, exploring and finding a satisfying career. It is not about abandoning research. Rather, it is an exhortation to explore a wide range of possible careers - and to apply the many skills you developed as a scholar to a myriad of problems in and outside of academia. It is also an introduction to the job search process with a particular emphasis on those aspects most crucial for Ph.D.-trained scholars.
Exploring alternative careers can be a liberating, empowering and fun experience. Who knows? Maybe the process of exploration will confirm your original choice. No matter what the outcome, you will be better off for the experience -- both in terms of your own direction and for the advice you may give to your students in the future.
Only you can be in control of your career and nobody cares more than you about your future." 

En liten välbehövlig vitamininjektion till mitt just nu lite jobbsökströtta jag. Han tog upp en hel del både historiskt kring vetenskapen och hur den utvecklats, samt sedan flera olika exempel på folk i hans omgivning som valt nya och kanske ibland lite udda vägar. Han kom även med en hel del råd vad gäller jobbsökandet och efteråt besvarade han frågor. Som sagt, intressant och inspirerande.

För er som vill ta del av detta och vill läsa mer om den här föreläsningen kan läsa Peter Fiske's Booklet här. Hans föreläsning byggde på den och det finns en hel del tips och råd där med ett par övningar man kan göra om man funderar på ett karriärbyte.


Washington Square igen. 

Nu är det tisdag och jag ska snart gå iväg för att luncha med en kompis i Central Park. Vädret känns vårigt milt igen. Så det blir nog en skön promenad.

Sist men inte minst vill jag TACKA ER ALLA som gjorde gårdagens inlägg till en otroligt intressant dialog! Å jag har läst och funderat över era kommentarer. Era erfarenheter och tankar kring detta med språk. Så roligt och spännande att få ta del av. Tack för att ni delade med er!

8 kommentarer:

Annika sa...

NYU. Drömskolan.
Drömdestinationen för en viss Karolina B.
Måtte det gå vägen...
Där låg den så vackert i blå timmen som ÄR så vacker och magisk. Jag håller helt med dig!

Trevligt också att föreläsningen var BRA!
Bra med lite humor inbakat i det hela.
Han ser trevlig ut också ;-)

BRA med en liten boost för dig!
Snart släpper det, du vet!

Ja, gårdagens språkdiskussion var intressant. Det ämnet kan verkligen stötas och blötas i det oändliga.

Stora tisdagskramar

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det är magiskt kvällar då det djupblå mörkret sänker sig över staden tycker jag. :-)
Och föreläsningen var toppen! Otroligt bra. Lite blandade råd och tips med historier och pep-talk. Bra! :-)
Och visst hoppas vi att K får gå på NYU!!!! Jag gick förbi just Tisch. Det är väl där hon vill in?
Kram och tack igen för dina inlägg i Spårkdiskussionen!

Anne-Marie sa...

Vilket fantastiskt ljus det var i "the Big Apple". Låter som en mycket intressant föreläsning. Man behöver sådant ibland. Hann inte kommentera på ditt språkinlägg - tror att man kan diskutera det här med språk hur mycket som helst. Kramar!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
ja det är fint här när det skymmer tycker jag. Men det tycker jag det är nästan överalt. :-)
Och språk kan man verkligen diskutera nästan hur mycket som helst. Det tycker jag med! :-)
Kram!

ExPIAtriate wife sa...

Gryning och skymning ar magiskt, kan tanka mig hur det ar i fantastiska NYC!!! Och vilken intressant workshop! Ibland saknar jag den kreativa tankemiljon fran universitetet. Det ar nyttigt att fa lite nya perspektiv pa saker sa vilken mojlighet att fa ta del av en sadan workshop!
Kram!

Saltistjejen sa...

ExPIAtriate wife,
ja jag tycker också det. Ljuset men även stämningen är så speciell dessa timmar på dygnet.
Och visst är det fantastiskt att ibland få ta del av nya tankar och idéer. Att få ruskas om lite, och att få inspireras.
Kram!!

Desiree sa...

Det här lät ju väldigt intressant. Passar ju dig helt perfekt just nu och något som känns helt rätt. Bara att suga åt sig och ta till sig. Jag tror nog att det finns mycket här som skulle vara av intresse även för mig.

Jag hade tänkt hänga med på ett hörn i språkdiskussionen men jag hann inte. Vill bara säga att jag håller med dig om att man måste underhålla sitt modersmål. Det märkte jag då vi bodde i Alabama att svenskan försämrades. Man orkade inte alltid hitta korrekt ord på svenska och blandade engelska och svenska rätt mycket. Men nu när jag är tillbaka i Sverige så vill jag gärna se till att underhålla Engelskan och försöker därför se till att köra inlägg på bloggen på Engelska då och då. Hoppas även att några av våra Amerikanska vänner ska kunna följa bloggen om de vill.
Vilken inspierande kväll du fick. Jag älskar det där speciella ljuset i gryning och skymning precis som du.
Kramar!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det var det! Fiske var otroligt rolig att lyssna på också. Dels för att han berättade saker med glimten i ögat men även för att det han sa kändes relevant på så många sätt. Särskilt hans olika "övningar" för att ta reda på vad man egentligen tycker om att göra (om man inte redan vet det utan funderar över vad man skulle vilja arbeta med) samt de råd och tips han hade ang jobbsökande.
Och språket ÄR viktigt!!! Helt klart! Och ja förstår att du tänker "tvärtom" nu sedan ni flyttat tillbaka till Sverige. Att underhålla engelskan. :-)
Kramis!