onsdag, februari 22, 2012

Dubbel roll

Så har jag lyckats få iväg två jobbansökningar idag. Har ingen aning om ifall jag överhuvudtaget har någon chans på dessa, men man måste ju försöka åtminstone. Det känns iallafall bra att ha fått iväg dem. Plus den i fredagskväll som jag lyckades få iväg efter en del svärande. Nu är jag lite trött i huvudet känner jag. Så jag ska nog ta en liten paus. Lite Kaffe kanske?

Sedan måste jag återigen sätta mig på den "andra sidan". Ni vet "Domarsidan". Från att varit den som försöker plita ihop en egen ansökan till att bli den som ska bedöma och bestämma över någon annans ansökan. En lite dubbel roll.

Det är nämligen hög tid för mig att gå igenom ansökningarna från studenterna igen. Kommittén för den blivande Kursen för Sommarstudenter har möte igen imorgon och vi ska då ha hunnit gå igenom ca 10 ansökningar var. Till. Som ska diskuteras och så ska domen falla. Antagen eller ej. Ja eller nej. Usch, jag kan känna att det är ett rätt galet detta ändå. Alla som söker är så otroligt bra. Ofta imponerande CVn. särskilt med tanke på att de är så unga. Detta är en kurs för undergraduates (alltså går de fortfarande på College, vilket väl skulle motsvara eftergymnasiala studier i Sverige). De är alla starka kandidater. Men det är en enormt populär kurs så trycket och konkurrensen är benhård. Cirka 700 sökte kursen i år. Men endast 18 kommer in! Där kan man snacka om att ha oddsen emot sig redan från början...

Men nu först - Kaffe!

11 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Oj, vad det svänger. Men jag är övertygad om att du tar bra beslut. Kollar ni förresten någonsin upp de antagna om CV:n och erfarenhet verkligen stämmer? Inte hela kanske, men bitvis? Vi har haft den diskussionen på jobbet och det lär göras numera, vad heter det? Stick prov. Det var mest en tanke som slog mig.

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
i det här fallet är det inte så svårt eftersom de är unga så det handlar mest om utbildningsbevisen. Alltså måste de skicka med sina betyg från College och de får man direkt från det College de går tror jag. Sedan är det ju om de t ex forskat i en eller flera forskargrupper och då vill vi helst se ett eller fler rekommendationsbrev från dessa ställen. Men de flesta har detta och då försöker vi bedöma främst efter hur rekommendationsbreven är utformade samt efter hur de skrivit sina "personal statements".
Men visst är det annars viktigt att kolla källorna. Det var ju en rätt stor skandal här på Mount Sinai i NYC där en forskare som varit anställd visade sig vara bluff. Och när han fick sparken så stal och förstörde han en massa där vilket skapade stora problem såklart.

Fourmum sa...

Åh såå svårt! Säkert lärorikt, men svårt! 18 av 700, det är väldigt många som ska sållas bort.. Inte avundsjuk på det jobbet! Kram

Saltistjejen sa...

Fourmum,
nej men jag gör ändå bara en liten del. Den stora rensningen görs av den huvudansvarige för Kursen. Hon sållar ut ca 20 av 100 och delar sedan ut till oss andra i kommittén för "extra ögon" så att säga. Så får vi säga vad vi tycker och så diskuterar vi detta med varandra. Allt så att man ska få fler personers åsikter vilket är bra tycker jag. Så själv går jag igenom ca 10 åt gången (vi har ett möte i veckan) och jag gissar att det totalt kommer bli ca 30-40 ansökningar eller så som jag ska kolla innan vi är klara.
kram!

KARLAVAGNEN sa...

Ahaaa, tack för fördjupandet!!! Intressant!!! Så himla kul!!! Lycka till nu!!!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
det var så lite så. Bara roligt att du frågade. :-)
Kram och tack!

Katarina sa...

Men åndå, så roligt att få vara på alla sidorna kring de sk" runda bords samtalen" som du nu är i.

Kram

Lotta sa...

Du är duktig som skriver CV och våga anta utmaningar!

Jag tycker också det bra när det är flera involverade i rekryteringsprocessen, det ger mer tyngd åt beslutet.

Kram!

Saltistjejen sa...

Katarina,
ja det är faktiskt roligt och jag är glad att jag blev tillfrågad. Det är en intressant erfarenhet.
:-)
Kram!


Lotta,
tack! haha jag känner mig inte så duktig direkt men man måste ju försöka ändå.
Och visst är det bra när fler är involverade eftersom man då kan diskutera på ett annat vis och det inte enbart hänger på en enda persons subjektivitet vilka av ansökningarna som ska värderas högre resp lägre.
Kramar!!

Trillingnöten sa...

wow! Galet många som söker! Både roligt och spännande, men jobbigt att så många inte får chansen. Och omöjligt att läsa igenom alla 700 ansökningar!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det är verkligen hård konkurrens om platserna. och nej jag läser inte alla ansökningar. Jag kommer in i "andra ledet" då den första sorteringen redan skett. Jag skulle gissa att vi i slutänden ska ha plockat ut de här 18 från ca 250 ansökningar eller så. Varav jag själv då läst ca 40-50 kanske?