torsdag, februari 09, 2012

Liten konstnär

Dagiset där Lill-Skruttan går ägnar mycket tid åt konst, dans och musik. Det tycker jag är himla kul eftersom jag tror det är en viktig del av ett barns kreativa utveckling. Lill-Skruttan började ju på dagis närhon var så liten som 3 månader och redan i det s.k "Spädbarnsrummet" (barnen där var mellan 3-10 månader när hon började) hade de musik en gång i veckan samt ägnade sig mycket åt färg och form. Särskilt under våren och sommaren då alla barn var lite äldre. Sedan har det fortsatt. De följande åren i "Småbarnsrummen" har de haft musik en gång i veckan och dans/movement/yoga en gång i veckan. Nu när hon börjat i Pre-School (förskolan?) har de musik två gånger i veckan och dans/movement/yoga två gånger i veckan. Plus att de har många olika "art projects" igång.

Jag har ingen aning om hur det är med barn på andra dagis och kan såklart inte jämföra, men jag tycker ändå det är roligt att Lill-Skruttan verkar gilla att måla och rita såpass mycket som hon gör. Och jag är helt klart imponerad av hur duktiga de är barnen. Lill-Skruttan är ju näst äldst i sitt rum nu, men ändå bara lite dryg 3,5 år och redan har hon bekantat sig med en mängd olika tekniker. De började tidigt använda penslar och stafflier. Lärarna berättade att just det här med att måla med penslar var bra för att öva finmotoriken i händerna.

Första året på dagis målades det mest med händerna. Och kroppen.... Här är Lill-Skruttan ungefär 11 månader och gick i Violet Room. Minns att det var en varm och skön majdag och efter att barnen målat färdigt tog man ut dem och så fick de leka med vattenbad utomhus. Ett bra och väldigt uppskattat sätt att få dem rena.  Resultatet av barnens fingerfärgsmålning syns till höger.

Året efter. Här är hon ungefär 1,5 år och målar tillsammans med bästa vännen R i Pink Room.

Den här bilden har lärarna i Orange Room tagit på Lill-Skruttan när hon målar. Den är från förra året då hon är runt 2,5-3.

Resultatet kan ni se här. Den sitter uppsatt på ena väggen här i vardagsrummet.

Ibland vill hon att vi tar fram hennes stora griffeltavla. Här målar hon koncentrerat. Minns inte riktigt när dessa foton är från men tror det var någongång i våras eller somras. Och det var spöken hon ritade.

Förutom att måla så använder de även en hel del andra material på dagis. Denna är från Lill-Skruttans tid i Orange Room. Frigolitplatta där knappar, piprensare och annat limmats fast. Jag gillade den så mycket att jag ramade in den och nu har vi den framme i vardagsrummet.

De här bilderna är från i höstas. Detta är havet barnen målade tillsammans för sitt "Swimmyprojekt".

Swimmyprojektet ställdes ju ut i Kafeterian/Lunchrestaurangen här på universitet. Det var ett stort projekt som de jobbade med av och till i flera veckor. De målade havet, sedan "svampade" de på de röda fiskarna. De byggde den stora svarta fisken i papier maché. Ögonen fick fisken av olika lock/korkar och munnen och tänderna klipptes ut i rött och vitt papper och klistrades på. Havsbotten gjordes av färg och glitter och snäckskal i olika kollage. Sjögräs av tidningspapper som knycklades samma och målades grönt. Pinnar och grenar till koraller och alger plockades ute och målades innan de stacks ner i lera.

I december gjorde de Snörkonst. Dvs snören doppades i burkar med olika färg och lades i ett "hopvikt" ark (en "arkivmapp" faktiskt). Efter att ha klämt ihop om respektive snöre drogs varje snöre ut och sedan kunde man se mönstret då pappersarket veks upp. Som trolleri tyckte Lill-Skruttan.

Här är resultatet som numera sitter fästade med magneter på vår ytterdörr.

Här målas det med vattenfärg. Detta är också från i höstas. Jag minns att Lill-Skruttan berättade att bilden föreställde regn- och åskoväder, men att den gulorange färgen var solen som kom fram efter att regnet försvunnit. Det är så roligt att många av hennes målningar är små berättelser.

Här är det pågående Konstprojektet i Green Room just nu. De håller på med ett Bear habitat. Här målas marken gräsgrön. Senare gjorde de även själva gräset med hjälp av grönt papper som limmades fast.

Såhär ser gräset ut nu.

Här målas himlen till The Bear Habitat. Till den använde de små "rollrar"...

....Och händerna!

Nyligen jobbade de med själva skogen och bergen. De här bilderna är från en morgon förra veckan då de gjorde träd. Imorgon vet jag att de ska börja göra själva grottan där björnarna ska sova.

I torsdags förra veckan var det dags för snökollage. Detta för att barnen berättat på "Circle Time" (samlingen?) att de längtade efter snö och saknade snön. Det har ju varit en väldigt snöfattig vinter såhär långt. Alltså fixades snö inne istället. Bomullsbollar limmades på papper i olika blå nyanser och senare under dagen fästes allas snökollage uppe i taket. Så det skulle se ut som om det snöade från himlen.

Nu i början av året gjorde Lill-Skruttan även sin första Huvudfoting. Iallafall den första jag sett. Tyvärr ritade hon den på en sådan här "sketch pad" som man ju suddar ut nästan på en gång. Men jag hann iallafall ta en bild så att vi skulle kunna spara den trots att den inte ritades på vanligt papper.

Efter den där första huvudfotingen i januari har det producerats fler och fler. Förra veckan blev jag otroligt imponerad då hon ritade denna teckning på dagis. En familj som äter körsbär från skålar. Själva körsbärsträdet ses i vänstra hörnet av bilden.


Här är det färdiga resultatet! 
Hon berättade för mig vad det var hon ritade medan hon färdigställde teckningen.
Från vänster kan man se:
Körsbärsträdet med grenar längs stammen och med röda körsbär i den gröna kronan.
Sedan mamman med sked i ena handen och en skål körsbär framför sig. Håret är långt.
Bredvid är babyn som också har en sked i ena handen och en skål med körsbär. Men med kort hår (för det babies HAR kort hår...).
Så något blått som jag inte riktigt minns vad det var faktiskt. Under det några utspillda körsbär.
Sedan pappan. Med "lite och kort hår" (gissar att M är förebilden här?) och med körsbärsskål och sked.

Den här teckningen fick vi hem för ett par veckor sedan. Den föreställer Lill-Skruttan själv. "MED body och röd navel" som hon själv stolt deklarerade. Hon har dessutom skrivit sitt namn "all by myself". 
Stolt mamma. Jag har planer på att rama in den för jag gillar den skarpt!

Ytterligare en tavla som föreställer henne själv. Med kropp!
Och med "tårar som kommer från ögonen", eftersom hon ritade sig själv "när hon blev ledsen för att ett annat barn på dagis råkade spilla vatten på henne så hon blev blöt och fick byta kläder".
Och hennes namn där uppe också. Inte helt korrekt men charmigt. Tycker den stolta mamman.

De här teckningarna ritade hon förra veckan. Till vänster är Baby E. Uppe till höger är en kompis på dagis och nere till vänster är hennes kompis W. Jag gillar särskilt babyn eftersom den verkligen ser ut att föreställa just en baby.


Jag vet inte om jag har rätt eller fel, men jag har en känsla av att just ämnen som konst, dans och musik väger tyngre här i New York City än i Sverige. Och då tänker jag kanske inte på just dagis- och förskolenivån, utan mer allmänt. Kanske beror det på att det i denna stad vimlar av just konstnärer, skådespelare, musiker och andra konstnärliga själar som använder sig av sina talanger. Lika mycket som NYC är finansnissarnas stad så är det ju konstnärernas.


17 kommentarer:

aurorabuddha sa...

Jättefint inlägg!

Taina sa...

ÄLSKAR E's huvudfotingar och att de nu fått kropp också! Underbart! Teckningen där de äter ut skålar är ju riktigt, riktigt BRA! Blir en konstnär helt klart. Ja som du vet har alla mina tre också älskat att rita och måla sedan de var små och det blir mycket papper med åren...


Kram kram!

Fourmum sa...

Vilken underbar förskola ni har! Jag tycker att vår är kreativ, men den ligger klart efter er ;) Kul att du har så mycket bilder på deras aktiviteter :) Kram

Saltistjejen sa...

aurorabuddha,
tack!!! :-) Vad roligt att du tyckte det.


Taina,
ja jag älskar dem också! Det är sååå roligt nu när hon börjat rita personer tycker jag! :-) Och hon har nästan alltid små berättelser till sina verk.
Ja jag minns ju Liisas fina fina teckning som blev upptryckt till kort på hennes skola! DEN var så otroligt fin!!!
Kramar!!


Fourmum,
ja det är en superbra förskola! Tycker vi. På många vis. Särksilt roligt är det att de har satsat så mycket på sådana här kreativa saker som just konst, kroppsrörelse och musik. Det gillar jag.
:-)
Kram!!

Millan sa...

Vad roligt att se nagra av Ellas alster och vad duktig hon ar!! De malar och grejar mycket har pa dagis ocksa men inte i samma utstrackning som hos er. Verkligen jatteroligt att de haller pa sa mycket med konst och aven att hon tycker att det ar sa roligt.

Nils malade sin forsta huvudfoting vid 3 ars alder och vi var lite imponerade maste jag saga ... men sedan dess har han inte utvecklats sa mycket och har inte heller haft nagot intresser forran alldeles nyligen. Plosligen sitter han ofta och ritar sma grejer. OFtast hela varldar med en massa sma sma detaljer. Jatte roligt!

Sofia tycker att det ar jatteroligt att skriva och mala .. men hon ar inte alls sa duktig som Ella (hoppas hon inte laser har inne ;-)). Hon sitter mest med en penna och skriver sma sma krumliurer. Hon har annu inte ritat nagot som man kan se ser ut som en manniska eller nagot liknande. Men det kommer nog!

Det ar roligt det dar med konst och kreativitet. Jag malade massor som liten och aven lite i tonaren men aldrig nu for tiden. Nu ar det bakandet som tagit over .. och det har samma effekt for mig pa nagot satt ..

Kram

Saltistjejen sa...

Millan,
jag tror att det ofta kan gå lite i vågor det här med vilka saker som intresserar barn. Vissa perioder är det vissa saker och andra är det helt nya saker. Nils verkar ju vara en mycket fysiskt aktiv person som älskar sport så kanske har det varit viktigare för hon nu ett par år, men att han nu börjar intressera sig för det här med att rita och måla igen är ju skoj! Att ge dem tillfälle att bekanta sig med många olika aktiviteter tror jag är bra. Då kan de själva välja lite vad det är de fastnar för.
Vad gäller Sofia så är det ju så otroligt olika detta med när barn börjar tycka det är roligt med bokstäver. Hon verkar ju ha intresset helt klart. Och hon är ju yngre än E också. Ett halvår eller så skiljer väl dem och det kan ju i dessa sammanhang vara en del. :-)
Det är så KUL att du börjat baka och hittar utlopp för din kreativitet den vägen nu!
Kramar!

Annika sa...

Ämnen som kont, dans och teater väger tungt i alla städer, tror jag.
Mkt mer så än hemma.
Det är så påtagligt hur det SATSAS här.
Men du vet ju VART min tös vill...JUST det, till NYC!
OCH hon skulle helst vilja gå i sommarskola på NYU i sommar i sex veckor. DET kpstar oss nästan 7000. IIII!!!
I år har vi inte råd med det, men vi har sagt att hon ska få gå nästa sommar.
Det väger tungt inför collegeansökningar också.
Hon har även spetsat sig in på andra sommarskolor på Manhattan, och hon tänker göra AUDiITION även om hon vet att det inte blir av iår.
Du vet, det satsas SÅ hårt på teater, dans och konst på high schools i detta land.
OCH de produktioner de sätter upp måste man BEUNDRA!!!
Konsten kommer aldrig i skymundan här. INTE i de större städerna iaf. Jag vet inte hur det är på landet, men kanske är det lite annorlunda där.

Tycker din lillis går på ett så FINT dagis, och redan där lägger de ju grunden till konsten!
Tycker också att Ellas teckning är så fin!
TÄNK att hon gjorde sin första rikitga huvudfoting på en magnadoodle!!
TYPISKT!
TUR att du hann plåta!!!
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag har också känslan av att det är mycket mer ansett här med de här konstnärliga ämnena än vad det är i Sverige. Där är det mer något alla barn uppmuntras till, men redan i mellanstadiet eller så verkar det falla ur skolorna. Och som tonåring och sedan vuxen är detta något man "ska göra på sin fritid" men inte som yrke. Så uppfattar iallafall jag det. Vilket är himla synd.
Och ja, det är kul att K vill komma hit och börja NYC. Hoppas såååå att hon kommer in!!!!! Sommarskola låter ju bra men herregud vad dyrt!!! Det är mer än 1000 dollar per vecka då!!
Och ja, dagiset är super och det är roligt att se hur alla barn utvecklats så mycket under de här åren. Jag menar, det gör ju alla barn, men eftersom vi haft möjligheten att få följa flera av hennes dagiskompisar på närmare håll är det roligt att se och kunna jämföra med aktiviteterna under de tidigare åren. :-)
KRAM!

Desiree sa...

Ja du har allt en riktigt liten konstnär i familjen. Tycker att det är kul att de på dagiset verkligen ser till att bejaka barnens konstnärliga ådra och att de får chansen att pyssla med så mycket olika typer av projekt. Ni har haft tur att få in E på ett jättebra dagis och det märks med mycket pedagogik och kreativitet.
Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är otroligt roligt. Tror i och för sig att många dagis försöker att ha just projekt med färg etc men här anser man att det är extra viktigt med att barnen får prova olika saker. Dessutom gillar jag att deras alster ställs ut. Som t ex Swimmy som satt i lunchmatsalen. Det uppmuntrar dem. :-)
Jag gillar även att de har såpass mycket musik och dans också. Otroligt bra för deras utveckling.
Kram!

En annan Jessica sa...

När jag jobbade på förskola hemma i Sverige så hade jag alltid en känsla av att de andra i personalen aldrig riktigt ville att ungarna skulle måla, limma och "kladda". Det var liksom för jobbigt för personalen att städa upp. Så himla frustrerande för mig och för barnen som snabbt tröttnade på att bara rita med tråkiga kritpennor. När jag sen jobbade som nanny så målade och pysslade vi hela tiden, såg det aldrig som särskilt ansträngande att städa när man märkte hur barnen älskade det. Nu för tiden pysslar jag mest själv, även det blir kladdigt ibland! :)

Anonym sa...

Så himla härligt att se! Att barnen får utforska med hela kroppen. Ett sånt dagis vill jag ha här i våra krokar också. Jag har varit runt på de flesta här men inget tilltalar mig alls....tyvärr...

Kram
http://paettannatsatt.wordpress.com/

Sahra sa...

Kreativiteten och skapandet är oerhört viktigt för barns utveckling. Vi har haft två olika förskolor för barnen. Dels inne i stan och så den här ute på vischan. Båda förskolorna har prioriterat skapandet. Det börjar precis som du visar, att måla med händerna och hela kroppen. Slutar med avancerade byggprojekt. Molly ritar oerhört gärna här hemma också. Killarna har inte gjort det i lika stor grad utan mest gjort det på förskolan. Att rita, skapa, hålla på med musik och teater är något som de fortf gör nu på mellanstadiet. Vi går inte i någon montessori/waldorfskola där jag vet att det är mer uttalat. De går i en vanlig skola och följer svensk läroplan. Jag tror att den kreativa biten överlag i svenska skolor får ta mycket mer utrymme nu för tiden. Att lärarna äntligen har förstått att alla barn är inte läsa läsa läsa från a till ö. Att alla barn är individer och att alla lär sig på olika sätt. Learning by doing helt enkelt. Där har det kreativa en viktig funktion.

finelinan sa...

Fantastiskt!

Saltistjejen sa...

En annan Jessica,
hej vad roligt att du ville kommentera! Minns inte att jag sett dig här förut. Välkommen iallafall! :-)
Kanske är det så? Jag har ingen aning. Minnns att jag själv gick på ett dagis som liten där det målades mycket. Och lektes med lera etc. Rätt kladdiga aktiviteter. Men jag har noll koll på hur det ser ut "idag". Och så kan det säkert vara olika på olika skolor/förskolor också.
Kul att du fortfarande gillar att "kladda" Kreativitet är något som är bra livet ut!
Kram!


paettannatsatt,
ja det ÄR verkligen underbart när de får utforska med alla sinnen. Vi tycker oerhört mycket om vårt dagis och är glada att vi har fått ha dottern där.
Hoppas ni kan hitta ett som du gillar om ni fortsätter leta. Bär hon blir lite äldre finns kanske mer att välja på? Då kan hon ju gå på pre-schools och det brukar det finnas fler av.
Kram!!


Sahra,
tack för att du berättar lite om hur det är idag. Jag har ju som sagt dålig koll på det här med förskolor och skolor i Sverige just nu, modern tid.
Härligt att ni haft skolor som verkligen tagit vara på och fortsatt uppmuntra och utveckla dina barns kreativitet!
:-)


finelinan,
:-)

Gnuttan sa...

Visst är det härligt med barnens små kontverk! Och kul att de gör så pass många stora projekt på Es dagis.

Saltistjejen sa...

Gnuttan,
ja jag tycker det är jätteroligt att E älskar att rita och måla. Och dagiset underhåller detta intresset väl. :-)