torsdag, februari 16, 2012

Flytt mitt i natten

Vår närmaste granne ska flytta. Eller håller och flyttar kanske man bör säga. Det har hon gjort i ett par dygn nu. Vi delar vardagsrumsvägg med henne. Vilket gjort att man ibland fått lite mer insikt i hennes privatliv än vad man egentligen önskar. Redan tidigare. Jag har faktiskt inget emot att höra att jag har grannar. Jag är sedan många år van att bo i flerbostadshus. Och då hör man andra. Det spolar i rören ibland. Man kan höra barn skratta eller gråta. Ibland hör man någons TV eller att någon spelar på sin bas eller sitt piano. En hund kanske skäller. Och man kan höra röster från folk som passerar ens ytterdörr. Allt detta tycker jag är helt okej! Ja till och med ganska hemtrevligt. Man känner sig inte ensam. Så länge det handlar om normala s.k ljudstörningar under normala tidpunkter på dygnet.

Vad är då normala tidpunkter på dygnet? Tankarna och känslorna kring detta kan ju faktiskt variera lite från person till person. Personligen tycker jag att både jag och M är ganska flexibla vad gäller just detta med dygnets aktiva timmar. Vi har rätt hög toleransnivå skulle jag väl vilja beskriva det. Men nu har t o m vi börjat tycka att den här grannens flytt börjar bli lite väl påfrestande. Den har inte enbart hållit på i flera dygn, utan dessutom håller de på SENT. Just nu låter det ungefär som om de flyttar väldigt tunga möbler, tappar verktyg  i golvet så det ekar (kofötter? Järnör?) och ibland låter det som om de kör in en tung byrå i väggen ett par tre gånger eller så. De kör med en vagn fram och tillbaka mellan lägenheten och hissen. Hjulen gnisslar. Det tjongar och dongar. Det smäller och pangar. Och så har det varit under de senaste kvällarna denna veckan.

Okej, Tanten är gammal. Tror hon är runt 75. De som hjälper henne är yngre. Så antingen familj eller vänner till henne. Antagligen jobbar de dagtid och måste därmed hjälpa henne på kvällarna. Jag förstår att det inte är lätt. Men allvarligt talat, kanske kan man tycka att de borde kunna försöka att tänka lite på vilken tid det är på dygnet ändå. Iallafall såpass att de kunnat informera oss om ungefär hur många kvällar (nätter) de ska hålla på, och lite om hur långt in på nätterna de tänkt sig att hålla på. Vi hade ändå sagt att det skulle varit okej. Att vi förstått hennes situation och att det därmed skulle gå bra för oss. Just eftersom vi ju förstår att det kanske är det enda möjliga sättet hon kan få hjälp. Men att inte ens framföra någon form av ursäkt eller ge mer information tycker jag ändå är ganska oartigt.

Nu tycker M att jag själv är en gammal gnällig tant, som beklagar mig över detta här på bloggen. Och det är jag kanske, men då får jag väl vara det då för allvarligt talat så stör det mig lite. Att man inte är mer hänsynsfull mot sin omgivning. Det kostar inget att fråga någon om det är okej, även om man kanske "vet" att de ska svara att det ÄR det. Man har ändå visat att man tänker på andra än sig själv. Så nu klagar jag lite här. Dessutom är jag ju väldigt svensk så att gå ut och konfrontera dem såhär mitt i natten (klockan är i skrivande stund 00.39) iförd pyjamas det orkar jag faktiskt inte göra. Det skulle ta för mycket energi.... Nej, istället pyser jag lite här på bloggen istället. Jag tänker att det i allafall är något bättre än att skriva anonyma lappar?!


Oj, nu börjar de visst gorma åt varandra där ute också...!


*) Bilderna här är hämtade från nätet:
http://www.malmo.se/
http://vi.sualize.us/violetsprite/
http://www.alltomstockholm.se/start/article228677.aos

8 kommentarer:

Coolaannna sa...

Spännande hos dig hör jag!!! Grannar är ett kapitel för sig. Vi har en del bra men en del mindre bra. Att bemöda sig att säga HEJ! är det minsta. Här är 50/50 kan man säga. Och de 50 som inte hälsar på oss hälsar inte heller på någon i vårt område. Det kan reta gallfeber på mig. Usch oh fy vilka gnällspikar vi är hihihi!!!!

Kramis

anna of sweden sa...

Haha. Förlåt att jag skrattar. Men det är himla tur att vi har våra bloggar. De gör oss till bättre människor. Bättre att pysa hos oss än att sprida anonyma lappar! ;)

Hoppas att damen snart är färdigflyttad och att det flytta in någon trevlig i lägenheten.

Kram!

olgakatt sa...

Jag blir alltid så förvånad - och förtretad - över somligas brist på fantasi. Såna som stannar med motorn på tomgång bredvid någons balkong, såna som tror att hela världen har samma musiksmak i 130dB, såna som underhåller hela tågvagnen med sina högljudda telefonsamtal eller de närmaste raderna med läckande hörlurar, etc, etc. Eller slamrar och bankar som er granne på tid då det borde vara litet tystare. Antagligen skulle dessa människor fara ut och och skrika åt någon som störde dem! Det vore ju så enkelt: hur skulle JAG vilja att mina grannar beter sig? Då ska jag väl själv bete mig så, eller?
Välkommen i gnälltantsklubben! Bra ventil, skulle jag vilja säga.

Annika sa...

Alltså, ljud och lite dunsar och sådant---javisst. Det hör till och det kan vara lite mysigt.
Men att hålla på under natten med dylika ting, och värre, är inte OK. Jag tycker inte det.
Respekt, liksom!
OM de åtminstone kunde be om ursäkt för det vore det väl en sak. DÅ hade ni vetat, och då hade det varit OK.
Nej, jag har inte mkt tålamod med sånt där.
Vi har haft grannar som festat så att våra väggar bågnat, under vardagsnätter!! DET har upphört nu, men dåar blev folk i vårt område så PISSED att polisen kom här flera ggr. Det var otaliga grannar som ringde snuten då under en period.
Nu har det varit lugnt i flera år, men det var spm tortyr då de höll på som mest...Gömmer det aldrig.
REN tortyr.
KRAMAR!!!!

Annika sa...

POLISEN KOM HIT, ska det stå. Inte HÄR :-=
OCH nu har blogger börjat med verifiering som är likadan som blogg.se---
Gillar't inte...

GUD, jag låter som värsta gnällspiken idag.

Saltistjejen sa...

Coolaanna,
hahaha ja det kan man säga. Jag tror dock att de slutade med detta någongång efter 01 i natt. Då gick jag i varje fall och lade mig så OM de fortfarande dundrade på så hörde jag inte det längre. :-)
Trist med grannar som inte ens hälsar tycker jag. DET hör ändå till normal hyfs tycker jag. Man behöver inte småprata men att nicka eller säga hej när man möts tycker jag liksom alla borde.
Kramar!!!


anna of sweden,
jadu det är det. Tur att man kan gnälla lite här!
Och nu får vi se vem som flyttar in där. Men de väl först flytta ut helt. Har ingen aning om ifall det ska ta ytterligare några nätter. ;-)
Kram!!


olgakatt,
hahaha jadu tack för välkomnandet in i gnälltantklubben!!! :-)
Och jag håller med. Man tycker ofta det är konstigt att folk inte visar mstörre häsnyn. I vissa fall kan jag dock ha mer förståelse och i detta fall förstår jag verkligen om de måste hålla på senare på kvällarna. MEN, jag tycker det hade känts så mycket bättre om hon åtminstone petat in en lapp under vår dörr (helst kommit o knackat på själv såklart) där hon berättat om flytten och frågat om det var ok. Och liksom bett lite om ursäkt i förväg så att säga. Lite som vi gjorde och gör innan vi har/hade fester hemma i lägenheten.
Men men, jag hoppas de är färdigflytttade när veckan är slut iallafall. :-)
Kram!

Desiree sa...

Ok lite ljud får man ta som du säger men när det är så pass att det stör nattsömnen så är det inte ok. Lite brummande från någon diskmaskin eller lite porlande vatten i rören helt ok men inte flyttskrap och dunsar efter midnatt. Min mamma hade defintivt gått och bankat på hennes dörr i pjamas om det hade varit hon som hade bott i din lägenhet. Minns när grannen mitt över gatan som var ca 18 år höll på att trimma sin moped sent en sommarkväll. Då stegade hon över i morgonrock och tofflor dit och sedan blev det tyst från dessa grannar forever. Jag tycker nog att det är helt ok om du skulle knacka på och undra lite hur många dagar/nätter till de tänker hålla på och om de möjligtvis skulle kunna försöka vara lite försiktigare/tystare då du har en liten dotter som sover.
Hoppas det löser sig. Hoppas tanten snart är klar med sitt flyttande eller vad hon nu håller på med.
Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
jag håller med. Det handlar om att visa hänsyn och respekt mot sin omgivning. Och det gör man verkligen INTE om man beter sig så. Jag kände precis som du säger att jag haft högre tolerans om hon sagt något innan och bett om ursäkt. Det är mycket lättare då.
Tur ni blev av med era stökiga grannar också!
Haha, nu inser jag att mitt kommentarsfält inklusive mina egna svarskommentarer VERKLIGEN ser ut som Gnällspikarnas årsmötesprotokoll!!! ;-)
Oj har verifieringen ändrats?? Det visste jag inte.
Hoppas nu du får en bra dag!
Kramar!!


Desiree,
haha jag förstår att din mamma gjort det! Hon är ju mexikan! :-D Och inte timid svensk.... ;-) Alltså vad gäller kultur och humör. :-)
Och egentligen skulle man ju gjort och jag hade hört av mig om det stört ännu mer. Jag gjorde det en gång när E var bebis och de började använda slagborrmaskin i lägenheten under oss efter klockan 22.30 på kvällen. Då tyckte jag det började vara lite sent för sådant. :-)
Kram!!