torsdag, februari 23, 2012

En liten Prinsessa

Nu har jag just sett en mycket stolt, rörd och tagen nybliven pappa hålla presskonferens. Liten tår i ögat fick jag också. Inte så mycket för att det är en Kunglighet som fötts. En Tronarvinge. För det är för mig ändå rätt sekundärt. Ett nytt liv är ett mirakel oavsett vilken familj barnet föds in i. Nej, framförallt kommer nog den lilla tåren för att jag efter att jag själv blev mamma minns allt med sådan tydlighet. Kanske inte alla detaljer i sig, men mitt "känslominne" det minns. Den där fantastiska känslan av overklighet blandad med den överväldiga känslan av beskyddarinstinkt. Av att den där lilla skrynkliga Skruttan var så värnlös. Så sårbar. Och samtidigt så oändligt stark. Och kanske framförallt Förundran. Över Livet. Över att allt tagit en helt ny vändning. Att sådant som kändes oerhört viktigt igår, plötsligt i en handvändning var så futtigt och obetydligt. Och annat som jag knappt varit medveten om tidigare, nu växte till helt enorma proportioner. Och så Ödmjukheten. Inför Livet. Och Tacksamheten. Inför detsamma. Och sedan. Sedan kom den - Den svindlande Kärleken.

En liten Flicka. En Dotter. En liten Prinsessa.
Jo, jag minns hur det kändes.
Och jag önskar dem all Lycka Till och vill självklart Gratulera. Det är stort och omvälvande att bli förälder. Ett livslångt lärande. Och en livslång Kärlek.

Jo, jag vet. För även jag har en liten Flicka.
En Dotter.
En liten Prinsessa.
Även fast hon själv mycket hellre kallar sig för en T-Rex. Om hon själv får välja....


*) Bilden är tagen från DNs hemsida

20 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Ja glädjen hos en nybliven förälder smittar ju av sig. Det är ju stort!!! Vilken förändring för alla 3!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
ja det är verkligen en händelse som förändrar livet.
:-)

ExPIAtriate wife sa...

Ja jag blev ocksa alldeles tarogd, forst nar jag laste att de var pa BB och man mindes forvantan, nervositet och sedan gladjen och karleken. Det ar alltid ett mirakel med varje litet barn som fods!
Hahahaha, gillar Lill-skruttans namn T-Rex, coolt!!!
Kram!

Emmama sa...

Precis, fenomenet i sig - att få barn - är alltid fantastiskt att få följa! Och en nybliven pappa som lite nervöst ber om lite egen tid med familjen "det är ni med på va?", det var fint på nåt sätt. Och att Gustav the king (som hans pappa kallar honom) delar födelsedag med en prinsessa är såklart himla passande... ;) Kram!

Mallis sa...

Jag blev också tagen av Prins Daniels ord, men dina ord berör mig mer.

Vackert!

Och så sant.

Kram på dig och ha en underbar torsdag.

olgakatt sa...

Föräldraglädjen ifrågasätter jag förstås inte. Men jag rös av obehag inför den sorts liv denna stackars flicka fötts till. Inga egna val, inga åsikter, ingen religionsfrihet, ständiga livvakter.
Bara några exempel på total brist på mänskliga rättigheter.
Vad säger FN?

Saltistjejen sa...

ExPIAtriate wife,
ja visst är det så. En alldeles speciell känsla. :-)
Och ja Lill-Skruttan älskar ju dinosaurier och T-Rex speciellt! :-)
Kram!!


Emmama,
ååå tänk att det är Gustavs födelsedag idag!! Ja då får Prinsessan dela sin med honom. :-) Och ja, jag tycker Daniel var så söt. Fy det måste kännas konstigt att efter sitt livs upplevelse (förlossningen med allt vad det innebär) knyta slipsen och dra på sig kostymen och möta tusen fotoblixtrar....
Kram!!!!


Mallis,
tack!!
Kram!!


olgakatt,
ja, visst blir det ett väldigt annorlunda liv. Och JAG hade inte velat byta. Å andra sidan så tror jag kanske inte att Kronprinsesssan Victoria skulle säga samma sak?? Och jämfört med så många andra barn tror jag nog att detta lilla flickebarn kommer få en väldigt bra uppväxt.
:-)

Annika sa...

Vad förvånad jag blir över att hitta det här inlägget hos dig, my dear!!
Jag som icke-rojalist håller ju med om att det är fint för dem att de nu blivit fldrar, och vi vet alla hur stort det ÄR!
Sen tycker jag synd om den här lilla flickan. Rätt in i rampljuset och rätt in ett liv med plikter som hon PÅ INTET sätt valt.
Så gick mina tankar igårkväll och imorse.
Men, så var det ju för Vickan också.
Ack ja...
Jaja, nu ska vi önska dem alla lycka.

DET var stort att bli mamma, och att jag fick en flicka var liksom högsta vinsten för mig. Jag känner fortfarande den oändliga lyckan inom mig som jag kände då.
OCH det gör ju vickan och danne också.

Kramar!!!

Lotta sa...

Ja, lyckan att bli mamma och pappa är obeskrivlig. Efter lång väntan.

Våra barn som gör livet så rikt och underbart.

Jag känner mig så lycklig lottad som har tre friska barn.

Kramar!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
ja det är verkligen för MIN del det allra bästa. Även om jag har full förståelse och all respekt för de personer som INTE vill bli föräldrar. :-)
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Annika,
haha nämen blev du förvånad?! Ja jag är ingen stor royalist alls. Men just detta när barn föds det är SÅ speciellt tycker jag. Precis som jag skrev i inlägget. Att jag blev rörd handlar inte om att det var en Kunglighet som föddes utan just att Daniel var som så många stolta, rörda och tagna pappor är efter att de fått se sitt barn för första gången. DET är stort!!! Alla minnen och känslor från den egna tiden kommer liksom tillbaka. :-)
Så ja, detta tycker jag är sååååå mycket större, roligare och mer intressant än hundra kungliga bröllop tillsammans....! ;-)
Kram!!

Emma sa...

Det är fint, rörande, fantastiskt!! Anti-royalist eller ej har ju dessutom "den där familjen" alltid funnits där och man har följt dem sporadiskt i en slags evighetsrealitysåpa. Vare sig man ville eller inte.Föräldralyckan är så sk¨lvande stor. Härligt att den är likadan på slottet.

Fint skrivet. Pussa din prinsess- T-rex ;-)

Saltistjejen sa...

Emma,
ja inte heller jag är någon stor Royalist precis, men ett barn är ett barn och det ÄR ett mirakel! Och kärleken och känslan inför detta stora när man får barn är något jag verkligen kan förstå och "känna". Jag tror det är därför jag känner mig så rörd och glad för deras skull. :-)
Och tänk, du har både en prins och en prinsessa du! Ett helt Kungarike! :-)
Kram!!

Steel City Anna sa...

Jag gillar Daniel, en god talare är han också :) Vilket fint inlägg om föräldraskapet!

Coolaannna sa...

Visst är det roligt! Jag kände hur rörd och stolt jag blev när jag lyssnade på Daniel på morgonkvisten.

Egentligen är jag inte mycket för kungahuset men jag har alltid gillat Viktoria och Daniel. De är så folkliga och mysiga!

Här firar vi med prinsesstårta!!!

Kram Anna

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
ja, själv har jag dålig koll på honom men han verkar himla vanlig och "normalt" trevlig. Det gillar jag. Tack också för dina fina ord om mitt inlägg!


Coolaanna,
ja det är roligt tycker jag! Och jag håller med om att Victoria och Daniel verkar vara så folkliga och positiva personer med fötterna på jorden.
Kram!

Fru Sederblad sa...

Oj, vad fint skrivit av dig. Förstår precis vad du menar.

Saltistjejen sa...

Fru Sederblad,
tack! :-) Vad roligt att du tycker det.
Kram!

Mrs Clapper sa...

Åh en t-rex vad gulligt! Och t-rex tjejer behövs i världen! Trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Mrs Clapper,
:-) Ja det gör de nog. Världen behöver både prinsessor och dinosaurier. ;-)
Kram!!