onsdag, februari 29, 2012

Skott

Idag är det den tjugonionde februari. Skottdagen. Den där extra dagen som vi får efter att vi samlat på oss en massa extra strötimmar varje år.

Detta hittade jag om Skottdagen och Skottår på Nordiska Muséets hemsida:


Skottdagen 29 februari 2008 & 2012
Julius Ceasar lät skapa en fungerande fast kalender år 46 före Kristus - den julianska kalendern. I den bestämdes att skottdagen skulle vara den 24 februari och att vart fjärde år skulle månaden februari ökas med en dag d.v.s. ha 29 dagar. 

Så förblev det även då kalendern reviderades under påven Gregorius tid och 10 dagar togs bort. Nyheten 1582 var så viktig att den ändrade kalendern fick påvens namn. Viktigast var undantaget från den julianska regeln att stoppa in en extra dag vart fjärde år. Årtusenden, som ej var delbara med 400, skulle slippa skottdag. Alltså inte 1900 men däremot 2000. 

Den nya Gregorianska kalendern gick rätt efter årstiderna, men under 1600-talets stridigheter i Europa ville inte alla följa påven. Sverige gjorde ett försiktigt försök genom att utesluta skottdagen år 1700 men envåldshärskaren Karl den XII beslöt att Sverige fr.o.m. 1712 skulle återgå till den julianska kalendern. Först 1753 övergick Sverige till modern – gregoriansk - tideräkning. I det årets almanacka följs 17 februari av 1 mars.

År 2000 ändrades den gamla seden att låta 24 februari vara skottdag till den mer europeiska vanan att låta den 29 februari representera skottdag.

I mitten av 1800-talet kom seden - skämtet - att kvinnor får fria under skottår – eller bara på skottdagen till Sverige. Som ett led i borgligt flirtande blir seden under en period otroligt populär. Omkring 1900 och några årtionden framåt säljs t.o.m. vykort på temat "Akta dig karl. Det är skottår". Flickor ordnar skottårsbaler och soaréer och skriver inbjudningar och skälmaktiga anonyma brev – gärna på vers - till sina uppvaktande kavaljerer och till äldre inbitna ungkarlar. Vanligtvis stannade det vid att en flicka tog mod till sig och bjöd upp till dans. Frieriet var trots alla skämt ett mannens privilegium så länge en kvinna varken kunde försörja sig eller göra anspråk på ett fullgott liv som ogift. 

1944 skickade Nordiska museet ut en frågelista om skottår. Av de svaren framgår att "flirtseden" redan då verkar vara i avtagande. Skämtsamma kort skickades visserligen fortfarande. På ett står det "Möt mig bakom ladan kl. 9, så jag får lätta mitt hjärta. Ida" Sedan låg säkert några där bakom ladan och spanade om karln´ skulle dyka upp eller ej.

Jag tycker det är otroligt fascinerande att Skottår och Skottdagen alltså "skapades" i en kalender redan 46 år före Kristus! Alltså för mer än 2050 år sedan! Drygt Tvåtusenfemtio år sedan. DET hade jag faktiskt ingen aning om! Otroligt egentligen, är det inte? Att själva Skottdagen ligger i februari och inte i slutet av året hittar jag orsaken till när jag kollar wikipedia:


"Anledningen till att skottdagen ligger i slutet av februari snarare än vid slutet av året är att den gamla romerska kalendern, som användes av romarna innan Julius Caesarintroducerade den julianska kalendern år 46 f.Kr., började med månaden mars. Skottdagen placerades alltså i anslutning till romarnas nyår."

Och till er kvinnor som väntar in Skottdagen för att fria, till er säger jag: Grattis det är ert år i år! Och till er som kanske hittar er Kärlek i mars eller senare under själva Skottåret och därmed tycker att det är alldeles för långt till nästa Skottdag vill jag bara säga Skit i Skottdagen! Gör som jag själv och fria den dag ni nu känner för det, oavsett datum!! 

24 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Superintressant!! Jag hade lite förhandinfo, men inte så mycket. kul att läsa!

Anne-Marie sa...

Håller med dig - det går väl bra att fria när som helst. :) Tänk de som föds den 29 februari. Litet speciellt att bara ha "riktig" födelsedag vart fjärde år. Kramar!

Lotta sa...

Fint med mera info om den här dagen!!

Och ja, varför vänta med tex att fria ;)

Gillar en extra dag innan vi byter blad och kör igång med mars...

Kram!!

Annika sa...

Ja, jag hörde just lite på radio om skottdagen idag.
Har en kompis som fyller år idag.
HAHA, hon har bara en fölsis vart fjärde år, stackarn!
Konstigt nog är hon lika gammal som vi andra... ;)
Att fria ja---haha, rätt Saltis----det är bara att fria vilken dag som helst, brudar!!!
men det är en rätt kul gammal sed!
Kram!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
kul att du tyckte det var roligt att läsa. Jag tyckte själv jag fick veta lite mer. :-)


Anne-Marie,
japp visst kan man fria när man vill! OM man vill. :-)
Ja tänk de som föds 29 februari. Det måste kännas lite speciellt.
Kram!


Lotta,
tack! Och ja, det är lite roligt medSkottdagen. Ovant dock att skriva 29:e februari.
Kram!


Annika,
aha så du har en kompis som fyller år idag alltså! Lite speciellt. Och ja seden är lite roligt med frieriet. ;-)
Kramar!!

Loppan flyttar västerut... sa...

Tack för infon, mycket intrressant ju. Jag trodde det var en ganska i sammanhanget modern grej, men inte det nä. Jag funderar på hur det funkar för dem som fyller på skottdagen, har man 29 i personnumret då?
Ha en bra skottdag, fast det kändes lite knasigt att skriva efter att jag just läst Annikas blog... Trevlig onsdag helt enkelt.
Kram

Saltistjejen sa...

Loppan,
nej jag hade heller ingen aning om att det var såpass gammalt detta med Skottår och Skottdagen. och du nu måste jag kolla Annikas blogg! har inte hunnit in där nu på morgonen.
Kram!

Karin sa...

Visst är det spännande med kalenderkonstruktionerna! Jag tycker synd om Kopernicus, som visste hur man skulle fixa till det och som till och med fick påvens uppdrag att se till att almanackan snyggades upp. Men han vågade inte för då skulle han kanske ha sagt för mycket om det där med att jorden inte är universums medelpunkt, som man trodde då. Så han sa "pass".
http://www.karinenglund.com/2012/02/detta-avsnitt-far-ej-lasas/

Lisa sa...

Jätte spännande att läsa om Skottdagen/Skottar, fast först trodde jag det skulle handla om skolskjutningen i Ohio eftersom jag just vairt inne hos Annika. Jassa, var det du som friade Saltis ;-)? Där är jag lite gammalmodig...tycker det är mannen som ska fria haha! Men har absolut inget emot tuffa brudar som inte bryr sig...thumbs up!
Kramar, Lisa

Lisa sa...

...det där blev lite fel tror jag. Jag menade...inte bryr sig om traditionen att mannen friar...
Kram

Saltistjejen sa...

Karin,
ja det är det! Och du jag håller med dig om att det var synd om Kopernicus! Tack för länken till din post om Kopernicus också. Och vad intressant att det förändrats så mycket detta med läsning. Men vi tar det ofta så självklart att alla faktiskt kan och få läsa. Man glömmer att det inte alltid varit så och att det fortfarande inte är så på så många ställen i världen.
Kram!!


Lisa,
nej jag har inte tagit upp skolskjutningen. Fruktansvärt!!!! Annika skriver om detta med skolskjutningar idag på sin blogg. Jag har inte alls orkat riktigt. Ett så hemskt ämne, men kanske kommer något om det också. Senare.
Och ja, hahaha det var JAG som friade för jag var otålig!!! ;-)
KRAM!

Emma sa...

TACK , jag var totalt ovetande om historien bakom.

Jag hade en klasskompis som fyllde den 29:e. På den tiden var vi så små att det inte alls var fördelaktigt att bara ha fyllt ett par gånger. "Ha, ha du är bara två år!" retades vi...

Usch, skolskjutningen i Ohio. ännu en. Jag är ju helt insnöad på skolskjutningar och förutom att vi fortfarande jobbar lite inom projektet fr. förra året så skriver jag en uppsats om verbala direkt och indirekta hot i anslutning till just skolskjutningar nu. Jag orkar knappt ta in mer, det Är så sorgligt att det typ en gång i halvåret, händer något liknande någonstans. över 600 fall världen över! Det är ett obehagligt fenomen som påminner väldigt mycket om terrorism. Det är statistiskt ganska otroligt att man själv ska drabbas, men det sätter skräck i väldigt många fler än de drabbade.

MEN, nu var det ju Skottåret vi pratade om! Ha en bra sista dag i Februari!

olgakatt sa...

Hoppsan! Att man hade flyttat skottdagen från den 24 till den 29 februari visste jag inte. Men jag förstod att tidningen METRO var fel ute i går när den hävdade att det var skottdagen i går.

Man är rätt tacksam att de flesta länder rättar t ex sina flygtider efter samma kalender som vi. Det finns ju ett antal olika i olika religioner och kulturer.
Litet kul är det också att ryska oktoberrevolutionens årsdag infaller den 7 november eftersom Ryssland inte bytte kalender förrän efter revolutionen.

Saltistjejen sa...

Emma,
oj tänk att du också känt någon som fyller år på Skottdagen!
Och ja skolskjutningen är så hemsk! Fruktansvärd!! Jag visste inte att du skriver om just dessa "fenomen". Och ja, det är väldigt likt terrorism just för att det handlar om desperata människor som inte bryr sig om någon annan, och so själva tänker ta livet av sig i och med handlingen. Det blir så läskigt likt självmordsbombare tycker jag. Så hemskt!!
Och du, hoppas även ni får en fin sista februari!
Kram!!

Saltistjejen sa...

olgakatt,
aha där fick du veta det då! :-) jag har för mig att jag läste det för ett antal år sedan, men har sedan inte tänkt så mycket på det. Oj hävdade Metro att det var skottdagen igår!! Där ser man. Vissa journalister har svårt med matematiken... :-)
Oj, det där med ryska kalendern kände jag inte alls till!
Man lär sig något nytt nästan varje dag.
:-)

Marie sa...

Visst är det lite konstigt att det kommer en extra dag då o då! Jag blir alltid lika fascinerad varje gång det händer! :)

Håller med, vill man fria en annan dag så går det alldeles utmärkt! :)

Saltistjejen sa...

Marie,
ja det är ju lite kul. Särksilt som det egentligen är ett klart bevis på att vi människor inte bara kan låta "tiden vara" utan måste dela in den i något som är jämnt delbart med något haha! :-) och när det inte riktigt passar våra kalendrar då justerar man på det här viset. :-)
Fram för fler kvinnliga friare säger jag med! Särskilt i Sverige som ju är så jädrans framåt vad gäller kvinnors och mäns jämställdhet, där tycker jag minsann att det borde vara lite mer jävlaranamma i kvinnorna vad gäller detta med frieri också! :-)
Kram!

Steel City Anna sa...

Intressant om skottdagen!

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
Tack! :-)

Petra H sa...

idag går vårt amerikanska visum officiellt ut!!! ja, det var väl inte gilitgt längre eftersom O inte längre jobbar i Puerto Rico ;-) Snart två år sedan vi flyttade tillbaka till Europa!

Anna K sa...

Haha! Vad roligt, jag skrev just om det i min blogg också om än väldigt mycket kortare, för enligt killarna har de inte pratat om detta i skolan i dag och det tycker jag är superkonstigt! När det finns så mycket intressant info om var hur och varför vi har en extra dag vart fjärde år!! Kul att fler än jag nördar in på detta!
kram

Saltistjejen sa...

Petra,
oj tänk vad fort de här åren har gått ändå! På många vis. Tycker inte det känns SÅ länge sedan vi hälsade på er i PR.
Kram!!


Anna K,
haha japp visst borde de prata lite om det i skolan kan man tycka! :-)
Kram!!

Gnuttan sa...

Här räknas den 24:e fortfarande som själva skottdagen och just i år fick vi faktiskt ett kvinnligt frieri den dagen i bekantskapskretsen. Det var flickvännen till min pojkväns chef som tågat in på kontoret, framför alla kollegorna, med blommor i handen och friat. Lite kul ändå (även om det så klart är fritt fram för kvinnor att fria året om)! :-)

Saltistjejen sa...

Gnuttan,
aha där ser man! Kul med frieriet!
:-)