fredag, februari 24, 2012

Ingen snö men namnstorm

Tydligen snöar det runtomkring oss. Ser på flera bloggar och Facebook statusar från områden runt NY att det kommit snö. Mycket sådan också. Men här lyser den med sin frånvaro. Här regnar det bara. Grått ute och regn. Jaja, det är som det är. Jag har börjat ställa in mig på att det inte blir någon snö mer denna vinter...

Däremot verkar namnvalet till den nya lilla prinsessan orsakat en mindre storm bland många svenskar. Oj vad många åsikter som susar runt i medierna nu. Hörde just Herman förfasa sig, och jag har åtminstone en kompis som håller med honom till 100%. Sedan har jag kompisar som inte alls kan förstå varför vissa ogillar det icke-traditionella, icke-royalistiska och icke-svenska namnet. Och däremellan finns alla som tycker att det känns ovant och väldigt överraskande. Men som kanske inte bryr sig så mycket mer än så. Till den skaran hör nog jag själv.

Personligen hade jag nog tyckt det varit roligt med ett mer traditionellt svenskt namn på en eventuell framtida svensk Drottning. Men det kanske är mer för att jag vurmar lite väl mycket över det skandinaviska och svenska. Just som utlandssvensk tycker jag det är lätt att känna lite extra i hjärtat för just det traditionella svenska. Något som knyter det nya till vår historia och vårt kulturarv. Men namnvalet är ändå inget jag förfasar mig över. Jag tycker att Estelle helt klart var ett otroligt otippat val men jag tycker att det är ett mycket vackert namn. Även om jag själv föredrar dess latinska version Stella. En sak jag funderade lite över i morse när jag såg namnet var att barnet kommer att få ett mycket franskklingande namn nu. Eftersom det kungliga efternamnet ju också är franskt. Kanske är namnvalet ett sätt för Kronprinsessan att visa att hon faktiskt är stolt över sin tidiga invandrarbakgrund?? Vad vet jag?

Jag vet att namn och namnval ALLTID väcker många känslor hos folk. Oavsett om det gäller namn på egna barn, syskons barn, vänners barn eller offentliga personers barn. Det skapar ofta ofta ofta diskussioner. Ibland även debatt. För vanligt. För ovanligt. För modernt. För gammeldags. För udda. För trist. Eller så ger namnet bara speciella associationer. Positiva eller negativa. Ofta personliga sådana. Så hette min gamla fröken. Så hette killen som retade mig i skolan. Så hette min idol. Så hette min första kärlek. Sådana saker funderar varenda förälder på då de ska försöka hitta ett lämpligt namn till sitt barn. Och det är ofta inte helt enkelt.

Vad tycker ni?
Gillar ni den nya lilla prinsessans namn? Eller tycker ni att det är ett otroligt oansvarigt och dåligt val till ett barn som ju faktiskt inte är vilket barn som helst? Oavsett vad man nu tycker om Monarkin, så har vi den ju och om den får vara kvar kommer detta lilla barn en dag att bli svensk drottning.
Eller kanske tycker ni att det bara är gammalmodigt att ens fundera i de banorna där folk har sådana åsikter om plikt och tradition? Borde inte alla föräldrar få välja precis det namn de själva tycker är fint och passar sitt nyfödda barn? Ett namn som betyder något för demHur ser ni på namnvalet? Jag är lite nyfiken.


*) Bilderna i detta inlägget är hämtade från nätet:
http://www.dn.se/ekonomi/lattare-namn-forbattrar-karriarmojligheterna
http://www.collective.se/svenskt-hantverk-moter-modern-design/
http://shop.textalk.se/se/articleimage.php?id=7129&image=7943027&fullwidth=1&fullheight=031 kommentarer:

Lotta sa...

Först och främst håller jag med dig i det du skriver Saltis! Verkligen. Sedan är jag kanske så "mellow" att jag inte ens har en riktig uppfattning. Tycket det är föräldrarnas beslut å ena sidan, är man tronarvinge å andra sidan, kanske det är fler "variabler" som det borde tas hänsyn till?

Estelle var helt optippat, jag blev förvånad när jag såg det men nu har det börjat sjunka in...det blir nog bra! Stella hade varit tuffare tycker jag ;)

Ska bli spännande att se vad andra skriver och tycker!

kram!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
haha ja jag känner nog lite som du där. Å ena sidan och å andra sidan. Och egentligen har jag inte sådär väldigt starka åsikter i frågan. Troligen för att jag inte bryr mig så mycket om det kungliga rent generellt. Jag tror också att man kommer att vänja sig. Så som man gör med namn.
Kram och hoppas ni har det bra i snön!!

Annika sa...

DU vet vad jag tycker.
HAHA.
Bottennapp och lågvatten på gräns till WT.
Varför Estelle?
VARFÖR!!?
För att en amerikanska hette så som var gift med ngn B-dotte en gång?
NU har knugahuset blivit ännu mer urvattnat.
Japp, de har de.
SÅG att Republikanska föreningen fått in massor med nya medlemmar.
I am SO NOT ÖVERRASKAD!!

Jag hade verkligen hoppats att de valt ngt riktigt gammalt drottningnamn istället.
Ingrid, Astrid, Eleonora, Hedvig...
DET finns ju så många vackra namn där att ösa ur.

Drottning Estelle av Sverige låter som ett skämt.
NEJ. Om detta tycker jag ICKE!
OCh ja, det står jag för.

Estrella, nej isst ja...estelle...
NOOOO!!!

Aja, nu har jag sagt mitt och du är INTE förvånad....

OCH nu ska jag ha semlor!!
HIHI!!!

När det blir en prins sen döper de väl honom till Ronny eller Elloit eller Kevin...
Himla svenskt!!!

Kramar!!

Saltistjejen sa...

Annika,
du kan sälla dig till min ena vän då som numera säger att Herman är hennes idol.... ;-)
Även jag hade gärna sett ett mer klassiskt svenskt namn men är inte emot Estelle. Alls. Kanske tycker jag det var lite konstigt att de valde just Estelle men de måste tyckt det var ett vackert namn som betydde något särskilt för dem. Jag tror man kan vänja sig. :-)
Åååå tänk att du redan bakat dina!!! :-)
KRAM!

Monica sa...

Det känns som föräldrarna fick bestämma två namn, sina egna mammors, Silvia och Eva, så blev det rättvist, sedan har kungen bestämt de andra tror jag:-))). Han gör ju inte alltid de bästa val...

Lisa sa...

Haller med Annika till 100%. Estelle later helt fel i mina öron & det blir ingen fin "flow" med de andra namnen! Synd!
Kramar, Lisa
PS. Ingen som verkar ha märkt att prinsessan Madeleine var franvarande. Ja, jag vet att hon bor i NYC, men ända...

Victoria sa...

Jag ska erkänna att jag inte alls tycker om namnet på den lilla prinsessan, men jag antar att man vänjer sig som med allt annat. Jag vet inte om Herman Lindkvist är rätt citerad i tidningarna, det låter lite hårt tycker jag, men i sak har han rätt. Det finns så många fina kungliga namn som de kunde ha använt; Alice, Beatrice, Märta...
Men det är deras barn och det är de som bestämmer.

Fast jag tycker inte om det.

Många kramar och trevlig helg!//Vic

Saltistjejen sa...

Monica,
tror du det?? Hm, jag vet inte. Jag tror nog de valt alla namnen själva. Skulle nästan tro att om deras föräldrar hade fått välja hade de valt mer traditionella namn?
Kram!


Lisa
så Madeleine var här alltså. Där ser man.
Och ja namnen kanske inte flyter på så bra, men det är ju sällan man säger alla sina namn? Jag tycker Estelle är vackert men har ännu inte vant mig vid att det är namnet på en blivande svensk tronarvinge.
Kram!

Saltistjejen sa...

Vic,
du är verkligen inte ensam. Så många svenskar som tycker som du. Jag lyssnade på Herman själv i länken på Aftonbladets hemsida där artikeln är som jag länkade till, och jag kan berätta att han verkligen talade med kraft MOT namnvalen. Sett ur sin egen personliga synvinkel och ur ett svenskt historiskt perspektiv.
Kram!

Sahra sa...

Jag har en släkting osm heter Estelle. Älskar det namnet. Låter varken som en chipssort eller porrklubb eller vad Herman nu sa. Victoria och Daniel har väl visat hela tiden att de är moderna och går lite sin egen väg. Som med bröllopet. Skulle hon gå in med pappa kungen eller med Daniel. Där blev det ju också ramaskri.
Nu är jag ju republikan så I couldn't care less om namnet. Jag tycker däremot att det är oförskämt och skitfånigt att ifrågasätta deras val av namn.

Petra H sa...

Jag blev också lite paff över namnvalet men herregud, de ska väl få bestämma själva namnet (namnen) på deras dotter! Blir riktigt illa berörd av Hermans utbrott!! Snacka om att vara fördomsfull... kan inte vara kul att heta Estelle (alltså andra som heter det) i Sverige idag, eftersom så många tycker att det är gräsligt, nattklubbsnamn eller tom white trash-namn :-( Jag tycker att det är ett intressant namnval eftersom de på så sätt lyfter fram en annan Estelle Bernadotte som väl varit helt okänd förut.
Stor kram!

Saltistjejen sa...

Sahra,
jag är inte heller någon rojalist men tycker det är roligt med just namn och namnval i största allmänhet. Oavsett vilket barn det gäller. Och självklart blir det lite extra "krut" i diskussionen när det handlar om offentliga personers namnval. :-)


Petra,
ja visst är det det så att man tycker att folk skulle kunna framställa sina åsikter på ett något mer finstämt vis. Jag förstår Herman på ett sätt dock. Just detta att det handlar om historia, vilket väl ligger just honom extra varmt om hjärtat. MEN det gör ändå inte att man ska uttrycka sig på vilket sätt som helst tycker jag. Visst ska man ha sin åsikt och få säga den, men kanske kan man göra det på ett mer sofisitkerat vis? Nu råkar detta tyvärr vara ett av dagens stora problem i vårt moderna samhälle tycker jag. Det att ALLA verkar ha rätten till att uttrycka sig precis hur de vill i media. Oavsett om det är i en intervju i TV eller i en tidning, eller om det är på en blogg eller via FB och/eller Twitter, tycker jag man bör visa lite respekt. Självklart ska man få ha rätt till en egen åsikt och rätt att säga den, men jag tycker som sagt att alla borde tänka ett steg längre innan man skriver/säger det första som som kommer upp. Det handlar ändå om personer och känslor och jag tycker att man där ska visa lite hänsyn också och inte "hoppa på" folk.
Kram!

Emma sa...

Jag tycker att det är högst obehagligt att Herman uttryckte sig som han gjorde och att så många håller med. Jag tycker att det är just detta som är obehagligt med monarkin i stort, trots att jag inte är väldigt engagerad emot. Jag som bor i franskspråkiga Montréal har bekanta vid namn Estelle och...nä det är väl inte så viktigt ens vad JAG tycker om det namnet. Jag Är övertygad om att svenska folket kommer att vänja sig. "Madeleine" klingar f.ö inte heller särskilt svenskt. Inte Victoria heller, i grunden. Någon gång måste ju vara den första. Och NU kommer ju Estelle klinga supersvenskt i framtiden. Så kan det gå. Jag känner en liten rebellisk triumfkänsla i detta, trots att det är en sån världslig sak. Och ja, Petra, vem VAR egentligen Folkes fru? Finns det ett dolt budskap, en hyllning till henne i detta namnval? Spännande...

Nä, låt dem välja namn fritt. Jag tror tvärtemot många att monarkin i Sverige är chanslös om den inte moderniseras. Tror inte att fler blev republikaner idag för att de tycker att Estelle är så fult utan för att de tycker att alla ska få välja vad deras barn ska heta. Framtida drottningar eller ej.

Saltistjejen sa...

Emma,
Jag kan hålla med dig om att sättet på vilket detta diskuteras i media är under all kritik i många fall. Där Herman är ett riktigt bra (eller kanske inte så bra) exempel på detta. Jag hade själv gärna sett ett mer svenskklingande traditionellt namn på en framtida drottning som ska representera Sverige, men har tycker att alla har rätten att välja de namn man vill till sina barn. SEDAN tycker jag i och med diskussionen kring monarkins vara eller inte vara, att just kravet på modernisering INTE fungerar riktigt. Alltså i ett modernt samhälle då kungligheter ska ha samma rättigheter som alla andra vanliga dödliga så känner jag att de också borde ha samma skyldigheter, vilket de inte har. Och det är kanske här jag inte får just monarki och modern demokrati att gå ihop??? För i mina ögon så borde kungligheter ta även andra saker i beaktning vad gäller sina val och sitt leverne. Just FÖR att de är kungliga och därmed representerar landet i en helt annan utsträckning än någon annan person. Men jag är ju emot hela den grejen egentligen. Jag tycker alla ska ha rätt till sin egen frihet vad gäller olika val i livet. Även Victoria och Daniel. Och där som sagt, krockar mina åsikter och jag inser att Monarki är sååå förlegat. ;-)
Kram!!

Annika sa...

Word salts!
WORD!
SÅ otroligt förlegat.
OCH ska man sitta där på sin tron med apanage och stöd ska man nog inte förnya och modernisera alltför mkt. Knugahuset ska väl vara lite om en saga, eller ngt sånt...(när det nu finns ett knugahus)
DET förpliktigar, och det tycker jag ett drottningnamn gör också.
DE får ta den här kritiken från Lindkvist och flera andra. DEN kommer de att tåla.
Den SKA de tåla. De visste nog att de skulle bli storm då de valde Estelle.
OCH Republikanska Föreningar har nu fler medlemmar än ngnsin.
USCH vad tröttsamt förlegat och enfaldigt det är med knugahus...
KUL diskussion detta, dock...
Jag följer den med intresse.

OCH DU, det slutade med att Lotta bakade semlor och kom över med dem. Mina blev MISSO!!!! Jag stod för grädde och mandelmassa och Lotta för supergoda bullar (som var perfekta).

KRAM igen, Saltis!

Folkes fru var amerikanska fö.

olgakatt sa...

Hörde på kulturradion en diskussion om prinsessnamnet där man filosoferade över ett kulturellt namn. Rullgardina, Selma, Elsa eller Kristina med K. Pippi var också på tal.
Äntligen några som hade den hälsosamma ironi jag saknat de här dagarna när jag måst stänga av radion för det mesta. Herman L är för patetisk om han nu menar allvar. Sen kan man ju hoppas att det stackars barnet slipper att bli drottning alls. Det ligger ju i framtiden och vid det laget har Sverige förhoppningsvis gjort sig av med monarki och livegenskap för en enstaka familj.

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag är säker på att förstått innan att namnet skulle väcka debatt. :-)
Och ja jag tycker att det är svårt att fösvara en monarki i en modern demokrati. Inget on om kUngafamiljen och framförallt inte Victoria och Daniel vilke jag tycker verkar vara otroligt genuina och härliga personer. Det man sett i media då. ;-)
Men hela grejen känns sååå 1700-tal eller så. Du vet Tudor!!! Fast det var redan på 1500-talet det. När vi hade Gustav Vasa. :-) Men just detta att ha en kung som inte får lägga sig i politik alls och därmed inte har rätt att uttrycka sina åsikter om saker som sker i världen och det samhälle han själv till viss del representerar, men som ändå står över alla lagar. DET känns såååå konstigt!!!!
Kram!!


olgakatt,
haha ja Pippi hade kanske varit ett bra namn. Stark svensk anknytning och förebilden är ju underbar. :-)
Och ja monarkin ÄR förlegad. det tycker även jag. Och jag tror det är därför dessa debatter hela tiden blommar upp. Det är svårt att förena dagens samhälle med monarkin. Vad ÄR egentligen Hovet? Är de en "saga" eller är de vanliga personer av kött och blod? Jag tycker ju det senare och då blir det omöjligt att säga att de inte ska få göra vissa saker, eller att de måste göra andra. Men som hovfolk och Kungafamilj blir det väldigt konstigt om de ska "leva under samma rättigheter och skyldigheter" som andra utanför hovet... Tycker jag.

Emma sa...

Nä, ett modernt kungahus går kanske inte att tänka sig. Men ett kungahus öht går ju inte, om man tänker efter, att ha i en demokrati. Som du säger, Saltis. Men jag tror faktiskt att en sån småsak som att välja ett namn som inte folk känner till inte är tillräckligt för att störta monarkin. en värdlsig sak.

Men man ska alltid vara snäll mot nyblivna mammor!! (vare sig de har "Sveriges högsta socbidrag eller ej) Och mot små bebisar.Så det så. Vet hut, Herman! ;-)

Saltistjejen sa...

Emma,
:-)

Desiree sa...

Jag gillar namnet de valt. Tycker att de är coolt att de valt något helt annat än de traditionella gammla kunga namnen. För många som heter samma blir ju lite tråkigt i längden. Daniel och Victoria är de nya moderna kungligheterna och det känns självklart att de ska ha ett lite "lättare" inte så tungt och mer modernt namn på sin dotter. Estelle tycker jag är fint och det funkar bra internationellt också. Det finns många gammla fina namn som är skandinaviska men många gånger funkar de väldigt dåligt internationellt. En framtida drottning kommer ju resa mycket och befinna sig i internationella kretsar och då underlättar det med ett namn som fler kan förstå och uttala.

Jag tycker detta med just namn och namnval är väldigt interessant.
Estelle känns fint för min del. Men alla har vi olika relationer till olika namn. Man påverkas av andra man känner som har namnet och personer man mött. Man får olika känslor och relationer inför namn. Smaken kan verkligen skilja sig åt mycket från person till person.
Kram!

Emmama sa...

Åh vilken kul debatt! Jag satte all världens morgonkaffe (ja, så KAN man säga) när jag hörde namnvalet Estelle just för att det känns som ett väldigt oklassiskt namn. Jag har SÄKER på att det skulle bli Astrid! Samtidigt är det ju inget trendigt namn så kopplingen familjen har till namnet måste vara stark och mycket betydelsefull. Och det är ju fint. Och som nån skrev så ska man vara lite försiktig när man kritiserar nyblivna mammor för val de gör. Och jag hörde Hermans kommentar och blev verkligen förvånad - inte minst för att han ju har en personlig relation till Victoria, väl? Men, samtidigt tycker jag han har rätt. Jag tycker personligen inte alls om namnet.

Jag tycker monarkin är ett felaktigt och odemokratiskt system. Jag lider med denna lilla flicka som aldrig kommer ha möjlighet att leva i den frihet som vi ska vara så stolta över att vi har i Sverige. Hon kommer aldrig kunna cykla till dagis och promenera till närmsta glasskiosken och köpa glass med kompisarna. Det är priset som individer måste betala för detta kungadömejippo som kostar en massa pengar.

Och så alla saker som skrivs på facebook - att de inte kan förstå hur människor kan gnälla och inte vara glada när ett barn fötts. Det finns nog ingen som inte glädjs åt nyfödda barn och deras föräldrar men att kritisera monarkin är inte att GNÄLLA.

Namnval är ju alltid känsligt och jag har själv en bekant som döpt ett av sina barn till ett namn som för mig bara bekräftar att ibland är det så att föräldrars kreativitet går bananas! Nu vågar jag inte skriva namnet här men jag får väl maila dig... ;) Hon pratar ofta om att folk ska få välja namn själva och att människor inte ska lägga sig i. Jag antar att hon fick en viss kritik för sitt namnval. Visst, så måste det vara men nånstans måste ju folk sluta larva sig. Ditt barn ska leva ett helt liv med det namn du väljer. De ska vara barn, vuxna och söka jobb med det namnet.

Joråsåatte, jag borde kanske skriva ett egen inlägg om jag har så mycket att säga..?

Kram!

Katarina sa...

Visst kan man bli populärare som tidning om man ger sig in i namn debatten, man säljer mer och får större publicitet!

Ja, vad har Herman egentligen sagt, det vet vi nog ingen! Han liksom svenska folket har rätt att ha sin åsikt! Fast klart är att Hermans åsikt är av större intresse, än min och din.

Klart att alla föräldrar får välja sina barns namn, det är en rättighet. Ingen kan väl påstå annat?

Jag bryr mig inte om namnet, utan tycker det är mer intressant att se hur röstern går där hemma i Sverige. Det ser än en gång ut som att det är viktigt för en svensk att man tycker lika, lagomheten genomsyrar nu Sverige. Likaså är det inte populärt att ha en avvikande åsikt, detta väcker känslor i lagomhetens land.

Själv kommer jag att tänka på de gamla fula Skoda Estella bilarna som rullat runt i världen, sedan blev jag sugen på snacks när jag hörde namnet.

Jag är glad för att kungahuset nu har annat i ljuset att glädjas över än alla de andra trista skriverna som också pressen försökt tjäna sinapengar på.

Namnfrågan är aboslut en lönsamhetsfråga av största grad! Hoppas Estrealla företaget också nu ser sin chans att lansera ett prinsess snacks!

Kram

finelinan sa...

Jag tycker att Estelle är ett jättefint, om än överraskande, namn på en liten prinsessa, Däremot tyckte jag inte att hennes andra namn passade ihop, men det är klart, de är ju från mormor och farmor och Mary kommer väl från danska kronprinsessan som antagligen blir fadder till barnet. Men man kunde kanske gjort något med uppställningen så att det klingade lite bättre? Kanske satt det "bakochfram"? Mary Ewa Silvia Estelle. Det tycker jag lter bättre, men man gör kanske inte så i kungliga kretsar? Men, tilltalsnamnet har jag inga problem med. Prinsessan Estelle låter jättefint tycker jag!

bettankax sa...

Jag tycker Estelle Bernadotte låter hur bra som helst. Internationellt gångbart och dessutom hoppas jag innerligt att hon slipper bli drottning.
Ha en fin helg och lycka till med semmelbaket:)
KRAM!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja jag tycker också om namnet. Det är vackert och som du säger fungerar det bra internationellt också. Fast det finns ju flera mer "traditionella kungliga" och/eller svenska namn som också fungerar bra där.. Det jag tycker känns lite roligt är att de verkar ha en personlig anknytning till namnet och det är ju alltid speciellt.
Kram!!


Emmama,
ja, även jag blev otroligt förvånad och överraskad när jag såg namnvalet. Jag ska också säga att jag personligen vurmar mer för något mer traditionellt svenska namn i allmänhet, men jag tycker samtidigt att alla föräldrar ska ha rätt att bestämma sina barns namn. MEN visst, det finns alltid namn man själv reagerar mot, och jag vet ju inte vilket namn din vän valt men man hoppas ju någonstans att folk tänker just så, Att deras barn ska bära sitt namn hela livet.
Sedan ang monarkin så har jag svårt att se en modern sådan också. Det är svårt om inte omöjligt att förena en monarki med ett modernt samhälle tycker jag. Just för sådana här olika frågor som dyker upp om frihet kontra ansvar. Skyldigheter vs rättigheter. Och jag får inte ihop det riktigt.
Du, maila mig gärna namnet också för nu blev jag sååå nyfiken! ;-)
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Katarina,
ja jag tror också att medierna tjänar otroligt mycket på sådana här händelser. Och jo, jag lyssnade på en intervju med Herman som finns på den länk jag har länkat till i inlägget här och han var verkligen negativ på alla vis till namnvalet. Sedan håller jag med dig om att det mest intressanta i detta är att se reaktionerna i Sverige. Och visst är det så, att sticka ut är jobbit. Att tycka annorlunda. Fast i detta fallet känns det som om det mer är typ tre grupper och de flesta är i ngn av dessa. Antingen tycker man att namnet är jättefint och att alla föräldrar ska få välja hur de vill eller så är man väldigt emot, eller så tycker man att monarkin inte fungerar..... Lite så tycker jag det känns när jag läser om reaktionerna.
Kram!!!


finelinan,
jag tycker också namnet är fint och det kommer vara internationellt gångbart. De andra namnen känns mindre betydelsefulla ändå tycker jag eftersom det inte är namn man kommer att höra. Som med allas namn. Man bryr sig ju inte nämnvärt om vad kompisen eller grannen eller kollegan heter i 3:e namn...? :-) Och ofta är ju sådana namn mer släktnamn vilket även i prinsessans fal då hon fått namn efter både mormor och farmor.
:-)


bettankax,
ja jag håller med dig. Jag har svårt att se hur monarkin ska överleva i framtiden. Att ha folk som "ska stå lite över" i vissa fall men vara som alla andra i andra fall känns konstigt. Särskilt med tanke på att enda anledningen till det är genetiskt arv...
Tack för lycka till:et också! Vi får se om det ens blir idag. Det beror på....
Kram!!

Jenny sa...

Jaa du, vad mycket man kan tycka och tänka om nåt som man ju egentligen inte har ett smack med att göra (Jag skattar ju inte ens i Sverige, så jag kan inte ens gnälla över apanaget :-)), men det gör man!!
Jag tycker att Estelle var, tja... först tycker jag att det lite sånt där, och ursäkta all världens fördommar, men liksom bonn-trendigt, liksom som när "alla" döpte sina killar till typ Kevin etc, för att det typ var coolt på engelska. Men sen tänkte jag att ok, Estelle är kanske fint, det är nog inte det jag har emot det hela, för visst kan det väl vara ett kungligt namn, det funkar. Nej för mig tror jag att det är resterande namn som helt förstör. 1) Jag förstår att man vill döpa sina barn efter farmor/mormor, men en kronprinsessa är INTE vilket barn som helst, tyvärr, hon har lite historia, får hålla med Herman där 2) Jag tror att jag läste nånstans att farmor dessutom heter nåt som om det var Margareta eller Kristina i mellannamn, det hade väl varit jättebra att ta fasta på det då, och slagit två flugor i en smäll? Inget fel på Eva/Ewa, absolut inte, men jag får INGA kungliga vibbar av det ;-). Jag tycker att det känns lite som om de försökte vara tvärt-emot lite för mycket, att välja ett annorlunda förnamn tycker jag hade varit helt ok, men då kanske man kunde ha tagit typ Estelle Desirée Margareta Sibylla eller nåt, liksom blandat. Nu blev det bara för mycket - Och att så slänga in Mary på det, som helt udda (ok, om de är kompisar med danska kungahuset, men då kanske en hyllning till drottning Ingrid varit lite mer lämplig?)!?? WTF, liksom, ha ha. Sammantaget tycker jag inte att det är nån höjdare, men man lär ju säkert vänja sig ändå och man behöver ju inte tänka på alla namnen varje dag ;-). KRAM!!

Annika sa...

Allt jag har att säga är: grattis lilla Estelle! Välkommen till världen. Och till alla tyckare: ta ett djupt andetag eller kanske ett glas vin ;).

Saltistjejen sa...

Jenny,
hahaha ja du. Jag tycker faktiskt inte att de andra namnen känns så relevanta alls. Det är så sällan man hör eller ens tänker på folks andra, tredje eller XX:e namn. Det är ju tilltalsnamnet som folk "känner till" på något vis.
:-)
Kram!!


Annika.
fint! :-) Så ÄR det ju egentligen!
Men jag har ändå förståelse för att folk bryr sig när det gäller en person som en dag kommer att representera Sverige. OM monarkin fortlever såpass länge då. Sedan kan man tycka vad man vill om ATT folk har åsikter. Själv tycker jag kanske främst att det som är negativt är HUR många väljer att UTTRYCKA sina åsikter. Att tycka är en sak men hur man framför sina tankar är en annan. Och jag tycker att man alltid bör framföra sina åsikter på ett hänsynsfullt och respektfullt sätt.
Kram!!

Annika sa...

Hej igen,
Ja, alltså jag är inte på något sätt emot yttrandefriheten men med tanke på kungligheter som super, håller på med droger, kraschar bilar, är otrogna, hatar varandra inom familjen, osv., så är ett namnval inte speciellt viktigt för hur detta barn en gång i tiden kommer representera Sverige eller monarkin (eller inte). Det blir så skevt alltihop. Som Shakespeare skrev: "What's in a name? That which we call a rose. By any other name would smell as sweet." :)

Saltistjejen sa...

Annika,
nej du jag håller med dig till stor del. Namnet är verkligen inte det viktigaste i frågan om monarkins vara eller inte vara. Det är en så mycket mer komplex fråga än så.
:-)