fredag, februari 10, 2012

Fredagstema - Att slänga bort

Återigen fredag och nytt Fredagstema. Musikanta vill idag att vi ska skriva om "Att slänga bort". Ett tema som är mer eller mindre ständigt aktuellt här hos oss. För bor man i en walk-in-closet så behöver man rätt ofta rensa. För annars trängs man snart ut av saker som tar plats. Alltså rensas det regelbundet här. Dock har jag svårt att slänga en hel del saker. Jag är nog till naturen mer en Samlare än en Städare tror jag. Men jag har blivit bättre. Det jag har sparat under vår tid här i New York är en del barnkläder som tillhört Lill-Skruttan. Några för att de är så söta och andra av nostalgiska och emotionella skäl.

En klassiker vad gäller "slänga bort" är väl när man ska försöka ta itu med alla saker man släpar runt i sin handväska...?!

Rent generellt har jag annars upptäckt att det GÅR att slänga bort saker och rensa, men det måste gå en viss tid först. Tid mellan användandet av sakerna och rensningen. När jag rensade vårt gamla källarförråd innan vi flyttade hit, så hittade jag en massa smått och gott i kartongerna där. Sådant som flyttat med ner från min pluggtid i Umeå, och annat som kommit från mamma när hon sålde villan. En hel del av det jag tidigare inte förmått kasta kunde jag nu med lätthet lägga i "slänga-högen". Så ja, lite tid kan ibland göra susen.

Tid ja. Det leder mig in på nästa fundering kring detta med "slänga bort". För man kan ju även tänka på den här frasen "slänga bort" men då komma in på helt andra definitioner än att just städa. Som t ex i betydelsen "slösa med". Man kan "slänga bort sin tid" på onödiga eller dumma saker. Vissa personer går till och med så långt att de säger sig ha "slängt bort sitt liv". Det hoppas jag såklart är en överdrift. En känsla som de, just när de säger detta, känner stämmer med verkligheten men som efter lite eftertanke eller då lite mer tid passerat (återigen detta med att en viss tid måste förflyta...) kanske inser att det inte var riktigt så illa ändå.

Så mycket om "slänga bort".
Nu till dagens och helgens planer. Det ser ut att bli en ganska fulltecknad helg för min del. Ikväll ska jag träffa några f.d jobbarkompisar. Det kommer bli Margaruitas på en närliggande mexikansk restaurang. Det ser jag fram emot. Sedan ska jag träffa andra f.d jobbarkompisar imorgon. Även då på en mexikansk restaurang, men i West Village. Oj, vad mexikanskt det blev! Och så ska jag baka en himla massa cupcakes. Och på söndag är den konsert som Lill-Skruttans dagis anordnar. Jag är med och arrangerar den så det kommer bli lite förberedelser inför den. Säkert både under lördagen och så på söndag morgon. Och efter konserten ska vi sedan träffa en av de svenskor jag lärde känna på förra årets Skrivarkurs. Hon har en son i ungefär samma ålder som Lill-Skruttan och de kommer till själva konserten. Vi har försökt få till en träff länge utan att lyckas, men nu ska det äntligen bli av. Så ja, en ganska full helg helt enkelt. Här finns ingen tid att slänga bort minsann!


*) Bilderna i detta inlägget är lånade från nätet:
http://www.tantvarning.se/2011/09/29/hoststadning-i-handvaskan-rensa-bort-bjafs/
http://paforskolan.blogspot.com/2009/02/om-tid-del-1.html

10 kommentarer:

Mrs Clapper sa...

Haha! Älskar handväske-bilden! Så sant...

Tyvärr inte NY utan Vegas. Ska dock bli skönt att få se solen och värmen!

Desiree sa...

Ja dessto mindre man bor dessto mer måste man sortera bort eller gå igenom med jämna mellanrum. Jag tycker det är skönt att göra mig av med saker jag inte använder. Har jag inte använt något på ett till två år så är det hög tid att ifrågasätta om man ska ha kvar det.
Hi hi du lär ju få en Mexikansk helg låter det som. Det är ju väldigt gott med Mexmat och det låter som du har mycket smått och gott att se fram emot till helgen.
Kram!

Coolaannna sa...

Gillar ditt inlägg Saltis!

Tid, jag tänk om man tog vara på tiden mer! Det känner man ju äldre man blir. Undrar hela tiden vart den tar vägen!!

Du din kväll/helg låter superb. Margaithas woohoooo!!!! Tummen upp!!

Kram Anna

Taina sa...

Hoppas du inte har slängt bort sombrerorn då! För den MÅSTE du ha i helgen. Hahahahaha!

Ja oj vad det har slängts bort här innan vi flyttade hit och DET behövdes för jag är också en samlare. I alla fall om jag jämför mig med Jonas.

Ha så kul i helgen!

Kramar!

Saltistjejen sa...

Mrs Clapper,
japp jag har itne så många väskor men ofta tänker jag att jag går runt med en massa onödigt i dem. Rensar där någongång ibland... ;-)
Synd att det inte var hit du skulle, men jag förstår att du ser fram emot Vegasvärmen! Ni har ju haft värsta fimbulvintern där hemma nu. :-)
Kramar!!


Desiree,
japp så är det. Och jag håller med dig attnär jag väl håller på rensar så är det en otroligt skön känsla!
Din regel med 1-2 år är nog egentligen bra. Det är nog mest det att jag köper så otroligt lite kläder att jag då skulle få slänga ut majoriteten i min garderob hahaha! Men egentligen BORDE jag nog det för som du säger så är det inte mycket att spara. Jag får så lätt favoriter och så använder jag dem hela tiden tills de är helt utslitna... ;-) Medan annat får ligga och samla damm.
Och helgen blir skoj, men kanske egentligen NÅGOT mer uppbokad än vad jag egentligen gillar allra bäst. Men så blir det ju ibland.
Kramar!!!!


Coolaanna,
tack!! Ja du at tiden flyger iväg det märker man verkligen mer och mer med åldern. Tycker jag.
Och kvällen ser jag fram emot.
:-)
Kram!


Taina,
oneeeej just sombrerorn tog jag inte med hit!!!!!!! Dumt dumt! Tyckte det kändes onödigt att betala en extra flygbiljett för den. ;-)
Och visst är det SKÖNT när man verkligen rensar! Jag älskar känslan. Men har ibland lite för svårt att skiljas från vissa saker. Tyvärr.
KRAM!

anna of sweden sa...

Jag har blivit mer och mer av en "rensare" med åren. Och efter flytten från USA behöver vi fortfarande rensa bland flyttkartongerna ...

Ha en fin helg!

Kram!

Annika sa...

Att rensa ibland är nödvändigt.
I handvslorna också.
GUD vad jag samlar där, och i bilen!
Ibland måste saker o ting BARA BORT!!
Förstår ju att ni ofta rensar hos er. Himla bra, kan jag tycka.
men visst måste saker och ting MOGNA sas innan man KAN slänga dem.
håller helt med!
Tiden ja...jag håller helt med...hjälp.
Ha en finfin helg!!!!!

Saltistjejen sa...

anna of sweden,
vad bra att du blivit bättre på att rensa. Jag önskar jag vore ännu bättre jag med även om jag faktiskt rensar mycket mer nu än förr. Just p g a platsbrist. :-)
Kram!!


Annika,
haha japp i handväskorna också. För att inte tala om i plånboken! Ibland hittar jag kvitton som är 2-3 år gamla när jag rensar ut plånboken eller väskan...!!
Kramar!!

Steel City Anna sa...

Det har du rätt i, att slänga bort tid är nåt att fundera på! Och att städa sin tid, det borde man göra ibland kanske.

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
ja du ibland borde man verkligen städa sin tid! :-) Alldeles rätt.
Kram!