onsdag, februari 22, 2012

Efterlyses - bra recept på Semlor!

Okej, det blev inga semlor igår på Fettisdagen. Dock ska jag försöka se om jag kan få tag på några idag. Ska testa FIKA. De brukar sälja semlor. För ett par år sedan åt jag och M semlor där men blev lite besvikna Men vem vet kanske är de bättre nu? Vi blev ju överlyckliga då AQ Café öppnade och vi insåg att de bakade och sålde semlor. Inte enbart runt Fettisdagen, utan under en mycket längre period. Deras semlor var dessutom mycket godare än de vi testat hos FIKA.

Nu är det tyvärr slut med det. Sedan slutet av förra året bakar och säljer AQ Café inte längre några skandinaviska bakverk vilket jag personligen tycker känns lite skandal! Enligt rykten så har de på något vis "förlorat" sitt bageri (det var iallafall vad man sa till mig när jag frågade om detta på Svenska Konsulatet när jag var där för att hämta mitt körkort för ett tag sedan) och därmed kan de inte längre baka samma saker längre. Fråga mig inte hur man förlorar ett bageri men jag misstänker antingen brand, eller att hälsovårdsmyndigheterna stängde ner det. Vad andra orsaker kan det annars vara? Jag hoppas såklart att de ska återgå till sin gamla meny igen vad gäller bakverk så man kan köpa sig en hederlig kanelbulle där igen och även prinsesstårta samt då semlor. Men jag har ingen aning om ifall det kommer vara så eller om epoken "Skandinaviskt kaffebröd" är slut där.

Nu undrar jag iallafall om det är någon av er som har ett bra recept på just semlor?? Om ni är utlandssvenskar här i USA och har någon omarbetad variant som ni prövat här och som blivit bra mottages även det tacksamt. Men jag blir glad för alla recept! Jag ska erkänna att jag aldrig i hela mitt liv tidigare bakat egna semlor. Jag har alltid föredragit köpevarianten (om de kommer från ett riktigt BRA bageri) men nu tänkte jag ändå att jag kanske skulle prova. Jag har nämligen hittat en affär som säljer mandelmassa! Jehooo! Så nu kan jag testa att baka egna.

Förövrigt anser jag att en riktig semla ska ha mandelmassan i BULLEN!!!!! Inte enbart i grädden....

Här kan ni även läsa hur detta med semlor och svenskt fika kan te sig för en icke-svensk.

14 kommentarer:

Desiree sa...

Jag kan varmt rekommendera det recept jag körde med från Arla som jag la ut en länk till på min blogg igår. Kesella som heter quark kanske inte är ett större problem att få tag på i NY. När jag inte fick tag på kesella i Alabama köpte jag annars keso som jag sedan körde med stavmixern för att få den slät.

Synd att AQ förlorade sitt bageri. Ja man kan ju verkligen undra vad som menas med detta.

Hoppas du får till några riktigt goda semlor.
Kram!

Trillingnöten sa...

Vad trist att deras bageri stängt! Skandal! Och du, mandelmassan är väl alltid i bullen?? Jag har aldrig ätit semlor med mandelmassa i grädden! Skumt!! Var har du ätit dem? Det kanske är nån sån där Stockholmsgrej? hahahaha...Nä. I bullen ska det vara hur som!! :) Jag och min vän körde ett vanligt recept i USA och bytte ut färskjästen mot torrjäst. Dock hade vi redan erfarenhet av torrjästen vid det tillfället så det gick bra!

EM sa...

Hej igen! ;)
Jag måste ge dig det här tipset, trots att det är långt ifrån traditionella semlor, men det blev såå mycket godare i mitt tycke. O goda idéer ska man dela med sig av, eller hur?
Jag gjorde helt enkelt vaniljmuffins, som jag sedan skar toppen av o gjorde som m semlor, gröpte ur o la i mandelmassa, spritsade på grädde, lock o lite florsocker på locket. Mkt gott o mkt uppskattat av tidigare semmelfantaster måste jag säga. ;)
Nåväl, nog om det! Recept på muffinsarna kommer här! (är sämst på o konvertera mellan usa-svenska mått så håll till godo m svenska.. ^^ )

Vaniljmuffins
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången.
Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar.
Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter.

Enjoy!

bobcat sa...

Prova Roy's smarriga semlor, recept hittar du här http://www.byroyfares.se/lang/se/varldens-godaste-semlor/

Katarina sa...

Det finns en sajt. semla.nu, där bakade jag de klassiska semlorna, hemma i Sverige. Igår bakade jag semlor från den välkända boken Sju sorters kakor, jag har den engelska varianten. tycker det är bra att ha den för då är alla recept översatta till eng. inkl. måtten.

Jag blandade både torrjäst med lite bakpulver..Ett annat problem som kan vara när man bor utomlands i jmf. med svenskt mjöl, är halten av gluten. Lite gluten försämrar jäsförmågan.

Du får kanske börja baka semlor och sälja nästa år i NY!

Lycka till! Kram

Charlie sa ... sa...

Ok, receptet har du nu ser jag...kan du checka med FIKA om semmelperioden, hoppas att jag kan hinna in innan den slutar!!

Kramar

Taina sa...

Bra! Nu får jag också tips på bra recept. Jag har ju bakat semlor varje år och de är fluffiga i typ två minuter. Sedan förvandlas de till betongklumpar!

Kram kram

Saltistjejen sa...

Desiree,
tack snälla du jag ska kolla det! Jag tror t o m jag kan få tag på Qvarg vilket väl är ungefär som Kesella. :-)
Kram!!


Trillingnöten,
ja det är triåkigt för nu säljs bara de vanliga amerikanska bakverken där som muffins etc. Inte samma sak precis.
HAha du ska vara GLAD att du inte ätit semlor med mandelmassan i grädden! Jag vet inte om det är Stockholmskt eller ej. Har dock ätit det både i Stockholmsområdet och i Skåne genom åren Alltså ibland har man blivit bjuden på det. Men jag vet folk som föredrar det för de gillar inte mandelassa och det är lättare att undvika grädden m mandelmassan än om den är inne i bullen. :-)
Kram!!

Annika sa...

OM du inte får ngt bra tips här ska jag maila dig min Lottas strålande semlerecept!
Hon bakar ju allt härifrån, pch lyckas fanimig JÄMT!
HON borde öppna svenskt cafe!
DET har vi sagt lääänge.
Men du kanske får bra recept här som är synkade till USA också.
OCH ja, klart det ska vara mandelmassa i bullen och inte grädden. Avskyr ställen som har det så.
OJ vad jag blev besviken många ggr i Sthlm då jag köpt semlor och de snuvade mig på massan.
Numera brukar det dock stå om mandelmassan är i grådden eller bullen.
SALTIS vad sugen jag blev på semla nu.
VILL ha. Tänk om jag också skulle våga mig på ett bak????
Kramar!!!!

Saltistjejen sa...

EM,
å tack det låter väldigt spännande och det ska jag testa någonggång!!! Jag har aldrig provat kombinationen muffins och mandelmassa, men det låter super!
:-)
Tack igen!!


bobcat,
hej och välkommen! Tror inte jag sett dig kommentera här förut. TACK för din länk också!!
:-)


Katarina,
tack vännen jag ska kolla den!! Kul att du bakade egna semlor igår! Ok så du blandar alltså bakpulver också. Kanske något att fundera på för min del också som ju har lite problem med jäsningen här. Tack också för förklaringen ang gluten i mjölet. Det kände jag inte till. Mjölet här ÄR annorlunda men jag visste inte att detta kunde påverka jäsningen.
Kram!!


Lotta,
jag ska kolla FIKAS hemsida lite bättre och se om det står ngt om semmelperioden där. Det är möjligt att de förlängt den också jmfrt med det året då vi åt våra semlor där. Under denna vecka har de garanterat semlor och kanske nästa också. Svenska Kyrkan ska också ha.
:-)
Kram!


Taina,
haha ja det är min erfarenhet av hembakta semlor också. Att de ofta inte är lika "fluffiga" som köpes och därför har jag nog föredragit just köpta... Men det voer skoj att testa baka ändå.
Och du GRATTIS igen!!!!! Hoppas du får en riktigt fin Födelsedag nu Taina!!!
Kraaaaaamar!!


Annika,
å KAN du inte göra det?!? Låter toppen om hon har ett recept som fungerar bra här i USA! Nu är jag ju ingen bakexpert som din vän, men det känns som om chanserna att lyckas ska vara lite större om man åtminstone har ett bra recept att utgå ifrån. ;-)
Och ja visst är det trist när man upptäcker att mandelemassan bara är i grädden. Efter ett antal missar har jag börjat fråga. I Sverige alltså. HÄR får man vara glad om man hittar köpesemlor överhuvudtaget ju... ;-)
Och jag lovar dig att kraven verkligen sänks då. Iallafall för min del. :-)
Baka du!!!! Jag tror du kan baka jättegoda semlor!!
KRAM!

Annika sa...

Saltis, det är svennefrulle imorrn. Tror Lotta tar med receptet då. Mailar dig det hela sen.
OCH du, jag tänker också ge mig på bakandet!!
HIHI!!!!
Jag är som du, jag känner att jag MÅSTE få ett par semlor till innan februari är slut.
Stora kramar!!

Saltistjejen sa...

Annika,
TACK!! låter super! Och KUL att du också ska ge dig på att baka. Det blir nog inte idag dock. Jag insåg just att det redan är ONSDAG (är lite mentalt efter då det var ledigt i måndags och tänkte det var tisdag idag...) så jag har en del jag måste hinna med innan imorgon. Så det får bli senare i veckan. Förhoppningsvis innan helgen dock.
:-)
KRAM!!

Sahra sa...

Leila har ett bra recept och de mannen bakade var också supergoda.

Saltistjejen sa...

Sahra,
tack för tipset!!!!
Kul att din makes bulbar blev så lyckade också!
Kram!